nrk.no

Nå kan du ta med NRK TV på ferie i Europa

Kategorier: NRK-stoff & NRKTV

Nå kan du følge nyhetene fra Stranda i Spania. Illustrasjonsfoto: Kristian Aarseth/Jan Böke

Det eneste du må gjøre for å få tilgang til NRK TV i alle EØS-land, er å logge inn og bekrefte at du har norsk bostedsadresse.

Oppdatert: 13. mars la vi til at NRK TV nå er tilgjengelig på iOS og Apple TV4 og nyere.

I 2017 bestemte EU at strømmetjenester skal fungere også utenfor eget land. Men regelen gjelder egentlig bare for strømmetjenester man betaler for, som Netflix og Sumo. NRK har likevel valgt å gjøre det samme.

Grunnen er enkel. Vi ser ikke TV som vi gjorde før. Teknologien har gitt nye muligheter, og nå forventer folk at de kan ta med Fredrik Solvang på skiferie, Lindmo til London eller Frode Pedersen på Chartertur.

Hvorfor har du ikke kunnet se alt fra NRK utenfor Norge før nå?

På grunn av rettigheter knyttet til innholdet har mye av NRK sitt innhold vært blokkert i utlandet. Rettigheter i hele verden er svært kostbart, og NRK har derfor prioritert bedre og mer innhold til brukere i Norge. Dette har vært gjeldende for både direktesendt og valgbart innhold.

Noe innhold har vi imidlertid gode rettigheter på og dette er derfor alltid tilgjengelig. Dette gjelder mye av innholdet vi selv produserer, men rettigheter knyttet til innkjøpt innhold blir også gradvis bedre. EUs bestemmelse gjør det nå mulig for NRK å tilby folk det samme innhold på reisen for de samme kostnader så lenge du er bosatt i Norge.

Hva trenger du?

For å få tilgang på NRKs innhold når du reiser i Europa må du ha et norsk personnummer, og du må ha en bostedsadresse i Norge.

Du kan registrere deg allerede nå, og da slipper du å gjøre det når du først er på ferie. Om du har glemt det før du er i utlandet vil du måtte registrere deg og bekrefte at du har norsk adresse.

Hvordan registrerer du deg?

For at du skal få tilgang til alt fra NRK TV på reise må du først ha eller lage en NRK–bruker. I tillegg er vi avhengig å vite at du faktisk har en adresse i Norge.

Tekst og navigasjon over avspilleren når du er innenfor EØS (venstre). Dette kan du velge mellom for å identifisere deg via IDporten (høyre).

Om du forsøker å strømme geografisk blokkert innhold innfor EØS vil du møte en melding i appen. Trykker du på «logg inn og bekreft» kommer du til en innloggingsside.

Du kan registrere deg før du reiser ved å logge inn og bekrefte via din profilside.

Hvilke data lagrer vi?

På grunn av de juridiske krav til gyldig bostedsadresse i EUs lovverk vurderte vi det slik at kun IDporten oppfylte alle kravene. Vi lagrer ikke ditt personnummer, men lagrer informasjon om at du har bekreftet bosted via IDporten. Det er heller ingen betalinger knyttet til dette.

Hva med resten av verden?

Dagens regelverk er kun gjeldende for EØS. I resten av verden vil mye av innholdet fortsatt ikke være tilgjengelig. Innholdet er i stor grad bundet av avtaler som forbyr oss å vise innholdet til andre land.

Hva gjenstår?

Vi har valgt å lansere så tidlig som mulig. Det betyr at det foreløpig kun er noen plattformer som er støttet. Allerede i dag støtter vi nettlesere på datamaskin og mobil på tv.nrk.no. Du kan også se alt innhold med NRK TV-appen for Android-smarttelefoner, men for noen blir det først tilgjengelig etter at de har fått en ny oppdatering til appen (versjon 3.1.0.)

Oppdatert: NRK TV støttes nå på iPhone og iPad, samt Apple TV 4 og nyere. Det er ikke planlagt støtte for Apple TV 2/3. Det er på sikt planer om å støtte nyere TVer av typen Android TV.

Vi er klar over at denne løsningen ikke dekker alle behov, og vil på sikt også se på mulighet for funksjonalitet som offline modus og bedre tilgang på tilgjengelig innhold utenfor EØS.

Har du innspill knyttet til strømming i utlandet er det bare å delta i kommentarfeltet!

