nrk.no

Kjøkkenet som varsler om viktige hendelser

Kategorier: Åpen post,Gadgets & Moro

Denne lyser opp når rødmeldinger tikker inn. Foto: Thomas Nikolai Blekeli

«Jeg må ringe deg opp, noe har skjedd.»

Det er tidlig i mai og klokka har blitt ni på kvelden. Ute er det grått. Jeg sitter på kjøkkenet og prater i telefonen med en kompis.

Plutselig blinker kjøkkenlampa i en fast rytme. Jeg skjønner at noe foregår. Og helt riktig, det brenner i Porsgrunn.

Kjøkkenlampa går lysbananas når det skjer noe viktig. Et smarthus-eksperiment som jeg har lekt med siden midten av mai.

Definisjonen på «lysbananas». Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Nerdalert: dette er ikke en typisk sak av typen «Slik gjør du […]». Det er mer i retningen «Hva skjer hvis jeg kobler sammen smartdings X og internett-tjeneste Y».

«Hey Google, turn on the lights»

I fjor kjøpte jeg smarthøyttaler av typen Google Home. Selv om jeg må snakke på engelsk til den, så er jeg nokså imponert over hvor godt teknologien «forstår» hva jeg ber om. 

Stemmestyringa fungerte så bra at jeg begynte å kartlegge hva som skulle automatiseres. Konklusjonen ble at huset skulle gjøres smart i henhold til Zuboffs lover, med trykk på den første loven, alt som kan automatiseres, vil automatiseres.

Denne smarthøyttaleren gjør det til en lek å styre boligen. Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Jeg er (mildt sagt) ganske glad i duppedingser og teknologi, så det eskalerte fort med nye dingser og automatiske løsninger i hjemmet. Muligheten til å kunne snakke med huset til en (relativt) billig penge gjorde at jeg begynte å fylle på med tingenes internett-dingser (IoT).

Blant annet går støvsugeren mens jeg er på jobb. En annen dings justerer temperaturen til et behagelig nivå før jeg kommer hjem. Den snakker også med min smart-strømleverandør. I tillegg kommer de smarte strømpluggene som styrer lamper med sære pærer og som slår på vifta på soverommet før leggetid. Det har ballet på seg, rett og slett.

En av mine favorittdingser. Stemmestyrt robotstøvsuger. Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Men så kom tanken, hva kan jeg gjøre for å pushe (pun intended) grensene for at huset kan varsle ved hendelser?

Sånn ser kjøkkenet ut under normale omstendigheter. Foto: Thomas Nikolai Blekeli

Jeg tok det et lite skritt videre

NRK har en egen nyhetsstrøm av små og store hendelsesnyheter. For de mer alvorlige og større nyhetene bruker vi begrepet rødmeldinger, og det var disse jeg ønsket å få en beskjed om.

Lyspærene på kjøkkenet er allerede av den smarte typen. Det var derfor lett å få dem til å snakke med tjenesten IFTTT, som står for If This Then That. Kort fortalt en løsning som lar deg lage oppskrifter for hva som skal skje i en gitt situasjon.

Min oppskrift ble da: hvis det publiseres rødmelding, blink kjøkkenlampene.

Ja, kjøkkenlampene i flertall. Siden det er sommer og lyst ute så ønsket jeg en mer intens varsling. Naboene er nok enig i at varslinga ble mer intens.

Slik ser en rødmelding fra nrk.no/nyheter ut.

Naboene må tro jeg er glad i sene diskokvelder. Det har skjedd ved et par anledninger at kjøkkene har blinka for fullt ganske så seint på kvelden. Det kan bli litt … intenst. Nå blinker fire lys synkronisert i 30 sekunder hver gang NRK publiserer en rødmelding. Mellom 14. mai og 29. juni har NRK publisert rundt 159 rødmeldinger.

 

Hva skal jeg med det?

Hjemmeautomasjon er et spennende område, og jeg tør å spå at det vil få god medvind de kommende årene, sammen med digitale assistenter og stemmestyring. 

For min del har lampevarslinga vært et morsomt eksperiment.

Det fungerer fint som en visuell varsling når jeg koker pasta på kjøkkenet eller leser en bok i godstolen. Utfordringen er at varslingene kan være nokså brede. Det hadde vært spennende om jeg kunne fått til mer personlig varsling med utgangspunkt i NRK sine rødmeldinger. Kanskje det blir neste eksperiment.

