nrk.no

TikTok-forbud i USA vil føre til norsk brukerflukt, spår norske profiler

Kategorier: Apps & Det sosiale nettet

En montasje av tre unge mennesker som ser i kamera.
Sabina Majaliwa, Sara Cecilie Leite og Oskar Westerlin er populære norske tiktokere. Alle foto: Privat

Det hvite hus har stilt TikTok et ultimatum: Bli solgt eller bli forbudt. Norske TikTok-profile mener et USA-forbud vil føre til at mange nordmenn forlater plattformen.

Norske tiktokere ser foreløpig ikke ut til å evakuere TikTok, men flere populære skapere følger situasjonen nøye.

– Det er ikke noe å legge skjul på at om appen blir nedlagt i USA, så kommer mye av oppmerksomheten i Norge også til å gå vekk fra TikTok, sier Oskar Westerlin til NRK.

Den norske TikTok-profilen har 164.000 følgere på plattformen.

– Det er mange av de amerikanske skaperne som gjør det interessant å være på appen også for nordmenn. Da kommer oppmerksomheten til å gå til en ny app eller til Instagram, sier Westerlin.

Sabina Majaliwa mener de amerikanske profilene er et viktig trekkplaster for TikTok. Forsvinner de, forsvinner mange av de norske brukerne.

– Det blir kjedelig uten dem og jeg tror mange nordmenn vil forlate plattformen, sier Majaliwa, som selv har 592.000 følgere på TikTok.

– Jeg tror ikke TikTok blir forbudt i USA, men hvis det gjør det, så går jeg over på Youtube eller en annen sosial plattform, sier den populære norske tiktokeren Sara Cecilie Leite.

Også Leite mener de fleste norske brukerne da vil finne seg en ny plattform.

Det lover i så fall godt for TikToks konkurrenter. Flere amerikanske selskap har det siste året lansert kortvideo-apper. To av de mest kjente er Byte og Triller. Denne uken la også Instagram til en ny funksjon kalt Reels, som forsøker å kopiere TikTok.

Uklart hva som blir konsekvensene

Det hvite hus utstedte torsdag to presidentordre rettet mot ByteDance, selskapet som eier TikTok, og den populære meldingsappen WeChat. Det er sannsynlig at presidentordrene vil gjøre det tilnærmet umulig for TikTok og WeChat å operere i USA om de trer i kraft om 45 dager.

Nyhetsbyrået Associated Press beskriver dem som «omfattende, men uspesifikke». Det gjør at det foreløpig er uvisst akkurat hvilke konsekvenser de vil få.

Et skjermbilde fra hjemmesiden til det hvite hus av presidentordren om TikTok
Presidentordren om TikTok

Torgeir Waterhouse, partner i Otte, mener presidentordren i «utgangspunktet ikke» utestenger TikTok fra de globale appbutikkene, men understreker at det «heller ikke er usannsynlig» gitt den pågående konflikten mellom USA og Kina.

Microsoft er nå i dialog med ByteDance om å kjøpe TikTok. Det er satt en frist på 15. september for å avklare et mulig salg.

Om TikTok, som eies av Bytedance, selges til et amerikansk selskap vil advarselen om forbud ikke lenger gjelde.

En person med briller og dress gestikulerer med hånden foran en Microsoft-logo i bakgrunnen.
Microsofts toppsjef Satya Narayana Nadella. Arkivfoto: Tobias Schwarz/AFP/Scanpix

Mener app er en trussel mot nasjonal sikkerhet

Situasjonen rundt TikTok i USA oppstod i fjor høst, da amerikanske politikere begynte å rasle med sablene. De mener blant annet at TikTok utgjør en nasjonal sikkerhetstrussel, selv om det så langt har vært få konkrete eksempler på hvordan det er tilfelle.

Siden har truslene om å forby eller tvangsselge det populære sosiale mediet eskalert. Den 7. juli uttalte USAs utenriksminister at de vurderte å forby appen.

Etter utenriksministerens uttalelser har situasjonen tilspisset seg, og president Trump har uttalt at appen må selges eller bli forbudt.

Dette har ført til at mange profilerte amerikanske TikTok-brukere har forberedt seg på å forlate plattformen.

