nrk.no

Jon Almaas: Jeg følte meg absolutt som en kriminell

Kategorier: Forbruker,NRK-stoff & Sikkerhet

Jon Almaas har dirkesett med 40 deler. Foto: NRK

I siste episode av Den Ultimate Agent får deltakerne opplæring i dirking av låser. De gir åpenbart inntrykk av at dette var meget spennende. Og jeg vet at de ikke er alene. Vi som henger mye med mennesker som er over middels nerdete vet at dette er en ganske vanlig hobby. Men hvorfor er det så spennende og er det egentlig så enkelt som det ser ut på film og nå i realityserien her i NRK?

Deltakerne i Den Ultimate Agent lærer å åpne en klassisk hotellsafe ved å sette et skrujern inn fra baksiden. Foto: NRK

Programleder og låsdirker

Ryktene sier at programleder Jon Almaas er en dreven låsdirker, så da valgte jeg å ta en prat med ham. Og han kan bekrefte at han eier et dirkesett med eget skinnfuteral, som inneholder 40 deler. Først og fremst ville jeg vite hvorfor dette var noe han vurderte å begynne med.

– Det er flere ting ved låser og dirking som appellerer til meg. Jeg har alltid vært interessert i hva som er inni ting. Jeg var containerbarn og plukket fra hverandre brødristere, barbermaskiner og radioer som jeg fant. Både teknikk, metall, børstet messing, fjærer, presise deler og til og med klikkelyden i låsene appellerer. Jeg liker dreiet og børstet metall. Ting som er presist og godt laget og ligger bra i hånda. Jeg har en fidget spinner til 700 kr blant annet.

Som den nerden jeg er kan jeg ikke annet enn å si meg enig, jeg har forståelse for fascinasjonen over disse finmekaniske innretningene.

Glad realitydeltaker fikk opp låsen. Foto: NRK

Så er det også den tydelige utfordringen, og så gleden ved å klare å åpne en lås uten hjelp av en nøkkel. Alle disse faktorene er nok grunnen til at det finnes en egen sport som kalles låssport. Den er ikke så utbredt i Norge, men engelske wikipedia har en fyldig artikkel om emnet. Begrepet brukes om konkurransedrevet låsdirking. Man kjemper om å klare å dirke opp låser fortest mulig uten å ødelegge dem eller etterlate spor.

Klassisk låsdirking. Man legger press på låsen med et verktøy og presser forsiktig på pinnene i låsen med et annet. Foto: NRK

Suspekt

Men når jeg forteller folk at jeg har dirkesett blir jeg fort sette på som litt i gråsonen. Folk tenker i retning innbrudd og dårlige hensikter. Når du er såpass profilert som Jon Almaas er kanskje det et enda større problem?

– Jeg ble først og fremst sjokkert da jeg ved en tilfeldighet fant ut at det gikk an å kjøpe dirkesett på nett. Jeg følte meg absolutt som en kriminell. I tillegg fins det flere dirkeforum hvor folk diskuterer låser osv. Jeg var først redd for å melde meg inn, av frykt for å bli arrestert, men tok sjansen.

Tydelige regler

Og nettopp på grunn av tankene om dårlige hensikter har de som driver med låssport regler for å gjøre det tydelig at aktiviteten de driver med er innenfor etiske rammer. Blant annet skal de aldri dirke låser som er i bruk, og kun dirke låser som de eier selv med mindre de har tillatelse fra eier.

Ofte brukes en gjennomsiktig lås når man øver seg på låsdirking Foto: Marius Arnesen / NRK

Ikke så enkelt

Men er det så enkelt som det ser ut som for eksempel i Den Ultimate Agent? Jeg må innrømme at min egen karriere som låsdirker er begrenset. Til og med den gjennomsiktige hengelåsen som er laget for å trene på er til tider ganske vrien å få opp. Hvordan er det da med mekanikk-fascinerte Almaas?

– Jeg fant fort ut at dirking er vanskelig. Det er ikke sånn at har du dirkesett, kan du komme deg inn overalt. Man må trene veldig lenge for å bli god nok til å få opp låsen til en norsk inngangsdør, for eksempel. Jeg kan dirke opp enkle små hengelåser. Og de er det ingen som bruker lenger. Så som tyv er jeg verdiløs. Men jeg er veldig fornøyd med å ha dirkesett i skinnfutteral. Jeg har også saksofon. Kan ikke spille på den heller.

Du trenger med andre ord ikke å være redd for at hverken Almås eller NRKbeta-redaksjonen skal komme og dirke seg inn hos deg. Men vi vet jo at dere betalesere er teknisk kyndige og passe nerdete. Er det flere der ute som finner låsdirking spennende, og har dere noen artige historier å dele? Fyr løs i norges beste kommentarfelt.

