nrk.no

– Det er jo umulig å slette alt, det dukker alltid noe nytt opp

Kategorier: Forbruker,Samfunn & Teknologi og forbruker

Foto: Martin Gundersen CC BY 4.0 SA

I over ett år har Per Thorsheim slettet sin personlige Facebook-historikk, men det er ikke bare enkelt uten å slette hele kontoen.

Facebook tar vare på enorme mengder data om oss. Om vi virkelig skal spole tilbake til steinalderen (2012) var det en enorm sak da østerrikske Max Schrems fikk 1 200 sider med Facebook-data om seg selv.

Facebook er på ingen måte den eneste sosiale medier-tjenesten hvor brukerne er produktet og ikke kunden, men det er den tjenesten de færreste av oss kan helt slå av.

– Jeg har forpliktelser som gjør at jeg må være i en rekke diskusjonsgrupper, så for meg er det helt umulig å slette Facebook helt, sier Per Thorsheim.

Han har siden senhøsten 2016 slettet Facebook-data om seg selv, men han skulle fort finne ut at dette ikke var en enkel oppgave.

For hvor mye kontroll har vi egentlig over våre data?

Fikk et gufs fra fortiden

Da Facebook gjennom funksjonen «På denne dagen gjorde du dette for X år siden» hentet fram noen personlige minner Thorsheim helst ville glemme, startet tanketoget: hvorfor gidder jeg å gi Facebook så mye av min personlige informasjon?

Han gikk derfor inn i sin egen aktivitetslogg på Facebook for å slette noen få hendelser.

Etterhvert begynte han å slette alle innlegg Facebook plasserte i nyhetsstrømmen for å minne ham på tidligere opplevelser.

– Jeg slettet et innlegg, trykket «refresh», og gjentok prosessen, men det fortsatte bare å dukket opp gamle ting.

Nå har han slettet over 15 000 kommentarer, innlegg, reaksjoner, bilder, og «pokes» fra aktivitetsloggen manuelt og ved hjelp av et tillegg til nettleseren Chrome.

Egentlig skulle alt av historikk før 1. februar 2018 være borte, bortsett fra de hendelsene som markerer at han får fått en ny Facebook-venn. De kan ikke slettes uten at vennskapsbåndet også brytes.

Likevel dukker det stadig opp bilder og innlegg som Throsheim tror han har slettet fra aktivitetsloggen.

I seg selv et uskyldig bilde, men et eksempel på ting som ikke blir borte.

«The Password Guy»

Per Thorsheim tipset i 2012 Dagens Næringsliv om at 6,5 millioner LinkedIn-passord var på avveie, og har i en årrekke jobbet med informasjonssikkerhet.

På Twitter kan hvem som helst se ham stråle foran en grå Volkswagen med registreringsnummer «Passord».

Jobben har gjort ham bekymret for at personlig informasjon kan komme på avveie, enten ved en hacking eller at gammel informasjon fortsatt er søkbar.

– Før var minnene kun i hodene våre, nå lagres de kanskje for alltid, sier Thorsheim, som er bekymret for at dette vil føre til selvsensur av meninger og preferanser som kan være utenfor «normalen».

En nordmann med konto på datingtjenesten Ashley Madison som Thorsheim var i kontakt med tok sitt eget liv etter at nettsiden med mottoet «Life is short. Have an affair» ble hacket. Over 36 millioner brukerprofiler ble offentliggjort i en stor datadump og ni millioner betalingstransaksjoner, ifølge The Verge.

– Disse dataene kunne ha blitt manipulert og det er ingen måte å vite sannhetgraden i informasjonen. Vi vet heller ikke alltid hele konteksten, noe som gjør at ting kan framstå langt verre enn de faktisk er, sier Thorsheim, som mener det er et problem at vi for lett tror på alt i datalekkasjer.

For eksempel trekker han fram at «ingen medier skrev rett etter lekkasjen at man kunne være singel og søke single der også».

Under den amerikanske valgkampen i 2016 ble epostene til valgkampsjefen for Hillary Clinton lekket av WikiLeaks. Uskyldige eposter ble tatt ut av kontekst eller misforstått.

