nrk.no

Slik gikk det da jeg omgjorde fargene på mobilen til kjedelige gråtoner

Kategorier: Mobil & Teknologi og forbruker

GRÅTT EKSPERIMENT: Kan man bli mindre avhengig av mobilen ved å kun sette telefonen i gråmodus? Illustrasjonsfoto: AP Photo/Lisa Wisløff

Advarsel: Er du et usosialt menneske som har sverget evig troskap til smarttelefonen din bør du ikke teste dette. Bivirkninger kan være mer tid med familie og venner. Kanskje får du også følelsen av å være mer tilstede.

La oss ta det åpenbare først: Mange av oss er mobilavhengige, meg inkludert. Men det finnes kanskje en kur.

Derfor har jeg laget meg et lite eksperiment: I jakten på tiltak som kunne få meg til å bruke mobilen mindre, ville jeg teste ut det tilsynelatende enkleste av dem. Nemlig å sette telefonen fra farger til gråtoner, også kalt grayscale, i syv dager.

For hva skjer egentlig med bruken når alt på mobilen blir mindre lekkert? Og kanskje enda viktigere: er det verdt det?

Loopen

Mange vil nok kjenne seg igjen i denne situasjonen:

Jeg legger tommelfingertuppen lett på Hjem-knappen på min iPhone 7 og telefonens porter åpner seg. Skal bare lese en melding.

Etter at meldingen er fortært og jeg har sendt avgårde et kort og uanfektet svar, beveger jeg meg automatisk videre til neste applikasjon. Når jeg først har svart på en melding kan jeg like gjerne sjekke om det har kommet noen meldinger på Messenger.

Ikke det nei, da sjekker jeg mail, igjen.

Skal bare innom Instagram å scrolle litt, kanskje klikke på søkesymbolet og se litt på helt random bilder av kjendiser og andre folk jeg ikke aner hvem er.

Nok underholdning. Må sjekke om det har skjedd noe nytt i nyhetsbildet, selv om jeg mottar pushvarsler fra de største nyhetshusene og får melding hver gang det skjer noe viktig.

Scroller meg nedover fronten til et par nyhetsaviser og føler balansen delvis er tilbake etter den hjernedøde Insta-scrollingen. En liten tur innom Facebook skader aldri, tjenesten der jeg selv nesten aldri poster noe, bare ser hva andre skriver og deler.

Var det forresten min tur til å flytte brikken i sjakkspillet «Play Magnus»?

Og slik går minuttene. Timene. Dagene. Denne spontane og rastløse reisen gjennom mobiltelefonen, den faste «loopen». Og det er egentlig ganske sjelden jeg faktisk ta opp mobilen. Mest gjør jeg det for å slå i hjel tid. Koble av. Holde meg oppdatert, og ikke ha ubesvarte mailer og meldinger liggende på telefonen. Fordi jeg er avhengig.

Ta (tilbake) kontroll over telefonen

Det finnes veldig mange tips mot mobilavhengighet. Har du for eksempel hørt om den digitale 5:2-dietten, der man fråtser i teknologi i fem dager, etterfulgt av to dager helt uten skjerm?

De som står bak dietten kaller det den enkleste måten å kutte ned mobilbruken. Personlig synes jeg det virker litt voldsomt. Heldigvis er dette bare en av mange muligheter.

En fornøyd bruker av 5:2-dietten. Foto: Skjermdump

Ellers har tidligere Google-profil Tristan Harris en rekke gode tips for å ta tilbake kontrollen over telefonen.

Mange av tipsene som Harris kommer med er ganske åpenbare. Skru av alle notifications, bortsett fra de som er fra folk. Kjøp en vekkerklokke til å ha ved senga og legg telefonen et annet sted. Fjern alle sosiale medier-apper fra telefonen.

Bruk (få) symboler, som tommel opp/ned, når du svarer på melding i stedet for å skrive. Og sist, men ikke minst: Gjør telefonen din mindre attraktiv.

Og med attraktiv sikter han til alle fargene. Sterke og kontrastfylte farger som roper om oppmerksomheten vår: «Se her, hit, hit, hit, her, og sjekk HER da!»

Ved å fjerne alle farger fra telefonen vil man på sikt miste interessen.

