nrk.no

Her er appene som får deg opp av sofaen

Kategorier: Apps & Mobil

Bilde av mobiltelefon som viser spillet Pikmin Bloom mot snø og høstløv
Pikmin Bloom fra skaperne av Pokemon Go er et av spillene som får verden rundt deg til å bli mer spennende. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Når dagene er korte og været kjipt er det som regel lettest å bare sløve innendørs foran en skjerm. Men tankegangen «Hvorfor fryse når du kan scrolle» lønner seg dessverre ikke i lengden. Vi trenger bevegelse og frisk luft også når det er vinter og pandemi.

I NRKbeta valgte vi derfor å snu på det: kan mobilen også få deg over dørstokken? Vår gjennomgang viste at det var langt flere kule og smarte måter å bruke mobilen enn vi først hadde trodd. Løp fra zombier, besøk hver gate i byen du bor i eller test et utendørs mobilspill.

Her får du 26 apper og tjenester som motiverer deg til å komme opp av sofaen og ut i frisk luft.

Oppdag byen du bor i

Vi skulle bare teste litt, men ble fort fullstendig hekta. Tjenesten CityStrides lar deg logge og samle på alle gatene du har vært i. Før du vet ordet av det har du satt deg mål om å oppleve hver eneste vei og gate i området ditt. På den måten kommer du deg ut igjen og igjen. Det føles litt som å fullføre et puslespill.

Skjermbilde av CityStrides som viser området rundt NRK på Marienlyst
CityStrides etter den første lille testen rundt NRK på Marienlyst. På kartet kan du få se hvilke deler av en gate du mangler og hvilke du har fullført. Illustrasjon: Skjermbilde fra CityStrides.com

CityStrides kobler du mot de største og mest brukte treningsappene. Den holder styr på hvilke gater du har vært i, og forteller deg hvilke du mangler. Du kan selv velge å la deg utfordre av alle gatene i en hel by, eller du kan velge et mindre, avgrenset område i din bydel.

Systemet er motiverende, og du får garantert nye opplevelser der du bor.

CityStrides (web) krever også at du benytter en treningsapp, som for eksempel:
Strava (web, iOS, Android) eller Runkeeper (web, iOS, Android).

Spill deg i form

Har du lyst til å være skuespiller i en actionfilm? Få på deg ørepluggene og kom deg ut med appen «Zombies, run!». Spillet kombinerer en løpetur med et solid stykke zombie-eventyr. Du får opp pulsen samtidig som du bokstavelig talt løper fra noen dødelige skapninger i mobilspillet.

Skjermbilde fra appen som viser svarte zombier mot rød bakgrunn
Velg om du vil bli forfulgt av zombier når du er ute og løper eller går. Foto: Montasje av skjermbilder fra Zombies, run!

Eventyret foregår som et slags interaktivt hørespill i ørepluggene dine. Du trenger ikke titte på telefonen og du kan blande spillet med musikk eller podcast også. Når du beveger deg samler du forsyninger til basen din og innimellom får du beskjed om at zombier er i ferd med å ta deg igjen. Da må du øke tempoet litt for at de ikke skal få tak i forsyningene du har samlet.

Du lever deg fort inn i spillet og tar seg selv i å løpe litt fortere enn ellers. Spillet tilpasser seg etter tempoet ditt, så det går fint an å spille selv om du bare skal på rusletur.

Om Zombier blir for voldsomt kan mobilspillet Pokémon Go være et godt alternativ.

Mennesker i Frognerparken som stirrer ned på mobiltelefonene sine
Da Pokémon Go kom ut i 2016 samlet mennesker seg på ulike steder mens de tittet ned i skjermene sine og forsøkte å fange pokémon. Her fra Frognerparken i Oslo sommeren 2016. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

For mange gikk dette spillet i glemmeboka etter lanseringen i 2016, da det tok Norge med storm. Men Pokémon Go har fortsatt trofaste tilhengere, og har blitt kraftig forbedret de siste årene.

Det geniale med dette spillet er det sosiale elementet. Spillet er laget for å få deg ut på tur og gjerne møte andre spillere. Det er tilpasset pandemien slik at det er lettere å holde avstand og ta hensyn til smittevern.

Er ikke Pokémon din favoritt? Da kan spillet Pikmin Bloom kanskje passe deg. Det er folkene bak Pokémon Go som lanserte dette i høst.

Tre skjermbilder fra spillet Pikmin Bloom som viser de må figurene fra spillet
Om du slår på mobilkameraet i Pikmin Bloom oppdager du at de små figurene befinner seg i områdene rundt deg. Foto: Skjermbilder fra Pikmin Bloom

I Pikmin Bloom samler du små figurer som ser ut som en blanding av både dyr og plante. De må mates av deg, og du må ut og bevege deg for å skaffe maten, slik at de kan spise og vokse.