Et illustrerende eksempel på hvor langt det gikk er Washington Post-saken «No, John Podesta didn’t drink bodily fluids at a secret Satanist dinner» som kritiserte flere av teoriene om valgkampsjefen.

Nedkjøling av samfunnet

Den nederlandske personvernsaktivisten Tijmen Schep mener samfunnet kjøles ned av de store datamengdene om oss. Under et foredrag på Chaos Communication Congress i Leipzig advarte han mot effekten overvåkingssamfunnet har på oss.

I etterkant av Snowden-avsløringene viste for eksempel en studie av Jonathan Penney at folk var mer varsomme på hva de søkte etter på Google og besøkte av Wikipedia-sider.

– Jeg tror ikke alle vil bli kjedeligere, men sosiale medier og vissheten om at vi blir overvåket gjør oss mer teatralske. Noen mennesker elsker det, andre vil blir kjedeligere, sier Schep.

På et samfunnsnivå er han bekymret for at bevisstheten om at vi overvåkes vil redusere «potensialet for sosial endring».

– Tenk for eksempel på Martin Luther King og bevegelsen for å legalisere samkjønnet ekteskap. Disse lyktes først når ideer på siden ble tatt inn i varmen av majoriteten i midten, men vanlige folk vil være mer tilbakeholdne med å slutte seg om slike saker hvis de vet de blir målt og sett.

Tilsynsorganet for telekommunikasjon i USA (FTC) publiserte i 2014 en rapport om dataforhandlerne som kjøper og selger personinformasjon av selskaper som Facebook, Google, forsikringsselskap, og markedsføringsselskap. Der la de ved en tre siders lang liste over typiske data som samles inn.

Blant dem var preferanser for spesifikke legemidler, kredittscore, politisk overbevisning, religiøs tilhørighet, og favorittkjendiser.

ProPublica fant for eksempel ut at man kan annonsere mot over 55 000 kategorier på Facebook, og at disse har blitt brukt til å forskjellsbehandle eldre jobbsøkere og at man kan velge å vise annonser for kun enkelte etnisiteter.

Chrome-tillegget som sletter for deg

Facebook lar deg i dag ikke slette interaksjonene dine via aktivitetsloggen på en enkel måte. Den eneste måten å slette alt er å helt avslutte forhold med Facebook.

Om du likevel vil sette i gang med å slette enkelte ting finnes det et tillegg for Chrome-nettleseren kalt «Social Book Post Manager» som gjør den mest tidkrevende delen av prosessen.

Tillegget har 145 000 brukere og nesten 20 000 brukervurderinger.

Til venstre: Aktivitetsloggen finner du øverst til høyre på Facebook. Til høyre: Slik ser Chome-tillegget ut. Skjermbilde: Facebook/Social Book Post Manager

I aktivitetsloggen kan du ved hjelp av tillegget velge tidsperiode og noen andre variabler for hva som skal slettes. Deretter vil tillegget søke gjennom loggen og begynne slettingen som den skulle være deg, bare hurtigere.

Noen begrensninger er det, Thorsheim og andre brukere forteller at ikke alt slettes den første gangen, og kanskje ikke andre gangen heller.

Det kan også være smart å passe på at tillegget ikke sletter hendelser som heter «XX har blitt venn med YY», da sletter du vennskapene dine.

Ennå sliter Thorsheim med å slette sine siste innlegg, hvorfor vet han ikke. For eksempel klarer han ikke å fjerne sin brukervurdering av forfatteren Dan Brown, som for øvrig fikk fem stjerner for fire år siden.

Nå er aktivitetsloggen nesten helt tom, og han har akkurat startet å slette annonsekategoriene Facebook har om ham.

Her er det mye forventet, blant dem «Norge» og arbeidsgiveren hans. Men også kuriøse morsomheter som preferanser for vannballonger, blomsterkjøp for kvinner i hans alder som snart skal ha bursdag, og fotballklubben Arsenal.

Det kan fort nevnes at Thorseheim ikke er fotballinteressert, i hvert fall ikke i Arsenal.

