nrk.no

Hvordan kan en person trakassere kvinner på nett i seks år, uten å bli tatt?

Kategori: Kommentar


Dette er en kommentar. Den bygger på skribentens egne analyser, meninger og vurderinger.

NRK har over lengre tid jobbet med en sak der vi avdekker systematisk og målrettet trakassering av kvinner på nett. Identiteten til gjerningspersonen er fortsatt ukjent. Hvorfor er det så enkelt å skjule seg?

Gjennom seks år har en anonym nordmann trakassert, utnyttet og utpresset kvinner på nett. Han har benyttet seg av anonyme epostkontoer, falske identiteter og domener, og verken politiet eller NRK har klart å fastslå hvem denne personen er. I mangel på identitet, kaller vi han bare «Edderkoppen».

Grunnene til at det er så vanskelig å identifisere vedkommende, er flere. Internett legger i stor grad til rette for at det skal være mulig å opptre anonymt, og en av grunnpillarene til nettet er fri tilgang til informasjon for alle. Dette har mange positive sider. Men den store graden av anonymitet som nettet åpner for, kan også føre med seg negative elementer.

Et tidsriktig eksempel er spredningen av falske nyheter. Det er i dag uhyre enkelt å skape identiteter som på overflaten ser seriøse og troverdige ut. Ved å opprette et nettverk av sånne profiler, får falske nyheter og propaganda enklere fotfeste i et samfunn hvor kildekritikken kanskje ikke har kommet like langt som kreftene som forsøker å undergrave våre demokratiske verdier.

Denne saken spiller på noen av de samme notene. «Edderkoppen» har spunnet seg et vev av fiktive identiteter, som på overflaten ser svært troverdige ut. Han har registrert domenenavn og epost-adresser som fremstår som kredible, og som spiller på kjente og kjære bedrifter og merkenavn i spennet mellom Slettmeg.no og Justin Bieber Music.

Ved å opprette domenenavn som ligner på reelle bedrifter og hjelpetjenester, har «Edderkoppen» henvendt seg til en rekke kvinner og utgitt seg for å være en god samaritan. «Edderkoppen» har et formspråk og en fremtoning som virker tillitsvekkende, og mye tyder på at han er en sosial manipulatør i særklasse.

Men etter hvert som han har opparbeidet seg et visst nivå av tillit hos kvinnene, har «Edderkoppen» endret taktikk. Han spiller på deres svake sider, og hevder å sitte på inkriminerende informasjon om dem. I noen tilfeller manipulerer han kvinnene til å dele informasjon og bilder som de under andre omstendigheter aldri ville sendt fra seg.

En av grunnene til at han har vært i stand til å gå så systematisk til verks, handler om betalingsløsninger.

«Edderkoppen» har utnyttet betalingsløsningene til en rekke aktører som selger webhotell og domenenavn. De fleste domeneleverandørene tilbyr faktura som betalingsmetode, og «Edderkoppen» har utelukkende bedt om å få tilsendt fakturaer, i stedet for å betale for domenene med kredittkort.

Kontaktinformasjonen han har oppgitt, er falsk.

Siden fakturaer har minimum to ukers forfallsdato, og gjerne fire om man regner med purring, har det tatt lang tid før leverandørene har stengt «Edderkoppens» tilgang til domenene. Man kan gjøre mye ugagn på en måned, som flere av kvinnene i saken har fått oppleve på nært hold.

Flere domeneleverandører som NRK har vært i kontakt med sier at de lenge har etterspurt bedre identifikasjonsmetoder i betalingsprosessen. De opplever ofte at personer registrerer domener på falske kontaktopplysninger, og dropper å betale. Resultatet er økonomiske tap for domeneleverandørene.

Også NAV har en rolle i denne saken. «Edderkoppen» har benyttet seg av NAVs jobbsøkerportal, og har gjennom denne lagt ut en rekke falske stillingsannonser. Mange av annonsene «Edderkoppen» har lagt ut, inneholder formuleringer og arbeidsoppgaver som av ulike årsaker kan virke forlokkende for unge kvinner.