41 kommentarer

 1. Hans Petter Heimro

  Gjorde noen forsøk med å 3D-printe en nøkkel basert på bilder av nøkkelen. Jeg la ambisjonsnivået høyt og gikk løs på husnøkkelen, som passer i en god TrioVing lås.

  Etter ltt tegning i CAD og noen printforsøk fikk jeg et godt eksemplar. I frykt for å knekke av nøkkelen prøvde jeg den først i låsen til boden. Joda nøkkelen passet. Litt trangt var det, så da jeg skulle dra den ut knakk den selvfølgelig av. Halve nøkkelen sto igjen inne i låsen.

  Dette var 1 måned siden. Alle forsøk på å få ut nøkkelen har foreløpig vært forgjeves. Redd jeg må ringe en låsesmed snart.

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Jonn Mero)

   Det er ikke ulovlig å eie eller bruke dirkesett i Norge. Men du kan straffes om du bruker settet til en ulovlig handling.

  • Arild Aasen (svar til Jonn Mero)

   Jeg driver med locksport og er også moderator for en av de to største internasjonale facebook gruppene for slikt, og vi har over 4000 medlemmer. Dette er lovlig i Norge. Det er derimot ikke lov, i henhold til våre grupperegler, å gjøre dette på en lås en ikke kan bevise eierskap til. Postes bilder av låser/dører som er i bruk, må den som har postet det bevise at han/hun eier låsen det er snakk om. Gjør vedkommende ikke, blir han i beste fall utestengt fra gruppen, og i værste fall rapportert til hans lokale politidistrikt, enten det er her i Norge eller i utlandet.

 2. Da jeg var i tidlig tenårene lagde jeg en universaldirk av et baufilblad. Fikk opp de fleste små hengelås, og kjøleskapet på skolen der yougerten var innelåst😜
  Føler meg ikke kriminell av den grunn, for yougert er jo sunt😇

  Svar på denne kommentaren

 3. Johannes Arnstad

  I gamledager (begynnelsen av 90 tallet) lå det fullt brukbare dirker i gatene, de kom fra børstemaskiner som ble brukt under vårrengjøring. Disse var flate metallpinner ca 3-4 mm brede med avrundet tupp. Klarte å dirke opp flere hengelåser med de.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ikke føl dere som kriminelle folkens. Eller jo, kanskje om dere skal til skogs og må passere gjennom byen på vei dit, for kniv er jo forbudt i vårt lovkåte land.

  Hverken å eie dirker eller å bruke dem er forbudt. Heldigvis, men i seg selv utrolig, i vårt lovkåte land. 😀

  Å dirke opp låser som man ikke eier, eller har fått tillatelse av eieren til å dirke, er naturligvis forbudt. Det er god gammeldags eiendomsrett, akkurat som at man kan tagge ivei alt man hæler om man tagger det man tagger på (selv om sitnevnte faktisk ikke er lov i vårt lovkåte land).

  MEN: Det er som artikkelen forteller; mye vanskeligere å dirke enn det man får inntrykk av på YouTube eller ved å dirke de gjennomsiktige acryl-låsene.

  Ja, også du: Om du tenkte å si jatakk til en sprettert, slik som Wish tilbyr deg gratis når du bestiller dirkesettet ditt, så husk at dirk er strength forbudt, i vårt lovkåte land.

  Hilsen nok en gadgetglad nerd, som leste alle Hardyguttene som barn.

  #naturlov jatakk!
  #politisklov neitakk!
  #politiskkorrektlov (Puke, barf and ralph)
  #olehovengen

  Svar på denne kommentaren

  • Åja, ja.
   Jeg får ikke redigert kommentaren min, men du som kommenterte på meg har rett: Sprettert er forbudt (dirk ER (fortsatt) lov).
   Kjøre moderator, rett det gjerne opp. 🙂

  • Dag Olav Nilsen (svar til Ole Hovengen)

   Føler for å nyansere sprettertforbudet litt. Hvis du spikker spretterten din selv, er du trygg. Politidirektoratet har definert problemstillingen i sitt rundskriv 2009/009 Retningslinjer for politiets behandling av våpensaker:

   2.5.5 Spretterter
   Ved endringen av den tidligere våpenforskriften (i kraft 1. januar 2000) ble
   det innført forbud mot å kjøpe, erverve, eie eller inneha spretterter.
   Direktoratet understreker at dette forbudet først og fremst er ment å ramme
   de kraftige maskinproduserte sprettertene for omsetning på det
   kommersielle markedet. Forbudet er derfor ikke ment å ramme såkalte
   «husflidspretterter», dvs. hjemmelagede trespretterter e.l.