Men mest av alt er han forvirret over hvorfor akkurat han skulle like «memory foam»:

Foto: Johan CC BY 3.0-SA

42 kommentarer

  • Er kjempeglad for at jeg for en tid siden slettet fjasebokprofilen min. Føler at dette går mer og mer mot profetien til George Orwells 1984

  • Fredrik Andre Dale (svar til Marianne)

   Er det egentlig mulig å slette sin Facebook-profil? Jeg har hørt at om en sletter profilen sin, men senere ønsker å gjenopprette profilen, så kan en bare logge på igjen og profilen gjenopprettes akkurat som før en slettet profilen sin.

  • Ørn Trettavbyen (svar til Daniel)

   Tiltredes!

   Og for å være alvorlig, så får jeg mer massevis av sosial interaksjon ved bruk av diverse andre fora, som i hovedsak ikke lever av å selge opplysninger om meg, og også ved bruk av e-mail og telefon. Og da handler det aldri om likes for bilder av måltider eller enda mer poengløse streaks.

   Dessuten driver jeg med noe som snart er uhørt, nemlig å faktisk møte folk fysisk, eller IRL som det heter på internetsk ;-))

 1. Hans Terje Bakke

  Så ved å slette innlegg man ikke liker, lager man en alternativ historie. «Skriver om historien», på en måte.

  At alle opplevelsene våre etter hver setter elektroniske spor, kommer vi ikke utenom. Det hjelper ikke å ikke like det. Vi må bare lære å navigere i det.

  Det at jeg kan kommentere for alle her på «NRK» er bra mht ytringsfrihet, men tanken på spammen jeg vil motta i etterkant av å ha lagt inn den obligatoriske har motsatt effekt.

  Svar på denne kommentaren

  • Anders Hofseth (NRK) (svar til Hans Terje Bakke)

   Du skal oss bekjent ikke motta noe som helst spam når du legger inn epostadresse ved kommentering. Det eneste du evt. får, er melding om nye kommentarer på den spesifikke saken du kommenterer på (husker ikke lenger om det er automatisk eller at du setter kryss for at du ønsker å følge med i debatten). Får du noe annet enn det er det antagelig

   a) noe galt

   b) noe vi gjerne vil prøve å fikse opp i. Si fra, isåfall.

 2. Per Geerneralj

  Nrk skriver; Facebook lar deg i dag ikke slette interaksjonene dine via aktivitetsloggen på en enkel måte. Den eneste måten å slette alt er å helt avslutte forhold med Facebook.

  Er du helt sikker på dette at data slettes om facebook konto stenges ned? Såvidt jeg kan huske når jeg leste om face så tar facebook eierskap til at du legger inn på facebook, både data, bilder og relasjoner. Og selv om konto avsluttes så slettes ikke data – fordi du har gitt fra deg eierskapet da du startet med å akseptere selskapets EULA, den saken vi aldri leser og bare klikker OK på når vi signer opp for forskjellige tjenester vet du.

  Svar på denne kommentaren

 3. Når dere først skriver en så stor artikkel er det underlig at dere ikke nevner GDPR og at Facebook kun avpubliserer i dag – men at den MÅ slette alt etter 25.mai. Har dere ikke lest dere opp?

  Svar på denne kommentaren

  • Torsknes (svar til Marianne)

   GDPR har vel ikke tilbakevirkende kraft eller?
   De må vel forkaste data etter at GDPR trer i kraft ikke all data innsamlet FØR loven blir gjeldende?

  • Martin Gundersen (NRK) (svar til David)

   Det skal være mulig å permanent slette Facebook-kontoen din og dermed slette all data.

   Denne saken fra The Telegraph oppsummerer fint forskjellen mellom å deaktivere og slette kontoen.

   Håper det er til hjelp.

   NB: Valgte ikke å eksplisitt nevne GDPR, men saken rører borti den overordnede debatten om eierskap til egne data.

  • Ja er det konkrete bevis på at facebook sletter data? Tidligere så har det tvert imot vært skrevet side opp og side ned om det motsatte. At facebook har permanent eierskap til all data om deg, inkludert bilder etc. Dette er også omtalt i EULA når en lager seg en bruker på face.