NAVs jobbsøkerportal har det samme identifikasjonsproblemet som mange andre: Hvem som helst kan opprette disse annonsene, uten å benytte seg av verifikasjonsløsninger som BankID eller MinID. Dette gjør det enkelt for «Edderkoppen» å opprette kontakt med unge kvinner, uten at hans identitet kan avsløres. NAV jobber nå med å fase ut den gamle løsningen, og vil fremover kreve verifikasjon av arbeidsgiverne som skal opprette annonser.

For å få bukt med problemet er det flere ting som må på plass. Et bedre system for verifisering av identiteter, også i bedriftssammenheng, er et godt steg i riktig retning. BankID-systemet er direkte knyttet til person, mens mange av domeneleverandørenes kunder er bedrifter, og ønsker å få tilsendt faktura. En domeneleverandør vi har snakket med sier at 70% av deres kunder vil ha tilsendt faktura i stedet for å betale med kredittkort.

Men det er flere utfordringer her, og noen av de er vanskelig å løse uten å radikalt endre internettets grunnpillarer.

Så lenge vi mener at det er viktig å kunne opptre anonymt på internett, er det ingenting teknisk i veien for at mennesker som «Edderkoppen» kan fortsette å operere. Løsningen er antagligvis ikke å stenge ned internett for å få bukt med et mindre antall mennesker som utnytter dets svakheter.

Å skape bredere bevissthet og forståelse for hvilke følger denne typen adferd har, og at vi som samfunn ikke tolererer det, er nok en mer fruktbar vei å gå.

Våre undersøkelser viser også at mangel på kompetanse og ressurser hos de ulike politidistriktene er et stort problem. Alle anmeldelsene av «Edderkoppen» har blitt henlagt, enten på grunn av ressurs- eller bevismangel. I etterforskningsmaterialet til en av anmeldelsene, fikk vi innsyn i politiets metodebruk. Den baserte seg på ganske grunnleggende bruk av Google og intervjuer med noen av de berørte partene.

Kripos, som sitter på bredere kompetanse til å løse denne typen saker, har for få ressurser til å håndtere mengden som kommer inn.

Politidirektoratet sier til NRK at de har en plan for å øke fokuset på digital etterforskning. Det er en god ting: Kriminalitet beveger seg i stadig større grad over i den digitale sfæren, og da er det selvsagt viktig at de som skal etterforske lovbrudd sitter på god kompetanse innen feltet.

Les saken om «Edderkoppen».

37 kommentarer

 1. Joakim Haugen

  Romkvinne saken er eneste beviste fake news i Norge.
  Det sto NRK for og vedkommende har ikke fått sparken.
  Dere kunne finne hvem som lasted ned nakenbildene til Nora, men ikke denne mannen? Fake news fra NRK igjen, dette er kun for å få en lov gjennom slik at vi som alle diktaturer i verden kan få stats sensurert nett!
  Heil Sosialistene

  Svar på denne kommentaren

  • Yngvar Natland (svar til Joakim Haugen)

   Jeg håper virkelig ikke du tror på det du skriver her selv. Hvis du mener at en retskraftig dom er det eneste som kan skille sannhet fra løgn har du et problem. Det er svært sjelden noen har et faktisk behov for anonymitet. Som samfunn har vi derimot et kjempebehov for etterrettelighet og tillit. Anonymitet undergraver dette, men har alikevel blitt en naiv norm. For alt jeg vet kan du like gjerne være Edderkoppen selv, med et tafatt forsøk på avledning fra sin sak.

  • Oskar Klouman (svar til Joakim Haugen)

   Ja! Søren ta sosialistene og fake news NRK, nå er diktatur og sensurert nett rett rundt hjørnet. Bra vi som er en del av intellektuelle eliten her i landet skjønner at når Henrik Lied om anonyme utpressere på nett så ser vi store stygge NRK sin propaganda bak artikkelen!

   Det går ikke ann å lese en artikkel på NRK/Aftenposten uten at søte snøkrystaller som deg føler seg tråkket på og bare må skrive en kommentar. Du vet ikke hva du snakker om. Senest for noen uker siden så gikk det «fake news» om Støre på facebook og det er virkelig ikke vanskelig å finne flere eksempler. Ikke at det var fake news som var i fokuset i denne artikkelen engang, men du skumleste vel bare etter ord som «Lov, fake news, innvandring, feminisme, ap, sosialister» før du skrev kommentaren.