Jeg antar at også andre har lekt med hjemmeautomatisering og IFTTT. Hva kunne vært kult å prøvd ut, og er det noe NRK bør eksperimentere med på dette feltet?

***
Les også første innlegg i sommerserien: Espen har sikret garasjeporten hjemme med infrarød sensor.

44 kommentarer

 1. Dynamisk vekkeklokke, som justerer seg etter avtaler i kalender og avviksmeldingene til ruter? Så kan den hyggelige damen fra google gi deg hint hvert femte minutt om når du må gå.

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Nikolai Blekeli (NRK) (svar til Dag)

   Hehe. Takk for innspill, Dag! Jeg får faktisk push som forteller hvilke avganger jeg burde velge når jeg har vært på farta. Fungerer nokså bra.

  • PABben Botn (svar til Dag)

   Appen SleepAsAndroid kan kobles mot ifttt og derfra er veien kort til det. Den tar også hensyn til avtaler som ligger i Google calendar så ved å få synkronisert hva man ønsker dynamisk vekking til (f.eks. kollektivtransport) kan man få til nettopp dette.
   Jeg bruker domoticz som «hovedhub’en» til smart-huset mitt og blir vekket av blått lys i taket, vifta på fullt og rullegardin som går opp 1 time før første avtale i kalenderen og innenfor et buffer på 30 minutter basert på hvor mye jeg beveger meg i senga (mer enn x bevegelse tilsier stort sett at jeg sover lett = våkner lett)

 2. Andreas H. Opsvik

  Ei tilsynelatande uskuldig lampe på NRK-kontoret på Minde i Bergen blinka gult kvar gong ambulansetenesta tweeta, blått når politiet tweeta, og raudt når brannvesenet tweeta.

  Nyttig? Nei, ikkje særleg. Men litt gøy var det.

  Svar på denne kommentaren

 3. Eller som jeg har gjort.
  Det blinker rødt når Nest varsler om røyk hos min mor.
  Eller jeg kan be om at harmony setter på fotballkampen hos min demente mor. (ble lei av å ringe opp for å be henne trykke inn kanal nr på fjernkontrollen, bare for å høre tastelydene på hennes telefon, før hun satte meg på vent eller la på)
  En chromecast viser ferske bilder av barnebarn på en liten skjerm,
  Og hangout og teamvier lar meg sette opp samtaler dem imellom.

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Nikolai Blekeli (NRK) (svar til Oddgeir)

   Wow, imponerende. Da har det plutselig en reell nytte, Oddgeir. Har selv Harmony. Tenkte å sette opp RSS-feed fra NRK og hvis teksten inneholder «se direkte» + «NRK1», så skal den starte en aktivitet: slå på TV og sett på NRK1.

   Er løsningen stabile? Fungerer det som forventa?

  • Wilhelm (svar til Oddgeir)

   Denne var jo genial!

   Et steg videre:
   Når røykvarlseren går hjemme, blink rødt med lysene i et minutt, dersom varselet ikke er slått av, sett i gang ulingen. Så slipper man ulyden hver gang det er falsk alarm. I tillegg er det en ekstra måte å varlse på om man f.eks. har hodetelefoner.

  • Wilhelm –
   Å utsette ulingen ett minutt får du aldri meg med på, og forhåpentligvis ikke mange andre heller.

   Greit nok når det er falsk alarm, men når det er ekte, da betyr ett minutt utrolig mye, både for å overleve og for å kunne begrense skader, få kvalt brannen i starten.

   Sitter du rett ved det blinkende røde lyset, og er lysvåken, kan du nok reagere like fort, og det bør du: Du vet ikke om det er falsk eller ekte alarm før du har sjekket. Er du ute «et nødvendig ærende», eller du legger ungene, eller du leter etter noe i kjelleren, da ser du neppe det blinkede lyset. Det kan være fatalt i helt bokstavelig forstand.

   Finn heller årsakene til falske alarmer, og gjør noe med dem. Svært ofte er det stekeos fra matlaging, og da gjelder det å holde redskaper, komfyr og stekeovn fri for gammelt fett, og alltid starte avtrekksvifta i tide. Ofte kan det hjelpe å flytte røykvarsleren til et annet sted.