   Husflidsspretterter dere! Er det ikke herlig?

  • Sigrid Monsen (svar til Ole Hovengen)

   Syns det er helt greit med et knivforbud. Ikke hyggelig at folk gikk rundt med kniver i byn og på skoler f.eks. Du kan sikkert finne bedre eksempler på uheldige lovforbud.

 5. Hans-Petter Fjeld

  For de som er nysgjerrig, og ønsker å lære mer om dirking, så holdes jeg av og til nybegynnerkurs i dirking på en av Oslos hackerspaces, Hackeriet. Søk opp hackeriet på meetup.com så får du varsel neste gang.

  Jeg tenker jeg får prøve å avholde en håndfull før sommeren.

  Det er spesielt mange i IT-bransjen som driver med dirking. Det er mulig det er en tilfeldig overlapp i min omgangskrets, men jeg tror det har litt å gjøre med den spesielt kreative datasikkerhetskonferansen Chaos Communication Congress i Tyskland og slike, som har egne avdelinger som driver med dirking og kurs der. Mener NRKbeta laget egen artikkel om det.

  Jeg ser noen stiller spørsmål ved lovligheten til slikt utstyr, men det er ikke noe utfordring. Jeg har jevnlig med meg dirkesettet mitt i sekken når jeg flyr, og bare en gang ville noen se på de, og da kun for å sjekke at de ikke var skarpe. Det finnes mye mer effektive måter å begå lovbrudd på enn å dirke opp låser. En innbrudstyv vil f.eks heller knuse ett vindu, drille opp låsen, fjerne listene rundt et vindu, etc etc.

  Kopiering av nøkler basert på foto er et reelt problem, det fikk f.eks TSA kjenne på kroppen da de viste frem sine universalnøkler til Washington Post. Disse nøklene kan nå bestilles printet av hvem som helst.

  Svar på denne kommentaren

  • Daniel Olai Danielsen (svar til Hans-Petter Fjeld)

   Om ikke annet er dirking en praktisk kunnskap når man blir leid inn for å reparere eller oppgradere et gammelt oppsett og nøkler har blitt rotet bort. Stort sett raskere, og langt mindre destruktivt, å pirke opp en en rack-lås eller et fordelingsskap enn å finne frem borrmaskinen.

 6. Anders Rønning

  Lockpickinglawyer på Youtube er vel den største stjernen i lock picking. Han har ekstremt mange videoer man kan lære av. Finnes minst en god og fyldig subreddit også som kan anbefales r/lockpicking

  Svar på denne kommentaren

 7. Kay Bærulfsen

  Jeg har også ett skinnfuteral (fra Peterson, såklart)! Det er en morsom hobby, og man får alltid ett rush når man åpner en ny lås!

  I motsetning til i USA så bruker vi her i landet relativt gode låser; TrioVing og Assa Abloy (Norske TrioVing ble kjøpt opp av svenske Assa Abloy) på dørene og ofte ABUS-hengelåser(tyskt merke). Alle er kjent for å ha høy kvalitet, og vanskelige å dirke. De er ofte fulle av sikkerhetspinner, noe så både gjør det lettere og vanskeligere å dirke, merkelig nok.

  Ønsker du å lære mer så finnes det gode YouTube-kanaler, slik som Bosnianbill/LockLab[1] og LockPickingLawyer[2]. Det var også en god norsk kanal som het NorsemanLockpicker[3], men han sluttet dessverre å poste for tre år siden.

  [1] youtube.com/user/bosnianbill
  [2] youtube.com/channel/UCm9K6rby98W8JigLoZOh6FQ
  [3] youtube.com/user/NorsemanLockpicker

  Svar på denne kommentaren

  • Roy Sigurd Karlsbakk (svar til Kay Bærulfsen)

   Jeg er ikke en ekspert i dirking, men jeg veit at Abus er oppskrytt. Jeg har åpna flere av dem med enkle dirker. Så at noe er «europeisk» eller «tysk» kvalitet har nok ikke stort å si. Jeg vil tru de har gode låser på andre siden av dammen også.

