Romjulen er intet unntak for en ny trend med digitale premierer.
Vanligvis vises store spillefilmer først på kino, før de blir tilgjengelig for leie eller kjøp på internett og blu-ray.
Denne godt etablerte formelen har begynt å slå sprekker på grunn av koronaviruset.
I 2020 har en lang rekke Hollywood-filmer hatt premiere på digitale strømmetjenester uten å ha blitt vist på kino. Romjulen, som vanligvis er kinohøytid, er intet unntak.
Storfilm under pandemien
Storfilmen Tenet skiller seg nærmest ut i 2020, nettopp fordi den ble vist på kino.
Det foregår nå en debatt om hvor lurt det var, fordi filmen ikke tjente inn like mye penger som forventet i USA – hvor kinoer i flere storbyer er stengt.
I løpet av året har flere Hollywood-filmer derfor valgt andre veier til publikum, enn via kinolerretet.
Digitale premierer i kø
Disney er en av aktørene som har droppet flere kinopremierer, og satset på sin egen strømmetjeneste Disney+.
Film-versjonen av musikalen Hamilton som opprinnelig skulle ha premiere på kino neste år, ble i stedet sluppet rett på Disney+ i sommer. Filmene Mulan og Soul vil også dukke opp der i løpet av desember.
Ifølge Deadline ryktes det at Disney også vurderer å slippe flere kommende filmer rett på nett. Det skal dreie seg om Cruella med Emma Stone, Pinocchio med Tom Hanks samt Peter Pan.
Amazon har kastet seg på, og har sikret seg digitale premierer på filmer som Eddy Murphys «Coming 2 America» og «Without Remorse» med Michael B. Jordan.
Nyinnspillingen av Roal Dahls Heksene gikk i oktober rett på strømming hos HBOs strømmetjeneste «HBO Max».
Det er knyttet mye spenning til en kommende premiere på HBO Max. Wonder Woman 1984 får nemlig digital premiere samtidig som kinopremieren 1. juledag, i USA.
I Norge har filmen også kinopremiere 1. juledag, men det er ikke tatt noen beslutning om hvordan filmen vil distribueres digitalt her til lands, opplyser Johan Mannerhill i Warner Brothers til NRKbeta.
Ny avtale
Parallelt med dette har også Universal jobbet med en ny avtale i USA, som gjør at filmer kan lanseres hos strømmetjenester bare 17 dager etter de har hatt premiere på kino.
Tidligere har tallet vært nærmere 90.
Dette kan føre til store endringer for hvordan film distribueres i framtiden.
Flere filmer vil dukke opp på strømmetjenestene som noe du må betale ekstra for, selv om du har abonnement på strømmetjenesten. Dette kalles «Premium-VOD» (video on demand).
I USA har det vært mulig å betale ekstra for å se Mulan siden september, men filmen blir tilgjengelig uten ekstra kostnad over hele verden nå i desember.
En av filmene som har vist at dette kan være god butikk for filmselskapene er Trolls World Tour. På tre uker tjente den inn mer penger digitalt, enn den første Trolls-filmen gjorde på fem måneder på kino.
Påvirker kinoer – også i Norge
Selv om avtalen gir kinoene noe av inntektene fra premium-vod, kan det være med på å legge ytterligere press på kinoenes økonomi.
Hollywood-storfilmer utgjør over halvparten av det norske kinomarkedet.
Om disse ikke skulle finne veien til norske kinoer, frykter bransjeorganisasjonen Film & Kino for konkurser eller nedleggelser av kinoer i Norge.
– Uten nytt innhold kan vi like gjerne stenge igjen, sa administrerende direktør i Film & Kino, Guttorm Pettersson, til Klassekampen i august.
Kinoer i land fra Storbritannia til Japan frykter nå den samme utviklingen.
Samtidig er norske hjem rigget for digitale premierer. Tall fra medieanalytikeren Knut Arne Futsæter i Kantar, viser at 71% av nordmenn abonnerer på en strømmetjeneste, og at 63% strømmer hver dag.
Usikker åpning
Produsent Håkon Briseid i Monster sier til film- og TV-tiddskriftet Rushprint at antall besøkende på kino neppe vil komme tilbake til nivået det var i 2019.
– Som en konsekvens tror jeg vi vil se at langfilm som format, både innen fiksjon og dokumentar, vil flytte seg mer over til strømmetjenestene også her i Norge, sier Briselid.
– Dette skiftet var påbegynt i 2020, men akselererer nå.
Problemet med bortfall av enkelte storfilmer kan synes fjernt når kinoene i flere norske byer nå ikke kan holde åpent.
Normal Bond?
Når tiltakene formodelig letter og salene er åpne i 2021, er det forventet at en britisk hemmelig agent skal bidra til å løse oppdraget om å få publikum tilbake til kinoene.
James Bond-filmen No Time To Die utsatte også sin kinopremiere grunnet pandemien, og er nå planlagt vist på kino 2. april 2021 – nærmere et år etter den opprinnelig skulle hatt premiere.
