nrk.no

Slik lager du automatisk vanningsanlegg til balkong og terrasse

Kategori: Tips & Tricks

Før og etter. Automatisk og jevn vanning hver natt gjør susen. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Det er både fleksibelt, billig og moro om du lager vanningsanlegget ditt selv. Her viser vi deg hvordan. Fra det enkle til det avanserte.

Min første skisse til vanningssystem for balkongen. Illustrasjon: Eirik Solheim / NRKbeta

De færreste har vannkran på balkongen, så dette systemet baserer seg på et vannreservoar og en liten pumpe. Avhengig av hvor stort behov du har så velger du alt fra en vanlig tilitersbøtte til en større tank på 40 eller 50 liter.

Jeg har valgt en ganske stor boks med plass til ca 50 liter vann. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Pumpe og strømforsyning

Det er pumpen som hjelper deg å frakte vann fra bøtten til plantene dine. Det finnes mange rimelige og pålitelige pumper. Du får dem i hobbybutikker og akvariumbutikker. Jeg har god erfaring med de små pumpene du senker ned i vanntanken. Min pumpe kjører på 12 volt og leverer 240 liter vann i timen. Det er mer enn nok.

Liten, stillegående og effektiv akvariepumpe. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Små pumper som dette går ikke på 220 volt rett fra veggen. Så du må ha en strømforsyning. Velg en som passer til pumpen du valgte. Det er stor sannsynlighet for at de kan hjelpe deg med riktig strømforsyning i butikken der du kjøper pumpen.

Planter og vannslange

Dette systemet fungerer for store og små potter, kasser og krukker. Det kan tilpasses slik at de forskjellige pottene får forskjellig vannmengde. Du trenger en vannslange for å fordele vannet.

Når slangen passer direkte på pumpen blir det hele ganske enkelt. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Det enkleste er å velge en slange som passer direkte på pumpen du valgte. For min pumpe er det 8 mm slange som passer best.

Oppdatering:
Som det blir nevnt i kommentarfeltet kan det være en fordel å få tak i en slange som ikke er gjennomsiktig. Dette vil hjelpe på å hindre algevekst dersom slangen får mye lys.

8 mm vannslange. Den trenger ikke å være så tykk. Slanger helt ned til 3 mm kan brukes til dette formålet. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Tilpassing

Det første du gjør er å legge slangen pent ut for å måle opp hvor vannet skal komme ut. Legg den ene enden av slangen i bøtten der den skal stå. Så legger du slangen fra bøtten og til første plante.

Legg slangen så pent du klarer innom de pottene og kassene som skal være med i systemet. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Merk av med sprittusj, så videre til neste plante og merk av igjen. Om det er stor forskjell på pottene kan du evt merke av med et tall også. Jeg har potter i fire forskjellige størrelser. Så jeg merket av 1, 2, 3 og 4 på slangen. 1 for de små og opp til 4 for de største.

Merk av der hvor du vil at vann skal piple ut. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Her må du vurdere litt selv. Det er ikke bare størrelsen på potten som avgjør vannbehovet, det er også størrelse og typen plante.

Bor hull

Når du har lagt slangen pent og merket av for hver potte tar du slangen inn og borer hull i den. Jeg begynte med 1 mm bor, men etter en del tilpassing og tydelig behov for mer vann enn jeg trodde endte jeg med å bore opp hullene til 2,5 mm. Men det er bedre å begynne med for lite og så bore opp etterpå.

Antall hull og størelsen på boret avgjør vannmengden. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

For min balkong laget jeg alt fra ett til fire hull avhengig av behov for hver plante. Om du er usikker så begynne med bare ett hull til hver plante. Det er ikke noe problem å gå ut med boremaskinen og lage et ekstra hull om det viser seg at en plante får for lite vann over tid.

Du vil at det skal bygge seg opp et jevnt trykk i slangen, så du må tette igjen enden slik at ikke bare alt vannet kommer ut der. Dette kan du gjøre enkelt med litt solid tape.

Litt tape eller en propp tetter enden av slangen. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

På tide å teste

Koble pumpen på slangen og ta det hele med ut. Fyll vann i bøtten, senk pumpen ned og sett på strøm slik at pumpen starter. Etter en liten stund skal du nå ha små vannstråler alle stedene du boret hull.