Et skjermbilde av en TikTok-video med beskrivelse. Videoen viser en ung kvinne med sort hår som ser i kameraet. Tittelen sier "all socials are @ elliezeiler!!"
I en TikTok-video oppfordrer Zeller om å følge kontoer på andre sosiale medier «hvis dere noensinne vil se ansiktet mitt igjen».

TikTok: – Sjokkert

I en uttalelse skriver TikTok at de er sjokkert over presidentordren, som de mener har kommet i stand uten en rettferdig prosess.

– Vi har møtt en administrasjon som ikke bryr seg om fakta, dikterer vilkårene i en avtale uten å gå gjennom en tradisjonell rettsprosess, og har forsøkt å plassere seg selv inn i forhandlingene mellom private selskap, skriver TikTok.

Selskapet sier de vil bruke alle midler, inkludert det amerikanske rettsvesenet, for å sikre en rettferdig behandling av saken.

12 kommentarer

  1. Frode Fredriksen

    Jeg skjønner ikke problemstillingen med at TikTok blir stengt ned tatt i betraktning lovgivningen til regimet i opprinnelseslandet.

    Hvis folk er så oppmerksomhetssyke at de bruker nettsamfunn i et totalitært regimes land, er det eneste jeg noensinne har vært enig med Donald i, steng dritten.

    Folk trenger åpenbart beskyttelse fordi de ikke evner å ta vare på seg selv, og fordi de er så tankeløse at de tror det ikke får konsekvenser for dem selv i senere tid. Det er ikke uten grunn at begrepet ung og dum har fått rotfeste…

    Svar på denne kommentaren

    • Hvis de i det hele tatt hadde brydd seg om problemstillingen, så kunne de vel ha gjort det ulovlig for alle apper og nettsteder å sanke inn informasjon til noe annet formål enn å bruke dette i selve appen.

      Og forby metakategorisering, analysering og videresalg av denne personlige informasjonen. Merkevarene vil nok betale bra for å reklamere hos de største aktørene uansett, direkte markedsføring eller ei.

      Og så slipper folket alle de datalekkasjesakene som truer rikets sikkerhet.

    • Når folk er så oppmerksomhetssyke at de bruker Facebook og Twitter og sminke-apper og Google-tjenester og diverse andre apper som overvåker deg hvor enn du går, alt betales med elektronisk (les: sporbart), all mediabruk er sporbar (striming), aksepterer overvåkingskameraer overalt, uten å se på det som noe problem overhodet … da er det ingen grunn til å stille spørsmål ved hvorfor de bruker TikTok. Det er bare en liten dråpe i havet av den overvåkingen av oss som vi blindt godtar uten motforestillinger.

      Fordi informasjonen havner i overvåkingen i et land som blir styrt av en klok og innsiktsfull president, et land som aldri ville finne på å sette inn militærstyrker mot et demonstrasjonstog, et land der det er utenkelig at landets leder ville sette domstolene til side og beordre at at en av hans gode venner skal slippe å sone den straff han er dømt til. Det er et land der ingen vil trekke på skuldrene av tusen dødsfall hver dag og si «sånn er det». Det er et land der ingen blir dårligere behandlet av myndighetene på grunnlag av sin hudfarge. Eller politiske holdninger. Eller erotiske tibøyeligheter. Et land der du fullt ut kan være deg selv, uten frykt for at det kan ha konsekvenser for deg, enten det er å vise deg for f.eks. politiet på gata eller meninger du ytrer. Det er et land der det er full frihet og ingen myndigheter kartlegger deg på grunnlag av dine meninger og (ikke lovstridige) handlinger.

      At et så herlig fritt og åpent land, med full rettferdig alle innbyggere, uansett politisk tilhørighet, hudfarge eller annet, får fullt innsyn i alle detaljer i ditt liv, det er ikke noe vi burde bekymre oss over i det hele tatt.

      Dessuten samarbeider norske myndigheter godt med dem, slik at sanne folkefiender kan bli stoppet, i et positivt samarbeid mellom to frihetselskende nasjoner, som begge ønsker full frihet for alle som ikke uttrykker seg kritisk mot lov eller moral.

