nrk.no

Ny utgave av Bluetooth lar deg høre lyd fra TVen på treningssenteret

Kategorier: Lyd & Trådløst

Tre personer sitter på hver sin romaskin på et treningssenter. På veggen bakerst i lokalet henger det flere TVer.
Illustrasjonsfoto: Sats/CC

Bedre høreapparater og lengre batteritid er også på vei.

Denne uken ble en ny utgave av Bluetooth presentert på den årlige teknologimessen CES. Oppdateringen kalles «Bluetooth LE Audio», noe som betyr lav energi lyd. Formålet er å effektivisere og forbedre hvordan lyd sendes trådløst mellom ulike dingser.

Helt konkret er det fem nye funksjoner som vil endre måten vi kan bruke lyd trådløst på:

 • Å sende lyd over Bluetooth vil bruke mindre strøm. Det betyr at du ikke trenger å lade hodetelefoner eller høyttalere like ofte.

 • Lyden vil være like bra eller bedre, selv om mindre data må overføres. Ved å bare sende rundt halvparten så mye data som er nødvendige i dag, vil signalet bli mer stabilt.
 • Bluetooth vil takle flere samtidige lydstrømmer. I dag er det knotete å koble trådløse hodetelefoner til flere forskjellige dingser. Du kan også bare sende lyd til én dings av gangen. Den nye standarden fjerner begge disse begrensningene.

 • Kringkasting av lyd blir nå mulig. Det gjør at én enhet kan sende en eller flere lydstrømmer til uendelig mange mottakere. På den måten blir det for eksempel enkelt å koble seg til lyden i en forelesningssal, TVen på et treningssenter eller å få holdeplassen(e) på bussen lest opp rett på øret.
 • Oppdateringen åpner også for lyd-deling. Dermed kan flere lytte til samme mobil eller nettbrett for å se en video eller høre lyd sammen.

Vil gi langt bedre løsninger for høreapparat

Flere av disse endringene representerer store endringer for brukere av høreapparat og -implantat.

Det vil bli langt enklere å koble seg til ulike lydkilder for å få lyden direkte i høreapparatet.

I tillegg vil mindre strømbruk føre til lengre batteritid eller mindre apparater – på sikt kanskje begge deler.

Bluetooth-løsningen forventes å bli langt mer utbredt enn eksempelvis teleslynge er i dag. Dette er fordi teknologien vil være mer lettvint å bruke og billigere å installere.

«Bluetooth LE Audio er et stort steg framover for brukere av høreapparat», skriver generalsekretæren i den europeiske foreningen for høreapparatprodusenter, Stefan Zimmer, i en pressemelding.

En trikk passerer på plassen foran tinghuset i Oslo
Offentlig transport er et av stedene Stefan Zimmer mener lyd vil bli bedre tilgjengelig med den nye Bluetooth-standarden. Foto: Hyunwon Jang

Norsk selskap allerede i gang

LE Audio-standarden vil kreve komponenter som kan motta og sende de nye trådløse signalene. Du må derfor kjøpe et nytt produkt som støtter LE Audio for å benytte de nye funksjonene.

Det norske selskapet Nordic Semiconductor utvikler slike komponenter for trådløs teknologi, og på mandag presenterte de et verktøy for utviklere som vil teste ut den nye lyd-standarden. Verktøyet måler tilkoblingen og blant annet hvor mye strøm som brukes.

Kjetil Holstad i Nordic Semiconductor sier til NRKbeta at de tekniske spesifikasjonene for LE Audio ikke er helt klare. Selskapets foreløpige tester viser likevel opptil 40% lengre batteritid med den nye standarden. Holstad sier at det vil ta tid før standarden blir vanlig på markedet, fordi den fortsatt er under utvikling.

«Personlig tror jeg ikke vi ser de første telefonene før høsten 2021, når det lanseres nye modeller.»

Kjetil Holstad er Director of Product Management i Nordic Semiconductor. Foto: Nordic Semiconductor

Det første som vil skje etter at standarden er ferdig, er en mellomfase hvor stadig flere produkter vil støtte både den eksisterende og den nye standarden.

«De som kommer til å være tidlig ute er høreapparater og slikt. De kommer til å være aggressive så fort det kommer telefoner som støtter dette, fordi de får en umiddelbar effekt av lavere strømbruk. I motsetning til ting som jeg og du bruker på gåtur og løpetur, må høreapparater være på hele tiden. De får en enorm boost.»

