nrk.no

YouTube-stjerner møter veggen, én av dem er norske Rubén

Kategorier: Nettkultur & Samfunn

Rubén Doblas Gundersen er en megastjerne i på spansktalende YouTube. Foto: Rubén Doblas Gundersen

Presset bare økte og økte og økte, og til slutt var det bare som om hodet mitt sa BOOM!

I en 7 minutter og 28 sekunder lang YouTube-video legger en av verdens største YouTube-stjerner ut om hvordan han møtte veggen.

Han har nesten 30 millioner abonnenter på strømmeplattformen som mange unge har gjort til sitt levebrød.

De er vår tids nye TV-stjerner, men berømmelsen kommer med en pris. For å lykkes på YouTube må man produsere ofte, kvaliteten må være bra, og konkurransen om vår oppmerksomhet må vinnes hver dag.

I Norge har vi noen stjerner, men hengende høyt over dem alle er en 28 år gammel bergenser med navn Rubén Doblas Gundersen. Selv om han er nesten ukjent i her til lands, er han en megakjendis i den spansktalende delen av verden som han produsere videoer for under navnet «El Rubius».

Nå er han også en av flere YouTube-stjerner som har blitt utbrent i ung alder.

Til sine følgere sier han:
– Jeg tror det vil være bra for meg å forlate YouTube i noen måneder. Jeg antar at jeg kommer til å være aktiv på sosiale medier, men jeg tror ikke jeg kommer til å laste opp så mange videoer, sier han i sin nyeste video «I’m going to give myself some time», som er sett over ni millioner ganger.

Du kan selv se filmen her med engelsk teksting:

Angstanfallene begynner

Det var på gutterommet i Bergen de første YouTube-filmene ble laget. Etter hvert vokste de i popularitet. De to eldste videoene som nå ligger ute er fra det åpne verdenspillet GTA 4. Én handler om å bruke hjelm på motorsykkel (ellers dør du), den andre tar for seg at røyking dreper.

Disse morsomme videoene om spill blir etter hvert mer omstendelige, mer ambisiøse, og de kommer ut oftere.

I 2015 besøker NRK Rubén Gundersen som nå bor i Madrid. Han har da ikke tatt en eneste ferie på fire år, og forteller at han sitter ti timer foran kamera hver dag.

Det virker ikke som tempoet har senket seg før han den 24. mai i år forteller om hyppige angstanfall og at det ble tøffere og tøffere å sette seg foran kamera.

– De fleste som ser denne videoen vet allerede at jeg er en berg-og-dal-bane av følelser, og at jeg alltid prøver å skjule det vonde med humor, sier han.

Så forteller han om at det har blitt vanskeligere å puste, at han sliter med å sove, og at det føles som hendene sovner under filming.

– Presset bare økte og økte og økte, og til slutt var det bare som om hodet mitt sa BOOM!

Internasjonal bølge

Spillnettstedet Polygon oppsummerer i en lengre sak hvor mange youtubere som på et eller annet tidspunkt oppgir at de har blitt utbrent, eller brutt sammen foran kamera.

En av dem er Elle Mills fra Canada med 1,3 millioner abonnenter. For tre uker siden la hun ut videoen «Utbrent som 19-åring» hvor hun forteller at:

Jeg er alltid ensom, alltid usunt stresset, og jeg føler alltid på det overveldende presset. Livet mitt forandret seg så raskt, angsten og depresjon ble bare verre og verre.Elle Mills

Lignende videoer har også Erik “M3RKMUS1C” Phillips (4 mill. abonnenter), Benjamin “Crainer” Vestergaard (2,7 mill. abonnenter), og Bobby Burns (0,9 mill. abonnenter) nylig publisert.

Tidligere har YouTube-stjerner som Felix «PewDiePie» Kjellberg ogsp åpnet opp arbeidspresset som følger av å ha en populær YouTube-kanal.

Det er ikke uvanlig at unge mennesker som oppnår enorm popularitet på kort tid er sårbare. Det er det nok av eksempler på i vår populærkultur, men det er påfallende mange YouTube-profiler som nå åpner opp om overarbeid, høye krav til seg selv, og sin psykiske helse.