Dette fungerer bra. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Nå kan du legge slangen ut i potter og krukker. Grav den gjerne ned i jorden der det er mulig. Siden vannstrålen hvert sted kan komme i litt forskjellige retninger er det fint å grave jord over eller legge en liten stein oppå slik at vannet ikke bare forsvinner opp i luften.

En liten stein kan hjelpe deg å holde slangen på plass. Vannet presser seg fint ut under den uansett. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Automatikk

Du vil at systemet starter automatisk på et visst tidspunkt og vanner en viss mengde. Mitt system starter hver natt klokken tolv og kjører i et minutt. Det har vist seg å være nok for mine planter. På det minuttet fordeles ca fire liter vann ut i alle kassene og krukkene. Dette vil variere veldig ut fra hvor mange og hvor store blomster du har.

Enkel digital timer som kan settes opp til å slå på strømmen i et minutt hver natt. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Den enkleste løsningen for automatikk er å sette en timer på kontakten der strømforsyningen er koblet til. Enkle digitale timere pleier å ha et minste intervall på et minutt.

Her tilpasser du ganske enkelt over tid. Om alle plantene får alt for mye vann setter du timeren til å vanne annenhver dag. Om de får for lite kan du la den gå lenger hver gang. Om det bare er en av plantene som får for lite vann borer du et ekstra hull til den osv.

Gratulerer, nå har du et velfungerende automatisk vanningsanlegg!

Forskjellige kontakter som kan styres fra smarthjemsystem. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Vi stopper ikke der: Level up!

Et av mine krav for vanningsanlegget mitt var at det skulle snakke med resten av det smarte hjemmet mitt. Den enkleste måten å gjøre det på er å bytte ut timeren med en kontakt som kan styres sammen med resten av systemet ditt. Enten du har Ikea, Phillips, Fibaro eller noe annet så har de fleste systemer kontakter som kan programmeres til å slå seg av og på.

Nerdealarm: Super Deluxe!

Jeg vil også ha melding på mobilen når det er lite vann igjen i reservoaret eller om en av plantene har for tørr jord.

Det er nå det begynner å bli litt mer komplisert, men det er enklere enn du tror og veldig moro å få til å virke.

Kommer du deg gjennom denne vil du ende opp med å føle deg som en automasjonsguru som kan lage hva som helst.

En avstandssensor kan fint måle vannstand og en fuktmåler kan måle fuktigheten i jorden. Så jeg utvidet systemet med en liten datamaskin og noen sensorer. Hjernen i systemet heter WeMos D1 Mini. Den er basert på en liten chip som heter ESP8266. Du trenger ikke akkurat D1 Mini. Om du søker etter “ESP8266” eller “NodeMCU” i hobbybutikken din så finnes de både over disk i Norge og i hopetall fra Kina.

En Wemos D1 Mini ESP8266. Det finnes mange typer som fungerer like fint. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

I tillegg til dette satte jeg på et relé som styrer pumpen, en HC-SR04 ultrasonisk avstandssensor og en analog såkalt “Capacitive Soil Moisture Sensor” eller jordfuktighetsmåler.

En ultrasonisk avstandssensor. Ikke ulik den mange har på bilene sine som gjør at det piper når du nærmer deg garasjeveggen. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta
Jeg har forsterket jordfuktighetsmåleren med krympestrømpe og litt Tec7 i toppen for at den skal tåle litt mer vær og vind. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Programvaren jeg bruker i den lille styringsenheten heter “ESPeasy” og gjør det hele veldig mye enklere enn om man skulle programmert alt fra grunnen av. Du laster ned en installasjonsprogramvare, kobler din ESP8266 til datamaskinen via USB og trykker på en knapp for å overføre ESPeasy.

Skjermbilde fra ESPeasy.

Når det er gjort restarter du ESP8266. Det første den da gjør er å sette opp et trådløst nett som heter «ESP_Easy_0».

Om alt har gått bra med installasjonen setter ESPeasy opp et nett når du kobler strøm på enheten.

Du kobler deg til det med laptop eller mobiltelefon og får da opp en enkel konfigureringsskjerm der du kan velge ditt eget WLAN fra en liste og taste inn passord.

Velg ditt eget wlan. Foto: Skjermbilde fra ESPeasy

Merk deg så hvilken IP-adresse ESP viser når den er vel fornøyd med WLAN-innstillingene.

