nrk.no

SXSW 2019: Politikken har inntatt teknologi og medie-konferansen for fullt

Kategorier: Kommentar & Konferanser og messer

Kongressrepresentant Alexandra Ocasio-Cortez skal på SXSW-konferansen denne helgen. Foto: dimitrimr/Flickr

Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

Kommentar (Austin, Texas): Årets massemønstring innen medier og teknologi er i gang. Nå gjør politikken sitt inntog for alvor.

Hundretusenvis av mennesker fra hele verden er i ferd med å samles i Texas’ regionhovedstad Austin for årets utgave av South by Southwest, verdens største og mest sentrale arrangement viet til (digital) kultur og teknologi.

Der det tidligere var konserter og foredrag med store artister som Foo Fighters, Lady Gaga og Drake som var høydepunkter på SXSWs program, har dette endret seg de siste årene.

sxsw foo fighters photo
Foto: SativaBella/Flickr

Først ble teknologer som Elon Musk programmets superstjerner. Samtidig begynte problematiske sider av bransjen å kaste dype skygger over arrangementet.

Det var kanskje derfor bare naturlig at president Barack Obama valgte å dra til nettopp SXSW for å forsøke å rydde opp i det betente forholdet mellom myndighetene og teknologimiljøet i kjølvannet av Edward Snowdens avsløringer om amerikanske NSAs masseovervåkning.

Obama under SXSW 2016 Skjermbilde: SXSW/Youtube

De siste årenes SXSW har vært preget av at teknologibransjen måtte se seg selv i speilet, og ta et oppgjør med deres rolle i å spre uetterrettelig informasjon og mer grunnleggende spørsmål om de negative sidene ved teknologien de har utviklet.

Selv om deltagerne og bransjen i mange år allerede har spurt seg om SXSW nå er ukult og ikke verdt å dra på, er det ting som tyder på det motsatte. Årets konferanse bærer nemlig bud om nok et skifte for arrangementet.

I 2019 gjør politikerne for alvor sitt inntog på SXSW.

Det er vanskelig å toppe besøket fra en sittende president i 2016, men i 2019 er det en lang rekke topp-politikere som tar turen til teknologi og mediefestivalen SXSW.

Det vitner om hvilken makt- og kulturbærer teknologibransjen har blitt.

Interessert i oppdateringer fra SXSW?

NRKbeta er tilstede på konferansen og holder deg oppdatert. Få et ping i postkassa hver gang vi publiserer noe!


Der en senator typisk snakket for et lite publikum i 2012, kommer det politiske stjerneskuddet Alexandria Ocasio-Cortez for å snakke politikk under det som har blitt et av de mest populære oppføringene på programmet i 2019. Muligheten for å få garantert inngang ble revet bort på 15 sekunder.

Senatorene og presidentkandidatene Elisabeth Warren og Amy Klobucharn skal diskutere USAs framtid. Det skal også tidligere presidentkandidat John Kasich og en lang rekke nåværende og tidligere politikere.

Assosiasjonene til Arendals-uka melder seg også når CNN i samarbeid med SXSW også vertskap for «CNN democractic presidential town hall» som presenterer flere av det demokratiske partiets presidentkandidater.

Norge i Austin

At så mange topp-politikerne nå inntar SXSW vitner om makten arrangementet og teknologi-industrien har fått. Mange land har tatt konsekvensen av dette, og har tung tilstedeværelse i Austin i disse dager – Norge er intet unntak.

Mange politikere representerer og snakker høyt om sitt lands tilstedeværelse på SXSW. Norge sendte i fjor ingen politikere, men var representert av HKH Kronprins Haakon. Han holdt blant annet et foredrag om hvordan norsk kultur og startup-bransje skal hjelpe verden å nå FNs tusenårsmål.

Kronprins Haakon med representanter fra de norske bedriftene Diwala and No isolation. Foto: Ståle Grut / NRKbeta

I motsetning til mange andre poster på programmet i 2018, var det få kritiske spørsmål rundt teknologibransjens negative sider.

I år er det lite politisk eller offisiell representasjon fra Norge under SXSW, men våre danske naboer er representert med politiker Margrethe Vestager, EUs konkurransekommissær. Hun har, i likhet med Alexandria Ocasio-Cortez, utfordret teknologi-gigantene på det politiske og det økonomiske området.

Med deltagelse på SXSW beveger politikerne seg for alvor inn på teknologenes hjemmebane.

Basert på det siste årets diskusjon i og om bransjen kan det godt hende at politikerne er kommet til SXSW for å bli.

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvem er mest populære på SXSWs program i år?

Hvem besøkte SXSW i 2016?

Hva står SXSW for?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.