  • Joakim Haugen (svar til Joakim Haugen)

   Oy huffameg jeg er en snøkrystall. Sier ddn intelektuelle eliten på frogner som vil dømme alle som ikke følger ordre fra staten… Et tidsriktig eksempel er spredningen av falske nyheter. Så det ble nevnt her… men ignorer alt jeg sier for jeg er sikkert en rasist. Og FB er ikke et statsfinansiert media så det er poengløst og kritisere da folk burde vide bedre en å tro på sosiale media istedenfor en ekte nyhetskanal? Ja takk for sosialist logikk ala 1938! Bare for meg å si unnskyld og underkaste meg deres overlegene inteligens

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Joakim Haugen)

   Hei, Joakim!
   Jeg håper og tror at alle som har lest NRKbeta over en viss tidsperiode er klar over at vi på ingen måte er forkjempere av sensur og et mer lukket internett.

   Også i denne saken påpeker jeg at løsningen på denne form for adferd ikke er å forkaste internettets grunntanker.

   Ellers vil jeg bare minne om at vi har stor takhøyde i kommentarfeltet på NRKbeta, men at vi oppfordrer til at diskusjonen ikke sporer av med personangrep og andre elementer som ligger utenfor artikkelens kjerne.

  • Per klavers (svar til Joakim Haugen)

   Hva med weather modification som pågår over Norge som det ikke fortelles noe om til publikum ? Værmodifikasjoner som utføres med fly som sprayer aerosoler fra fly … Chemtrails Det er dette som driver frem klimaendringene.

 2. Johnny Rieber

  Når man på død og liv skal ha nakenbilder av seg, så må man samtidig være villig til å ta risikoen på at slike intime bilder kan komme på avveie. Det er virkelighetens verden, og det er den vi må forholde oss til.
  Noen vil si at folk må få velge det selv. Ja for all del – men da «lever du farlig» for å si det slikt. Det nytter ikke komme farende med at «ingen har rett på å krenke meg» eller lignende for det driter slike skruppløse folk langt i.

  Svar på denne kommentaren

  • Joakim Fagerland (svar til Johnny Rieber)

   Enig i at det burde bli satt større vekt på nettvett. Første steg er å informere foreldrene, slik at de kan råde barna sine, for ja, barn er også et stikkord her. Jeg skal være forsiktig med å generalisere, men tipper mange bilder som kommer på avveie er tatt av barn, som ganske enkelt ikke kjenner til virkeligheten av at slikt kommer på avveie. Det er lett å legge skylden på den som har tatt et bilde, men ung alder, naivitet, forelskelse og godtrohet trumfer ofte fornuft. Det fine er at slike saker får foreldrene til å åpne øynene for en trussel de kanskje ikke kjente til. Utrolig trist at disse personene har blitt utsatt for slike grusomheter, men det hjelper kanskje andre fra å havne i tilsvarende situasjon. Noen siste ord: offeret har ikke skylden, ja, de åpner for muligheten ved å ta slike bilder, men det er alltid den som missbruker andre som er skyldig.

  • Elling Dansk (svar til Johnny Rieber)

   Det var mye bedre før. Vi som hadde modem til VIC’ene våre fikk ikke gjort mye pokkerskap, og ikke hadde vi noe stort publikum heller. Regninger ble betalt og folk både skrev og leste brev. Stakkars denne generasjonen med naive og bortskjemte mennesker.

  • Børge / forteller (svar til Johnny Rieber)

   Når man på død og liv skal ha penger og eiendeler, så må man samtidig være villig til å ta risikoen på at slikt kan komme på avveie. Det er virkelighetens verden, og det er den vi må forholde oss til.
   Noen vil si at folk må få velge det selv. Ja for all del – men da «lever du farlig» for å si det slikt. Det nytter ikke komme farende med at «ingen har rett til å stjele fra meg» eller lignende for det driter slike skruppløse folk langt i.