Nå kan du koble maskinen eller telefonen du brukte tilbake på ditt eget nett og taste inn IP-adressen du merket deg i en nettleser.

IP-adressen blir den nettsiden du går inn på for å sette opp ESPeasy. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Da får du opp en nettside der du kan konfigurere ESPeasy. Det er gode introduksjoner på ESPeasy sine nettsider som du bør lese, men her er kortversjonen av det vi skal gjøre.

ESP har diverse innganger og utganger som vi skal bruke når vi kobler til sensorene. Merkingen av dem er litt ulogisk. På selve dingsen er de merket med D1, D2, D3 osv. Samtidig som de rent elektronisk i selve konfigureringen heter GPIO-1, GPIO-2 osv. Og da uten at tallene stemmer overens med hverandre. Under den fanen som heter “Hardware” i ESPeasy-grensesnittet får du oversikt over sammenhengene.

GPIO og merking. Skjermbilde fra ESPeasy

Jeg endte med å koble reléet til D1 (GPIO-5), avstandsseosoren til D6 (GPIO-12) og D7 (GPIO-13), samt fuktighetsmåleren til den ene analoge porten. Den er som oftest merket med A0.

Dette er koblingsskjema for signalene mellom sensorene og ESP.

Det eneste litt spesielle her er den ene tilkoblingen til avstandssensoren. Selve sensoren krever 5V mens inngangene på ESP bare tåler 3.3 V. Derfor er det to motstander koblet sammen for å sørge for at det ikke kommer mer enn 3.3 V inn til ESP.

I tillegg til signalene mellom sensorer og ESP må du ha strømfordeling. 12V gjennom relé til pumpe og 5V til det meste annet. Siden du allerede har en 12V strømforsyning til pumpen trenger du en liten omformer som tar 12V ned til 5V. De finnes også i mange forskjellige varianter og er ganske enkle. De har en inngang der du setter på 12V og så kommer det 5V ut i andre enden.

Slik fordeles strøm og jord.

Når alt er koblet sammen setter du opp ESPeasy. Sørg for at din ESP8266 har 5V og gå inn på IP-adressen du merket deg da du gjorde grunnoppsettet. Bruk gjerne et nettbrett eller en laptop. ESPeasy er litt dårlig formatert for små mobilskjermer.

Sett opp klokke. ESPeasy henter klokke fra en ntp server. Dette setter du enkelt opp under Tools->Advanced og NTP Settings. Huk av for “Use NTP” og legg inn “no.pool.ntp.org” i adressefeltet. Gå helt ned og trykk “Submit”.

Her er hovedskjermen med systeminformasjon.

Under “Main”-fanen skal du nå se at systemet har riktig klokke.

Det neste du gjør er å sette opp de to sensorene. Vi setter først opp jordfuktighetssensoren. Under “Devices” trykker du “add” og velger “Analog Input Internal” under device. Huk av for “Enabled”. Gi den et navn (jeg kalte den “Soil”) og gi eventuelt verdien som nå bare heter “Analog” nederst et bedre navn. Jeg kalte den “Humidity”. Feltet for “interval” angir hvor ofte maskinen skal sjekke den sensoren og eventuelt sende ut målingsresultatet. Nå mens du tester kan den godt stå på 1 sekund.

Skjermbilde for selve jordfuktighetssensoren.

Nå kan du trykke “Submit” og så trykke på fanen for “Devices” igjen. Da skal det dukke opp et grønt tall i kolonnen helt til høyre. For min sensor dukket tallet 450 opp. Jeg sjekket så med å putte målingsdelen av sensoren i et glass vann. Da fikk jeg verdien 850. For å regne om til sånn noenlunde fuktighet i % gikk jeg inn og editerte Analog-devicen og la inn litt matematikk under “Formula”.

Med riktig kalibrering kan du få verdien til å variere fra null til hundre. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Jeg la inn følgende: “(850-%value%)/4”. Der %value% er den verdien som kommer fra sensoren. Dette regnestykket gjør at sensoren nå gir meg ca null når den er helt tørr og ca 100 når den er helt våt.

Det neste er å sette opp avstandssensoren som skal måle vannstand i reservoaret. Under “Devices” trykker du “Add” på task nummer to og velger “Position HC-SR04…”

Skjermbilde for avstandssensoren.