Etter rapporter om at produksjonsselskapet MGM hadde samtaler med både Apple og Netflix om en mulig digital premiere, avviser de nå blankt å flytte Bond-premieren fra kinolerretet til en strømmetjeneste.
En eksklusiv avtale om å distribuere Bond-filmen ville vært et kupp for enhver strømmetjeneste, hvor alle i dag kjemper hardt om å få vise filmer og serier for å tiltrekke seg flere betalende brukere.
Framover er det ventet at flere amerikanske storfilmer slippes på kino nærmere sommeren, en tid hvor amerikanere vanligvis går mye på kino.
Torgeir Gratseth
innsikt.artisa.no/2020/11/20/aerlighet-fra-hollywood/
Erik
Dette er jo noe jeg generelt har håpet lenge på skal skje – jeg er en av de som stort sett foretrekker film i stua heller enn på en bråkete kino med baconcrisp i øra.
I dette tilfellet blir det derimot et problem, siden HBO har så vanvittig dårlig kvalitet på det de strømmer, så det blir helt uaktuelt å skulle se en film jeg gleder meg så mye til gjennom de. Må man vente like lenge som vanlig på BluRay da? Eller vil det kunne komme samtidig også? Det gir mening for min del at om de slipper en film både på kino og strømming så kunne den også slippes på BluRay samtidig.
Generelt håper jeg alle filmer blir sluppet samtidig på Kino, strømming og BluRay over hele verden samtidig, så kan man velge. Og om det slippes på en strømmetjeneste så må det for all del ha mulighet for tilsvarende kvalitet som på BluRay.
keal
Du er vel optimist omtrent på nivå «Fred, Frihet og alt gratis» 🙂
Hollywood bruker alle triks i boka for å få deg til å betale maksimalt for å se filmer. Derfor er fysiske skiver på vei ut: Da har de ingen kontroll med om du ser filmen diverse ganger, har diverse venner på besøk for å se filmen, eller om du låner ut skiva til ti ulike kamerater etter tur. Når markedet har presset ned prinsen på ei skive til omlag en enkelt kinobillett, reduseres inntekten til filmprodusenten til en brøkdel – korona eller ikke.
Skiver må vekk; de har blitt tapsprosjekter (for annet enn å skvise siste dråpen ut av et ettermarked, årevis etter første lansering). Kinomarkedet priset seg ut av markedet, og smuldrer bort. Da må pengene tas inn på annen måte, med betal-per-visning strømming, der du ikke har noen sjanse til å lure deg til å vise filmen til andre senere, eller selv se den på nytt.
Kinoer vil i løpet av få år forsvinne umerkelig ut, på samme måte som fasttelefoner og Super-8-kameraer og Radioteateret. For skiver har det i svært stor grad skjedd allerede – DVD/BD er omtrent like mye kuriosa som vinylskiver, kun for nisje-markeder.
Jeg vil savne kinoen, men ser som åpenbart at det nærmer seg slutten. Digitalisering av kinoene var et siste krafttak for å beholde sin betydning, men om de kanskje klarer seg i noen år til i enkelte byer, er det som et nisje-tilbud for spesielt interesserte, ikke noe som en vesentlig del av befolkningen benytter seg av regelmessig.
Mikkel
Svar til Keal.
Her var det mye dommedag og lite fakta. Det du sier her har blitt gjentatt mange ganger før. Først med radio, så med VHS, så med DVD, piratebay, netflix og mye annet.
Kinobesøket i Norge har vært overraskende bra i år, tross at kinoene har vært stengte. Det er Hollywood-filmene som uteblir, men se på tall for f.eks Knerten, Tottori og Børning 3. Brillebjørn står også for tur og er alltid en suksess, Dragevokterens Jul gjør det også veldig bra, tross restriksjoner.
Vi kommer til å se en endring i markedet, men kinoer vil ikke forsvinne. Det er nettopp på kinoene at de største produksjonene tjener pengene sine, og uten det markedet vil man ikke ha muligheten til å produsere denne typen filmer lenger. Det vil svekke bransjen som en helhet.
Det jeg tror vi kommer til å ende opp med er flere aktører innen strømming, som igjen vil bety dårligere/mindre innhold for hver leverandør.
Vi ser også en nedgang i kvalitet på det som blir levert, bare se på HBO Nordic og deres ekstremt dårlige kvalitet. Disney+ også, en så stor aktør som ikke klarer å ha stabile servere for innholdet sitt. Netflix har i det minste 4K, selv om det kun er deres egenproduserte ræl.
keal
> Det du sier her har blitt gjentatt mange ganger før. Først med radio, så med VHS, så med DVD, piratebay, netflix og mye annet.
OK, og va er det igjen av radio fra den hadde sin storhetstid? Hva betyr VHS i dag? Hvor vesentlig er DVD i film-mmarkedet? Hvor lenge er det siden sist Pirate Bay var nevnt i media?