 3. Virkeligheten er at et digitalt bilde kan kopieres i nærmest uendelig antall og spres over hele verden. Alt som skal til er at noen med dårlige hensikter får tak i det. Det kan skje ved at du, den du har sendt bildet til, eller skytjenesten du bruker (kanskje uten å være klar over det), blir hacket.

  Selvfølgelig er det grov kriminalitet å stjele og spre nakenbilder, men man tar også stor risiko ved å ta slike bilder, og enda større risiko ved å sende bildene til f.eks. kjæresten. Det er dessverre virkeligheten.

  Svar på denne kommentaren

 4. Dette «problemet» må da være verdens enkleste å løse? 1. Send ikke bilder på nettet du vil få panikk om «uvedkommende» får et glimt av! 2. Slutt å være så utrolig redd for at andre skal få se kroppen din! Hvis andre har tatt en video av at du blir gjengvoldtatt, skjønner jeg at det oppleves grusomt at DEN spres, men har du selv sendt bilder av deg selv, med lite eller ingen klær på roppen, ER da det ærlig talt inen katastrofe om også andre enn den du sendte det til, får se? Vi må slutte å være så sykelig kroppsfokusert generte – for det er jo kun denne paniske genertheta som gjør at dette med å hacke nakenbilder på nettet, er blitt en «business»! Hadde bare ikke folk reagert når «Joacim» eller andre «Edderkopper» kontakter dem, ville problemet forsvinne helt av seg selv.

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Vidar)

   Hei, Vidar!

   Denne saken handler ikke først og fremst om spredning av private bilder, men om systematisk trakassering utført av en enkeltperson mot en rekke kvinner.

   Flere av kvinnene som er utsatt for denne trakasseringen har ikke fått private bilder spredd, men har blitt manipulert og lurt på måter som er svært grovt.

   Ellers er jeg uenig i ressonementet ditt. Problemet ligger ikke i at kvinnene har tatt personlige bilder av seg selv. Problemet er at det er for enkelt å ha en adferd som er sterkt belastende for den svakere part, uten at dette får tilstrekkelige konsekvenser.

 5. Denne mannen har ikke bare utnyttet bilder. Han har også brukt andre måter for å få tak i personlig informasjon. Som å fremstå som er potensiell arbeidsgiver. Som å fremstå som en del av slettmeg.no sine ansatte.

  Om vi slutter å bry oss så mye om nakenbilder som blir spredt, så vil jo det hjelpe. Men det viktigste er vel å ha en innstilling om at dette er feil. Om at dette ikke er den som har tatt bildet sin feil. Om at dette faktisk er et alvorlig lovbrudd. Det kunne like gjerne vært en privat sms-samtale mellom to mennsker med intim informasjon som ble fanget opp og delt.

  Svar på denne kommentaren

 6. Erik Nicolai Halsteinrud

  Vedkommende som står bak ugjerningen er psykisk syk uansett hvilken diagnose det skulle falle innenfor. Hevnporno er blitt til en form for «søt hevn», hvor bilder som før ble delt mellom fire øyne blir nå delt mellom hundre øyne.

  Det sier seg selv at det ligger motiver bak slike former for trakassering, utpressing og manipulasjon. De tre ordene går som oftest hånd i hånd hos personer som på en eller annen måte vil hevne seg mot en eller flere, og bruke dem for det de er verdt.

  Godt mulig vil gjerningspersonen hevne seg mot kvinner som et resultat av hans/hennes omgang med kvinner, som så har utløst en sykelig, hevnmotivert handling som ikke lar seg stoppe før personen blir avslørt og tatt hånd om av politiet. Man kan ikke sitte å tro at slike saker som omhandler misbruk av mennesker, vil stilne av seg selv eller dø ut gradvis.

  Det fødes flere «Oscar-er» her til lands og i verden forøvrig som et resultat av ødelagte mellommenneskelige forhold, hvor utvekslingen av intimbilder bak små og store skjermer finner nye mottakere og ofre.

  Bra at NRK setter søkelys på dette.

  Svar på denne kommentaren

 7. Johan Slåttavik

  Trist at NRK må blande inn venstreekstrem propaganda i en slik alvorlig sak. Setninger som «kreftene som forsøker å undergrave våre demokratiske verdier» er som hentet ut av Pravda eller Der Sturmer.