Gi den et navn, huk av for enabled, sjekk at trig og echo er koblet til portene du velger og gi gjerne “Distance” et annet navn. Jeg kalte min “Level”, men “Vann” eller “Liter” er sikkert like greit. Sett “Interval” til 1 nå under testing.

Avstandssensor montert under lokk. Foto: Eirik Solheim / NRKbeta

Avstandssensoren fester du inne i lokket til reservoaret ditt slik at den peker rett ned mot vannspeilet. For å kalibrere den sjekker du avstanden du får når reservoaret er tomt. Jeg fikk “37”. Du vil jo ha null når reservoaret er tomt, så jeg la inn “37-%value%” i formula-feltet. Da viser den 0 når tomt og 37 når helt fullt. For å kalibrere heller du nå nøyaktig 10 liter i reservoaret. Jeg fikk da verdien 8. For å få det til å bli 10 ganger jeg enkelt og greit med 1,25. Så for meg ser regnestykket nå slik ut: “(37-%value%)*1.25” det gjør at verdien jeg får ut samsvarer sånn noenlunde med hvor mange liter som er igjen.

Nå er det på tide å teste reléet. Det kan du gjøre uten at pumpen er tilkoblet. De fleste relémoduler har en lysdiode som lyser når det er aktivt, samt at du rent fysisk kan høre lyden av at det klikker av og på.

Skriv inn følgende i en nettleser og trykk enter:
http://-IP adressen til ESPeasy-/control?cmd=GPIO,5,1
Dette skal slå på reléet.

For å slå av skriver du:
http://-IP adressen til ESPeasy-/control?cmd=GPIO,5,0

Regler

ESPeasy har gode muligheter for å sette opp avanserte regler. Vi skal bare sette opp en ganske enkel regel: «Dersom det er nok vann igjen i reservoaret skal du vanne i 60 sekunder hver kveld klokken 00:01».

Regler i ESPeasy

For å aktivere regler må du først inn på Tools->Advanced og huke av for «Rules». Når du lagrer vil det da dukke opp en ny fane som heter Rules. Kommandoene du legger inn ser slik ut:

On Clock#Time=All,00:01 do // hver dag klokken 00:01
If [Vann#Level] > 6 // dersom det er mer enn 6 liter vann igjen
gpio,5,1 // slå på relé på gpio-5
timerSet,1,60 // Sett timer nummer 1 til 60 sekunder
endif
endon

On Rules#Timer=1 do //Gjør dette når timer nummer 1 er ferdig
gpio,5,0 // slå av relé på gpio-5
endon

Varsel

ESPeasy kan varsle deg på epost basert på regler. Det kan høres litt gammeldags ut med epost, men om du setter opp en egen adresse og har pushvarsel på mobilen på den adressen får du fine påminnelser direkte på mobilen når noe skjer. Legg til en epostvarsel under «Notifications» og bruk for eksempel følgende i Rules:

on Vann#Level < 8 do
notify 1, Lite vann i tanken
endon

Herfra og ut er det bare å leke seg. Varsel når fuktigheten i jorden er for lav? Automatisk vanning basert på fuktighet i jorden og ikke på klokke? Mulighetene er mange.

Jeg har også satt opp en «controller» i ESPeasy. Det gjør at den sender ut verdiene via MQTT. Noe som gjør at de blir tilgjengelige i for eksempel Home Assistant eller Athom Homey. Du kan også styre vanningen via MQTT ved å sette opp en egen device som heter «Generic – MQTT Import». Den kan lytte etter verdier sendt over MQTT og aktivere rules basert på dem.

Nevnte jeg at jeg bruker ESPeasy til å overvåke kaffemaskinen og tenne en grønn LED ved nattbordet når maskinen er varm nok til å lage kaffe? Eller at det er ESPeasy som automatisk slår på varme i speilet på badet for å fjerne dugg dersom luftfuktigheten blir for høy?

Sånn. Da har dere nok å eksperimentere med i sommer!

47 kommentarer

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Per Ulv)

   Takk. Det er et godt poeng. I mitt system ligger røret ganske skjult, samt at vannet renner ut av røret etter vanning. Men algevekst kan nok være en utfordring ja. Jeg oppdaterer saken med det tipset.