 8. Når jeg og en kompis gikk i sjette klasse, fant vi ut at å lage universalnøkler som passet de fleste hengelåser var enkelt. Man fikk tak i noen nøkler til de ulike typene, sammenlignet de og filte ned den delen av nøkkelen som var unik på nøkkelen. Dermed kunne du låse opp alle slike låser, det fungerer nok på de vanligste i dag også. Men nyvunnen kunnskap og et stort nøkkelknippe med universalnøkler tok vi turen til noen garasjer i navolaget en søndag kveld. Den gangen låste man garasjene med hengelåser. Vi åpnet alle låsene, la dem i en haug, blandet de godt sammen, og låste garasjene med tilfeldige hengelåser. Jeg skulle gjerne ligget i buskene og sett på når folk skulle på jobb mandag morgen… 😀

  Svar på denne kommentaren

 9. Terje Wiig Mathisen

  Var på en lukket Hacker konferanse i USA, der var det en kar som holdt kurs og delte ut dirkesett, så jeg sikret meg et slikt. 🙂

  Til treningsformål hadde han en serie modifiserte låser hvor en eller flere av pinnene var fjernet slik at det var lettere å løfte de som var igjen, dvs fra 2-6 på låser med 7 pinner.

  Her hjemme har dette spart noen låsesmed-utgifter når svigerfar mistet nøklene sine.

  Svar på denne kommentaren

 10. Hadde en kamerat på barneskolen som tegnet av profilen til universalnøkkelen, mens han lånte nøkkelknipet til læreren for å låse opp et skap i klasserommet. Videre kjøpte han seg nøkkelprofil og brukte en enkel fil til å forme den. Etter litt prøving og feiling hadde han universalnøkkelen til skolen. Desverre for han, ble han oppdaget og nøkkel ble destruert.

  Svar på denne kommentaren

 11. Johan Slåttavik

  Jeg har et dirkesett, men ikke på 40 deler. Det mener jeg er å overdrive. Jeg har 2,5 raker (den ene er brukket), og en håndfull dirker med fire forskjellige tykkelser, samt tre ulike hendler til å legge press på låsesyldinder. Noe billig ræl jeg fikk tak i på eBay mens iPhone 4 var det store. I dag av jeg stor fan av YouTube-personligheter som Bosnian Bill og Lockpicking Lawyer, men startet med en stusselig illustrert håndbok (hefte). Låsesport er noe jeg liker fordi det er fint å koble av med. Bare kjenne på mekanikken. La tankene vandre.

  Svar på denne kommentaren

 12. Eivind Berntsen

  Hadde noen hengelåser fra Clas Ohlson lignende, og kjedet meg. Fant noen binders og greide å bøye de til med hjelp av en Leatherman slik at en fungerte som rake og en la press på sylinderen. Var ikke veldig vanskelig å få de låsene opp, men tilfredsstillende var det.

  Svar på denne kommentaren

 13. Husker godt Anarchists cookbook omlag 2004/5
  Lagde to dirker av en tykk binders og en litt mindre.
  Klarte en gang å låse opp Trioving låsen på hoveddøra. Da jeg jeg et rush. Klarte det ikke igjen.

  Svar på denne kommentaren

 14. For 30 år siden kjøpte jeg meg «bibelen » i låsdirking. I USA kjøpte jeg meg ulike håndjern som Peerless (norsk politis standardmodell) Smith & Wesson A100 og andre osv.

  Håndjern kan låses opp med dirking uten å dirke låsen hvis de ikke er sikret (oftest sikret med at en tapp på toppen av nøkkelen settes i en slisse).
  Uten sikring så dirker man oftest opp med å løsne riflene i jernet med et tynt metallbånd mellom jernets deler.

  Er det sikret så må man dirke selve låsen, de er lett å dirke (låsen er/var vanligvis den samme på alle, slik at samme nøkkelen passet til alle), man låser først opp sikringen, deretter låsen.

  Kunsten var selvsagt å klare dette uten nøkkel, med hendene på ryggen (i Norge faller ofte ryggdelen av kunsten ut iom at de blir sikret foran).

  En stadig økende bruk av mer avanserte jern, har gjort det litt annerledes.

  Men det er 20 år siden min interesse avtok. I Norge kan man kjøpe håndjern lovlig, i Sverige regnes det som våpen…

  Men jeg kan love at de fleste land der de kan få det for seg å legge meg i jern (altså utenfor Vesten). de vil jeg få opp.

  For ordens skyld kan jeg nevne at S&W Model 300,(alle typer)
  handcuffwarehouse.com/smwemo300his.html
  er for meg umulig hvis du har de på ryggen.

  Foran kan jeg alltid ta munnen til hjelp.

  Svar på denne kommentaren

 15. Jeg var 15 år og toalettlåsen gikk i en slags «mellomfase» så jeg ikke fikk nøkkelen rundt. Jeg hadde dirket litt skapdører (klesskap) og slike ting, så jeg var ikke helt tom for erfaring.

  Det eneste jeg fant å dirke med inne på badet, var en q-tip, men jeg klarte det.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.