  Uansett. At NRK med sitt enorme økonomiske budsjett ikke evner å nøste opp i en sak som i en årrekke har etterlatt et vell av digitale spor på nett er om mulig enda tristere. Attpåtil når NRK har vedkommendes kontaktinformasjon, og følgelig med letthet kan dele ut ting som keyloggere.

  Videre nekter jeg å tro at dette handler om kun én forbryter. Selv om det kan se slik ut ved første øyekast. Bare ta alle sexprofilene som dukker opp på Twitter som et eksempel. Profilene leder alltid til ulike russisk registrerte nettadresser, som alle forsøker å fiske ut brukerinformasjon. Sider som alltid er registrert på en falskt russisk navn. Tilsynelatende er også dette iscenesatt av én person, men å opprettholde et slikt omfang av svindelforsøk over tid krever enormt mye tid og oppmerksomhet fra forøverne. Slik er det nok også i denne saken med «edderkoppen». Siden det har pågått i mange herrens år, og med en uforminsket intensitet og stort omgang (veldig mange kvinner) så lukter det av samarbeid og nettverk.

  Svar på denne kommentaren

 8. Denne personen kunne blitt identifisert på under 24 timer om man postet historien på Reddit og ba om hjelp. Det handler kun om å finne noen som er smartere enn «Oscar». Så kan man diskutere om det er feil eller riktig …

  Svar på denne kommentaren

 9. Morsomt med formuleringer som: «ved å opprette et nettverk av sånne profiler, får falske nyheter og propaganda enklere fotfeste i et samfunn hvor kildekritikken kanskje ikke har kommet like langt som kreftene som forsøker å undergrave våre demokratiske verdier.»

  NRK er storgrossist i falske nyheter om f.eks. Trump, Assad og Putin. F.eks, omtaler man Christopher Steeles fantasier om Trump i Moskva, der han ikke oppgir kilder (hemmelige kilder nær regjeringen i Moskva), av til legger NRK til «kontroversielle» om Steeles rapport, MEN DET ER LIKEFULLT FAKE NEWS.

  At Steele i et sivilt søksmål i London sist høst mot ham måtte innrømme at rappporten var et bestillingsverk fra oppdragsgiver, og at han brukte saksøkerens navn i rapporten for å gi den kredibilitet.
  Steele innrømmet der at siden han løy om denne kvinnen(saksøkeren) så var rapporten lite troverdig, faktisk sa han at han selv ikke ville trodd på en slik rapport. Kvinnen hadde aldri uttalt som Steele sa, og hu hadde aldri møtt Steele. Steele ble dømt til å betale saksøkeren.

  Svar på denne kommentaren

  • Henrik Lied (NRK) (svar til Per)

   Hei, Per!

   Som jeg nevnte ovenfor er det fint om vi prøver å holde diskusjonen i kommentarfeltet omtrentlig innenfor rammene av artikkelen.

 10. Er det en menneskerett for unge jenter (evnt gutter) å legge ut kompromitterende bilder av seg selv på nettet? De som misbruker slike situasjoner må jo uansett ha et «input» til å begynne med. Slutt med dette så forsvinner problemet av seg selv. Det går vel an å tenke litt preventivt, selv om din handlingsfrihet blir litt innskrenket. Og hvorfor er det ALDRI noen programledere eller andre som sier dette offentlig på TV?

  Svar på denne kommentaren

  • Morten Frogner (svar til Per S)

   Dette blir aldri sagt på tv, fordi det er feil!
   Om en kvinne går lettkledd alene langs Akerselva nattestid og blir voldtatt, er voldtekten helt og fullt overgriperens ansvar. Overgriperen har gjort noe ulovlig, ikke kvinnen.

  • Børge / forteller (svar til Per S)

   Hvis du hadde lest artikkelen hadde du sett at problemet er ekstrem trakassering på mange flere måter enn å spre bilder. Hva med litt medlidenhet med ofrene istedenfor å bare fokusere på ett lite aspekt ved saken og så kjefte på dem?