      De som er på linje med makthaverne i frihetlige stater har ingenting å frykte. Og er du på linje med makthaverne har du god forståele for at en viss, kanskje til og med betydelig, sensur er nødvendig for å bevare friheten. De eneste som har grunn til å frykte overvåking og sensur i en frihetlig stat er de som er kollisjonskurs med statens idealer. Og slik bør det være.

    • Robin,
      «å kunne de vel ha gjort det ulovlig for alle apper og nettsteder å sanke inn informasjon til noe annet formål enn å bruke dette i selve appen» –

      Tror du en generell innføring av noen slikt ville stimulert økonomien til Facebook, Google, Twitter, …?

      Tror du ledende politikere i disse firmaenes hjemland ville se på en slik effekt på disse firmaene som noe positivt for sine politiske mål?

      Tror du overvåkingsmyndighetene i samme land ville se på det som et positivt bidrag i deres arbeide? Eller forventer du at det vil være et unntak for det myndighetene vurderer som «essensielt for rikets sikkerhet» – med andre ord at informasjonen kan brukes til å «bruke det i selve appen» pluss å rapportere det til de instanser som ivaretar rikets sikkerhet?

      Og kanksje også de instanser som febrilsk forsøker å beholde landets globale økonomiske dominans? Økonomi er en viktig del av nasjonal sikkerhet, så det å sikre maksimal økonomisk suksess for landets egne økonomiske operatører, på bekostning av tilsvarende hos fi, er en del av den nasjonale sikkerhet.

      Informasjon som samles må være tilgjengelig kun for appens bruk – samt de som arbeider for den nasjonale sikkerhet. Herunder den nasjonale økonomien.

      Får vi det slik, har vi ingenting å frykte. Eller å kritisere.
      Ikke sant?

    • Du sliter visst med litt forskjellig, keal.

      Poenget var jo at han bannlyser et firma for å drive på samme måte som amerikanske selskap, som er det som blir definert som selve problemet. Bare at informasjonen havner hos en stat som ikke er alliert. Så lenge USA får eie TikTok, så er det ikke noe problem at de driver på akkurat samme måte lenger, for da havenr ikke informasjonen om amerikanere hos kinesiske ledere, men hos amerikanske ledere og høystbydende.

      Løsningen i dette tilfellet er ikke annet enn økonomisk mafiavirksomhet. Det du gjør er ikke greit, men så lenge du jobber for oss er det greit.

      USA er ikke noe mindre totalitært enn Kina. Vel, bortsett fra at de faktisk holder valg. Men det spiller ikke så stor rolle hvem som får flest stemmer og sånn, når man fritt deler inn stemmekretser etter registrerte velgere.

      Tror ikke mange her vil forsvare statenes hensikter i dette tilfellet. Det var heller ikke poenget mitt. Snarere å peke ut det hyklerske med hele opplegget.

  2. USA kaster stein i glasshus her. Er det noen som virkelig utnytter privatlivet til folk så er det de store multinasjonale amerikanske selskapene som Google, Microsoft, Apple, Facebook, Instagram etc etc.
    Privatlivet vårt er gått rett vest etter smarttelefoner ble allemannseie. Det er så mye data på ville veier at det kan ikke være noe problem av Kina å få masser av informasjon selv om Tiktok og We chat blir forbudt i USA. Det er masser av firma som selger data villig vekk til den som byr høyest, Kina eller andre. tro ikke noe annet.

    Svar på denne kommentaren

  3. Dette er jo bare vikarierende motiver. Donald er sur etter at en gjeng Tik-Tok ungdommer etter sigende kuppet billetter til valgkamp møtet hans og han vil ha hevn.

    Han har truet Twitter også, men siden det er et amerikansk selskap er det litt mer komplisert å få til uten at hensikten bak blir alt for tydelig.

    Svar på denne kommentaren

    • keal (svar til Tina)

      Han har vel et minst like (reelt) motiv å ramme kinesiske økonomiske aktører. Det gjelder slett ikke for amerikanske aktører – tvert om. At han truer Twitter betyr på ingen måte at han vil gjøre noen tuse flere amerikansere arbeidsledige. Men å fullstendig knekke ByteDance (de som tilbyr TikTok) er nok en våt drøm for ham.

    • Agred. Social media is a disaster in general, even when we try our best to behave and be nice on the platforms.

      And everything is getting worse, not better.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.