nrk.no

Slik kommer du i gang med FPV-droner

Kategori: Droner

Det kan være lurt å sjekke både om selve utstyret ditt er forsikret og om du er ansvarsforsikret før du flyr. Foto: Eirik Solheim / NRK

Det gir en enorm frihetsfølelse og er noe av det nærmeste du kan komme det å faktisk fly. Men det virker komplisert og vanskelig for nybegynneren. Her er det du trenger å vite for å komme i gang med FPV droneflyging.

Tradisjonelle droner som selges i elektrobutikken krever lite øvelse og er svært enkle å fly.

Populær drone som er full av stabilisering og navigasjonshjelp. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta

I den andre enden av skalaen har du de såkalte racing- eller freestyle-dronene. De er bygget for manøvrerbarhet, fart og presis kontroll fra føreren. De er mye vanskeligere å fly, men kan føres med en frihet som vanlige droner bare kan drømme om.

TBS Oblivion. Velbrukt racingdrone bygget for fart og manøvrerbarhet. Foto: Eirik Solheim / NRK

Du flyr dem basert på videoutstyr som gjør at du får følelsen av å sitte inne i dronen. Det gir en helt unik følelse av fart, frihet og vektløshet.

Heldigvis er teknologiutviklingen på vår side. Det har blitt mye enklere og mindre farlig å lære seg å fly slike droner. I løpet av det siste året har små og lette droner blitt vesentlig bedre. Det som tidligere var ganske ubrukelige leketøy har nå blitt en fin inngang til denne hobbyen.

Begynn med en liten drone innendørs

Det fine er at de fleste av de små og ufarlige dronene kjører den samme programvaren som de store racingdronene. Du kan med andre ord begynne med en liten farkost men likevel lære mye som du har igjen for når du kjøper noe større senere.

Det finnes en egen klasse av lette innendørsdroner som kalles TinyWhoop. Vi har flydd mange slike, men de siste årene har det kommet en del droner som er litt kraftigere og dermed litt bedre for å øve seg på å fly.

TinyHawk som et sett med alt du trenger. Foto: Alf Evensen

Vi har god erfaring med Emax TinyHawk 2. I tillegg til dronen trenger du en fjernkontroll og videobriller. TinyHawk selges også i et sett der du får med begge deler. Med et slikt sett får du alt du trenger for å komme i gang slik at du kan finne ut om dette er noe for deg før du investerer mer.

Selv om TinyHawk er liten og lett klarer den å bære et Insta 360 Go-kamera. Så på en vindstille dag kan man lage forbausende fine videoklipp også med denne lille dronen.

Ellers er også BetaFPV 65Pro 2 eller BetaFPV Whoop Racing Advanced Kit 2 også gode alternativ som kan kjøpes i en tilsvarende pakke med briller og fjernkontroll.

Diatone TinaWhoop med Insta 360 Go kamera. Denne lille dronen er forbausende kraftig. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Om du vil ha et litt kraftigere alternativ som flys både inne og ute så har vi også hatt det mye moro med Diatone TinaWhoop. Men da må du kjøpe fjernkontroll og briller utenom.

Fly simulator!

Før du skal over på større og kraftigere FPV-droner er det lurt å fly en del simulator. De aller fleste moderne fjrenkontroller kan kobles til datamaskinen slik at du kan bruke den når du flyr i simulatoren.

Med den lille fjernkontrollen som følger med TinyHawk-pakken er det faktisk selve dronen du må koble til datamaskinen for å kunne styre, men det er ikke så veldig vanskelig å sette opp. Denne videoen forklarer hvordan.

Velocidrone og den samme fjernkontrollen som jeg bruker til dronene mine. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Vi har god erfaring med både Liftoff og Velocidrone. Du lærer mye ved å fly med fjernkontroll og skjermen på datamaskinen. Men enkelte av de mer avanserte FPV-brillene har også HDMI-inngang. Da kan du fly med simulatorbildet i brillene slik at det hele blir enda mer realistisk.

Oppgradere utstyret: fjernkontrollen

Om innendørsdronen og simulatoren ga mersmak er det på tide å skaffe seg litt bedre ustyr. Avhengig av hva du begynte med så bør du vurdere en litt skikkelig fjernkontroll, eller radio som vi kaller det i miljøet.

Klassikeren. FrSky Taranis. Velprøvd og med en stor brukerbase. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

En og samme radio kan styre mange forskjellige droner. Så her kan det være greit å legge i litt penger slik at du kan bruke den en stund. FrSky Taranis har lenge vært en slags industristandard og er en radio som veldig mange har. Det betyr at det er enkelt å få hjelp til å sette den opp.