  • Thor Arne (svar til Per S)

   Tenk deg, Per S, at noen blir så forbannet av kommentaren din at de kommer og banker deg opp. Og så tenker du deg, Per S, at du går og anmelder dette angrepet til politiet. Og så tenker du deg, Per S, at politiet svarer; «Nei dette synes vi ikke vi kan prioritere, fordi du må jo forstå at dine handlinger kan få andre mennesker til å begå kriminalitet mot deg. Hadde du bare latt være å ytre deg hadde dette ikke skjedd.»

 11. Fullstendig enig med konklusjonen her:

  «Løsningen er antagligvis ikke å stenge ned internett for å få bukt med et mindre antall mennesker som utnytter dets svakheter.

  Å skape bredere bevissthet og forståelse for hvilke følger denne typen adferd har, og at vi som samfunn ikke tolererer det, er nok en mer fruktbar vei å gå.»

  Svar på denne kommentaren

  • Jon Erland Madsen (svar til Ingrid Solberg)

   NRK gir offeret en stor tilleggsbelastning ved å avsløre hennes identitet. Det er uprofesjonelt, selv om hun selv måtte ha ønsket dette. Det er også verdt å merke seg at NRK, trass i stor innsats, faktisk ikke har maktet å hjelpe henne. Bildene er ikke fjernet, gjerningsmannen er ikke avslørt, langt mindre straffet.

 12. Jeg er IT-student og helt i mot at man bryter seg inn i andres mobil, PC etc. og stjeler bilder og så publiserer og deler. Politiet og politikerne burde ta dette mer alvorlig.
  Kvinnen som står frem og forteller om sine opplevelser med «Oscar» er for meg en et offer og en heltinne. jeg håper at NRK fortsetter jakten på «Oscar» for han bør stå til ansvar for gjerningene sine. Samtidig er det viktig at alle tenker på hva man bruker og gjør på nettet. nettvett.no/ er en bra side!

  Svar på denne kommentaren

 13. Børge / forteller

  Rett under dette kommentarfeltet ser jeg Betalest: «How a Norwegian comment section turned chaos into order—with a simple quiz»

  Kanskje det hadde vært noe for en artikkel som denne?

  Svar på denne kommentaren

 14. Domeneleverandørene har jo IP-adressene Oscar har registrert fra, medmindre han bruker TOR – noe som ville krevd etpar hakk til med manipulasjon for å finne ut.

  Om dere har teksten i noen av annonsene kan en kjøre semantisk analyse og starte oppnøsting..

  Hvor finner jeg mere info om denne saken og Oscar?

  Svar på denne kommentaren

  • Simon W. Hall (svar til pele)

   Hei. Jeg er Oscar.
   Lykke til med å finne meg.
   Jeg kjøper domener domener hos ‘bulletproof’ hosting leverandører med Monero.
   Eneste måten du kan finne meg på er hvis jeg gjør en feil i min OpSec.
   Det kommer jeg ikke til å gjøre.

   PS. Jeg er ikke «Oscar». Men hvis man ønsker å være anonym på nettet så er ikke det veldig vanskelig.

   Kompetanse som artikkelforfatteren her etterlyser, hjelper ikke.

 15. Jeg blir litt irritert på NRK. Tror dere virkelig det er en kjekk, trent alfa som sitter «dag og natt» foran pc? Og trakasserer kvinner i stedet for å date og ha sex med dem? Nope.. Dere burde legge til en god del kilo på den illustrasjonen! Og sleng på en pizzaeske og noen tomme brusbokser, så er vi nærmere realiteten om hvem denne personen er.

  Svar på denne kommentaren

 16. Simon W. Hall

  Hei Henrik.
  Jeg jobber med å hjelpe mennesker som er utsatt for «stalkere».
  Noen ganger så konvergerer dette med «hevnporno».

  Det er ikke noen måte å stoppe dette på.

  Jeg kan være anonym på internett hvis jeg ønsker det. Og dette kan ingen gjøre noe med.
  Og det skal vi heller ikke gjøre noe med.

  Mer kompetanse vil ikke hjelpe noe som helst.

  Mitt råd til de som er utsatt for «hevnporno» er å gjøre så lite som mulig med det.

  Det er ikke mulig å slette noe fra internett!

  Slutt å sende nakenbilder?

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.