nrk.no

De unge vil være A4

Kategorier: Analyse, NRK-stoff & Samfunn


Ikke barn og ikke voksen, men ung. Dette er generasjonen som ser oftere på tv-serier enn de møter sine egne venner. Det er også generasjonen som har svært høye ambisjoner for seg selv, og som har klare planer for hva slags liv de ønsker å leve.

Har du en drøm for fremtiden, og i så fall hva, spurte vi 1000 unge i alderen 15-29 år. De skrev inn sine tanker og drømmer, ønsker og håp.

Vi spurte også om en rekke andre ting, og noen av svarene overrasket meg, mens andre bekreftet det vi kanskje tenker om «generasjon prestasjon».

Selv jobber jeg som medieanalytiker i NRK, der jobben er å bidra med både kvantitative og kvalitative analyser ut i bedriften.

I samarbeid med analysebyrået Norstat gjennomførte NRK en omfattende undersøkelse blant unge høsten 2017. Vi stilte spørsmålene gjennom Norstats web-panel, der respondentene fikk svare anonymt over nettet på alt fra medievaner, til fritidsaktiviteter og psykisk helse.

Dette er heller ikke første gangen NRK har gjennomført en slik undersøkelse, noe som gir et sammenligningsgrunnlag fra forrige undersøkelse i 2012 på mange av spørsmålene.

For de åpne spørsmålene der respondentene selv skriver inn sine svar har vi laget ordskyer. Det fungerer slik at jo oftere er ord blir nevnt, jo større vil ordet bli i skyen. Jeg har også lagt ved noen utvalgte sitater som oppsummerer noen av tankene til de unge.

Det er en ting som går mye igjen i svarene, det er at jobb er viktig. Under ser du svarene på spørsmålet «har du en drøm for fremtiden, og i så fall hva?»

Kilde: Ung-undersøkelsen, NRK/Norstat 2017

De unge nevner jobb flest ganger, men det er et stort spenn i hva de legger i ordet. Noen ønsker seg først og fremst en interessant jobb, andre en «fast jobb», og noen ønsker bare å ha en jobb.

Da er det heller ikke så rart at de unge stiller høye krav til seg selv når det kommer til utdanning. Spesielt blant de som er i videregående skolealder er dette presset høyt.

For eksempel mener 81 % av 15-19-åringene at det er veldig viktig å ta en utdannelse i løpet av livet, mens blant 24-29-åringene har andelen som synes det samme sunket til 55 %.

Ønsket om utdannelse og jobb er også noe som speiles i svarene til spørsmålet «er det én spesiell ting du sparer til eller ønsker deg, og i så fall hva?»

Kilde: Ung-undersøkelsen, NRK/Norstat 2017

Det er tydelig at en form for bolig står øverst på ønskelista, noe en stabil inntekt, altså en jobb, som regel er en forutsetning for. Samtidig er det en del unge som fortsatt ønsker å legge ut på reise eller skaffe seg en bil, men det er litt færre som nevner disse tingene nå enn det var i 2012.

Myser man grundig kan man legge merke til ord som «mobil» og «klær», men de mindre materielle tingene blir små i forhold til ordene som speiler et ønske om et helt vanlig, etablert liv.

Det er også de som ikke sparer eller som ikke ønsker seg noen ting, men som svarer kontant «nei» på spørsmålet.

Samtidig har de fleste ønsker for fremtiden, og det er ikke alt som kan kjøpes for penger. Det viser for eksempel dette sitatet:

Enkelt og greit: Jeg ønsker å være lykkelig.

Jente 25

De vil slappe av

Da vi spurte de unge «Hva liker du best å gjøre når du har fri?» svarte mange «slappe av». Faktisk er bare aktivitetene «venner» og «trene» hyppigere nevnt:

Kilde: Ung-undersøkelsen, NRK/Norstat 2017

Når de unge skal få til alt dette med livet, er det ikke rart at de trenger litt avkobling. Det «å slappe av» er også blitt enda viktigere enn da vi spurte for fem år siden.

