nrk.no

10 nyttige iPhone-triks du ikke visste om

Kategorier: Mobil & Tips & Tricks

Med et lite triks kan du få fine bilder som ser ut som de er tatt med lang eksponeringstid. Foto: Ståle Grut / NRKbeta

TikTok, YouTube og Instagram flyter over av iPhonetriks. Vi har plukket ut og testet ti av de nyttigste.

1. Lang eksponeringstid

Dersom du har funksjonen som heter «Live Photos» aktivert tar telefonen din mange bilder hver gang du knipser. Disse bildene kan så hjelpe deg å lage et bilde med lang eksponeringstid. Hold kamera helt i ro eller bruk stativ. Ta et bilde der noe i selve motivet ditt beveger seg.


Velg bildet i fotoarkivet og swipe opp på selve bildet. Da dukker det opp mulighet til å legge på effekter til et live foto. Den som ligger helt til slutt er «long exposure». Klikk på den og du får den fine effekten av bevegelse.

Vann kan bli spesielt fint når man bruker lang eksponeringstid.

2. Ta skjermbilde av hele nettsiden

Når man tar skjermbilde av en nettside må man ofte ta mange bilder fordi nettsiden er så lang. Dersom du bruker Safari er ikke det noe problem. Da kan du nemlig lagre hele siden.


Bruk «låseknapp + volum opp» for å ta skjermbilde. Klikk på selve bildet nede i venstre hjørne og velg «Full Page». Derfra kan du lagre hele siden som en PDF.

3. Scan dokumenter med notat-appen

Hold fingeren på notat-appen og velg «Skan dokument». Da åpnes kamera og du får en fotomodus som er skreddersydd til å ta bilder av dokumenter.

4. Sett en ny timer raskt

Swipe ned, hold fingeren på timer-ikonet og velg tid.

5. Beveg deg i tekst tydelig og raskt

Når du skal bevege markøren rundt i en tekst kan du holde inne mellomromtasten og skyve fingeren rundt på tastaturet.

6. Klipp og lim med tre fingre

Bruk tre fingre på skjermen og dra innover for å kopiere en valgt tekst. Og tre fingre mens du drar utover for å lime inn.

7. Slett tall i kalkulator-app

Ved å gjøre en swipe mot venstre på tallene i kalkulator-appen kan du slette et og et tall.

8. Justere bakgrunssuskarphet etter at bildet er tatt

Dersom du tar bilde med portrettmodus kan du justere bakgrunnen etterpå. Trykk «edit» på bildet og velg det lille ikonet med en «f» oppe til venstre.

9. Sett en timer for å stoppe film eller musikk

Det hender jo at man sovner fra film, musikk og podcast sent på kvelden. Da kan det være greit å sette en timer som stopper avspillingen etter en viss tid. Velg «Stopp avspilling» i stedet for en lyd når timeren er ferdig.

10. Spill inn lydspor når du tar skjermopptak

Dersom du skal lage en liten forklaringsvideo eller vise noe som foregår på telefonen ved hjelp av skjermopptak kan du slå på mikrofonen og spille inn lyd mens du viser hva som skjer. Hold inne ikonet for skjermopptak og slå på mikrofonen.


Hva er dine beste triks som få vet om? Bruk kommentarfeltet!

Og om du vil bli varlet om alt spennende fra NRKbeta kan du melde deg på vårt nyhetsbrev her.

28 kommentarer

 1. Andreas Hadsel Opsvik

  Tap tre gongar med tre fingre på skjermen for å få opp menyen som gjer det mogleg å klikke «Velg filter > Svakt lys».

  Slik får du eit filter over skjermen som gjer skjermen meir lyssvak, slik at det ikkje er så sterkt lys mot augene på kvelden – dette i tillegg til å kunne skru ned lysstyrken, eller aktivere Nightshift.