 1. Mulig jeg misforstod noe, men denne formelen er vel litt feil: (37-%value%)*1.25

  Med 10 liter oppi vil den vise (37 – 8) * 1.25 = 36.25

  Korrekt for å vise gjenværende liter vann blir vel (37-value) / 2.9 (?)

  Svar på denne kommentaren

  • Terje (svar til Tarjei)

   Jeg leste det som at resultatet av (37-%value%) ble 8, dvs at %value% må ha vært 29. Det passer også bra med at avstandsmålet spenner fra 0 til 37, mens innholdet i tanken går fra 0 til 50 liter.

  • Roy Sigurd Karlsbakk (svar til Per Hagen)

   Problemet med å bestille fra Kina for tida, er vel at sommeren er over før du får det. Jeg fikk nettopp to SKR 1.3-kontrollere etter drøyt tre måneder (koronakoronakorona). Jeg hadde bare bestilt én, så jeg sa bare «takk for den» og OK.

  • Pumpen som brukes her kan pumpe ca 2.5 m i høyden. Dess høyere du pumper dess mindre flow får du. Trenger du å pumpe høyere bruker du en sterkere pumpe.

 2. Roger Danielsen

  Hei. Hvis du har laget dette opplegget for å fordele fire liter vann i døgnet med en vanntank på 240 liter fremstår artikkelen mer som en god spøk. Fyller du opp tanken har du vann for et par måneder, så ikke glem å kjøpe antialgemiddel. Hvorfor kan du ikke bare henge opp en liten tank på veggen i en tilstrekkelig høyde over plantene dine. Da slipper du pumper og strømforsyning osv. Det du beskriver er en lek for hobbynerder, men for alle del, det var morsomt å lese. Tror ikke jeg skal anbefale dette til min gamle tante som elsker å stelle sin planter på balkongen sin.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Roger Danielsen)

   Haha. Ja, 240 liter tank ville vært i overkant. Men du har lest litt feil. Tanken jeg bruker tar maks 50 liter. De 240 hører til spesifikasjonene på pumpen og hva den klarer å levere i timen.

 3. Istedenfor de morsomme sensorene kan du enkelt sikre deg mot tomt vannlager ved å ha to bokser fylt med vann med en vannslange imellom. Når slangen er fyllt med vann og ligger på bunnen av boksene, og begge boksene står på samme høyde, vil vannslangen fungere som en hevert. Da vil vann fra ekstraboksen overføres på likt til boksen som vannet til vanningen tas fra. Sensorer er moro, men det er også fysikken.

  Svar på denne kommentaren

  • Reidar (svar til Øyvind)

   Interessant, men forstod ikkje heilt kva du meinte. kan du forklara litt meir. Har du ein teikning eller lenke til nettside som forklarar dette?

 4. Strålende artikkel.
  Har selv brukt Gardena sitt selvvanningssystem, basert på kommunalt vann, i over 20 år. Dyrt, men Solid kvalitet, har byggd ut etterhvert, har nå nok opp mot 50 vannepunkt og 100 meter slanger, systemet er fleksibelt og jeg bygger det ut hvær vår, allt etter hvor mange potter og hvor de havner. Det er også lett å endre på.

  Ser for meg at systemet du her beskiver godt kunne bli kombinert med rør og dyser feks fra Gardena.

  Svar på denne kommentaren

 5. Vidar Vaggen

  Denne artikkelen likte jeg veldig godt, spesielt fordi dette er noe jeg trenger akkurat nå.

  Men er det noen som vet hvor jeg får tak i en slik svart fleksibel slange i Oslo? Gjerne i Alna / Groruddalen.

  Svar på denne kommentaren

 6. Hvilken pumpe er det du har brukt som har de spesifikasjonene? Evt. hvor får man kjøpt spesifikt i Osloområdet?

  Finner pumper på nett, men de har langt i fra noen løftehøyde på 2.4m som ble nevnt i en kommentar her. Skulle gjerne funnet en som klarer cirka 1.20, så jeg får laget et sprinklingsanlegg som vanner ovenfra. 😀

  Svar på denne kommentaren

  • Per (svar til Lisa)

   Kjøpte et sett på rusta.no de har både drippsett og mistfunksjon. Pumpen deres går også på AA batterier med uke/timer i tilfelle du vil bruke vannbad som her. De hadde også så du kunne koble på kranen. Jeg kjøpte i tillegg denne pumpen i artikkelen på Kjell.com for 299,- pluss strøm adapter 109,-. Men jeg skulle gjerne funnet en nippel fra ø8 til ø4 slanger.