Hva gjør de da, når de slapper av?

Det viser seg at det å slappe av er hovedmotivasjonen for å se på nett-tv blant de unge. Da kobler de helt ut, lever seg inn i en annen verden og kan glemme «alt».

Kilde: Ung-undersøkelsen, NRK/Norstat 2017

Nesten alle følger også med på tv-serier, hele 82 % oppgir at de ser på serier ukentlig eller oftere, mye hyppigere enn de for eksempel møter sine egne venner. Samtidig ser vi at de ikke møter vennene sine noe sjeldnere nå enn det de gjorde i 2012. De ser heller ikke mindre på film, strømming av tv-seriene kommer bare i tillegg til alt annet.

Selv om det å slappe av med tv-serier er en hyppig aktivitet, er det minst like viktig å trene, noe ordskyen med fritidsaktiviteter viser. Treningsfokuset henger nok også sammen med forholdet de unge har til egen kropp. De er opptatt av hvordan de ser ut, og ikke minst, hva andre synes om dem.

Når dette blir så viktig er det kanskje ikke så rart at mange får et anstrengt forhold til egen kropp og at flere har opplevd et press på å hele tiden se bra ut. Blant annet er 40 % av jentene helt enige i at de har opplevd kroppspress, mens andelen for gutta ligger på 14 %.

Jeg føler meg ikke attraktiv nok. Jeg tror aldri at folk kommer til å like meg.

Jente 19

Det kan ikke være lett, å være så bevisst på sin egen kropp og hvordan man ser ut, og samtidig føle et press på å ta seg godt ut, enten det er fra mediene, samfunnet eller menneskene rundt deg.

For mange er ikke alt «perfekt»

Både denne undersøkelsen og andre studier av den unge delen av befolkningen peker omtrent i samme retning: De unge skal fikse mye i dag, se bra ut hele tiden, gjøre det godt på skolen, og være tilgjengelig hele døgnet gjennom blant annet Snapchat og Facebook Messenger.

For mange kan det nok oppleves som mye å mestre.

Det er også de som sliter mer enn andre, som oppgir i undersøkelsen at de ikke kan jobbe fordi de ikke klarer det, eller ikke har venner som de kan snakke ordentlig med.

Det gjør vondt, spesielt «Jente 29» sine ord om hvorfor hun er misfornøyd med livet:

Har ikke relevant jobb i forhold til studier, og har ikke mulighet til å få boliglån til egen bolig enda, og er singel. Og jeg veier mer kg enn jeg noen gang har gjort.

Jente 29

Det kan være vanskelig å alltid være flink, å bli voksen fort når du kanskje egentlig bare ville ut å reise. De unge fester til og med sjeldnere enn før:

Kilde: Ung-undersøkelsen, NRK/Norstat 2017

Og hvis de drar på fest, kan du være sikker på at hun som ikke blir med sitter hjemme på rommet mens snappene renner inn og følelsen av FOMO («fear of missing out») skaper et gap mellom henne og vennegjengen.

Det er som en student selv skrev i en kronikk som ble publisert på NRK Ytring for noen år siden:

Vi er livredde for å gå glipp av fantastiske muligheter om vi ikke stapper så mye som mulig inn i boksen «livet».

Ina Othilie Vikoren Ronaess

Alltid på og alltid tilgjengelig. Det er kanskje ikke så rart at det er frustrerende når noen allerede har «naila» livet.

De unge i dag er på mange måter mer seriøse enn tidligere.

De fester mindre, er mer opptatt av å få seg en utdannelse og jobb, og de trenger kanskje Game of Thrones og Paradise Hotel mer enn noen gang (for det er Game of Thrones som de fleste unge i dag svarer at de alltid må få med seg).

