nrk.no

Politiinformanten Google

Kategorier: Samfunn & Sikkerhet

Illustrasjon: Henrik Lied/NRK. Kartgrunnlag: Norge i bilder.

En dommer har beordret Google om å oppgi informasjon om alle deres brukere som befant seg i nærheten av et drapssted.

Google sitter på mye informasjon om oss. Hvis man bruker Google Maps, vet selskapet hvor du befinner deg, og lagrer denne informasjonen på sine servere.

Nettopp dette faktum har påtalemyndighetene i North Carolina lagt vekt på i forbindelse med et drap som fant sted i byen Raleigh i 2016. De fikk en dommer til å pålegge Google om å overlevere posisjonsdata til alle deres brukere som beveget seg innenfor en viss radius av åstedet.

Nedenfor ser vi det aktuelle avsnittet fra ransakelsesordren som TV-kanalen WRAI har fått tak i:

TV-kanalen WRAL har fått innsyn i en ransakelsesordre hvor Google blir pålagt å dele informasjon om sine brukere.

WRAI har gått gjennom en rekke hendelser i byen Raleigh, og har avdekket at påtalemyndighetene i flere ulike saker har bedt Google om informasjon. Sakene dreier seg om blant annet brannstiftelse, voldtekt og drap.

Google har bedre posisjonsdata enn teleleverandørene. Når du bruker mobiltelefonen din, kobler den seg til basestasjonene til din teleleverandør. Dette loggføres av leverandøren, og gir en viss indikasjon på hvor din mobiltelefon var på et gitt tidspunkt. Siden mye av teletrafikken har gått over på 4G-nettet, og dette nettet har kortere rekkevidde enn tidligere versjoner av mobilnettet, krever det at teleleverandørene setter opp flere basestasjoner i et område enn man måtte med 2G- og 3G-nettet.

For 4G-nettet kan man altså med ganske stor sannsynlighet anslå posisjonen til en mobiltelefon, siden telefonen vanligvis kobler seg til den basestasjonen som er nærmest.

Disse posisjonsdataene kan politiet allerede få innsyn i, og de har tidligere brukt denne metoden for å finne mistenkte og vitner i saker, blant annet i en voldtektssak i Bergen:

På bakgrunn av trafikkdata fra blant annet mobiltelefoner har etterforskerne nå sporet opp 100 personer som befant seg i tidsrommet før og etter klokken 0700 om morgenen søndag 10. oktober.

Kaller inn 100 menn til DNA-testing

Selv om telefonen ofte kobler seg til den basestasjonen som er nærmest, betyr det ikke at den alltid gjør det. I USA er det omstridt å bruke data fra basestasjoner som bevis for posisjon. Til avisen Chicago Tribune sier transmisjonsekspert Michael Cherry at mobiltelefoner ved jevne mellomrom kobler seg til basestasjoner som ikke nødvendigvis er den nærmeste:

Telefoner kan være milevis unna når de kobler seg til basestasjoner. Samtaler er ikke nødvendigvis rutet til den basestasjonen som er nærmest eller har kraftigst signal. Det er mange faktorer som bestemmer hvilken basestasjon som håndterer en samtale, inkludert hvilken stasjon som har det klareste signalet og hva som er mest kostnadseffektivt.

Tracking phones: Insurers deny claims based on doubtful data

Siden Google lagrer din GPS-posisjon når du bruker produkter som Google Maps eller Waze, er posisjonen de sitter på utvilsom og eksakt. Og derfor er den ettertraktet i tilfeller hvor man med sikkerhet må etablere en mobiltelefons bevegelser.

– Vet ikke om tilfeller i Norge

Advokat Jon Wessel-Aas vet ikke om noen tilfeller der norske myndigheter har fått utlevert informasjon på et så bredt grunnlag fra amerikanske bedrifter.

– I utgangspunktet prioriterer ikke amerikanske myndigheter at norske myndigheter skal ha tilgang på Googles og Facebook sine data, sier Jon Wessel-Aas.

Prosessen for å få tilgang til data fra amerikanske bedrifter, er vanskeligere for norske myndigheter enn for amerikanske:

– Norsk politi kan spørre Google om å få utlevert dataene, hvis ikke må de få tilgang rettslig via tvang. Da må de sende en begjæring via amerikansk påtalemyndighet og behandles etter amerikansk rett, sier Wessel-Aas.

Lone Charlotte Pettersen, leder av Seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos, bekrefter at det er vanskelig å få tilgang til data fra amerikanske bedrifter:

«Når det gjelder å få innholdsdata krever dette lengre rettslige prosesser, og noe som gjøres i veldig få tilfeller. Vi skulle gjerne ønsket at dette kunne gjøres på en enklere måte», skriver Pettersen i en epost.

«Som regel ber vi om grunnleggende kontoinformasjon som ikke er spesielt inngripende data, hvor formålet er å få identifisert hvem som bruker en konto.»

Flere forespørsler fra norske myndigheter til Google

Både Apple og Google publiserer kvartalsrapporter hvor de informerer om hvor mange henvendelser de har fått fra myndigheter i ulike land.

Google publiserer hvert kvartal en rapport over hvor mange henvendelser de får fra myndigheter rundt om i verden. Her er de norske. Faksimile: Google Transparency Reports

Mellom januar og juni i 2017 fikk Google 94 hendendelser fra norske myndigheter om å frigi informasjon. De 94 henvendelsene omhandlet 138 ulike kontoer. Google leverte ut informasjon til myndighetene i 66 prosent av disse tilfellene.

Apples rapport i samme tidsrom viser noe lavere tall: Norske myndigheter etterspurte informasjon fra Apple i 48 ulike forespørsler, hvor de ba om informasjon om 99 kontoer. Myndighetene fikk informasjon i 79 prosent av tilfellene.

8 kommentarer

  • Simen (svar til Finn)

   De kan bruke det metriske systemet hvis de ønsker. Hvis man tar en tur i en butikk i USA vil man se en del produkter merket med begge måleenheter.
   Kan jo hende dommeren er en tilhenger av overgang 🙂

  • keal (svar til Simen)

   Det amerikanske ‘forsvaret’ har i mye sterkere grad enn sivilsamfunnet tatt i bruk både metriske mål, 24-timers klokke, entydige dato-formater, … Siden det er stort slektskap mellom forsvarets og politiets oppgaver er det ikke urimelig at noe av det smitter over også til politiet.

  • Anders (svar til Finn)

   GPS-spesifikasjonene bruker det metriske systemet. Kanskje derfor?

   Kan det være noen global standardisering innenfor satnav, kanskje?

 1. Yngvar Følling

  «Siden Google lagrer din GPS-posisjon når du bruker produkter som Google Maps eller Waze, er posisjonen de sitter på utvilsom og eksakt.» Hm. Jeg har ofte opplevd at GPS-en har hoppet og danset og plassert meg langt fra der jeg egentlig er. En gang plasserte den meg t.o.m. i Seattle selv om jeg var her i Bergen. Slike tilfeller går som regel fort over, men de illustrerer i alle fall at GPS langt fra er «utvilsom og eksakt.» Og uansett plasserer den bare mobilen. Det er ingen garanti for at eieren hadde den akkurat da.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.