nrk.no

NRKbetas nyhetsbrev 18. november 2021

Kategorier: NRKbeta & Nyhetsbrev

Markus Eders film er et studium i bruk av både ski- og filmteknikker, mener Eirik. Foto: Legs of Steel / Red Bull Content Pool

Kjære NRKbeta-leser

Ville du latt postmannen lese brevene dine? Trolig ikke. Men dette nyhetsbrevet bør både du og postmannen lese. Da får dere høre mer om brevlesing, villmannskjøring på ski, 3D-printing av pepperkakehus og unge som gjerne vil ha tilbake ledningen på hodetelefonene 💌⛷️🎧.

Publisert på nrkbeta.no siden sist:

83 apper du bør passe deg for

Les saken

 

Slik lurer de bilene til å låse seg opp

Les saken


Nyhetsrunden med nerdebriller 🤓

1. LAR DU POSTMANNEN LESE BREVENE DINE? 📬 «Se for deg at postmannen leser brevene dine, og selger informasjonen til ekstremister som vil påvirke deg.» Professor i juss og antropologi, Richard Ashby Wilson, ved Universitetet i Connecticut mener dette tankeeksperimentet sammenfatter Facebooks svik mot brukernes personvern, tipser Anders. (The Guardian)

2. NÅ SNAKKER VI KAMERA: Ståle tipser om film- og effekt-makerne i Corridor Crew som viser hvorfor et av DJIs siste kameraer representerer flere paradigmeskifter på én gang: Innebygget stabilisering, trådløs overføring av bilder OG lidar-fokus ⭐⭐⭐. (YouTube)

3. STØTTER KONTROVERSIELL SCANNING 🧐: Innenriksministre i EU støtter ideen om å lokalt scanne filer på mobilen for å oppdage overgrepsmateriale. Forslaget er svært kontroversielt og en rekke ledende eksperter advarer mot denne formen for overvåkning, minner Martin om. (Netzpolitik)

4. LEDNING ER KULT IGJEN 🎧: AirPods og andre bluetooth-øreplugger har blitt så mainstream at ungdommen nå omfavner hodetelefoner med ledning igjen. Ja, også hjelper det litt at de ikke er så dyre og like lette å miste eller rote bort. (Business Insider)

5. APPER SOM SPIONERER🕵️: Amerikanske myndigheter bruker app-generert markedsføringsdata, basert på bevegelsene til millioner av mobiltelefoner, i enkelte former for rettshåndhevelse, tipser Martin, som også fant sitt eget arbeid nevnt i WSJ-artikkelen: «Den norske allmennkringkasteren NRK brukte i fjor europeiske personvernlover for å spore datastrømmer fra telefoner, og fant ut at to andre dataselskaper, ett basert i USA og ett i Frankrike, ga data til Gravy Analytics». (The Wall Street Journal)
➡️ NRKbeta-saken om telefonen som spionerte

6. KJEKT OG TEIT PÅ ÉN GANG 🎵: Anders tipser om en noe spesiell lenkeforkorter. Om du bruker denne er det 50 prosent sjanse for at den som mottar lenken kommer til riktig sted og 50 prosent for at vedkommende blir rickrollet. (rroll.to/)  (Ikke vært på internett lenge nok til å vite hva rickroll er?)

7. HVA MED RESTEN AV VERDEN? 🌏 Det er mye snakk om Facebook, Google, Europa, USA og Kina, men hva med resten av verden? Ståle kom over nettsiden restofworld.org som leverer teknologinyheter av typen:
🌏 Singapore’s tech-utopia dream is turning into a surveillance state nightmare
🌏 50 % of Facebook Messenger’s total voice traffic comes from Cambodia
🌏 How Istanbul became the Silicon Valley of the mobile gaming industry

8. HJEMME HOS HACKERNE💰: Noen av verdens mest ettersøkte hackere bor trygt i Russland. BBC bestemte seg for å oppsøke noen av dem og finne ut hvordan de lever. Interessant lesning om en dyr livsstil, syns Martin. (BBC)

9. APPLE SNUR ⚒️: Apple er kjent for sitt reparasjonsmonopol på egne produkter, men har nå snudd og vil legge til rette for at du selv kan fikse mer og mer fremover. I går annonserte de at de vil selge delene og verktøyene som er nødvendige for en «DIY iPhone repair». Reparasjonssettet vil først bli tilgjengelig for iPhone 12- og 13-serien, etterfulgt av Mac-er med M1-brikker. (Vice)


Vil du ha nyhetsbrev som dette rett i innboksen?

Meld deg på her:


Skifilmen du kjenner i magen

⛷️-kjøreren Markus Eder har brukt to år på å fullføre sin fullstendig halsbrekkende og imponerende film The Ultimate Run 😲😵. Dette er et studium i bruk av både ski- og filmteknikker, sier Eirik, som anbefaler å smelle filmen opp på den største skjermen du finner og nyte ti minutter med action, natur og spektakulære bilder. (YouTube)
Foto: Legs of Steel / Red Bull Content Pool


Gull fra Beta-arkivet

Det nærmer seg desember 🎄🎅. Har du startet planleggingen av årets pepperkakebyggverk ennå? Kanskje får du litt inspirasjon fra Ståles fem år gamle artikkel om designstudenten som 3D-printet en pepperkakeversjon av Borgund stavkirke:

Verdens første 3D-printede pepperkakehus

Les saken


Ett år med nyhetsbrev

I dag er det ett år siden NRKbeta begynte å sende ut menneskeskapte nyhetsbrev. Alle brevene er samlet her. Takk for at du fortsatt henger med og hei på dere til alle som har kommet til underveis! Vi minner om at det bare er å svare på disse e-postene om du har ris, ros eller innspill. Det er alltid hyggelig å høre fra dere! 😊

Hilsen Christine, 
med god hjelp fra Ståle, Anders, Eirik, Henrik, Martin, Jon Ståle og Marius

1 kommentar

 1. Re (7 Singapore):

  Singapore har blitt styrt av et ganske strikt regime siden de ble eget land og hadde samme statsminister i over 30 år.

  Mest kjent er kraftige bøter for å kaste søppel på gaten, men de har også hele tiden f.eks hatt strenge straffer inkl behandlingsprogrammer for narko.

  Det bor mange etniske grupper der, og de har strenge regler for å sikre at disse ikke kommer i konflikt med hverandre.

  Arbeidstagere betaler inn 25% av sin inntekt i tvungen pensjonssparing, de kan kun ta ut penger til kjøp av bolig.

  For å bli kvitt slummen i tidligere år ble det igangsatt store boligprogram. Disse skapte et problem fordi leilighetene var små og ikke tilpasset storfamiliene. Så den sosiale strukturen ble skadet.

  Multietnisiteten har gjort Singapore til et fantastisk matsted og et bra turistmål. Det er lite kriminalitet, topp samferdsel, det er rent og pent.

  Overvåking/kontroll er sterk, bolig er svært dyrt, og innbyggerne kan bare drømme om lave norske bilpriser.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.