De tekniske spesifikasjonene for LE Audio skal etter planen bli presentert i første halvdel av 2020.

27 kommentarer

  • Er HA bruker og skal ha nye apparat om to år. So dette var interessant lesning! Opplever likevel ikkje å få valg når eg skifter HA ved Hørselssentralen. Då har audiopedagogen klar eit nytt sett, utan spørsmål om alternativer og utprøving for å sjå om det passer min høyrsel. Les elles med stor interesseom ulike typer HA i «Din Hørsel,» merker og bruksområder, og synes utviklinga med LE Audio høyrest svært spennande ut. Og so flott at det vert moglegheit med 40% mindre batteribruk! Eg har store utgifter til batterier og ser med glede fram til denne utviklinga.

  • Gunnar Øverland (svar til Ståle Grut)

   Ser frem til at kringkastingsfunksjonen
   blir tatt i bruk og etter hvert overtar
   for teleslynge slik at det blir mulig å
   delta i møter, samlinger og undervisning
   og lettvint kan kople seg opp mot et
   LE Audio-basert system !

  • Du kan kjøre på ulike sikkerhetsnivåer i BT, og benytter du deg av all den beskyttelsen som er å få er det ganske trygt. Men spørsmålet er om det er så fryktelig farlig om noen avlytter lyden fra TV-apparatet som overføres til høreapparatet ditt. Jeg bruker ikke panservogn for å stikke bort på REMA, selv om den er ganske trygg.

   Ofte (også i IoT) kunne utstyret brukt bedre sikkerhetsmekanismer enn de gjør. Det kan skyldes manglende kunnskap. Det kan skyldes at løsningen ble utformet før de beste sikkerhetsmekanismene fantes. Det kan skyldes at prosessoren er så svak at den ikke har kapasitet til f.eks. avansert kryptering. Og det kan skyldes at man ikke anser behovet for å være til stede – f.eks. panservern-sikring av lyden mellom TV og høreapparat.

  • Trond Nybruket (svar til Tim O.)

   Dt ståri artikkelen: «Du må derfor kjøpe et nytt produkt som støtter LE Audio for å benytte de nye funksjonene».

  • I teorien er det ingen forskjell mellom teori og praksis, men det er det i praksis 🙂

   Bluetooth LE Audio er i seg selv bare en ny protokoll, på relativt høyt nivå. Mye utstyr kan oppgraderes (f.eks. mobilen din), så i teorien kan SW-oppgradering være mulig. LE Audio krever BT link-lag versjon 5.2 sine isokrone (fast bitrate) kanaler, så trolig må det mer oppdatering til (BT 5.2 er ganske ny), utover å legge til LE Audio-pakken, men igjen: prinsipielt mulig.

   Vi har hatt både Low Energy (for annet bruk) og «klassisk» BT i et antall år. Begge varianter er spesifisert i samme standard; de har mye felles. En prosessor som kjører den ene varianten bør kunne kjøre den andre. Men så vidt jeg vet er isokrone kanaler kun definert for LE-varianten. Om du har utstyr for klassisk LE, må antagelig hele stakken legges om til en BT LE-stakk. Da kan det hende du mister muligheten for å bruke den med klassisk BT utstyr. Det er ganske uvanlig at utstyr kjører klassisk og LE Bluetooth i samme enhet – da er det i så fall som to separate enheter med hver sin radio-del.

   Det selvsagte er at du må ha hardware for å støtte lydfunksjoner – øreplugger og denslags. Det kan ikke legges til i software! 🙂 Til nå har BT-lyd i hovedsak vært klassisk BT. Siden du da må bytte ut til LE-stakk er det relativt små sjanser for at det vil bli tilbudt.

   Utstyret må ha nok prosessorkraft til å gjøre dekomprimeringen. Iblant kan utstyrs-produsenter ha utviklet egen hardware støtte-kretser for f.eks. visse typer komprimering, og klarer seg derfor med minimale prosessorer. Kommer det da en ny komprimerings-metode som ikke har nytte av støttekretsen, alt må gjøres i software, kunne det «i prinsippet» vært mulig å laste ned en dekoder, men det går ikke fort nok.

   Også på kommunikasjons-siden kan det være støtte-kretser som avlaster prosessoren (f.eks. bufre utgående og innkommende pakker), og disse kan være tilpasset f.eks. klassisk BT, ikke LE. Som regel kunne dette vært gjort i software – men kanskje prosessoren ikke er rask nok for det.

