nrk.no

Det nasjonale eksperimentet @sweden logger av etter syv år

Kategori: Det sosiale nettet

Et svensk flagg holdes høyt under ski-VM i Falun i 2015. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix


Sverige har gjennomført et prosjekt hvor 356 personer har representert nasjonen på Twitter i syv år. Søndag var siste oppdatering.

Opplegget @sweden har vært at en svenske i syv dager fikk ansvaret for å publisere smått og stort om livet sitt, hva de mente, og hva de tenkte på. Noen kjøreregler var det – blant annet kunne man ikke promotere kommersielle produkter eller bryte svensk lov. Det er Visit Sweden og Swedish Institute som står bak prosjektet.

Resultatet er nesten 200 000 meldinger, noen mediekontroverser, og mange gullkorn.

Alle kan delta

Den første meldingen av en vanlig svenske ble publisert i desember 2011. Den var løsere i tonen enn de markedsføringsaktige og striglete meldingene som tidligere hadde blitt publisert av @sweden. Jack Werner, da 22 år gammel, var først ute med meldingen:

Noen dager senere svarte Werner på et spørsmål om hva bruker tiden sin på, noe som blant annet førte til en artikkel i Gizmodo hvor han ble omtalt som en «ærlig onanerer».

Kontrovers

En av dem som skapte oppmerksomhet av det mer omstridte slaget var Sonja Abrahamsson som i 2012 skrev:

Uken før hadde New York Times intervjuet prosjektets forrige publisist, noe som hadde gjort plattformen langt mer synlig enn tidligere. Da hadde 18 år gamle Erik Isberg vist fram hjembyen Trollhattan under nasjonaldagen. Det som da så ut til å være et uskyldig svensk prosjekt, fikk plutselig uønsket oppmerksomhet.

Donald Trump

I løpet av prosjektet ble deltakerne mer utsatt for hets og trakassering, og Henrik Selin fra Swedish Institute fortalte til The Local at de i ytterste konsekvens måtte vurdere å stoppe prosjektet om det ble verre.

Flere ganger tok deltakerne Sverige i forsvar, en av de mer kjente er en rekke konfrontasjoner med Donald Trump i 2017. Presidenten twitret at immigrasjonspolitikken i Sverige ikke fungerte, og ble svart av Max Karlsson som da drev kontoen.

Feiden ble startet noen dager tidligere av at Trump feilaktig påstod at Sverige var utsatt for et terrorangrep, noe som fikk Emma Johansson til å fortelle resten av verden hvordan det egentlig stod til i landet.

Det har altså vært en bred variasjon av meldinger, fra det enkle til det alvorlige. Til slutt til kuriosa!

Innsiden av en fengselscelle:

Svenske fastelavensboller:

Tre små:

12 kommentarer

 1. Leisha Camden

  Hva med å nevne den gangen en venstreekstremist fikk importert sin egen blokkliste til denne kontoen slik at «Sveriges offisielle twitterkonto» blokkerte massevis med kjente og anerkjente personer, blant annet den israelske ambassadøren, med henvisning til at de var «ekstremister og antisemitter» … ? Tror kanskje det var den hendelsen som fikk aller mest oppmerksomhet i denne kontoens levetid.

  Dessuten: akkurat den kvelden presidenten snakket om i talen sin skjedde det ikke noe annet enn de vanlige overfallene og bilbrannene i Sverige, men dagen etter var det voldelige opptøyer i et av de «spesielt utsatte områdene». Men det er selvsagt ikke noe regimevennlige medier ønsker å snakke om, når det finnes en mulighet for å sverte Trump.

  Svar på denne kommentaren

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Leisha Camden)

   Hei! Har til gode å tenke på oss som regimevennlige medier (den var nye), men du har helt rett i at det skapte kontrovers at flere kontoer ble blokkert.

   At vi tok det med skyldtes at vi hadde flere eksempler på kontroverser.

  • Trond Fredriksen (svar til Leisha Camden)

   Jo da Martin, men hvilke saker dere utelater forteller mye om NRK. Det er venstreperspektiv 90% av tiden.

   Det illustreres godt av at uttrykket «regimevennlige» er nytt for dere. Da er dere ikke mye utenfor filterbobla.

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Leisha Camden)

   Du kan gjerne kalle meg venstrevridd og regimevennlig, men jeg tror det er tydelig for alle som leser denne og mine andre artikler at dette ikke er merkelapper som kler meg.

   Her inviterer vi uansett til et inkluderende kommentarfelt, og når det er sagt synes jeg det var kjekt at du nevnte et moment som ikke ble diskutert i saken.

   For lesere som er ukjent med kontroversen har The Local en oppsummering.

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Alf Andreas)

   Du har rett i at tempoet har blitt skrudd ned på Twitter. Om noen skulle gjort noe lignende i dag ville de nok gjort det på Snapchat eller Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.