Grått er ikke hot

Den første morgenen jeg setter telefonen i gråmodus slår det meg umiddelbart hvor trist og stusselig den ser ut. Her har jeg en telefon til flere tusen kroner med flust av ny teknologi, som på et tastetrykk er blitt redusert til en gjenstand som minner om noe pre-millennium.

Jeg må jo fortsatt svare på meldinger, sjekke Instagram, mail, Snapchat, Facebook, lese nyheter også videre. Bare at nå er telefonen så lite appellerende at det gjøres mer av plikt enn ren fornøyelse.

Alle varsler blir også skrudd av, utenom rene tekstmeldinger.

De første dagene virker dette faktisk mot sin hensikt. Når jeg ikke får varsler om nye Snapchats så sjekker jeg appen oftere. Men etter syv dager innser jeg at det har fungert. Jeg sjekker appen sjeldnere og sjeldnere.

Favorittappen min Instagram mister piffen helt. Det er nesten deprimerende å scrolle nedover i feeden. Bare logoen på hjemskjermen virker så lite appellerende at jeg kjenner jeg må gå en ekstra runde med meg selv før jeg i det hele tatt gidder å åpne appen.

TRIST: Instagram var appen som kom dårligst ut av eksperimentet.

Der jeg merker minst forskjell er i tekstmeldings- og sjakk-appen (den er jo likevel svart/hvitt).

Jeg er visst kun lettere avhengig

I 2017 brukte en gjennomsnittlig amerikaner over 18 år to timer og 51 minutter på telefonen sin. Tar man med nettbrettbruken i tillegg er vi oppe i svimlende fire timer om dagen.

Nordmenns mobilbruk er ikke like bra kartlagt, men en studie ved Norges Handelshøyskole fra 2015 fant ut at nordmenn sjekker mobilen 150 ganger dagen.

Etter syv dagers måling (jeg brukte iOS-appen Moment) kan jeg konkludere med at jeg i gjennomsnitt bruker i underkant av to timer på telefonen i løpet av en dag. Litt mer i helgene. Jeg er det jeg vil kalle lettere avhengig. Det høres mye ut, men Moment forteller meg at brukerne deres i gjennomsnitt er tre timer og 57 minutter på telefonen hver dag. Derav grønnfargen.

TO TIMER-ISH: Mobilbruken min ble dokumentert i appen Moment i syv dager før jeg satte telefonen i gråmodus.

Det hjelper at jeg for tiden bruker pendlerhalvtimen på t-banen til å lese bok. Jeg vet at min tid med mobilen øker betraktelig de dagene jeg er mellom bøker.

Mindre bruk og mindre moro

Jeg forventet å se umiddelbare resultater den første dagen, men det var først etter fem-seks dager i gråmodus at jeg så bruken gikk ned. Så mitt råd til deg som vil prøve dette er å være tålmodig.

Det største problemet var likevel det at telefonen ikke opplevdes som gøy lenger. Den gleden og avkoblingen jeg fikk ved å surfe på telefonen ble delvis borte, og det er liksom ikke verdt telefonens verdi. Men det kostet lite å prøve og fungerte på sett og vis bra:

 • Jeg har redusert bruken av apper jeg allerede brukte altfor mye tid på (Snapchat og Instagram).
 • Økt selvinnsikt ved å kartlegge egen smarttelefonbruk
 • «Wow-effekten» da jeg etter syv dager gikk tilbake til farger! Den varte i flere dager.
 • Avslåtte varsler førte til generelt mindre bruk

Mobilbruken min var i utgangspunktet ikke så ille som jeg hadde trodd. Når jeg regner på det ser det likevel litt styggere ut: 728 timer i året fordelt på døgnets 24 timer blir 30 døgn på mobilen som jeg aldri får igjen. Men jeg holdt meg oppdatert da.

EN OG EN HALV TIME-ISH: Mobilbruken min gikk ned en halv time daglig etter uka med gråmodus.

Slik gjør du det selv

For iPhonebrukere må man gjennom noen menyer for å sette opp gråtoner første gangen, men når det først er gjort er det enkelt å bytte mellom farger og gråtoner. Det er litt vanskeligere for Andorid-brukere.

iPhone: Gå til Innstillinger -> Generelt -> Tilgjengelighet:

Skjermtilpassing -> Fargefiltre -> Sett på fargefilter for gråtoner:

 

Nå har du satt skjermen i gråtoner! Men det blir for stress å gjøre dette hver gang man faktisk trenger farger.