   (Historie: Under utviklingen av GSM ble ulike komprimerings-algoritmer testet ut i software på NTH (NTNU) sin Cray superdatamaskin, og enda gikk det ikke i sanntid. Men når en algoritme var valgt, kunne mobil-produsentene utvikle hardware-kretser for denne, og en spesialisert, liten brikke gjorde jobben raskere enn en supermaskin til diverse millioner kroner.)

   Det koker ned til at i prinsipp kan det være mulig å software-oppgradere, men i praksis har not artikkelforfatteren ganske rett.

 1. Det blir spennende å se hvor lang tid det tar før de første konspirasjonsteoriene er på plass (jmf. 5G-panikken). Det er nok kort tid til ledende numerologer og healere kommer med sine ekspertuttalelser.

  Svar på denne kommentaren

  • Vi har jo hatt BT og BT LE i diverse år, og dette er bare en ny måte å bruke BT LE på – nytt datainnhold i pakkene.

   Nå forventer jeg ikke at de strålingsfølsomme skal være klar over det. Og jeg regner ikke med at de vil akseptere at det er slik. Men rasjonelt sett finnes det ihvertfall gode tilsvar.

 2. Bjørn Harald Tømmebakk

  Jeg er i prosess med å få høreaparat – så dette er jo veldig relevant i forhold til mine planer for fremtidige innkjøp av mobiltelefon og annet utstyr som jeg tenker å bruke i lydmiljøet fremover.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tom-Arild Myrvang

  Jeg er bruker av høreapparat og ser frem til denne oppgradering av bluethooth. Da alle «lyse» stemmer forsvinner ved lytting på radio og TV. Får i nær fremtid streaming utstyr til TV. Men når vil det nye system bli innført. ??

  Svar på denne kommentaren

  • Ikke hold pusten mens du venter. Artikkelen sier at det ikke er forventet at nye mobiler får støtte før høsten 2021. Enklere systemer, f.eks. for å få lyden fra en TV overført til hørreapparatet ditt, kan nok komme noe tidligere, men neppe før neste årsskifte. Høreapparatene må komme først, før du har noe nytte av det!

   Vi bør vel ikke se dette som et «system» som blir «innført» på et gitt tidspukt (som da DAB tok over for FM). Det kommer gradvis, som da jeg skiftet fra et trådløst tastatur med en gammel, ustandardisert protokoll til et Bluetooth-tastatur. USB-pinnen i PCen ble erstattet med en annen USB-pinne, og jeg gjorde det når det passet meg, ikke på grunn av noen sentral innføring av et nytt system.

   Selvsagt måtte det være Bluetooth-tastaturer på markedet. På samme måte: Fra den dagen du får kjøpt (eller i Norge: Hjelpemiddelsentralen får kjøpt) høreapparater med BT LE, da kan du trolig også få en sender som du plugger inn i TVen din, eller i ande apparater. Så kommer det gradvis: Et halvt år senere får bussene tilsvarende sendere, sommeren etter begynner turistguider å gå rundt med mikrofon og sender i en snor om halsen, etc. etc. Det kommer gradvis inn, akkurat som CD gradvis tok over for LP, og striming gradvis tok over for CD.

   Det starter nok ikke før neste år. Jeg er ikke sikker på om standarden er formelt vedtatt enda. Utstyrsprodusentene kjenner naturligvis innholdet (det er de som har definert standarden!), men det tar likevel en god del tid å utvikle produktene, testing, dokumentasjon, markedsføring, og for markedene (her: Hjelpemiddelsentralen) å oppdage de nye produktene og gjøre vedtak om å kjøpe dem inn.

   En fordel med HMS er at det er forholdsvis lett å få fornyet / byttet inn utstyret ditt når det kommer noe nytt på markedet som dekker dine behov vesentlig bedre enn det du har. Skulle du finansiert det selv ville terskelen trolig vært langt høyere for innbytte.

  • Hei
   Det finnes gode tv sendere for høreapparat allerede, med lignende funksjonalitet som LE Audio. (Eks. Phonak TV Connector). I forhold til å ikke høre lyse stemmer vil nok ikke LE Audio gi noe mer effekt enn dagens tv sendere til høreapparat, det er mer hørselstap relatert.
   Men, kan man enkelt koble seg til andres LE Audio sendere ut over egen stue er det jo flott.

  • Det som er mest verdifullt med BT LE ligger i LE-delen: Batteriene holder lenger.

