nrk.no

Svindel og tyveri av innhold fra NRK

Kategorier: Forbruker,Internett & Nettjuss

Denne siden er ren svindel. Innholdet er stjålet fra NRK.

Denne siden har NRK-innhold og NRK-grafikk. Og adressen inneholder «NRK». Men den er ren svindel. Og nesten umulig å bli kvitt.

I 2012 skrev jeg saken Unngå å bli lurt – enda sleipere nettsvindel. Den handler om hvordan folk med uærlige hensikter lurer deg til å tro at du navigerer til et trygt nettsted.

Sakte, men sikkert blir vi som nettbrukere flinkere til å avsløre slikt. Og sakte, men sikkert blir svindlerne flinkere til å lure oss igjen. I det siste har Publikumsservice her hos oss i NRK fått en del henvendelser om en ny svindel.

Denne gangen har ikke svindlerne bare prøvd å etterlikne en ekte NRK-adresse, men de har også kopiert innhold og grafisk profil fra NRK. Vi er ikke de eneste som opplever slik svindel.

Hva vil de oppnå?

Det er forskjellige mål for slik svindel. Først vil de lure deg inn på en nettside, så vil de lure deg til å kjøpe noe eller til å installere skadelig programvare. De benytter kjente merkevarer som for eksempel NRK, VG, og BBC for å øke sin troverdighet.

Denne saken handler om at noen vil lure deg til å kjøpe et slankemiddel. De bruker en redaksjonell sak fra NRK som åte, noe de tror vil gi produktet kredibilitet. Dagbladet skrev om akkurat NRK sitt problem for ikke lenge siden.

Juridisk avdeling i NRK er satt på saken, men dette er svært vanskelig å løse. De har prøvd å få kontakt med ansvarlige for å få tatt ned svindelsiden, men noen ganger er dette nærmest umulig.

Hvorfor er det så vanskelig?

La meg bruke et eksempel: Salg av falske filmplakater i en bakgate i et land som har lite juridisk samarbeid med Norge.

Internett er akkurat like globalt som den fysiske verden, men forskjellen er at du kan reise fra land til land uten å forlate sofakroken. Det gjør oss mer sårbare for svindel. Det blir vanskeligere å forstå hvorfor ikke politi eller bedrifter i Norge kan stoppe svindelforsøk.

Men det blir altså omtrent like vanskelig som om et filmselskap fra Norge skulle oppsøke denne bakgaten langt unna og prøve å stoppe salg av de falske filmplakatene. I et land der salg av slike plakater er helt lovlig. Og hvor ingen ser noen grunn til å begynne å følge regler fra et annet land.

Når vi i NRK setter juridisk avdeling på denne saken blir det som om vi sender dem fra den ene bakgaten til den andre. I land som ikke vil utveksle informasjon og som ikke har forståelse for det vi mener er tyveri av innhold og NRKs merkevare.

Svindlerne har lagt inn produktet de vil selge og masse falske kommentarer på siden.

Men hva kan vi gjøre?

Når du setter deg på flyet for å reise langt vekk vil du automatisk bli mer på vakt fordi du drar til noe som er mer ukjent og annerledes enn det du er vant til. Siden reisene på internett foregår hjemmefra blir vi ikke like på vakt.

Så det beste rådet er å følge litt med på hva du gjør. Les Unngå å bli lurt – enda sleipere nettsvindel. Den gjelder fremdeles. Og når noe virker for godt til å være sant da er det som oftest det: for godt til å være sant. Ligg unna. De aller fleste av svindlene vi har vært borti handler om ett av to tema:

1. Bli slank og pen på rekordtid
2. Bli rik på rekordtid

Så du kan jo begynne der: bli skeptisk om noen lover et av punktene over. Da er du godt på vei.

Oppdatering:
Vår tidligere kollega Øyvind forteller at da han jobbet i VG brukte de et eget firma som spesialiserte seg på å håndtere ting som dette:

13 kommentarer

  1. Andreas Rossing Angeltveit

    Et nettsted inneholder ofte to ord, virksomhet.domene eller nrk.no. I dette tilfellet, betyr det at NRK foregår i Norge. Om nettstedet har en spesiell funksjon, er dette foran. Det vil si tv.nrk.no der vi kommer til nett tv til NRK. Hvordan adressen til nettsteder skrives kan si mye om hva som foregår. Jeg ville ikke gått inn på nrk.tv.no.

    I dette tilfellet er siden nrk.2-n-2.com, det vil si at 2-n-2.com har meninger om NRK. Noe som NRK ikke alltid kan stå inne for.

    Svar på denne kommentaren

  2. For å få tatt han her må man trolig ha hjelp av en ekspert-hacker selv, som kan bruke ulovlige metoder for å spore han opp. Deretter må man trolig gå til aksjon selv, og sette han på plass fysisk. Alt i alt en svært kinkig situasjon.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.