I undersøkelsen oppgir 60 % at de er litt eller helt enige i at de bekymrer seg for fremtiden, blant jentene er andelen på hele 70 %.

Mange føler seg også ensomme og sliter med å finne mening med livet, noe «Gutt 24» poengterer:

Jeg føler ikke at det er bruk for meg i samfunnet.
Gutt 24

Nei, de unge i dag lever ikke på rosa skyer, men undersøkelsen viser også at de ikke ser på seg selv som i en spesielt dårligere posisjon enn tidligere generasjoner. De er på mange måter som unge alltid har vært.

Det er for eksempel like viktig for dem å være sammen med venner nå som tidligere, skole og studier er fortsatt en stor del av livet.

Samtidig oppgir de fleste at de er litt eller veldig fornøyd med livet:

Kilde: Ung-undersøkelsen, NRK/Norstat 2017

Det er også noen som mestrer alt i ung alder.

Alt er bare perfekt. Jeg har det bra på jobben. Går godt i pluss hver måned. Er i et veldig sunt forhold hvor begge parter er like glade i hverandre og jeg har venner som er der.
Gutt 18

Kjærlighet er også et tema som er høyaktuelt for de unge i dag. De tenker faktisk omtrent like mye på kjærlighet som de tenker på sin egen utdannelse (og da forstår vi hvor viktig det er).

Når det kommer til stykket er det venner, familie og kjæreste som er viktig i livet. Det er menneskene rundt dem som oppgis som hovedgrunnen til at de unge har det bra i dag.

Jeg har mennesker rundt meg som løfter meg opp når jeg er nede, og det får meg til å tro at jeg må være verdt det.

Jente 21

For selv om de oppgir at jobb er viktig for dem er det tydelig at dagens unge også er familiekjære og trenger støtte fra dem rundt seg for å nå drømmene sine.

12 kommentarer

 1. «Jeg føler meg ikke attraktiv nok. Jeg tror aldri at folk kommer til å like meg.»

  Jente 19

  Til Jente 19:

  Et sted går det en gutt og leter etter akkurat deg. Og når han finner deg, så ser han verdens fineste jente.

  Svar på denne kommentaren

  • Håvard (svar til Han du vet)

   Eller ei jente, for den del. Men den personen du skal tilbringe mest tid med her i livt, er deg, så det er viktig at du lærer å være glad i deg selv.

  • Verdifull (svar til Han du vet)

   Fint tenkt, men enig med Håvard. Det er viktigere for «Jente 19» å lære å ha det bra med seg selv, ikke basert på bekreftelse fra andre og om gutter synes hun er pen. Du er god nok som du er, «Jente 19», og når du innser det selv vil også andre se det samme som deg.

 2. Synes generelt at ungdom/unge i dag er både reflekterte og flinke. De ser viktigheten av jobb og utdannelse samt av å ha familie og nettverk rundt seg. Det som er negativt er at de også preges av lav selvtillit, noe som media må ta meste av skylden for med sitt ensidige fokus på kropp og utseende.Håper denne trenden snart slutter så folk kan bli fornøyd med å «bare» være den de er, ikke som andre forlanger du skal være.

  Svar på denne kommentaren

  • Maren Fossan (NRK) (svar til Knut dreggevik)

   Ikke foreløpig, men vi skal gjøre en vurdering på om alt kan deles offentlig ettersom mange har interesse av denne undersøkelsen.

  • Thomas Ekeli (svar til Knut dreggevik)

   Veldig godt spørsmål, Knut. Vi er en gruppe bachelorstudenter som også er veldig interessert i om datasettet vil bli offentlig tilgjengelig. Vet vi noe mer om dette nå, Maren?

  • Maren Fossan (svar til Knut dreggevik)

   Vi svarer gjerne på spørsmål dere måtte ha om målgruppa, og kan dele data som underbygger dette. Vi deler dessverre ikke datasettet i sin helhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.