Du kan trykke her for å starte registrering.

55 kommentarer

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til R.)

   Hei, takk for henvendelsen og et godt spørsmål. Vi kommer tilbake med et mer utfyllende svar her.

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til R.)

   Hei, her er et oppdatert svar:
   Tilgang til vårt innhold i EØS er basert på en EU forordning. I forordningen er en persons rett til dette basert på vedkommendes bostedsstat, og er ikke knyttet til medborgerskap eller skatteplikt.

   En forordning må gjennomføres ordrett, uten nasjonale tilpasninger eller endringer. Det betyr at selv om man betaler skatt i Norge, men har faktisk og varig bosted i annen stat, vil man ikke omfattes av retten til den norske portabiliteten, som i dette tilfellet er NRK TV utenfor Norge.

   Derimot vil man ha rett til tjenesten som tilbys innenfor den stat der man har sin faktiske og varige bosted, forutsatt at det er en stat innenfor EU/EØS. Forordningen gir bare rett til tilgang på tjenesten innenfor EU/EØS.

 1. Dette er jo flott for de som er innenfor EØS.

  Men for oss som oppholder oss utenfor EØS i perioder så hadde det vært fint om vi kunne få tilgang til NRK appen på Smart-TV’er. Jeg har en Samsung TV og kan laste ned BBC app og diverse andre kanaler. Men ikke NRK.

  Det burde være akkurat samme som for å se TV via datamaskin – NRK sine egne programmer er stort sett tilgjengelige, men annet stoff er blokkert. Det er helt fint.

  Gi oss mulighet til å bruke appen til å se nyheter etc. slik at vi slipper å slå på datamaskinen hver gang.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Svein)

   Hei Svein, takk for din tilbakemelding. Smart-Tv er ikke en plattform vi tilgjengeliggjør i EØS, og da heller ikke utenfor. I dette prosjektet har vi fokusert på portable dingser du kan ta med deg på reise. Vi kommer allikevel til å inkludere Apple TV, Android TV og Chromecast som noen velger å ta med seg når de reiser.

   Vi tar med oss innspillet ditt når vi jobber videre med tjenesten.

  • Elisabeth Pedersen (svar til Olgfrid)

   Stemmer ikke helt. NRK og SVT har det siste år gjort alt for å forstyrre, eller ikke tillate det. Også om du betalte lisens i Norge. Spørs hvor mye det kostet skatetbetalerne.

   Nyheter gikk greit, men ikke annet. Det var OK å bruke VPN tildligere, men nå er det helt umulig å bruke chromecast for å se noe mer på disse kanalene.
   Går perfekt for andre land, Tyskland, BBC, Polen, Spania (de har ikke lisens). Med engelsk og tysk, kan man glemme NRK! Det er sikkert derfor alle blir nå pålagt skatt. Ellers var resultatet seerflukt.

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Kari Authen Moe)

   Hei Kari, takk for innspill.

   Teknologien og forventingene til tilgjengelighet utvikler seg i dag raskere enn handelsavtaler mellom ulike nasjoner. I dag må vi derfor forholde oss i dag til portabilitetsforordningen som i dag krever at vi bekrefter bostedsadresse. Bekreftelsen er basert på tillit der du selv bekrefter ved å signere via IDporten.

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Uber)

   Hei Uber, takk for innspill. NRK skiller seg fra andre kommersielle aktører på hvordan vi finansieres. Kommersielle kanaler er i stor grad finansiert av reklame eller abonnementer, NRK har til nå vært lisensbasert. Vi er i ferd nå i ferd å gå over til en ny finansieringsmodell (januar 2020) og skal nå finansieres over skatteseddelen. NRK er slik ikke gratis for publikum. Vi er alle med på å betale. Derfor er også tjenestene våre er tilgjengelige i hele Norge. Kommersielle aktører har gjerne mer kontroll på sitt publikum, da tjenestene gjerne er lagt bak betalingsmur og du må opprette profil og betalingsinformasjon for å logge inn. Dette skiller NRK fra andre tilbydere. Vi har rett og slett ikke, før nylig, visst hvem som ser på. For å tilby våre tjenester i hele EØS er vi avhengig av å vite dette.

  • Det er en illusjon å tro at noen som helst TV-kanal er «gratis». Når reklame på kanalen får deg til å kjøpe noe du ellers ikke ville kjøpt, går en del av pengene dine til TV-kanalen som «reklameinntekter» – og de kommer fra din lommebok!