Pokémon Go (web, iOS, Android), Zombies, Run! (web, iOS, Android), Pikmin Bloom (web, iOS, Android)

La nysgjerrigheten få deg ut

Har du noen gang vært på tur og sett en fjelltopp du gjerne skulle vite navnet på? Da er PeakFinder din beste venn. Appen gir deg ikke bare navnet på fjellene rundt deg, men også høydemetrene i nærheten av deg.

Vinter er også tid for å se på stjernehimmelen. Da kan appen Night Sky hjelpe deg å tolke det du ser. Der får du vite om alt fra stjerner og planeter til satellitter og den internasjonale romstasjonen ISS.

Bilde av stjernehimmel med to planeter og skjermbilde fra Night Sky som viser at planetene er Sturn og Jupiter
Den faktiske stjernehimmelen øverst og Night Sky nederst. Foto: Eirik Solheim / skjermbilde fra Night Sky.

Ser du på himmelen litt nærmere jorden kan Flight Radar fortelle deg hvilke fly som er i luften og ser du utover havet kan Marine Traffic fortelle deg mye om båtene der ute.

Med en gang våren titter frem kan du bruke Artsorakel til å finne ut hva både planter og dyr rundt deg heter. Dessuten kan du se hva andre mennesker har funnet av arter på stedet du er gjennom appen iNaturalist.

PeakFinder (web, iOS, Android), Night Sky (iOS), SkyView (Android), Flight Radar (web, iOS, Android), Marine Traffic (web, iOS, Android), Artsorakel (web, iOS, Android), iNaturalist (web, iOS, Android).

La tilfeldighetene styre

Appen Randonautica er kanskje en av de enkleste måtene å inspireres til å utforske et nytt sted. Den hjelper deg å finne et tilfeldig sted i nærheten av der du er.

Skjermbilder som viser appen Randoneutica og kart fra Google Maps
Randonautica ber deg fokusere på et mentalt mål med turen din, så finner den et tilfeldig punkt som du skal oppsøke for å finne svaret. Foto: Skjermbilder fra Randoneutica / Google Maps.

Sommeren 2020 fikk den mye oppmerksomhet på YouTube og TikTok fordi den er krydret med litt mystikk og overtro. Den ber deg nemlig fokusere på et mål med turen på forhånd. Kanskje du har lyst å møte en ny venn eller se et dyr? En slik fokus gjør at du gjerne oppdager nye detaljer på din vei.

Du bestemmer selv omtrent hvor langt du vil gå, og lar appen gjøre resten.

Det å ha et mål for en tur er god motivasjon. Bor du i en by med restauranter og spisesteder kan mobilen hjelpe deg til å finne et tilfeldig sted i gangavstand fra der du er. Restaurant Roulette tar deg til en tilfeldig restaurant i nærheten og Bar Roulette til et tilfeldig vannhull som sannsynligvis ikke blir din stampub.

Randoneutica (web, iOS, Android), Restaurant Roulette (iOS), Bar-roulette (iOS), Foodbutton (Android).

Flere hemmeligheter der ute

Geocaching har eksistert i flere tiår og dermed sørget for at det finnes tusenvis av fysiske små hemmeligheter du kan finne rundt i Norge. I appen kan du krysse av for at du vil lete etter de som også er tilgjengelige om vinteren.

En passe utslitt vanntett boks med små ting i
En klassisk geocache. Vanntett boks med noen små skatter, loggbok og penn. Ved hjelp av appen Geocaching kan du finne slike i hele Norge. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Saken vår her på NRKbeta om Geocaching er fra 2009 og gir et nydelig lite tilbakeblikk på gammel teknologi, men også en god forklaring på hva dette fenomenet er.

Skjermbilder som viser lister og kart med Geocacher
Kryss av for at cachene du får opp på kartet også skal være tilgjengelig om vinteren, se på kartet og velg deg en cache. Foto: Skjermbilde fra geocaching-appen

De siste årene har både Turorientering og Stolpejakten blitt populære tjenester i samme kategori, men disse to er mest fokusert på sommerhalvåret.

Geocaching (web, iOS, Android), Turorientering (web, iOS, Android), Stolpejakten (web, iOS, Android).

Kart og anbefalte turer

Ut.no viser deg turer i hele Norge og der kan du også krysse av for aktiviteter som passer årstiden. Laster du ned appen så får du med deg turene i lommen.

Skjermbilder fra UT.no sin app med kart og bilder fra turer
Ut.no viser deg turer fra nord til sør, når du har funnet ditt område kan du få opp en liste og lese mer om hver tur. Foto: Skjermbilder fra ut-appen.

Friluftsorganisasjonene, kommuner og idrettslag har også mye informasjon om turer som passer de fleste ønsker. TellTur har forslag til ruter i store deler av Norge, «Stikk ut» dekker Møre- og Romsdal, «Ut i Nord» har turer i Nordtroms og tjenesten Perletur har turer i Finnmark.