Med denne snarveien trenger du bare å trykke tre ganger på hjem- eller sideknappen (avhengig av mobil) for å bytte mellom farger og gråtoner.

I Tilgjengelighet: Bla helt ned til Snarvei hvor du velger Fargefiltre

For Androidbrukere er det litt mer komplisert, men likevel gjennomførbart.

Først må du få tilgang til det som kalles «Developer options». Ifølge nettstedet Droidviews må man gå til Settings -> About phone.

Her må man trykke flere ganger på «Build number». Når man har gjort det er det rett fram å bytte fra farger til gråtoner.

Android: Settings (Innstillinger) -> Developer options (Utviklervalg) -> Monochromacy (Monokrom):

Tar du utfordringen? Prøv en «gråuke» du også og del resultatet i kommentarfeltet under.

45 kommentarer

 1. Hei! Fin sak. Har prøvd grå skjerm selv på iPhone, og det er utrolig stusselig. Det er jo hele poenget 🙂 Takk for tips om appen Monent!

  Men bildet øverst i artikkelen: Hvorfor er noen apper grå og andre i farger? Når man velger grått, blir jo hele skjermen slik.

  Svar på denne kommentaren

  • Bjørn Bratz (svar til Mads)

   Det er en fotomontasje. Slik at du ekstra tydelig skal se forskjellen på en skjerm med farger, og en med bare gråtoner. Samtidig.

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til Mads)

   Vi har vært i photoshop 🙂

   Når man tar skjermbilde på mobilen blir det uansett i farger, usikker på forklaringen i farta.

  • Jonas René Johansen (svar til Martin Gundersen)

   Fargene er jo der selv om man bruker mobilen i gråmodus, det er jo bare et gråfilter.
   Det er siden man tar skjermbildet er før filteret, slik at det blir tatt i farger.

  • Egentlig off-topic, men jeg nevner det likevel: «Gråfilter» har alltid vært noe annet – det gjør ikke ting grått, men er selv grått. Hensikten med et gråfilter er å redusere lysstyrken, ikke fargemetningen.

   Hvis reduser-fargemetning-til-null -funksjonen blir vanlig å bruke, og folk flest begynner å kalle det «gråfilter», da får vel ordet gradvis den betydningen. Enn så lenge er et gråfilter det samme som det har vært i minst 70-80 år, kanksje 100.

   (Hvis du er i tvil: Gå i fotobutikken og kjøp et gråfilter til kameraet ditt, for å teste ut om det får fargene til å forsvinne slik at bildene blir i gråtoner.)

  • Lisa Wisløff (svar til Roger)

   Hei Roger! Takk for kommentar på saken. Jeg synes man heller kan finne en balanse mellom det å bruke telefonen for mye, og det å legge den helt vekk. Så lenge man kontrollerer bruken sin så er det ikke noe galt i å ha/bruke mobiltelefon. Men dette vil det selvsagt være delte meninger om;-) Kommer vel an på hvor avhengig man er. Hilsen Lisa

  • Mihle (svar til Roger)

   Ikke alle har nok viljestyrke til å greie å bryte avhengigheten/vanen med å bruke mobilen på den måten.

 2. hva med å bli voksen å legge fra seg smarttelefonen og skaffe seg en du kan ringe og skrive meldlinger med?

  Jeg lover at du overlever og vil få et liv uten konstant stress og avbrytelser.

  Jeg forstår ikke at dere orker, ikke forstår jeg at dere ser på dere selv som offer i denne saken heller, men dere er jo offer i alt så.

  Te tilbake livet ditt og bestem over det selv, det kan du gjøre på et sekund hvis du vil.

  Svar på denne kommentaren

  • Hannah (svar til busa)

   Man kan ha tilgang til fordelene med en smarttelefon (billett på mobilen, GPS og kart, kamera) uten å la det gå over stokk og stein. En gammeldags telefon er ikke den eneste løsningen, man kan bruke moderne teknologi på en fornuftig måte.

