nrk.no

Ta kontroll på Facebook: Slik deler du mindre om deg selv

Kategorier: Forbruker & Samfunn

Foto: Martin Gundersen CC BY 4.0 SA.


Facebook samler store mengder data om oss, men det finnes noen knep for at selskapet skal samle og dele mindre data om deg.

Etter avsløringene om at Cambridge Analytica skal ha fått tilgang til 50 millioner amerikaneres Facebook-data stiller mange seg spørsmålet om hvorfor de er på plattformen. WhatsApp-grunderen Brian Action solgte selskapet til Facebook, men oppfordrer nå andre å slette Facebook-kontoen:

Om du ikke er klar for å slette hele appen har vi en rekke tips for å gi deg mer kontroll på hvordan dataene dine samles inn og brukes på Facebook.

Først må du finne innstillinger på Facebook:

Slik kommer du deg til innstillinger for å endre personvern. Illustrasjon: Martin Gundersen

På Facebook er det fire hovedmenyer man bør besøke for å rydde opp i innstillingene sine:

  • Personvern
  • Apper
  • Annonser
  • Aktivitetsloggen

Innstillinger > Personvern

De fleste har vært innom denne siden, og det er denne de fleste forbinder med personvern på Facebook. Under er et anbefalt sett med innstillinger som deler mindre data med omverdenen, men som gir tilgang til dine venner.

Her har jeg også slått av at Google og andre søkemotorer kan legge meg til som et søkeresultat.

Innstillinger > Apper

Jeg hadde selv 59 apper som på en eller annen måte hadde fått tilgang til min Facebook-konto. Det var gjennom en app Cambridge Analytica fikk tilgang til 50 millioner amerikanere. Dette hullet ble stengt i 2014, men ennå kan tredjepartsapper få tilgang til en rekke personopplysninger om deg.

Jeg har for eksempel gitt MailChimp tilgang til å vite hele vennelisten min, alle arrangementer jeg skal på, og litt personalia.

En annen app hadde også tilgang til å vite hvor jeg bor, hvilke sider jeg liker, alle innlegg på min tidslinje, og trosretningen min.

Det kan nevnes at jeg har glemt hva appen egentlig gjør, hvorfor jeg la den til, og hvor lenge det er siden.

Slik rydder du opp selv:

Når du er på innstillinger for Apper legger du musepilen eller trykker på en appen. Da får du mulighet til å fjerne den (ved å trykke på krysset) eller redigere tilgangen (pennen).

Alle apper du ikke kjenner igjen eller er usikker på hvorfor du har: Fjern dem. Etter min egen opprydning har jeg gått fra 59 apper til 18.

Når man redigerer tilgangen til en app er det mulig å bestemme hvilke opplysninger du vil dele. Her er det opptil deg å bestemme hvor mye hver enkelt app skal ha tilgang til av dine Facebook-data.

Men vi er ikke ferdige, en veldig viktig innstilling er hvilke data andre kan hente ut om deg via deres app-bruk. Blar du lengre ned kan du endre fire hovedinnstillinger. En av dem heter Apper andre bruker:

Innstillinger > Annonser

Som standard brukes alle nettstedene jeg besøker og appene jeg bruker av Facebook til å lage min annonseprofil. De lar også nettsteder og apper utenfor Facebook-økosystemet benytte målrettede Facebook-annonser. Dette inkluderer smart-TV-er. Samtidig kan mine likerklikk og innlegg bli brukt i reklame mot mine over 1 200 venner.

Inne på Annonser kan man også endre hva Facebook skal få lov til å markedsføre mot deg. Trykk gjerne på Din informasjon og Skjul annonsetemaer for å velge bort hvilke annonsekategorier du er ukomfortabel med å bli eksponert mot.

Slett gamle innlegg

Facebook har ingen enkel måte å slette gamle innlegg, kommentarer, og bilder, men du kan prøve via Aktivitetsloggen som du finner under Innstillinger.

I NRKbeta har vi tidligere skrevet hvordan man kan slette store deler av det man selv har lagt ut uten å måtte slette hele Facebook-profilen.