   For all del: Installer gjerne røde glimlamper i tillegg til sirenen på røykvarsleren – det har vært brukt av hørselshemmede i mange år – til de situasjonene der du har gjort deg «frivillig hørselshemmet» med hodetelefoner, eller for den saks skyld: Om du har et støyende party. Men ikke istedetfor – ikke en gang i ett minutt.

  • Wilhelm Advocaat Francke (svar til Oddgeir)

   Mulig du har rett i at et minutt kan bety mye, dette var bare idémyldring fra min side. Satser på at produsentene finner de gode og fornuftige løsningene her!

  • Oddgeir (svar til Oddgeir)

   Det eneste som er litt kjipt er å ikkje kunne be google home eller echo om å skifte kanal på hub’en hos min mor da de bare (så langt jeg vet), forholder seg til 1 hub koblet mot konto, og da faller valget på stua mi, og så får eg heller åpne harmony appen på min mobil og velge hub’en så min mor ikkje går glipp av Ålesund om de tilfeldigvis skulle få litt tvtid.

   Men ITTT gjør ting mye lettere.
   Med smartplugger og assistenter, hubber og lys på plass, er kjøkkenet neste utfordring.

   Med en Fire cube på vei skal Prime snart bli like enkelt som Netflix. Hbo og t-we eller viaplay er foreløpig ikkje i vokabulæret til home eller echo.
   Men å si, hey google play luke cage on bedroom tv, er så mye enklere enn å fikle på en tlf.
   tips, si skip (f.eks) 30 seconds for å slippe recaps/vignetter. eller next, for neste episode.
   Funker på home eller assistenten på tlf.

  • Oddgeir (svar til Oddgeir)

   Med Google fotos, nettleser, ios, android, kan man lage egne album. Disse kan man dele med, i mitt tilfelle barnebarnet, som også kan legge inn bilder i samme album.
   På en pcskjerm der man kan koble i en chromecast med hdmi, dette kunne også trolig vore en skjerm med pi og nettleser, det finnes også fotorammer som støtter google fotos.
   Man setter da opp chromecasten med dette albumet, eller flere, setter opp hastighet på bildskiftefrekvens, og da kan man legge til eller fjerne bilder som man ønsker fra sin egen konto.
   Barnebarnet legger til bilder, og de går inn i bildekarusellen.
   Vil man vise ett spesielt, haker man vekk det store albumet og legger til det man vil vise nå. Så kan vi snakke på telefonen om det spesifikke bildet som er på skjermen.

   Dette ble billigere enn fotorammer med lignende funksjoner.

   Vurderer ved anledning å ta ut selve lcd’en og sette inni en penere ramme som ikke crasher så mye med «bestemors vibe».

   Videre prosjekt er gps-fencing av min mor som dessverre har begynt å gå seg bort.
   Da blir det vel mer ITTT og HUE samt varsler på tlf.

   Ellers om noen har fått IKEA’s pærer til å jobbe med 2 sensorer samtidig, så er det noe jeg ønsker å få til. (lang gang med vinkel)

 4. Nok en gang må jeg få anbefale: old.efn.no/kodemus/kodemus.pdf – Tor Åge Bringsværds femti år gamle historie «Kodemus – eller: Datamaskinen som tenkte at hva faen. Det er helt fantastisk hvor godt en historie fra 1968 kan treffe i 2018.

  Jeg må medgi at jeg ikke skjønner hva vi skal med det. Det vil si: Greit nok at huset er varmt når jeg kommer fra jobb en iskald vinterdag, men la nå det være sitt system, som fungerer stabilt selv om alt annet går bananas. Jo mer komplekst fletteverk av at alt er sammenkoblet med – og avhengig av – alt, jo mer ustabilitet og manglende kontroll og fare for kaos. Du kan gjerne «utenfra» ha en mulighet for å be varmen skru litt opp, men la nå varmesystemet selv ta hand om hvordan det faktisk gjøres (og om det skal gjøres!), uten å involvere noen andre.

  Que sera sera. Når det er «valgvake» virker det som at halve Norge tror det er en kamp med usikkert utfall som bølger fram og tilbake natta gjennom – men den er reelt avgjort på forhånd, når det siste valglokalet stenger. Jeg sover godt den natta og får se samme resultat med en gang jeg våkner som de som har ofret nattesøvnen.