   Det går fint an å avinstallere alle sosiale medier-apper, og om ønskelig deaktivere Safari. Så kan man beholde praktiske apper som Ruter, NSB, kart, YR.

   Det er ikke moderne teknologi som er problemet, men bruken 😉

  • stakkars lille deg, trenger du egentlig bilett på mobil, trenger du kart du som surrer rundt i ditt eget liv, trenger du egentlig mail på telefonen når du får det på pc?

   Dette her, ser jeg kun på som sutring, du/dere har alle muligheter til å slippe unna den slemme telefonen, så suter du over mangel på kart i livet ditt?

   Dere er ynkelige.

  • Akkurat det å avinstallere alle sosiale-media-apper var noe av det første jeg prøvde på da jeg tilslutt fikk meg en smarttelefon. Jeg avinstallerte på nytt og på nytt, og de var borte helt fram til neste oppdatering – gjerne bare et par dager senere. Alle jeg spurte trakk på skuldrene: Hvorfor vil du slette dem? Du behøver ikke bruke dem selv om de ligger der!

   Så jeg ga opp. Lot dem ligge. Men har du tips til hvordan jeg skal både få slettet dem og stoppet oppdatering/reinstallering, så kom med det! (Android-telefon)

  • Mihle (svar til busa)

   Enklere sagt en gjort.
   For en god del personer må man også ha tilgang til epost og internet på grunn av for eksempel jobb men man vil også ikke ta med seg en laptop overalt.

  • hørt om datamaskin før? Ingenting er så viktig at det ikke kan vente to timer,så du føler du må ha smarttelefon fordi du må lese mail?

   du har egentlig ikke forstått noen ting av livet,du får stå på der du tror du må svare på mailer innen 2 sekunder

  • Lars Petter G. Bøe (svar til busa)

   Ber du narkomane «skjerpe seg» også eller? Denne artikkelen er skrevet nettopp med tanke på at folk har vansker med å klare dette. Snakk om nedlatende holdning. Fint for deg at du bare kan bestemme deg for at sånn skal det bli, også blir det slik, men sånn er ikke verden for alle.

  • jeg har da hatt en enkelt telefon de siste 5 år og forstår da ikke hvor stakkarsli og ynkelig dere fremstår. Det er bare å ordne seg en telefon med ringing os Sms, så slipper du så mye stress og ødeleggende apptrykking, fører det livet ditt fremover og være appslave? neivel, så hvorfor har dere en slik telefon, den ødelegger jo hele livet deres.

  • Busa, med dine kommentarer motbeviser du at du har funnet fred og harmoni i livet ditt med den enkle telefonen din.

  • Skal ikke uttale meg på vegne av Busa, men selv hadde jeg fram til for snaut to år siden mobil med kun SMS+tale. Da fikk jeg i et spesielt prosjekt behov for en smarttelefon. Men med det prosjektet ferdig, er jeg tilbake til å bruke Lillebrok til SMS og tale – og vekkerklokke, men det var den gamle telefonen også. Det er helt fint for meg, og jeg lever i fred og harmoni med det.

   De som ikke i stand til å forholde seg fredlig og harmonisk til det er en rekke kodémuser som nærmest aggressivt overfaller med med alt det jeg må skaffe meg av apper, hvor super-gammeldags jeg er, og hvor vanskelig det er å kommunisere med meg når jeg verken nås på FB, Twitter, Snapchat eller noen av de andre. Når jeg trekker på skuldrene og sier «Greit for meg!», da opplever de seg nedvurdert og tråkket på og avvist, når jeg har så lite lyst til å kommunisere med dem at jeg ikke engang kan få meg en FB eller Twitter-konto! Jeg sier av vi møtes jo stadig, og jeg har epost og telefon og SMS, men det er visst ikke med på bekreft noe vennskap.

   Det forstyrrer ikke min fred og harmoni. Men freden og harmonien til noen av mine venner er ganske sterkt preget. Uten at jeg har tenkt å gjøre noe vesentlig for å bidra til deres sjelefred i så måte.