De norske tilstandene

Dennis Vareide, som var en del av YouTube-duoen Prebz&Dennis og nå jobber i NRK, forteller at flere norske youtubere har tatt pauser på grunn av diverse former for utbrenthet.

Dennis Vareide. Foto: Kaja Marie Andreassen/NRK

– Jeg tror heller ikke det er et problem, men heller noe nærmest naturlig når folk selvpubliserer over lengre tid, spesielt alene, sier Vareide.

Henrik Hildre og Jonas Lihaug Fredriksen hadde YouTube-kanalen Baibai & Huginn sammen, også dem jobber nå i NRK. Ingen av dem er spesielt overrasket over at folk blir utbrent.

– Man kan ende opp med å sitte mye alene, spesielt hvis man har begynt å satse fulltid. Plutselig er man helt ute av sync med venner og familie på grunn av litt spesielle arbeidstider, og lever i en evig kamp om bekreftelse online, sier Hildre.

Mediehuset Nordic Screens har i overkant av 100 norske mediepersonligheter i stallen, mange av dem publiserer hovedsaklig på YouTube.
– Selvfølgelig er det folk på YouTube som sliter, men for meg er det vanskelig å si om det er flere enn ellers i samfunnet, sier Ivar Steen-Johnsen i Nordic Screens.

Har YouTube et ansvar?

Polygon skriver i sin sak at YouTube så langt har lagt ut en spilleliste dedikert til psykisk helse og utbrenthet, men at det ikke eksisterer noen andre støttefunksjoner på plattformen.

Alphabet, som eier Youtube og Google, er en av verdens største og mest lønnsomme selskaper. Har de et ansvar for å beskytte skaperne som benytter plattformen?

Algortimene som avgjør hva som blir mye sett på YouTube er for de fleste helt ukjente, og plattformen har bare to ganger lagt fram hvordan den fungerer, ifølge Steen-Johnsen.

Det gjør at de beste teoriene for hva som gir suksess i stor grad er basert på egne og andres erfaringer. YouTube har også for vane å skru om algoritmene med jevne mellomrom, noe som kan gjøre populære kanaler usynlige over natta.

Kanaler blir også nektet å ha reklame på videoene (demonetisert) for å bryte YouTubes notorisk vage brukervilkår, ifølge The Atlantic.

– YouTube er en teknisk plattform hvor alt er automatisert. Det er ingen mennesker der ute som følger med, sier Steen-Johnsen, som legger til at dette er en av grunnene at YouTube-profiler blir med i Nordic Screens.

Presseansvarlig i Google Norge, Helle Skjervold, sier at Youtube «forsøker å bidra til å belyse på flere forskjellige måter».

Hun henviser blant annet til YouTubes serie om utbrenthet for skapere, at de inviterer til en debatt om temaet under konferansen VidCon, og at de senere i år lanserer et opplæringskurs om trivsel myntet på skapere.

Usikkerheten og arbeidspresset mange skapere kjenner på kan fort bli en farlig kombinasjon.

For Rubén Gundersen blir sommeren den første ferien på syv år.

– Kanskje jeg legger ut en video når jeg drar på E3 (spillmesse, journ.anm.), det gleder jeg meg som alltid utrolig mye til!

Det ubesvarte spørsmålet er nå om YouTube selv vil prioritere tettere oppfølging av deres mest populære innholdsskaperne.

***
NRKbeta har vært i kontakt med Rubén Doblas Gundersens familie, som forteller at han ikke ønsker å si noe mer enn det som kommer fram i videoen.

Saken er oppdatert med svar fra Youtube.

4 kommentarer

  1. Bjørn Ove Strand

    Dette er også en jobb. Og at ungdom vil jobbe for å tjene egne penger er veldig positivt. Får de det til med noe de liker å gjøre også da så er det jo perfekt. Ungdom blir alltid eldre og mer voksne. Tankegangen blir annerledes. Veldig fornuftig og gi seg eller ta en pause når de føler det går galt av sted.

    Svar på denne kommentaren

  2. AnimeboyEinar94

    Jeg kan med en gang si at jeg er en liten youtuber. Og sjøl vi som har det som en hobby føler et slags press.. Youtube dynker oss nedover og nedover og gjør det vanskeligere for oss å drive hobbyer :/

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.