 7. Bygde et lignende system basert på en vinduspylermotor fra biltema. Den er relativt billig, men ikke nedsenkbar og lang fra lydløs (virkelig det motsatt av lydløs). En nedsenkbar akvariepumpe er nok derfor et langt bedre alternativ, selv om den kanskje er noe dyrere. Jeg koblet systemet opp til et bilbatteri. Det gir større fleksibilitet mtp plassering, men det krever at man har et tidsur for 12V, noe som ikke er like vanlig som 220V tidsur. En viktig lærdom fra mitt prosjekt var at pumpa og tanken måtte stå lavere enn det som skal vannes. Mange pumper har ikke noe lukkemekanisme. Hele systemet ble derfor som en hevert og tømte vanntanken etter første vanning. Jeg vet ikke om dette også gjelder for akvariepumper, men det finner du eventuelt fort ut av. Når det gjelder dette med algevekst i gjennomsiktig slange har dette ikke vært et problem for min del. Så lenge slangen tømmes mellom hver vanning (som her) vil det være begrenset med vekst. Tanken bør derimot ikke være gjennomsiktig.

  Svar på denne kommentaren

  • Nisse (svar til Johs FH)

   Om du opplever hevertvirkning borr et lite hull i slangen over pumpen(og øverste vannivå) slik at når pumpen stopper så renner vannet tilbake (bor hullet slik at vannet som kommer ut spruter ned i karet igjen, eller plaser en plante som trenger mye vann over vannlinjen)

  • Adrian (svar til Maksim)

   ett par hundre kroner tipper jeg. tror ikke det er vanskelig å få under 500 lappen avhengig av hvordan det bygges.
   avstandsensor og fultighets sensor kan feks fås for rundt 20kr hver på ebay
   pumpe varierer litt avhengig av hvilken men
   kan fås til ca 100kr
   esp8266 i wemos eller nodemcu forpakning er
   mellom 70-200 avhengig av hvor
   rele koster også rundt 100kr
   ca 150 for beholder og slanger

 8. Leif Torger Grøndahl

  Jeg skulle gjerne satt opp en tilsvarende vanningsløsning basert på en vanntank plassert høyere enn plantene, og med en batteridrevet tidsstyrt ventil. Har ikke strømuttak på balkongen, og man trenger jo ikke pumpe bare man har litt høydeforskjell. Noen som har satt opp noe slikt som vet hvor man evt kan oppdrive en slik ventil?

  Svar på denne kommentaren

  • Bare du ikke har et lukket rør, får du ikke noen hevert-virkning. Monter en liten liten trakt i øverste enden av slangen og ha en liten pumpe til å løfte vannet 20-30 cm maks opp i trakta.

   Når pumpa stopper, løftes det ikke mer opp i trakta, og «heverten» har ikke noe å suge fra.

   Hvis du ikke liker å ha det så åpent som ei trakt, kan du vel bruke en plastflaske der du kutter så mange luftehull at hevert-virkningen uteblir. Pumpa sender vann inn i tuten, øverst, og slangen til blomsterpottene tar ut vannet i bunnen av flaska.

   Litt McGyver stil, men jeg ser ikke hvorfor det ikke skulle virke.

  • som nevnt magnetventil eller solenoid valve er løsningen. dersom vannet kan renne fritt ned
   kan du bruke en slik en til å elektrisk skru av og på
   vannstrømmen.

 9. Veldig kjekt å få en slik artikkel. Den ir sensoren er en svakhet, den tåler ikke fukt over tid. Og i bøtta med lokk i solen vil den ryke før sesongen har startet. Jeg har brukt en trykksensor, ikke vann=lavt trykk = fyll på vann. Kan også koble til en aquastop fra en gml vaskemaskin og koble til utekran om en har det. Ellers genialt!