   Moderne høreapparater opererer med en digital «equalizer» (en sånn mulibånds bass/diskant-kontroll) individuelt tilpasset brukeren, med større forsterking av de frekvensområder hørselen er mest svekket.

   Men det må jo være noe å forsterke (uten at det er masse støy som forsterkes like mye)! Jeg vil ikke bli forbauset om LE Audio gir deg mer høyfrekvent lyd å ta av, og så mye lavere støy at den også kan forsterkes mer. Vi har ingenting å teste på enda, men min magefølelse er ganske god for hva vi kan vente av lydkvalitet i forhold til eldre løsninger, ofte basert på analog teknologi.

 4. Ragnar Simonsen

  Til deg/dere med høreapparater: Hvis du må ha lyden så høyt på at du forstyrrer andre, kan du søke om et headset som overfører lyden fra f.ex. TV-apparatet trådløst. Kontakt din lokale hjelpemiddelsentral i påvente av nye telefoner og BT LE Audio.

  Svar på denne kommentaren

 5. Interessant. Da oppfatter jeg at jeg kan erstatte Chromecast (som ikke selges lenger) med BT LE for å sende lyd til f.eks. flere høyttalere i en gruppe (i flere rom) slik at lyden er helt synkron ( når jeg beveger meg fra rom til rom). Stemmer det? Jeg liker Chromecast, men opplever at den faller ut relativt ofte….

  Svar på denne kommentaren

  • Om lyden er perfekt synkron kommer nok fortsatt an på mottaker-elektronikken i høyttalerne dine – om de bruker eksakt like lang til å «pakke ut» det de mottar.

   Sett to DAB-radioer, av ulike modeller, ved siden av hverandre, og lytt til samme kanal. De mottar radiosignalet eksakt samtidig, men å ekstrahere lyden kan ta et halvt sekund lenger tid (eller mer!) i den ene radioen enn i den andre.

   Regn med at det blir tilsvarende for LE sound. Hvis du har eksakt samme modell høyttalere, med eksakt samme programvare-versjon, bruker de trolig like mye tid på utpakkingen. Selv for samme høyttaler, men med ulik versjon programvare, ville jeg ikke stole på det.

   Et lite forbehold: Jeg har ikke lest standarden. Det er teoretisk mulig at hver melding inneholder et tidsstempel med mikrosekund-presisjon for når lyden skal spilles av. Men da må jo mottakeren ha ei klokke med tilsvarende presisjon! I praksis får du det i dag fra GPS, men jeg tviler på at det vil ble bygget inn en GPS-mottaker i en høyttaler, eller i høreapparater, eller vanlige øreplugger, bare for å kunne synkronisere lyden fra høyttalere av ulikt fabrikat eller versjon.

  • Det er jo din personlige vurdering – men hvis det var meg ville jeg nok følge nøye med og sterkt vurdere å holde litt igjen, ja!

   Det kan hende at LE Sound -modeller er på vei ut på markedet ved de tider. Det er funksjonelt enklere produkter enn f.eks. mobiler, og ikke så sterkt bundet av markedførings-planer.

   Så spørs det: Du får et høreapparat som kan motta LE Sound, men finnes det apparater – av interesse for deg – som vil sende deg noe interessant? Du får ikke noen nytte av LE Sound hvis det ikke finnes noe å høre på. Det er naturligvis greit å være klar når det kommer, men det er ikke nødvendig å spurte fram til det aller første som kommer!

   Jeg har kjøpt PCer med mange rare tilkoblinger for å ha det klart hvis den ene eller den andre standarden skulle bli «framtida» – og det skjedde ikke, så jeg fikk aldri brukt den tilkoblingen jeg insisterte på å ha. Nå er jeg ganske sikker på at LE Sound kommer til å bli ganske vesentlig, men ikke like sikker på hvor raskt!

   For dagens høreapparater: Et par av mine venner som bruker det har vært gjennom flere ulike modeller før de har funnet en som har fungert bra for dem. Hvis du hopper på den aller første LE Sound -modellen, bare fordi den er «framtidsrettet», men som egentlig ikke helt på topp som vanlig høreapparat, f.eks. at utformingen passer ørene dine dårlig, da var det kanskje lurere å vente til det andre og tredje alternativet var der. Jeg ville ikke ofre kvaliteter i vanlig, direkte bruk bare for å få med «latest and greatest» teknologi, for teknologiens egen del!