The new kid on the block. Tango II. Mye mindre enn Taranis, men også litt mer begrensede muligheter. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Ellers har også TBS sin relativt nye Tango II fort blitt meget populær. Den er mye mindre enn Taranis, men kan ikke bygges ut med forskjellige moduler. Så med den er du avhengig av at du kjører TBS sin protokoll som kalles Crossfire sammen med alle dronene dine

Oppgradere utstyret: Briller og drone

Det foregår et teknologiskifte i racingdroneverden akkurat nå. Der det står mellom den gamle typen FPV-utstyr som er analogt, eller den nye typen som er digitalt. De digitale systemene har vesentlig bedre billedkvalitet. Men er også dyrere.

Analoge videobriller av høy kvalitet. Fatshark HDO med Rapidfire mottaksmodul. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta
Digitale videobriller fra DJI. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Det er for brillene og sendeutstyret i dronen du må ta et valg her. Radioene nevnt over kan styre både droner med digitalt og droner med analogt utstyr. Jeg styrer alt fra min lille TinyHawk til både fjernstyrte fly og større racingdroner med min Tango II radio.

Du kan velge å bygge dronen helt fra grunnen av, men de fleste av de litt skikkelige ferdige dronene er laget slik at de lett kan repareres. Den typen droner kalles gjerne “ready to fly” (RTF) eller “bind and fly” (BNF). Avhengig av om de kommer med radiomottaker eller ikke.

En klassisk cinewhoop. iFlight Bumblebee. Her med Insta 360 Go, men denne klarer fint å bære en GoPro også. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

I det siste har det kommet en egen klasse FPV-droner som kalles “CineWhoop”. De er ikke de aller hissigste, men tåler veldig mye og er ganske trygge fordi de har solide propellbeskyttere. Dette kan være et bra sted å starte for en nybegynner som vil ut av huset og fly noe større enn TinyWhoop eller TinyHawk.

Illustrasjon: Luftfartstilsynet

Sikkerhet og regelverk

De litt større dronene man flyr utendørs kan være farlige, så man må alltid tenke sikkerhet. Noe av det verste som kan skje er sammenstøt mellom konvensjonell luftfart og drone. Så det er en selvfølge at man ikke flyr i nærheten av flyplasser og tar ned dronen med en gang man eventuelt hører eller ser annen luftfart i nærheten.

En drone som feiler og detter ned kan gjøre skade på både personell og materiell når den går i bakken. Derfor er det definert sikkerhetsavstander til både folk, biler og hus.

Men selv uten at dronen feiler og detter ned kan den være farlig ene og alene fordi propellene er skarpe og beveger seg med meget høy hastighet. De fleste jeg kjenner som har drevet med denne hobbyen en stund har arr etter propeller. Så ta alltid av propellene når du arbeider med dronen. Og ha alltid trygg avstand til folk når du starter.

Sist men ikke minst er batteriene som brukes svært hissige og kan skape en eksplosjonsartet brann om de blir skadet eller behandlet feil. Så les bruksanvisninger til både batterier og ladere nøye.

Luftfartstilsynet har en fin side med regler for hobbybruk av droner og modellfly.

Når du flyr FPV utendørs med en drone som veier mer enn 250 gram skal du alltid ha med deg en person til som hele tiden kan se dronen og vurdere avstander og farer.

Gode ressurser på nett

Før du bestemmer deg er det greit å lære litt mer om denne hobbyen. Der er internett din venn.

Miljøet er meget åpent og hyggelig. Folk deler og hjelper hverandre. Den viktigste programvaren i både drone og fjernkontroll er opensource og forbedres kontinuerlig av miljøet selv. Når du kommer deg ut og begynner å fly skikkelige droner kommer du til å krasje. Og da blir det veldig dyrt om du ikke lærer deg å reparere.

Facebook-gruppen FPV Norway
Mr. Steele sin 2020-guide til FPV-hobbyen på YouTube.
Oscar Liang sine nybegynnerartikler.
Den alltid pedagogiske Joshua Bardwell på YouTube.
Inspirerende og mesterlig flinke piloter: NurkFPV og JohnnyFPV.
Forumene RC Groups og FPV Lab
Thomas Fures beginners guide.
UAS Norway: Hvordan komme i gang med FPV

Og sist men ikke minst: alle de gode rådene dere kloke NRKbetalesere kommer med i kommentarfeltet her!

1 kommentar

  1. Arnfinn Sørensen

    Hei! Jeg har lenge lett etter en drone der jeg kan montere et 3D VR180-kamera. Har noen av disse dronene en slik mulighet? Alle droner jeg hittil har sett til en pris jeg har råd til, har integrerte enlinse-kameraer.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.