nrk.no

Apple vil tjene penger på deg hver måned, ikke bare når du kjøper ny iPhone

Kategori: Plattformer

Fra avdukningen av Apple TV+ i mars 2019. Foto: Noah Berger / AFP

Apple lanserer fredag strømmetjenesten Apple TV+. Markedsføringsprofessor Scott Galloway mener det handler om å skape en megapakke kundene månedlig betaler for.

Fredag 1. november lanserer Apple strømmetjenesten sin i Norge og 99 andre land. Til 59 kroner måneden blir strømmetjenesten også blant de rimeligste på markedet.

Matthew Ball, Amazon Studios tidligere strategisjef, spår at Apples strømmetjeneste vil bli en av de sentrale aktørene i den globale strømmekrigen som stadig tilspisser seg.

Det er lansert en rekke mindre strømmetjenester i USA de siste årene. Det er uvisst hvilke av disse som eventuelt vil komme til Norge, men Disney+ fra det amerikanske underholdningsimperiet Disney er ventet til Norge før april 2020.

Lanseringen vil gå ut over HBO Nordic og Netflix

Apple TV+ lanseres med 8 nye serier på dag én. Den mest stjernespekkede, The Morning Show, kan vise til Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, og Steve Carell i hovedrollene.

I tillegg kommer det ambisiøse romdramaet For all Mankind; See, en dystopi der alle har mistet synet; og tenåringskomedien Dickinson.

Foto: Apple

– Det er en HBO-følelse over seriene, sier den danske medieanalytikeren Keld Reinicke.

– Det er kvalitetsserier de sikter seg mot, og om de kan holde det nivået kan de bli det nye HBO.

Mer «highbrow»: Har man råd til å kjøpe iPhone er man også i et segment som gjør at man ser slike TV-serier, mener Keld Reinicke. Foto: Privat

Han tror lanseringen først og fremst kommer til å gå ut over HBO Nordic og Netflix i Norden, ikke de lokale aktørene.

Kjøpere av et Apple-produkt får ett års gratis abonnement, et enormt fortrinn for en ny strømmetjeneste. Apple TV-appen blir også å finne på andre smart-TV-er og strømmebokser.

Hva tror du om Apples sjanser til å lykkes?

– Det korte svaret er at de vil lykkes. Det er fordi det er en kombinasjon av ny strømmetjeneste og en kurateringstjeneste med apper fra alle andres tjenester. Apples tag line er «all TV på et sted». Får de til det, så har de en kjempefordel, sier Reinicke.

Med sine lukkede systemer for Mac, iPhone, og Apple TV kontrollerer Apple hvem som får være på plattformene deres og på hvilke vilkår. Med Apple TV bidrar konkurrentene med å «fylle katalogen»:

Apple TV-appen blir navet i et univers av andres innhold og Apples egne tjenester. Illustrasjon: Martin Gundersen/Apple

Spår megapakke

– Apple TV+ handler ikke om å delta i strømmekrigen, men om å bli den nest største abonnementspakken i verden, kun bak Microsoft Office, mener markedsføringsprofessor Scott Galloway ved New York University.

Han spår at vi beveger oss i en retning hvor det vil være et begrenset antall pakker med abonnementstjenester, og at Apple er på god vei til å lykkes.

Matthew Ball sammenlikner Apples strategi med hvordan Amazon gjennom medlemstjenesten Amazon Prime leverer en strømmetjeneste, ulike rabatter, og raskere leveringstid på nettkjøp.

De siste årene har Apple lansert en rekke tjenester med månedlig betaling, noe som motvirker at forbrukere sjeldnere bytter ut smarttelefonene sine. I dag den største trusselen mot Apple.

Onsdag kunne selskapet annonsere ny inntjeningsrekord – på tre måneder omsatte tjenestene for 115 milliarder norske kroner.

En illustrasjon på skiftet er markedsanalytiker Horace Dediu påpekning av at tjenestesiden av Apple nå større enn selskapet for bare ti år siden:

Apple ønsket ikke å stille til intervju om lanseringen.

Oppdatert: I en tidligere versjon av artikkelen stod det at Apple TV+ er den billigste på markedet i Norge. Det er nå endret til å være «en av de rimeligste» da Amazon Prime ligger i samme prissjikt, men noen kroner over på grunn av ulike valutakurser.

9 kommentarer

 1. Tror det er rundt en femtilapp jeg betaler i måneden for amazon prime video, og det er ikke noe kampanje- eller oppstartspris.

  Jeg prøver gjerne apple sin tjeneste, men det ser ikke ut som noen av dingsene mine har fått noen app enda. Da blir det verre.

  Det var ikke mange av seriene de har tilgjengelig som fristet veldig mye. Witherspoon og Aniston har aldri fått meg til å tenke «dette må jeg se». Heller det motsatte.

  Svar på denne kommentaren

 2. Jørn Gjersøe

  Du skriver at «Kjøpere av et Apple-produkt får ett års gratis abonnement». Betyr det at det automatisk vil være tilgjengelig gratis på min apple tv-boks? Må jeg bare lage en bruker?

  Svar på denne kommentaren

  • Doktor Olsen (svar til Jørn Gjersøe)

   Du skal ikke trenge å gjøre noe annet enn å starte appen på den nye dingsen. Så lenge den er kjøpt etter 13. september hvis det jeg leser stemmer.

 3. Hvor mange streamingtjenester kommer de til å fortsette med?
  Dette blir som «gamledager» med kabel-tv, blir bare dyrere og dyrere. Snart blir det en økning på pirat-kopi igjen.

  Jeg tror også Apple Tv+ kommer til å bli en flop. Alle seriene har fått dårlig kritikk.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.