   The Telegraph sier at kontoen kan slettes, men de sier ingenting om noen har bekreftet at all data faktisk slettes.

  • Per Thorsheim (svar til Marianne)

   Heisann Marianne!

   Jeg står til ørene i GDPR hver eneste dag. I dialogen med Martin (som har skrevet saken) så nevnte jeg GDPR og mere til. Fokus i saken er imidlertid ikke GDPR, men det at det er så «#)»»#¤& vanskelig å slette mye innhold uten å slette hele kontoen.

 4. Jeg har aldri vært på VB, men har et litt pussig «problem» (i hermetegn): Alle tegner glansbilder på FB av seg selv, sine opplevelser og aktiviteter. Jeg har en venn som også er sånn – men siden jeg ikke er på FB, får jeg ikke se glansbildet hans. Men han insisterer stadig på å vise meg på mobilen sin hva han lar lagt ut på FB, slik at også jeg kan få lov til å bli deaktig i hans vellykkethet.

  Egentlig er det unødvengig: Når vi snakker sammen er det alltid uhyre viktig å fortelle, ansikt til ansikt, om sine aktiviteter i FB-glansbilde-stil. Hvis han senere insisterer på at jeg må se hva han har skrevet på FB, kan jeg se i skift samme historie som jeg tidligere har fått muntlig. Han er en som en legemliggjøring av sin egen Facebook-side… Kanskje det ikke er så mye på hvordan det formuleres, men på hva som er verd å fortelle om fra sitt liv: Det er ikke så veldig blanke glansbilder, men alt jeg høer om er av glansbilde-typen. Intenting er grått og kjeldelig, traurig eller mislykket. Ingenting slikt er bryet verd å si noe som helst om, ikke engang til en god venn.

  Neida, det gjør meg ikke noe. Men det oppleves litt annerledes når en person du kjenner som et helt ordinært menneske står og forteller deg ting som får ham til å framstå som den super-typen, ikke bare på FB men også «live». Etterhvert vil det sikkert bli vanligere at gode venner møter hverandre også personlig som om de var sine FB-glansbilder. Da blir vi mer rutinerte med å se gjennom fernissen, og tolke fortellinger og samtaler etter samme skala som FB-postingene. Jeg har emda ikke lært meg det. Kanskje jeg skulle få meg en FB-konto bare for å trene meg selv opp til det…

  Svar på denne kommentaren

 5. Vidar H. Andersen

  Jeg har som rutine å slette alt, bortsett fra det lille jeg vil ha der, hver uke. Første gangen jeg gikk gjennom loggen, tok det to uker å slette alt. Så begynte jeg på nytt og på nytt til alt var borte. 5 ganger gikk jeg gjennom loggen manuelt før alt var borte fra profilen min, innkludert Likes, Delinger osv… Totalt brukte jeg 6 uker på dette. En herlig følelse når alt var borte. Men….. Er det egentlig borte? Nei det er jo ikke det. Bortsett fra at det ikke vises på profilen min, da 😊 håper jeg …

  Ps: Jeg hater tlf-tastatur 😊

  Svar på denne kommentaren

 6. Mange tror at det eneste du kan gjøre er å slette Facebook kontoen. Dette stemmer altså ikke.

  For det første er det stor sannsynlighet for at Facebook fortsatt oppbevarer informasjonen du har delt med de etter kontoen er slettet. De gjør blant annet stor forskjell på å «slette» en konto og å «deaktivere» en konto. Selv om du tror at kontoen ble slettet, er den mest sannsynlig bare deaktivert slik at den raskt kan aktiveres igjen om du skulle angre (med all relatert informasjon).

  For det andre, er den beste måten å «slette» kontoen sin på å begynne å *gradvis* oppgi feil informasjon:

  1) Legg til bilder av folk som ikke er deg selv.

  2) Sjekk inn på steder du aldri har vært (Australia kanskje?).

  3) Legg til «venner» som du ikke kjenner, som befinner seg langt unna.