 3. Da har jeg satt min iPhone X på gråskala, selv om jeg aldri er fristet til å trykke på noen hjemknapp, for den finnes jo ikke 😉

  Men er jeg den eneste som ikke synes gråskala er stusselig? Jeg synes det var stilig jeg 🙂 Ekstra praktisk når man leser artikler og den slags. Mindre «støy»

  Min favorittapp er også Instagram, så vi får se om den mister piffen litt uten farger…

  Svar på denne kommentaren

 4. Tenker å prøve dette i uka som kommer. Blir spennende å se om det gjør meg litt mindre avhengig av telefonen. Snapchat og Instagram er mine topp 2, og der spiller jo farger en ganske stor rolle.

  Svar på denne kommentaren

 5. Hei! Flott sak. Og knallbra tips. Et annet som funker bra for meg, var å gå ned på månedelig datamengde. Nå sjekker jeg kun IG/Snap/Face/Safari på wifi. Dvs jeg ikke bruker telefonen andre steder enn på jobb og hjemme, men er likevel tilgjengelig ved behov. Alle varsler utenom tekst og ringing er naturligvis avslått.

  Svar på denne kommentaren

  • Spurv (svar til Jr)

   Og folk som skriver sinte kommentarer om meningsløse ting i nettavisers kommentarfelt er irriterende og mangler sosial kompetanse. Var det noe mer?

 6. Anders Løberg

  Jeg har bare en støtsikker og vanntett «dumtelefon» med knapper. Artig med GPS, du kan se om skiltet viser det samme som på kartet..
  Vi har fått teknologi-feber, og det finnes ikke medisin mot den…

  Svar på denne kommentaren

  • Lurer på om NRKs arkiver har opptaket fra stemmeopptellingen etter folkeavstemmingen om EF (aka. EU) i 1972 🙂

   Farge-TV var nettopp innført, men de fleste hadde bare s/h TV. De som designet sendingen hadde lært å bruke farger til å formidle informasjon: Når opptellingen skred fram, pendlet det store «øyet», med rødt på den ene siden og grønt på den andre, fram og tilbake over 50%-streken. Det store flertall seere skjønte ikke vitsen med det store grå feltet: Designerne hadde slumpet til å velge to farger som var klart ulike i farge-utgave, men som i s/h ble eksakt samme gråtone. Programlederne kommenterte hele tiden ut fra at publikum kunne se om rødt eller grønt presset seg over midtlinja, men det folk så var mellomgrått og mellomgrått, uten noen synlig skille.

   Moral: Vær obs på at du kan miste essensiell info når du tar bort fargene.

 7. Takk for flott og informativ artikkel!

  Blir litt satt ut av nivået av enkelte som kommenterer fryktelig nedlatende over mennesker de ikke kjenner i det hele tatt. Bare vit at det er ingen der ute som trur du er så mye bedre enn alle andre fordi du klarer deg uten en smarttelefon. Velger å tro at dere fremstår sånn bare fordi dere kjeder dere og søker litt spenning i den ellers så kjedelige hverdagen. Om dette skulle være deres virkelige ansikt, så ser jeg fryktelig synd på dere. Er det ikke veldig ensomt der du sitter og ser ned på andre ifra?

  Svar på denne kommentaren

 8. Håpløst!
  At voksne mennesker bruker tid på et lite apparat som i utgangspunktet var ment til å prate med hverandre, det er for dumt.

  Personlig bruker jeg fort en time i telefonen daglig for å prate med folk.

  Annen bruk av telefonen? Ja, rundt to minutter til å sjekke for mail som jeg venter.

  Har 108 gigabyte plass på telefonen,300 applikasjoner, de fleste brukt en gang.

  Spill på telefonen? Aldri!

  Svar på denne kommentaren

  • Ove Kristian (svar til Per)

   Før i tiden satt alle menn med dagens avis på bussen og leste den på vei til jobb. Og sladrebladene var populære. Nå har vi alt sammen på mobil. Så tidene har ikke forandret seg.

  • Tidligere dirigerte vekkerklokka når du skulle stå opp. At du nå får beskjed om å gå til høyre og venstre, at du spiser for fort, at du skal drikke mer cola, at det er en kinofilm du burde bruke pengene på, og hjelper deg holde takten når du trener – det er bare som den gang det bare var vekkerklokka. Ingenting har forandret seg.