Kortforklaringen er at Chrome-tillegget «Social Book Post Manager» hjelper deg langt på vei. Faktisk later programmet som du trykker «slett» på hver enkelt opplysning av en viss type eller innen et gitt tidsrom.

Skjul nettsurfingen din

I tillegg til å spore deg på sine egne sider har Facebook noe de kaller Pixel, en kort JavaScript-kode som sporer nettleseraktiviteten din på de sidene den er installert. For å unngå at Facebook sporer deg via Facebook Pixel kan du bruke nettlesertillegg som blokkerer slike kodesnutter å kjøre.

Et populært tillegg heter Ghostery, det gir deg mulighet til å velge ned på detaljnivå hvilke av disse snuttene du vil tillate og ikke.

Bruk mindre tid på Facebook

Få av disse tiltakene begrenser hvor mye data Facebook samler om deg. Det beste tipset er faktisk å bruke mindre tid på Facebook.

Det finnes en rekke nettlesertillegg som hjelper med dette. For eksempel kan Nanny sette en grense for hvor mye tid du får lov å bruke på Facebook.

Et annet populært tillegg heter News Feed Eradicator som bytter ut hele nyhetsstrømmen med sitater og visdomsord. Da jeg prøvde den var dette et av sitatene jeg fikk:

Om dette ikke er drastisk nok kan du slette hele Facebook-kontoen din. Gjør du det bør du på forhånd laste ned alle Facebook-dataene dine. Det finner du på Generelt under Innstillinger.

Det kan ta noe tid fordi du sannsynligvis har noen gigabyte med data.

Kom gjerne med innspill og forslag til forbedringer i kommentarfeltet om jeg skal legge til noe mer i saken.

28 kommentarer

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Simen)

      Fint du nevnte den Simen. For andre lesere kan denne innstillingen tas av og på under Innstillinger -> Apper.

  1. Hva tenker dere; når man finner en app som foreksempel»Guest Wifi som man skal fjerne, men som man ser samler/samlet inn info som fødselsdato, likerklikk, venner, hjemsted og e-post (altså ganske mye?) bør man da ta seg bryet med å kontakte de og be dem slette ens data? Og må de i så fall gjøre det?

    Ref. det som kommer opp når du fjerner en app:
    «Merk: Guest WiFi kan fremdeles ha dataene du har delt. Hvis du vil vite hvordan disse dataene kan fjernes, må du kontakte Guest WiFi eller gå til Guest WiFi sine retningslinjer for personvern.»

    Svar på denne kommentaren

    • Marie (svar til Marie)

      Shit ass, trodde det var mye, helt til jeg så hvor mye Lonely Planet samla inn..
      – Venneliste
      – Forhold
      – Interessert i
      – Fødselsdato
      – Arbeidserfaring
      – Statusoppdateringer
      – Utdanningshistorikk
      – Arrangementer
      – Hjemsted
      – Nåværende bosted
      – Bilder; lastet opp og tagget i
      – Trosretning og politisk ståsted
      – Videoer
      – Nettsted
      – Personlig beskrivelse
      – E-postadresse

      Er ikke dette helt vilt mye?

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Marie)

      Det er «vilt» mye, men veldig lite sammenliknet med hva Facebook og andre bedrifter vet om deg gjennom å kjøre statistiske analyser.

      Utfra din atferd på nett og i sosiale medier kan de anta over 5000 datapunkter om deg.

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Mika)

      Jeg vil anbefale å bruke Moment, den sporer dine du bruker på ulike apper og kan gi deg beskjed om at du har overgått en grense.

      Mener å huske at den da kan «låse telefonen». Uansett veldig greit at appen gir deg en heads up på at du har brukt mobilen i dag x antall minutter og kanskje bør ta en pause.

  2. Vegard Storstad

    Seks (6). Antallet klikk *per app* for å fjerne apptilgang tidligere gitt. Og det er etter at du først har rota deg inn til riktig sted i innstillingshierarkiet.