  Svar på denne kommentaren

 10. Jeg har brukt en Jula høy balkongpotte(styroform) på ca 60 liter og en Biltema 12v dykkpumpe med slanger og en sånn standard vannslange fordeler med 4 rør ut med hendler som justerer ifra stengt til helt åpen. Pumpa er kobla(via en 12v trafo) til en ‘vanlig’ Verisure av og på stikkoktaktbryter, så da har jeg justert hvor mye de fire slangene får av vanngjennomstrømning som går til de forskjellige potter, og tatt en tids teller på hvor mye vann det går per 30 sekunder eller hvis det er veldig varmt opp mot 60 sekunder, så vet jeg hvor mye vann det blir pumpet ut og bare summerer hvor mange minutter jeg har i potta va vannmengde, og jeg bare sitter på mobil og trykker av og på i passende antall sekunder, så kan jeg vanne mens jeg er langt borte og jeg bare sjekker værmeldinga og anslår hvor lenge og når på døgnet jeg vil vanne, egentlig nesten akkurat som om jeg var hjemme. Dog så får en ikke stukket fingeren i jorda, men så lenge en har justert nogenlunde på slangefordeleren, så holder 60 liter fint en uke med pesvarme(til mine balkongpotter), alternativt i 2 uker jeg var borte her i mai. Det er jo slik at om jeg ser det er kjølig og regn en dag på værmeldinga, så lar jeg være med å sende etter vann. Ellers så kan jeg ta 20 sekunder under morgen kaffen og kanskje 40 sekunder til kvelds om det er litt varmt. Og jeg er så lat(smart?) at jeg trykker på mobilen om jeg sitter på balkongen og ikke bryr meg med å gå x turer med den lille vannkanna….kostnad, tja rundt 4-500,-, hadde Verisure-stikken ubrukt ifra før. Hos meg så har jeg en rabarbapotte, 3 balkongkasser og en stor tujapotte som ber om mest vann.

  Svar på denne kommentaren

 11. Ulempen med et slikt system er at det blir vanskelig å tilpasse dersom du har flere planter/potter som trenger ulike mengder vann.

  Har du 3D-skriver finnes det også koblinger og annet for dryppvanning, som vil gi et mye bedre system en det du får med å borre hull i slangen. Søk f.eks. i Thingiverse på «drip watering».

  Selv har jeg installert et kommersielt dryppvannesystem, med regulatorer som automatisk åpner for vann når jorden blir tørr. Da kan man justere hver enkelt regulator og får individuell vanning av hver potte.

  Det koster litt penger men går helt uten strøm, pumpe og duppeditter. Bruker bare fall fra reservoar og ned til plantene. Altså mindre nerdefaktor, men mer fleksibelt og driftssikkert.

  Bruker en 120l plastkasse fra Ikea, som vannbeholder. Den har vann for mitt forbruk i 2 uker. Den første kassen måtte skiftes etter 9 år, da var plasten i lokket tørket ut og sprakk – selve dunken kunne nok kanskje holdt noen år til.

  Svar på denne kommentaren

 12. Anders Hansen

  En ting som kan være verdt å nevne er sikkerhetsaspektet med å ha en ESP liggende utenfor husets fire vegger. Når man kobler den til WLANet ditt vil SSID og passord lagres i klartekst på enheten. Dette trenger ikke være et problem, men verdt å tenke over. Mulig løsning på dette er å sette opp et eget IoT nettverk med segmentering, men det i seg selv er nok et par tre artikler i seg selv.

  Svar på denne kommentaren

 13. Roy Sigurd Karlsbakk

  Er det noen som veit hvor man kan få tak i ei sånn pumpe for tida? Det ser ut til at den som Eirik brukte her, var tilsvarende det Kjell&Co selger, men den er jo utsolgt overalt…

  Svar på denne kommentaren

  • Jeg endte opp med å kjøpe akvariepumpe fra kvalitetsmerke. Litt dyrere (500 på nett), men tenker som så at den dagen jeg ikke bruker vanningsanlegget lengre så kan den selges videre/brukes til akvariehold.

 14. Hei Eirik,
  Du har klart det igjen. For noen år siden fikk du meg hektet på selvbygging av drone. Og nå er jeg sertifisert dronepilot i firmaet jeg jobber. Og nå, ESPEasy, har gått til innkjøp av kontroller og sensorer og er i gang med å bygge en nivå måler for vannivået i drikkevannsbrønnen på hytta. Får se om det virker med ultralyd eller ev. gå for trykksensor. Tusen takk for gode instruksjoner

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.