nrk.no

Facebook klages inn til Datatilsynet i Norge og seks andre europeiske land

Kategorier: Samfunn,Sikkerhet & Teknologi og forbruker

Foto: Facebook-sjef Mark Zuckerberg under deres årlige utviklerkonferanse «Facebook F8». Foto: Stephen Lam/Reuters


Forbrukerrådet klager Facebook inn til Datatilsynet for brudd på europeiske personvernlover. Dette er koordinert med ni søsterorganisasjoner i seks europeiske land, ifølge Forbrukerrådet.

English version here
Oppdatert med svar fra Facebook

Onsdag ble det kjent at opptil 87 millioner Facebook-brukere kan ha blitt berørt av Cambridge Analytica-skandalen. Det er langt høyere enn det første anslaget om at 50 millioner amerikanere fikk sine data på avveie.

NTB har også fått bekreftet av Facebook at 17 nordmenn har lastet ned appen thisisyourdigitallife som ga Cambridge Analytica tilgang til private opplysninger. Som et følge av dette kan potensielt 37 550 nordmenn være berørt.

Det er de nye opplysningene i saken som har fått Forbrukerrådet i Norge til å klage Facebook inn til Datatilsynet. Det samme har ni søsterorganisasjoner i Nederland, Belgia, Spania, Portugal, Italia, og Hellas gjort til sine respektive tilsynsmyndigheter.

I brevet til Datatilsynet skriver Forbrukerrådet:
– På bakgrunn av oppslag i mediene er det etter vårt syn klart at det har skjedd brudd på europeiske personvernregler.

– Det fremstår som Facebook ikke har beskyttet brukernes data i tilstrekkelig grad, og heller ikke satt i verk nødvendige tiltak for å rette opp situasjonen da selskapet ble klar over forholdene i 2015.

Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, forteller til NRKbeta at man «nå trenger en uavhengig vurdering fra nasjonale tilsynsmyndigheter» om hvordan Facebook håndterer nordmenn og europeeres personlige informasjon.

Facebook lanserer nye retningslinjer

Facebook har i en rekke intervjuer og pressemeldinger gjort rede for hvordan de skal stramme inn behandlingen av private og sensitive data. Blant annet skal nå tredjepartsapper få langt mindre tilgang til Facebook-brukeres data enn tidligere, og Facebook lover å gjøre det enklere å endre sine personverninnstillinger.

Facebook fjerner også muligheten for å lete etter brukere ved å søke på telefonnummer eller epostadresser. Dette for å hindre at man kan samle inn brukerprofiler ved å legge inn dette i søkerfeltet.

I et intervju med Vox forteller Facebook-sjef Mark Zuckerberg at de for et år siden begynte å investere mer i sikkerhet, og at det kan ta noen år å løse utfordringene selskapet står overfor.

Forbrukerrådet: – Problematikken kjent siden 2010

Facebook skal på mandag opplyse hver enkelt forbruker om de er berørt av Cambridge Analytica-skandalen, er ikke det å gi god nok informasjon?

– Vi kan ikke la Facebook alene definere om forbrukere får riktig informasjon, sier Myrstad, og utdyper: «Selskapet har en historie om å unnlate å snakke om de vanskelige tingene. Dette er med på å sende et sterkt signal om at slike hendelser får konsekvenser og at man må gi innsyn til nøytrale aktører som Datatilsynet.»

Myrstad trekker også fram at problematikken har vært kjent i mange år.
– Forbrukerrådet klagde inn spillselskapet Zynga på akkurat det samme problemet i 2010. Egentlig kan man stille seg spørsmålet om hvilke andre apper som har hentet ut lignende data. Dette har vært praksis fra 2010 til 2015. Inntil nylig har det også vært mulig å hente ut data fra plattformen, om enn i noe mer begrenset grad.

Via deres norske pressetjeneste har Facebook henvist til to tidligere svar fra Mark Zuckerberg. Først fra Zuckerbergs Facebook-innlegg 21. mars:
– First, we will investigate all apps that had access to large amounts of information before we changed our platform to dramatically reduce data access in 2014, and we will conduct a full audit of any app with suspicious activity. We will ban any developer from our platform that does not agree to a thorough audit. And if we find developers that misused personally identifiable information, we will ban them and tell everyone affected by those apps. That includes people whose data Kogan misused here as well.

Dernest fra en spørsmålrunde med journalister fra 4. april:
– We have to ensure that all of those developers protect people’s information too. It’s not enough to have rules requiring they protect information, it’s not enough to believe them when they tell us they’re protecting information — we actually have to ensure that everyone in our ecosystem protects people’s information.»

Den norske klagen springer ut fra et brev sendt på vegne av 43 forbrukerorganisasjoner i 31 europeiske land. Det felles brevet ble oversendt arbeidsgruppen for personvern i EU ved en tidligere anledning, men etter de siste dagenes avsløringer opplevde flere nasjonale organisasjoner at de måtte ta direkte kontakt med sine respektive tilsynsmyndigheter.

Her kan du lese det norske brevet i sin helhet.

Her kan du lese brevet til arbeidsgruppen i EU

5 kommentarer

 1. Bjørn Sandåker

  «I et intervju med Vox forteller Facebook-sjef Mark Zuckerberg at de for et år siden begynte å investere mer i sikkerhet, og at det kan ta noen år å løse utfordringene selskapet står overfor.»

  Noen år …!

  Da har i hvertfall ikke jeg noen hast med å anskaffe meg en Facebook-konto med det første.

  Svar på denne kommentaren

  • Dette ser ut som så alvorlige brudd på vanlige menneskers personvern at de burde kreve at Ip-adressene til Facebook stenges.

   Det er jo egentlige betraktelig mer graverende enn PirateBay, som ikke gjorde annet enn å gi mennesker muligheter til å dele filer.
   De mente at de ikke kunne stå inne for innholdet i hva mennesker delte med hverandre ettersom de kun var en formidlings-tjeneste. Det var egentlig riktig. Juridisk sett ble de dømt på grunn av teknisk inkompetente jurister.

   I denne saken bryter jo FaceBook i praksis grunnlovens paragrafer og ikke minst nesten alle personvernlover man kan tenke seg.

   Steng det ned. Facebook er skapt av en anti-sosial programmerer som hadde problemer med å få kontakt med mennesker på normalt vis. Ingen synes at facebook er et sosialt nettverk. Heller det motsatte.

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Rasende Avføring)

   Godt spørsmål. Du kan sette opp en google alert basert på noen søkeord, eller bruke en annen nyhetsaggregator til å følge dette.

 2. Jeg oppdaget at en forening jeg er medlem av dukket opp i annonsedelen av innstillingene mine under «Annonsører jeg har hatt kontakt med». Jeg lurte på hvordan det kunne ha seg da jeg har veldig strenge innstillinger og aldri har kjøpt noe eller klikket på annonser fra denne foreningen. Jeg spurte dem og fikk til svar at de hadde sendt e-postadresser og telefonnummer på medlemmene til FB via 3. part for å kunne «av og til sende rettede annonser til medlemmene». Resulat? FB har nå sannsynligvis hele medlemslisten uten at enkeltmedlemmer nødvendigvis har gitt FB denne opplysningen. Jeg har heller aldri samtykket i at foreningen kunne dele personopplysninger med andre, men det har de gjort uten å vite det selv. Er det først gjort er det vel umulig å fjerne.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvor mange nordmenn er potensielt berørt av Cambridge Analytica-saken?

Hvem klager Facebook inn til Datatilsynet i Norge?

Hvem er Finn Myrstad?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.