    Det kan nesten se ut som at oppmerksomheten til utviklerhordene i Menlo Park har oppmerksomheten i en helt annen retning 👀

    Svar på denne kommentaren

  3. Oddbjørn Pedersen

    Takk for et informativt innlegg. Det skremmer meg at jeg og mange andre , ikke er bevisste hvor mye data Facebook samler om oss , og som blir misbrukt av andre uten vår tillatelse. Mange sier vi har ikke noe skjule, merkelig frase synes jeg. Når man bretter ut privatlivet sitt i det offentlige rom, kan det få negative konsekvenser for en selv, det er viktig å ha i minne. Denne avsløringen hvordan Facebook bruker våre data på håper jeg får mangemillionær å tenke over hva de driver påmeldte, det har iallefall satt en kraftig vekker i meg

    Svar på denne kommentaren

  4. Det utrolige her er at både journalisten og de fleste leserne, etter kommentarene å dømme, virkelig tror at det vil hjelpe noe som helst å «skru av» Facebook sin adgang til informasjonsuthenting gjennom å justere innstillingene på en Facebook konto.

    Hvor har dere vært de siste tre årene, mens Edward Snowden krystallklart har forklart at Facebook var et av de mange firmaene som ga eksterne enheter 100% adgang til all informasjon om alle sine brukere, og som høyst sannsynlig fortsetter med dette den dag i dag?

    Å tro at Facebook ikke bruker, gir bort, selger, gir adgang til, all din informasjon, uansett hva slags «innstillinger» du velger å ha, er i lys av de mange overvåkingsavsløringene bunnløst naivt.

    Facebook er ikke her for å «tjene dere», som sjefen deres sa i sin siste uttalelse, det er vi som er her for å tjene Facebook. Den eneste måten å ikke gi Facebook all din info på, er å ikke ha en konto hos Facebook. Så spørs det om det også er noe poeng, da det meste du gjør på internett allikevel på en eller annen måte vil bli fanget opp.

    Skal man være privat på internett, må man alltid være bak en VPN-beskyttet tilkobling, i tillegg til å aldri legge igjen personlig informasjon her og der. Og hvem vet om VPN-tjenesten man velger ikke også er like «forpliktet» til å gi en tredjepart all informasjon allikevel, jamfør E.Snowdens avsløringer? Personvern på internett, vel det krever en del jobb.

    Og det inkluderer å avvikle sin konto på Facebook, ellers så kan man like gjerne glemme det hele.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Knut)

      Hei Knut,

      Du har helt rett i at denne saken ikke går i dybden på alt man kan gjøre. Jeg skriver også at det er begrenset hvor mye data man kan stoppe Facebook fra å samle inn.

      For personvernfokuserte lesere bør man vurdere VPN, stoppe JavaScript fra å kjøre, bytte nettlesere med jevne mellomrom, bruke kryptert epost og ikke Gmail, og lista fortsetter.

      Personvern på internett er ikke enkelt, og det er etter min mening veldig vanskelig å unngå kommersiell spionasje.

    • Hei Martin,

      Ja, nettopp. Det er mulig min kommentar er svært «negativ» om dette temaet, men faktum er vel, som jeg oppfatter det, og som du sier, at å oppnå «full personbeskyttelse» når man er på internett, det er ikke bare vanskelig, men veldig, veldig, krevende.

      Jeg kom over en fullstendig oppskrift på hvordan dette kunne gjøres en gang, og mener den bestod av 14-15 trinn, der ingenting var gjort på 5 minutter akkurat. Det inkluderte å ikke bruke windows men Linux, for eksempel. En meget anstrengende operasjon.

      Nå er det jo heller ikke slik at infoen om mine eller dine surfevaner osv. betyr så mye for meg eller deg, eller andre. Det betyr heller ikke så mye i praksis om de blir snappet opp av en tredjepart, forsåvidt. Det kan kanskje bli brukt til å manipulere oppfatningen vår, på hvordan vi ser på temaer og slikt, men hvor mye mer?

      Det dette for min del dreier seg om er prinsippet, og det handler om å ikke akseptere retningen utviklingen går i. Snowden påpekte at det ikke er riktig å se på dette med et skuldertrekk og si; -«Jeg har ikke gjort noe galt, så jeg bryr meg ikke om å bli overvåket eller ikke». Poenget hans var vel at om man bare godtar alt dette, så vil man en gang i fremtiden ha bakt inn alle hjelpemidler og verktøy som trengs, for å starte opp et tyranni.