Flere av disse tjenestene gjør at du kan dele turopplevelsen med andre, eller være med i konkurranser som også motiverer. For eksempel samle på turposter, fjelltopper eller andre turmål, eller bare konkurrere med deg selv.

Ut.no (web, iOS, Android), TellTur (web), Stikk ut (web), Ut i Nord (web), Perletur (web).

Kom deg ut og ta bilder!

Nye mobilkamera er så gode at det nå har blitt ordentlig givende å ta bilder med telefonen.

Nettsiden Expertphotography har kalendre du kan laste ned. Med en slik blir du utfordret til å løse en fotooppgave hver dag hele året.

Mobiltelefon med fotokalender
Noe så enkelt som en kalender som utfordrer deg hver dag kan være god motivasjon for å komme deg ut og ta bilder. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Du kommer deg ut døren med fotografering som mål, og kanskje ser du verden rundt deg på en annen måte? Hvis du først starter på en 365-dagers fotoutfordring blir det vanskelig å la være å komme seg ut.

Skjermbilder som viser foto i Gurushots
Deltar du i konkurranser med bildene dine blir du gjerne motivert til å ta flere og bedre bilder. Foto: Skjermbilder fra Gurushots

Gurushots og Viewbug er fotoapper som lar deg konkurrerer med tusenvis av andre fotografer om de beste bildene. Du kan vinne premier, ære og berømmelse, noe som igjen motiverer til å komme seg ut igjen og igjen.

365 dagers fotokalender (web), Gurushots (web, iOS, Android), Viewbug (web, iOS, Android).

Har du erfaring med noen av de nevnte, eller enda flere anbefalinger så del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet!

10 kommentarer

 1. Kanskje dugnadsarbeid også kan motivere? Selv bruker jeg Wikimedia Commons og StreetComplete til Android. I Commons-appen får du opp et kart med Wiki-punkt som mangler bilder, mens i StreetComplete kan du bidra til OpenStreetMaps ved å svare på spørsmål om området du er i.

  Svar på denne kommentaren

 2. Verdens beste treningsapp er Ingress (et spill omtalt på NRK.no tidligere ved flere anledninger)! Mye fordi i motsetning til f.eks. Pokemon Go, er det gjerne lange turer i skog og fjell som gjør at man utretter mest i spillet.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Didriksen (svar til Sveinung)

   Ingress har dratt meg ut på utrolig mange fjelltopper og andre lett ubegripelige plasser!
   Nå brukes den mest til å finne lekeplasser med ungene.

 3. Lars Andreassen

  Litt relevant men uforskammet selvpromotering: Vi i Stready gjør det mulig å opptjene kundefordeler ved å trene. Sjekk Fynd.no/ivrig (crossfit) og VPG.no/aktiv (topptur/klatring/terreng etc) for å bli med!

  Svar på denne kommentaren

 4. Pokemon go sørger for at du får frisk luft, eventuelt sol- men fint lite annet. Prøvde appen én gang før jeg slettet den. Jeg brukte en halvtime på en strekning jeg vanligvis bruker 5 minutter på. Kjedelig spill. For de som vil opp av sofaen uten å løpe, anbefaler jeg » the walk» og » world walking.» Også » Ingress» fra niantic er bedre, som mange har påpekt allerede!

  Svar på denne kommentaren

 5. Helge A Færøvik

  Turf er et spill, primært tenkt for syklister men også egnet for fotfolket. Konseptet er basert på å kapre små områder, turfs, definert i et kart basert på satellittbilder over byen du befinner deg i. Egne turfs, ledige turfs og andres turfs dukker opp i kartet med ulike farger og tlf med GPS er «spillbrikken».
  Man må altså forflytte seg til stedet turfen ligger for å kapre den slik at man blir registrert som eier. Spiller får varsel når han mister turfs, dvs andre spillere overtar eierskapet, og her ligger drivkraften som gjør dørstokkmila kort! For når plingingen indikerer et «raid» mot dine områder er i gang, da er det fristende å ta en kveldsøkt og kapre områdene tilbake.
  Det er også et medaljesystem der man må tilfredstille ulike krav. F.eks Aquamann medaljen, der jeg måtte svømme 20 meter ut i ei elv og holde meg i 30 sekunder, eller Ninja medaljen som må tas mellom kl 2 og 3 på natta.
  Man får også definere 3 egne turfs pr.mnd, så spillbrettet «vokser».
  Det er et konkurranse spill, men turfs kan også brukes som en guide til fine plasser i byen, da disse ofte plasseres på severdigheter.
  Turf kan spilles i de fleste byer i hele Europa og verden ellers, og er veldig populært i Sverige.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilke områder dekker tjenesten Stikk ut!

Når ble den store saken om Geocaching skrevet på NRKbeta?

Når ble PokémonPokémonlinker Go lansert?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.