   Minst tre av fire som jeg nevner dette for kommer med «motargumentet»: Jeg velger selv om jeg vil la meg påvirke av reklamen! Men realiteten er TV-reklame virker. Den får deg til å kjøpe ting du ellers ikke ville kjøpt, og dermed betale for TV-kanalen. Hadde ikke det skjedd, ville TV-reklame vært å kaste penger ut av vinduet, men det er det ikke.

   Realiteten er at du betaler «reklame-lisenspenger» også til kanaler du aldri ser på: Du forlange fratrekk i prisen tilsvarende produsentens TV-reklamere-kostnader på kanal X, Y og Z som du aldri ser på. Kjøper du varen, må du betale hva det koster å drive også disse kanalene, så lenge produsenten sender en del av dine penger til disse kanalene for å holde deres «gratis» tilbud gående. Eneste mulighet for å slippe å betale er å aldri kjøpe noe som helst som det reklameres for på disse kanalene – og det er i praksis så godt som umulig.

   Kun én kringkaster har du hatt reell mulighet for å slippe å betale for: NRK. Jeg har aldri bidratt til finansieringen, aldri hatt TV, og ikke savnet det. De andre «gratis» kanalene har jeg måtte betale for. Mitt forbruksmønster er nok litt på siden av hva det er mest TV-reklame for; kanskje jeg ikke har betalt «full pris» – men siden nesten alt finnes i TV-reklamene i dag har jeg likevel gitt et betydelig bidrag.

   Fra nyttår bortfaller muligheten for å slippe å betale for NRK-kanaler jeg ikke ser på. Da kan jeg jo kjøpe meg en TV, uten at det vil koste meg noe mer, verken i lisens eller reklamepress. Men hvis en film er så god at den er verd tiden å se den én gang, da er den så god at jeg vil ha muligheten for å se den senere, også. Jeg vil ha filmen i hylla eller på harddisken. Så antagelig vil jeg ikke bruke penger på en TV, bare konkludere med at jeg blir tvunget til å betale for nok et sett kanaler jeg ikke ser på, i likhet med de andre «gratis» kanalene jeg betaler for uten å se på.

  • Thomas Arnesen (svar til Kristian Onsum)

   Tittelen på artikkelen viser jo til at du kan «ta med NRK på ferie». Dette tilbudet er nok ikke for oss som bor i EØS, men ikke Norge.

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Kristian Onsum)

   Hei Kristian, takk for tilbakemeldingen.
   I dag må vi forholde oss til portabilitetsforordningen som i dag krever at vi bekrefter bostedsadresse. Bekreftelsen er basert på tillit der du selv bekrefter ved å signere via IDporten.

   NRK må forholde seg til de juridiske retningslinjene som foreligger. Å påvirke eller endre disse er et større politisk spørsmål, men kan på sikt også endre seg.

 2. Jens Martin Reitan

  Jeg gledet meg over denne nyheten helt til jeg innså at den ikke handler om meg. Som utvandret nordmann faller jeg nok en gang utenom systemet. Det var omtenksomt av NRK å minne meg om at jeg ikke er norsk nok, pass pg personnummer til tross.

  Svar på denne kommentaren

  • Flo Wisniewski (svar til Fredrik Solvang)

   Det var akkurat det jeg hadde håpet på (tysker som lærer norsk). Finnes det andre muligheter for å få tilgang til innholdet som utlending?

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Fredrik Solvang)

   Hei Fredrik, Problemet er at nesten alt vi sender har en eller annen form for rettigheter knyttet til seg. Innhold vi har mulighet til å sende verden over er allerede tilgjengelig, men det er dessverre ikke så mye.. Av og til kan vi gjøre unntak som vi f.eks. har gjort ved 17. mai sendingene. Vi vil på sikt se på muligheten til en enklere tilgang og samling på det som faktisk er tilgjengelig.

   Kom gjerne innom oss i glassgården så tar vi en kaffe og en prat om rettighetsproblematikk:wink:

  • Iain Rochford (svar til Fredrik Solvang)

   Men hvorfor har NRK bestemt seg for å endre tilgang nå? I fjor (d.v.s. også etter 2017) var det ikke noe problem å se alle NRK arkiverte programmer og til og med live TV. Andre land klarer fortsatt å tilby denne tjenesten?
   Hvorfor må NRK stoppe folk som bor utenfor Norge, men som fortsatt har en sterk tilknytning til Norge fra å opprettholde denne kontakten?