      Hva med alle bildene man legger ut? Kombinert med høyoppløsnings overvåkningskameraer tilkoblet ansiktsgjenkjenningsteknologi? Facebook kan om ikke lenge kanskje vite hvor du og alle du har forbindelser til er, til enhver tid. Og har «De andre», fortsatt full tilgang i sanntid til alt som skjer på Facebook?

      Alt sammen ganske problemfritt, inntil «Turn key; Tyranny».

  5. Jeg hadde (i går) ca 60 apper på facebook ! ante ikke dette. Jeg fjernet alle som hadde tilgang til mine bilder og diverse andre, står nå igjen med 7 eller noe slikt. Samtidig har jo Knut et poeng over her, men hvor interessant her hvermannsen for overvåkerne? Selvfølgelig dekker Zukerberg til kameara og mikrofon på sin PC, det betyr ikke at jeg trenger å gjøre det.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Arn)

      Du er nok ikke interessant i deg selv å overvåke, men vi som gruppe påvirkes at av vi er klar over overvåkning.

      Det er en bekymring at «click fear» kan strekke seg til endret atferd fordi vi vet at handlinger vi gjør huskes «for alltid».

  6. Frode Fredriksen

    For å si det kort, de får som fortjent de som kastet seg på «motebølgen» facebook.com.

    Noen av argumentene jeg hørte når folk ukritisk flokket seg rundt fjesboka var at det er så enkelt å ta kontakt samt å ta kontakt med flere samtidig. Jeg lurer på om de hadde utrolig dårlig kunnskap på internett siden det å ringe til en eller sende en epost til 1000 forskjellige samtidig ikke var noe særlig vanskelig. Skype er jo heller ikke vanskelig å bruke. Jeg har en mistanke til en egoisme om å brette seg selv ut på internett for sine 15 minutter i rampelyset var den egentlige grunnen til at så mange bet på kroken.

    Vel, nå som man ser realiteten om hva facebook egentlig hadde som intensjon, noe jeg som aldri har tatt facebook i bruk advarte sterkt mot, er det da noen vei ut for de tankeløse?

    Nei, blir nok svaret. De data man har gitt fra seg til facebook kommer for alltid, i hvert fall så lenge servere og sikkerhetskopier får strøm, til å være tilgjengelig for hvem enn Mark Zuckerberg kommer til å selge opplysningene til i fremtiden. Og selge dem gjør han… han heter ikke Zuckerberg for ingenting.

    Selv om jeg ikke bruker facebook, ligger det ofte cookies fra facebook på min maskin grunnet omfanget facebook har fått med deleknappen i samtlige norske medier. Jeg ser nå fram til at norske medier er sitt ansvar bevisst og seriøse nok til å fjerne ethvert spor fra facebook.

    Svar på denne kommentaren

  7. Hei! Takk for fin artikkel! Lurer på om du eller noen andre i kommentarfeltet kan hjelpe meg å tyde dette:

    På facebook sitt hjelpesenter, under spørsmålet «Hva skjer med innhold (innlegg, bilder osv.) som jeg sletter fra Facebook?», får man dette svaret:

    «Når du velger å slette noe du har delt på Facebook, fjerner vi det fra nettstedet. En del av denne informasjonen slettes fra serverne våre for godt. Enkelte ting kan imidlertid bare slettes når du sletter kontoen din for godt.»

    Jeg merker jeg lurer veldig på hva de mener med den siste setningen, hva er de «enkelte ting» de ikke sletter før man sletter kontoen sin permanent?

    Jeg lasta selv akkurat ned en kopi av mine facebook-data, og da fikk jeg blant annet opp en liste over venner jeg har slettet.

    Hadde vært interessant om dere journalister hadde klart å finne nærmere ut av hva facebook egentlig mener med det svaret. Hva er det som ikke slettes før man faktisk sletter kontoen sin? Hvor my skygge-informasjon er det de har lagret, selv om det er slettet fra selve den synlige profilen?