  Svar på denne kommentaren

 2. Lars Ose-Johansen

  Min mest brukte er nok å croppe det jeg tar skjermbilde av, ved å trykke på det lille bildet som kommer med skjermbildet og tilpasse der.
  Men her var det veldig mange funksjoner som jeg ikke visste om!

  Svar på denne kommentaren

  • Mercha! (svar til Knut)

   Veldig kjekt at du også prioriterer riktig, med å legge inn en surmulet kommentar. Om du hadde brukt litt tid og hjernekapaitet, hadde du sett at du faktisk er inne på nrkbeta.no. Da kan det hende at du forstår hvorfor denne artikkelen er laget. Nrkbeta.no er fantastisk for de som er interessert i teknologi. Flott at NRK holder seg oppdatert, og fremmer teknologisk fremskritt.

  • Anon ER (svar til Knut)

   Det som er litt artig Mercha!, er at hvis Knut faktisk ikke mente det ironisk, men var positiv, så er det jo du som er den som surmuler…

   Man trenger jo ikke tolke alt i verste mening 😉

 3. Angående å lage PDF av hele siden (alle sidene) jeg får ikke opp menyen på min iPhone 11pro, slik du får: …. her i kommentarfeltet ville jeg nå lagt inn et bilde… det går visst ikke an… noe mangelfullt mener jeg…
  Min meny viser bare linjen ferdig … tilbakestille …bosskurv og deletegn… er det enoppgradering som mangler?

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Haukland (svar til Magnar)

   Du kan ikke gjøre dette i NRK-appen. Du må være i Safari for at det skal fungere.

  • Audun Brekke Skrindo (svar til Magnar)

   Jeg mener også at denne funksjonen ikke automatisk kommer opp. Jeg har oppdatert Safari og iOS. Selv når jeg testet ut «valg» under PDF så fant jeg ingen funksjoner som hentet fram det trikset som blir beskrevet. Så jeg lurer fortsatt på hva for noe annet som jeg og kanskje Magnar ikke har skrudd på.

  • Audun Skrindo (svar til Magnar)

   Fant ut hvor jeg var litt for kjapp: holder ikke bare å eksportere nettsiden (feks til PDF), men man må ta skjermbilde av den og SÅ kommer valget opp. Sorry!

 4. Et triks jeg bruker daglig, og sjeldent ser andre gjøre er å trykke en/to ganger helt øverst på skjermen -rett under frontkameraet for å komme øverst på siden igjen, i stedet for å scrolle tilbake opp på en lang nettside eller i en app man har scrolled langt ned.

  Svar på denne kommentaren

 5. Super glad for markørtrikset. Har irritert meg grøn over at funkjonen forsvann frå normalmarkør for eit år sida (?) slik at eg har måttet slette heile ord som har vore feilskrevet istadenfor å kunne rette de.

  Svar på denne kommentaren

  • NRKs nesegrusr beundring for Apple er vel ikke akkurat noe nytt. Android støttes så langt det nødvendig og alle andre plattformer blir svært stemoderlig behandlet eller totalt ignorert.

 6. Hei!
  Jeg sliter med at min iPhone 7+ gir meg svakere skjerm i sterkt sollys- Davik jeg jo ha sterkere lys og kontraster på skjermen. Vet noen om denne funksjonen enkelt kan skrus av? Jeg har selvsagt forsøkt de innlysende tingene som å gå inn på skjerm og lysstyrke-det hjalp ikke 🙂🙄 takknemlig for svar 🤓

  Svar på denne kommentaren

 7. Henrik Christiansen

  På lange nettsider, i tekstdokumenter etc., scroll bittelitt så du ser scrollbar, og hold fingeren på denne til du kjenner vibrasjonen. Da kan du usedvanlig raskt scrollet seg gjennom nettsiden/dokumentet og slipper tommel-krampe.

  Svar på denne kommentaren

 8. Morten lillegraven

  Når man sender imessage kan man holde inne send knappen for å få legge til bakgrunn etc på mld du sender. Kan komme konfetti, fyrverkeri og flerne moro. Prøv😎

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.