 3. Anbefaler forsåvidt alle som har muligheten å sette opp VPN server på sin egen ruter slik at man alltid kan sikre nettverkstilkoplingen sin når man er på reise. Ein bi-effekt er da at man kan sjå NRK eller andre regionsavgrensa tenester utan å registrere brukeridentitet.

  Alternativt er det god praksis å ha ein VPN teneste der man kan skifte region tilgjenglig, men her blokkerer jo ofte innholdsleverandører kjente VPN og VPS leverandører for å hindre praksisen.

  Svar på denne kommentaren

  • Hugo Hvidsten (svar til Vemund Veien)

   Vemund, har du et forslag til en reise-ruter hvor man kan installere slik VPN uten å være IT spesialist?
   Når det gjelder VPN løsning som fungerer bra og hvor det er lett å skifte region, så har jeg brukt Freedome i flere år nå. Bruker den på mine Android enheter og på PC. Koster litt, men ikke all verden. Problemet med Freedome er at den ikke fungerer i kombinasjon med Chromecast, derfor hadde en reise-ruter med VPN vært ideelt, så kunne jeg fått Chromecast enheten også på samme nettverk.

  • Geir Larsen (svar til Vemund Veien)

   Hei, har brukt Freedome VPN i flere år, satt opp via server i Oslo. Tildelt IP-adresse i rangen 80.67.x.xxx.
   Nå fungerer ikke visning av enkle norske videosnutter på nrk.no (se eksempel fra i dag: «Bli Ull/Kisas nye back – få tatovering med løkke­skrift og pizza­rabatt» – «Ikke tilgjengelig utenfor Norge»). Det blir for tungvint å logge inn via BankID for sånt.
   Har ikke testet dette via NRK-appen.

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Ingela Ikonomou)

   Hei, Ingela.
   For å strømme NRK TV i EØS må du gjennom to steg.
   1. registrere deg og lage en profil
   2. Bekrefte at du har norsk bostedsadresse med IDporten.

   Vi er foreløpig bare ute med denne funksjonaliteten i nettlesere på tv.nrk.no og på Android, men vil følge på med flere. Om du har gjort stegene over, og det fortsatt ikke virker kan du kontakte oss her: info.nrk.no/

  • Kristian Aarseth (NRK) (svar til Ulf)

   Hei Ulf. Vi jobber med å få dette ferdig for Apple TV 4 nå. Det vil bli tilgjengelig så snart vi er i mål.

 4. Jeg håper inderlig dere kan gå grundig igjennom hva som er tilgjengelig i utlandet og ikke. Veldig mange ganger det undres over hva som er grunnlaget. Jeg forstår selvfølgelig at det går ut på opphavsrett, men det er trist for oss norske sjeler med norsk pass og personnummer som bor i utlandet. Vi vil bare ha litt norsk påfyll i en ellers unorsk hverdag. Hadde dere kommet med betalingsløsning i utlandet hadde jeg gledelig betalt!

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei, jeg er student i utlandet og lurer på om jeg har rett til å ta i bruk denne tjenesten? Jeg har norsk bostedsadresse og norsk personnummer. Holder dette eller må man være fast bosatt i Norge? Hadde vært fint å få sett litt på norsk tv i disse tider.

  Svar på denne kommentaren

 6. Geir Solheim

  Jeg har AppleTV 4, og jeg kan registrere enheten, men når jeg trykker ferdig starter den registrering på nytt. Jeg kan trykke avbryt og se programmer, men om jeg bytter fra NRK1 til NRK2 må jeg starte prosessen på nytt.

  Svar på denne kommentaren

 7. Espen Klevmark

  Hva er Apple TV 4, er det 4K som menes?? Jeg finner på Elkjøp 3 bokser som heter hhv. Apple TV 2nd Gen, Apple TV 4k, og Apple TV 4k 2nd Gen. Finner ikke noe som heter bare Apple TV 4?

  Svar på denne kommentaren

 8. Dette systemet fungerer merkelig. På iPaden min kan jeg se alt. Ingen restriksjoner. Men på min Playstation lar NRK-appen meg ikke se det meste av innholdet. Så, til slutt, i nettleseren min på laptopen min kan jeg ikke se noe fordi ingenting laster (samme med andre nettlesere, internett fungerer). Jeg forstår ikke.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.