Netflix består, men hva beviser det om radio, VHS, DVD og Pirate Bay? Hva beviser en konkurrent til kiboene om kinoens framtidsmuligheter?
Skal kinoene ha en framtid, må kinoene kunne vise til suksess. Ikke Netflix,
Anders V
Jeg håper jeg fortsatt kan se store filmer på IMAX eller Colosseum 1. Film er best på stort lerret
keal
Så har du visse opplevelser som bare er mulig i en kinosal …
Et minne fra ungdommen: Premiere på den første Superman-filmen, fullsatt sal. Når Superman erklærer (dødsens seriøst, ikke som noe forsøk på ironi): «I’m going to fight for peace, justice and The American Way!», da stønner et menneske i salen høyt: «Å herregud!», og femten hundre tilskuere bryter ut i en trampeklapp som varer i minst et par minutter. (Dette var dengang Sentrum Kino i Trondheim hadde én gigantisk sal, før den ble ombygget til Nova kinosenter med diverse småsaler.)
Opplevelser som dette får du bare i en kinosal. Jeg har DVD-en i hylla for å prøve å gjenskape stemningen i stua, men det blir ikke helt det samme 🙂
Tom Gamlis
Nå begynner det å bli et par år siden jeg var på kino sist. De følgende opplevelser er muligens en sterk årsak til at det kommer til å bli svært lenge til neste gang, hvis det overhodet blir å skje:
1: Potetgull, popkorn, brus og annet smågodt som krasler i innpakningspapiret sitt på alle sider,
2: Diskusjoner om naboens forferdelige plenklipping på søndager, krangel med kjæreste, spoiling av innholdet til halve salen, raping og fjerting i nabostolene med påfølgene høylytt latter og behov for å fortelle alle hvor morsom man er,
3: Mobiltelefonskjermer i alle varianter høyt opp i luften for å ta snaps og filme lerretet, gjerne rett foran der man sitter selv slik at man blendes av en skjerm på full lysstyrke, samt skrive meldinger på samme enhet og ha volumet på fullt slik at alle får med seg at man mottar disse (gjerne med meldingslyd som varer mer enn 10 sekunder). Vet et par tilfeller til og med NETTBRETT i full blomst høyt opp i lufta foran lerretet. Med lydeffekter på.
Noe med det mest merkelige er at det ikke lenger er ungdommene som er de verste slik det pleide å være på 80, 90 og 2000-tallet, det er faktisk de godt voksne som er de med minst omtanke og tankegang for andre.
Skremmende.
Kinoen har nok utspilt sin rolle for mange, i alle fall for egen del. Takke meg til ro og fred i hjemmet med stor skjerm og godt lydanlegg. Og muligheten til å pause hvis en av deltakerne absolutt på pisse midt under filmen fordi vedkommende glemte å forberede seg på filmkveld…
Knut
Nå ser det ut til at Hbo Nordic erstattes med Hbo Max. Da er det kun NRK som ikke ever å lage en app for xbox one.
keal
Så der har du en mulighet for å gi NRK et tilbud på et utviklingsprosjekt til en pris som er fordelaktig for NRK! Du får betaling etter at akseptansetesten er gjennomført på samtlige punktet 🙂
Fra sprak til revolver: Å være reklamefri betyr absolutt ikke å ha ressurser til å dekke ethvert nisje-marked. Kanskje like viktig: Det betyr heller ikke at man sorterer «verdifulle» lyttere/seere etter hvor mye de er villige til å betale for tilbudet. NRK er neppe «negative» til XBO-eiere, de bare står ikke høyt nok oppe på lista til å bli betjent.
Det NRK utvikler/modifiserer av programvare er fokusert på programproduksjon (selv det er i stor grad basert på tilpasning av hva som finnes på markedet), ikke på distribusjon – det leveres av eksterne tjenesteytere, om jeg har forstått det rett. Så hvis NRK ikke har XBO-distribusjon, er det trolig enten fordi de som utfører distribusjonen ikke tilbyr det til NRK, eller at de krever en så høy pris at NRK mener at de treffer et større publikum (evt. et publikum mer i samsvar med sine prioriteringer) ved å bruke en tilsvarende sum på distribusjon gjennom andre kanaler.
Jeg må medgi at hadde jeg sittet i NRK, og med noen kontroll-myndighet, hadde nok også jeg i dag prioritert nyere teknologier. XBO kom på markedet for mer enn sju år siden; det er lenge siden i elektronikk-bransjen!
Knut
Hadde du sittet og styrt i NRK så er det ikke rart om det ikke hadde blitt noe.
1 Nyeste generasjon Xbox One kom ut for noen få uker siden sammen med PS5 og bruker samme app-plattform som de eldre modellene.
2. Xbox One støtter i dag react native, som gjør at med mindre tilpasninger kan bygge en app basert på dagens kodebase, men som er tilpasset navigasjon med en håndkontroller.
3. Hadde NRK publisert kildekoden til Nett-TV hadde det ikke vært mye arbeid å implementere de endringene som skal til.