    Svar på denne kommentaren

  8. Jeg slettet min facebook-konto for 7 år siden. Jeg vet at Facebook har «spøkelsesprofiler» på brukere som ikke er aktive medlemmer, men som de sporer ved å se etter de sosiale hullene i nettverket, kombinert med innhentede nettleserdata.

    Jeg skulle så gjerne visst hva Facebook har liggende fra den tiden jeg var bruker + spøkelsesprofilen min!! Er det muligå be om dette når GDPR kommer? Jeg håper NRKBeta ser nærmere på hvordan GDRP vil slå ut for Facebook og andre store aktører på nettet.

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Torbjørn A)

      GDPR åpner for at man kan be om all data en bedrift har om deg og hvordan den brukes.

      Allerede i dag er det regler for åpenhet, sletting, og sikkerhet. Akkurat hvordan det ser ut er jeg noe usikker på, men Datatilsynet har antageligvis gode veiledere.

      Jeg antar at det fram mot 25.mai vil komme automatiserte portaler for å få ut sine egne data (dataportabilitet), sletting, og innsyn.

      Vi kommer til å holde et øye med selskapene. Akkurat hva vi kommer til å finne på kan jeg ikke si noe om nå, og kom gjerne med tips og ønsker.

  9. Arild Jansen

    Ja, det dere skriver er i tråd med det jeg har hevdet i mange år.
    Men hvorfor i all verden bruker da NRK Facebook, og endog oppfordrer sin seerer /lyttere til å legge ut stoff på NRks FB-sider.
    Til og med følsomme opplysninger om lesere blir lagt ut av NRK , f. eks pasient-historier.
    Dette er jo klart i strid med personvernlovgivingen, fordi samtykke-bestemmelser ikke er fulgt her

    Svar på denne kommentaren

    • Martin Gundersen (NRK) (svar til Arild Jansen)

      NRK bruker Facebook som en av mange kanaler for å nå ut til våre lesere/lyttere/seere.

      Målet er likevel at publikumet skal oppfordres til å oppleve vårt innhold på våre sider.

      Angående «følsomme opplysninger om lesere blir lagt ut på NRK», det høres ut som du sikter til redaksjonelle saker NRK lager og som publiseres i flere kanaler.

      NRK har da tatt redaksjonelle vurderinger om personen som står fra med sin historie er klar over følgene av dette og hvilke konsekvenser det kan få senere.

      Om du mener NRK har presseetisk tråkket over en grense i en eller flere saker vil jeg oppfordre deg til å melde ifra til NRK enten via Kringkastingsrådet eller vanlige kanaler. Vi journalister har også krypterte kanaler vi kan nås på (se f.eks. min kontaktbio).

      Vi tar på alvor at dem som intervjues tas godt vare på, derav det lange svaret. Etikkdirektør Per Arne Kalbakk involveres ved jevne mellomrom i diskusjoner om arbeidsmetoder og hva som publiseres.

  10. Jeg vil gjerne begrense tiden jeg har tilgang på FB, selv om jeg hverken har appen på kontoret eller på mobilen. I artikkelen står det alt jeg nettlesertillegget Nanny kan hjelpe meg med det, men det er ute av drift. Andre gode forslag? Ikke appeller til viljestyrken min 😉

    Svar på denne kommentaren

  11. Guide: Slik begrenser du sporing av din mobil

    […] de fleste tjenester på nettet. Om du er nysgjerrig, kan du også lese denne guiden om hvordan du deler mindre informasjon om deg selv på […]

    Svar på denne kommentaren

  12. Bjørn Halvor Enciso Kvilhaug

    Så hvilke aper skal og bør en slette for å unngå sporing.
    Når det er så enkelt å spore oss og hvem de vil, så hvorfor bruker ikke politiet disse hjelpemidlene når de er fritt tilgjengelige for private firma, det er jo bare gjøre som NRK så finner de hvor en har vært de to siste årene, ser da nå på saken om Hagen i Bærum og konas forsvinning, så hvor de har vært eller deres telefoner som bor på en utpekt adresse. Er det dette politiet kaller for tekniske og elektroniske spor. og at de brukes uten at vi får vite det.? Så hvilke apper skal vi slette.?

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.