  • Bedre enn …?

   På Bluetooth SIG sin hovedside om LE Audio, bluetooth.com/learn-about-bluetooth/bluetooth-technology/le-audio/, ser du et søylediagram over lyttetester for den nye kodeken, LC3, mot den som har vært mest vanlig på «klassisk» BT til nå, SBC. (Det har også vært brukt andre.) Det som slår deg mest er at ved lavere bitrate faller kvaliteten raskt med SBC; under 240 kbps er den knapt akseptabel. LC3 mister noe kvalitet ned til 160 kbps, men ikke ødeleggende.

   Det er ganske typisk for moderne kodeker (fra MP2/3 og framover): Kvalitetskurven er nesten flat når du reduserer bitraten – fram til et knekkpunkt på kurven, der det går bratt nedover. For MP3 ligger det et sted rundt 128 kbps, for AAC på snaut halvparten. Siden det for LC3 ikke er vist noen kvalitet for under 160 kbs kan vi gjette på at vi begynner å nærme oss knekkpunktet 🙂

   Sammeligner du med f.eks. AAC+ (uformelt kalt «MPEG4-lyd») vil jeg tro – uten å ha testet eller sett andres tester – at AAC+ gir merkbart bedre kvalitet på samme bitrate. Men, og det er viktig: Til BT LE Audio var det stilt et par andre vesentlige krav. AAC+ «krever sin mann», eller maskin, for å gjøre selve komprimeringen godt. LC3 må kunne gjøres av små, billige dingser, f.eks. en liten sender som du plugger inn i TVens lydutgang for å få lyden til høreapparatet. Der kan du ikke forvente en 3,6 MHz i7-prosessor!

   Et annet vesentlig krav: En av de viktige, store, målgruppene er brukerne av dataspill. Vi vet hvor kjapp respons denne gruppen krever på mus-bevegelser, hvor lav forsinkelsen i bildet må være for at de skal bli fornøyd. Selv med en AAC+ -koder rask nok til å komprimere lyden fortløpende i sanntid, kommer lyden ut av koderen med en vesentlig forsinkelse. Koderen er som et rør der du har en kontinuerlig strøm, men likevel tar det tid fra du fyller noe inn i den ene enden til det kommer strømmende ut i andre ende. Det samme gjelder dekoding: Det tar tid å få det gjennom røret (selv om kravene til prosessorkapasitet er vesentlig lavere for dekoding). Sett to DAB-radioer av ulikt fabrikat og prisleie opp ved siden av herandre: De mottar AAC+ -lyden eksakt samtidig, men den ene bruker et halvt sekund mer enn den andre, kanskje mer, på dekoding av lyden (og det er forskjellen – ikke tiden det tar totalt!).

   Et halvt sekunds forsinkelse er naturligvis fullstendig uakseptabelt for gamere. LC3-kodeken er eksplisitt utviklet for å gi minimal forsinkelse fra spill-softwaren genererer lyden til du har den på øret. Med det kravet får du ikke komprimert like godt som det AAC+ gjør.

   Forøvrig: Søylediagrammet på den websiden har en skala fra 0 til 5. Dette er en etablert standard for et stort lytterpanel («vanlige mennesker», men som regel trenet i å lytte etter svakheter og vurdere kvalitet) i en blindtest. I praksis er gjennomføringen slik at du kan regne den som dobbelt blindtest, lytterpanelet har kontakt ingen kontakt med testleder under lyttingen. Verdien som angis er gjennomsnitt av panelets vurdering.

   5 er «perfekt», som om du hørte det «in natura»; det oppnås aldri. Nå har denne skalaen lang historie, fra analog-telefonens dager (jeg tror ITU er opphavet), så enhver «musikkanlegg-teknologi» ligger på minst 4. Nyansene i området 4-5 er ganske vesentlige! At SBC begynner å nærme seg 3-tallet ved 240 kbps må regnes som ganske tvilsomt for SBCs vedkommende!

   Uansett: Vurderingen representerer ingen «teknisk» vurdering, f.eks. av dynamikk målt i dB, frekvensområde i Hz eller forvrenging målt i %, men hvordan et stort, erfarent lytterpanel opplever lydkvaliteten, uansett hva tekniske data sier.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvilket norsk selskap nevnes i artikkelen?

Hva heter den nye Bluetooth-standarden?

Vil en kunne kringkaste lyd over Bluetooth med den nye standarden?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.