   Jeg trekker på nytt fram Kodémus: old.efn.no/kodemus/kodemus.pdf (merk årstallet!), evt. tv.nrk.no/serie/fjernsynsteatret/ftea00001271/07-12-1971 for en TV-utgave.

   Om å overvåke hvor fort du spiser: «Smartfork» kan kjøpes på amazon.com/HAPILABS-104-HAPIfork-Bluetooth-Enabled-Smart/dp/B00FRPCQZ0 (Den ble også prsentert på bloggen «Internet of Shit» :-))

   Jo. Tidene har forandret seg. Det som i 1968 var en S-F horror/comedy-visjon er i dag mer eller mindre hverdagen for en god del mennesker.

 9. Sigbjørn Obstfelder

  Jeg ser paa den hvide himmel,
  jeg ser paa de graablaa skyer,
  jeg ser paa den blodige sol.

  Dette er altsaa verden.
  Dette er altsaa klodernes hjem.

  En regndraabe!

  Jeg ser paa de høie huse,
  jeg ser paa de tusende vinduer,
  jeg ser paa det fjerne kirketaarn.

  Dette er altsaa jorden.
  Dette er altsaa menneskenes hjem.

  De graablaa skyer samler sig. Solen blev borte.

  Jeg ser paa de velklædte herrer,
  jeg ser paa de smilende damer,
  jeg ser paa de ludende heste.

  Hvor de graablaa skyer blir tunge.

  Jeg ser, jeg ser…
  Jeg er vist kommet paa en feil klode!
  Her er saa underligt…

  Svar på denne kommentaren

 10. Sigbjørn Obstfelder

  Versjon for smartphonebrukere:

  Jeg trykker paa den hvide himmel,
  jeg trykker paa de graablaa skyer,
  jeg trykker paa den blodige sol.
  Dette er altsaa verden.
  Dette er altsaa klodernes hjem.
  En regndraabe!
  Jeg trykker paa de høie huse,
  jeg trykker paa de tusende vinduer,
  jeg trykker paa det fjerne kirketaarn.
  Dette er altsaa jorden.
  Dette er altsaa menneskenes hjem.
  De graablaa skyer samler sig. Solen blev borte.
  Jeg trykker paa de velklædte herrer,
  jeg trykker paa de smilende damer,
  jeg trykker paa de ludende heste.
  Hvor de graablaa skyer blir tunge.
  Jeg trykker, jeg trykker…
  Jeg er vist kommet paa en feil klode!
  Her er saa underligt…

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg har ikke pipe, men feieren kommer hvert år. Når jeg ber ham om å feie for egen dør, får jeg en geip og blir bedt om å kvittere «mottatt». Det har jeg aldri gjort.

  Jeg hører til de som ikke er alt for mye online, og bruker Doro Phone. Jeg får varsler om alt mellom himmel og jord fra Drammen kommune, som jeg flyttet fra for tre år siden. Men ikke feievarsel for hvor jeg faktisk bor. Der jeg bodde, inntil for tre år siden, var det klinkende klart at pipa var murt igjen forlengst, fra huseiers side. Feierfaen måtte inn og sjekke, samt ned i kjelleren for å sjekke sotluka. Som naturlig nok var tom.

  Send meg SMS om alt mulig viktig, Modum kommune, men det er ikke viktig å feie en pipe som ikke finnes. Send meg SMS når dere vil, Drammen kommune, men jeg bor ikke der lenger. Noe er fundamentalt feil og manglende når kommunene ikke vet elementære ting om sine innbyggere.

  Svar på denne kommentaren

 12. Thomas Refsdal

  Denne tjenesten servicevarsling.no som du viser til er en privat aktør som feierne har valgt å ta i bruk. Det er ikke riktig at vi som privatpersoner skal gå inn i diverse sider og oppdatere våre private adresser. Du skal heller kontakte din mobilleverandør som du ber om at din privat adresse blir registrert som gjeldende adresse på jobbmobilen. Dette har jeg gjort med min jobbmobil som jeg disponerer privat.

  Svar på denne kommentaren

 13. Reduce screen time with these simple steps

  […] trick is to make the phone boring. One can change the colors of the icons and make everything gray. This will be less tempting to the brain and contribute to a reduced dopamine reward, which in the […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.