  Det er det samme med andre nyhetsmeldinger: Får jeg høre dem en time, to timer eller åtte timer senere, betyr de det samme, og jeg kan jo ikke gjøre noe med det uansett, enten det er skogbrann i Porsgrunn eller redningsaksjon i Thailand. Når det ikke angår meg personling er det «greit å vite», men det er også greit å få vite det litt senere.

  Jeg foretrekker å begrense støyen til det som angår meg personlig. Og selv da har det ingen super-bråhast hvis det ting som jeg uansett ikke kan gjøre noe med.

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Nikolai Blekeli (NRK) (svar til keal)

   Takk for interessante tanker og lenke til «Kodémus» – gleder meg til å lese den.

   Du har nok rett i at det kan bli kaos når alt skal styres på denne måten. Merker selv at det er noe logikk som mangler, og som er vanskelig å få til.

   Det er klart det kan bli for mye. Men allikevel så er det interessant å se hva som lar seg gjøre, nytteverdien kan for øvrig være en utfordring tidvis.

  • KaiO (svar til keal)

   Takk for lenke til Kodémus. (TÅB var en flott forfatter før han endte på kjøret med Karsten og Petra…)

   De fleste teknologientusiaster er smarte folk – på enkelte områder. Dessverre mangler visst mange av dem den mest elementære kunnskap om kritisk tenkning. Da er det fint med litt god sci-fi.

   For å sette det litt på spissen: Dersom du er villig til å bli produktet til teknologigigantene ved å blottlegge privatlivet ditt for deres datainnsamling for å få tilgang til noen duppeditter og litt automatisering er du da smart eller er du skikkelig teit?

 5. Theo Møllerop

  Synes det er lurt at dere lager tutorials på YouTube kanalen deres, jeg skjønner jo hva dere skriver om, men nå hvertfall og i andre sånne saker bør dere vise hvordan man setter det opp/gjør det!

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Nikolai Blekeli (NRK) (svar til Sluk)

   Enig! Jeg kjører Home Assistant på en Raspberry Pi 3. Forsøker å få til en «presence awareness» på en mest mulig fornuftig måte. Per nå bruker jeg HA til å logge av/på til smartdingsene, strømmålingen via tibber og monitorering av varmepumpa.

   Ellers har jeg ikke hatt nok tid til å teste ut alle mulighetene HA har å by på. Tar gjerne i mot innspill.

  • Thomas Nikolai Blekeli (NRK) (svar til Sluk)

   Takk for godt tips! Skal teste GPSlogger og NMAP når ferien går i gang 🙂

 6. Når jeg står opp skal skjermen på soverommet (ChromeCast) vise et skjermbilde med Yr-varsel, siste nyheter fra NRK og når de neste bussene går. I tillegg skal den spille av 3-minutters nyhetssending fra NRK.

  Må bare komme hjem fra ferie og få satt det opp. 🙂

  Alternativt skal ChromeCast Audio i gangen lese opp siste nytt når bevegelsessensoren i gangen trigges på morgenen og huset går over på «dagmodus». 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Sven-Ove (svar til Sven-Ove)

   Thomas:
   Ja, i stor grad har jeg det klart. Det blir et type «mye jobb for lite»-prosjekt. :p Legger trolig ut en guide på hjemmeautomasjon.no når jeg er i mål. 🙂

   Oppsummert:
   Lager en lokal webside med det jeg vil vise.
   Tar skjermbilde av websiden med «cutycapt».
   Laster ned «siste nytt» fra NRK i lydformat (hvor kan jeg finne det, forresten?).
   Med ffmpeg lager jeg en «video» av stillbildet kombinert med lydklippet.
   Med HomeSeer bruker jeg ChromeCast-plugin og caster videofilen på morran. 🙂

 7. Jeg bruker smartlys delvis som et hjelpemiddel i hverdagen, da jeg er hørselshemmet. Jeg hører ikke når noen ringer på døra, f.eks., og jeg har derfor fått enkelte lamper (i ulike rom) til å varsle meg når noen er på døra. Fungerer ypperlig (og langt bedre enn den løsningen man får fra Hjelpemiddelsentralen/NAV!) 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Espen (svar til Dauhørt)

   En slik løsning har vi lett etter. Hvis vi har på TV el musikk hører vi ofte ikke ringeklokken. Vi prøvde med en lydsensor som skulle føre til blinking med lys, men siden IFTT kan bruke opp til 15 minutter mellom trigging og reaksjon funka det dårlig. Vi bor i en bygård og kan ikke legge opp unik ringeklokke. 🙁

 8. Test ut owntracks hvis du vil tracke telefonen din «fullt ut», da kan du sette opp soner som f.eks hjemme, jobb osv.

  Eventuelt bruk routeren din til å tracke hjemme / ikke hjemme. Selv tracker jeg med owntracks på telefonen og via bmw connected drive på bilen.

  Et par screenshots av mitt dashboard her:

  imgur.com/a/Jq61uPr

  Svar på denne kommentaren

 9. Spottene på soverommet dimmer seg sakte opp (Ca slik som i en vanlig soloppgang) slik at lysene er fullt på når jeg skal stå opp. Robotstøvsugeren starter 10 minutter etter dette å garanterer at man ikke forsover seg.

  Yamaha Musicast takhøytalere kan aktiviseres som vekkerklokka sammen med lysene og radio/musikken følger deg rundt i huset 🙂

  Svar på denne kommentaren

 10. Anders Hansen

  Støtter overnevnte kommentarer om homeassistant. Et meget rått rammeverk for hjemmeautomatisering. Vil i tillegg tipse om IBMs NodeRED med plugin for å snakke mot homeassistant. Det gjør det mye lettere å lage kraftige funksjoner. Jeg har feks en egenlaget sensor basert på ESP8266+Akselerometer, dette publiserer MQTT meldinger når vaskemaskin og tørketrommel er ferdig med programmene sine (Akselerometer festet på maskinene). Denne meldingen blir plukket opp i node-red som sender en melding til homeassistant om å endre farge på en Philips hue pære som står lett synlig i leiligheten. Fargen resettes når den detektorer at jeg har åpnet døren. Vipps noe smartness som gir noe av verdi også, selv om mesteparten av verdien ligger i å få det til 😀

  Svar på denne kommentaren

  • Kan du dele koden du bruker på den ESPen på vaskemaskina? Og link til akselerometeret? Jeg har tenkt å lage det samme, men har ikke hatt tid enda!

 11. Jeg satte inn smartpærer fra Ikea, bl.a på badet. Likte funksjonen med at lyset slår seg av når jeg forlater huset, og på igjen når jeg kommer tilbake. Kona ikke veldig fornøyd da det ble mørkt når hun satt på do i det jeg dro på jobb…

  Svigers klarte ikke slå av lyset i huset da de var på besøk. «Smart»

  Svar på denne kommentaren

 12. Bruker SmartThings hub og har satt opp varsling til telefon og blinking med Philips Hue lyspærer når klesvask eller tørketrommel er ferdig. Hendig når vaskerommet er i kjelleren og jeg og madammen er til og fra huset i vanlig familieettermiddagsmodus. Ikke veldig smart, men bruker en kombisensor fra SmartThings(temperatur/akselerometer/magnet) som ligger på toppen av maskinen. På SmartThings-hub/skyløsning kjøres en kode som settes i gang når det detekteres vibrasjon over en viss tid, og som trigger varsel når det har vært slutt på vibrasjon noen minutter. Skulle gjerne gjort det smartere med en enhet som føler på strømtrekk fra maskinene.
  Hadde en stund en bevegelsesdetektor i «godteriskapet», som gav varsel på Sonos i stuen så ikke de søte små snek seg til litt godis utenom lørdagskvelden 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Thomas Nikolai Blekeli (NRK)

  Så mye kult som gjøres! Tusen takk for at dere deler. Neste gang foreslår jeg at vi inviterer dere til å skrive for oss. Del gjerne lenker til oppskrifter, tutorials eller bilder av oppsett som dere har. Gøy å se! Og tusen takk for gode tips og innspill.

  Svar på denne kommentaren

 14. Nå har jeg brukt deler av sommeren til å lete opp NRKs nyhetsstrømmer til RSS og prøvd å finne «rødmeldinger». Det har ikke bare vært lett.

  Kan du vise oss hvordan IFTTT-konfigurasjonen for denne oppskriften ser ut? Selve triggeren er den viktige delen. 🙂

  Svar på denne kommentaren

 15. Gjør hjemmet smart – enten du er noob eller ekspert

  […] du interessert finner du mange eksempler på IFTTTs hjemmeside. Vår kollega Thomas Nikolai satte for eksempel opp en enkel IFTTT-løsning hvor kjøkkenlampene varslet ham om det hadde skjedd noe viktig i […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.