  4) Legg til et tilfeldig mellomnavn

  5) Slett noen av de gamle vennene dine.

  6) Finn et bilde av et nygift par tatt på avstand. Dette er nå ditt nye profilbilde.

  7) Endre etternavn og oppgi at du er gift med Jane Henderson fra Sydney.

  8) Skryt av din nye jobb som krokodillemater i Brisbane. Slett flere gamle venner.

  9) Det nye mellomnavnet ditt er nå fornavnet ditt. Mellomnavnet kan du endre til en bokstav.

  10) Bli medlem av grupper som har ingenting med dine virkelige interesser å gjøre. Hvis du liker biler og racing, er du nå veldig interresert i hekling. Slett flere gamle venner. Bli kjent med nye.

  11) Du har nå ingen venner igjen fra ditt gamle liv i Norge.

  12) Dine Australske venner får høre titt og ofte om skilsmissen med Jane.

  13) Du flytter til Honduras.

  14) På det nye profilbilde er du iført en palmebladkjole.

  15) Du skifter kjønn og innleder et forhold med en lokal indianerhøvdning. Merkelig nok har han Facebook.

  16) Ditt nye etternavn inneholder 43 bokstaver og betyr «Hårete, illeluktende dame» på et lokalt språk.

  17) Du stiller som presidentkandidat i Venezuela. Ingen hører fra deg siden.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg er ikke, og har aldri turt være på Facebook. Men forleden dag lot jeg meg friste til å prøve FB sin Messenger, og det uten å registrere meg på FB. Det krevdes kun at jeg oppga navn og telefonnummer.

  Opprettet to kontakter med nærmeste familie og kun det. Ga ikke tilgang til kontakter på telefonen. Neste dag åpnet jeg appen og fikk inn en mengde forslag om å legge til dels kjente og dels helt ukjente personer som kontakter. Tror noen av dem var snappet opp av FB gjennom adresse eller at kona som ene kontakt er på FB. Det synes jeg var guffent.

  Da jeg så leste i vilkårene viser det seg at jeg IKKE KAN slette meg fra Messenger. Mitt navn og telefonnummer forblir der. Ikke mulig å logge ut engang. Enda mer guffent.

  Svar på denne kommentaren

 8. Maria Kjelstad

  På Facebook er det da så mange hyggelige menn som blir forelsket i meg etter fem sekunder, så hvorfor skulle jeg slette profilen min? Jeg har stor tro på at samtlige av de ørten forlovelsene jeg har inngått der vil føre til bryllup… De er sannelig tålmodige disse forlovedene mine. Skvetne er de heller ikke, selv etter at jeg har fortalt dem om alle mine tidligere ektemenn som har dødd på mystisk vis…

  Svar på denne kommentaren

  • Ber de deg også sende dem penger til flybiletten slik at de kan komme og besøke deg?

   Det er vel det vanlige for billedskjønne russiske kvinnfolk som blir bunnforelsket i oss gamle gubber, bare ut fra navnene våre. Det vil si: Jeg har aldri tilfredsstilt deres intense erotiske hunger, men har blitt fortalt at bare jeg sender noen få tusenlapper til flyreisen vil de være min for alltid.

   Antagelig snakker de mye seg imellom om hvor attraktiv jeg er, for det en lang rekke av dem som stadig forsøker å slå frampå. Jeg har bestemt meg for at jeg vil la dem få slåss segimellom, der de befinner seg, om hvem som skal få meg, og når én seierkvinne står igjen vil jeg vurdere å spandere et par ferieuker for å ta henne i øyensyn. Det er litt snillere enn å få henne til å komme hit og bli sjokkert over hvilken utslitt gammel gubbe hun har hengt seg på. Antagelig vil hun prise seg lykkelig over at hun ikke kom til meg, med alle de forpliktelsene det ville medført.

 9. Det er blitt en tragikomisk trend dette at man nå skal slette det man tidligere har lagt ut. FB publiserer ikke annet det den blir matet med, at FB «vet alt om deg» er DIN EGEN SKYLD. FB er som ett stort rom med masse mennesker, en kafe. Skriker man og bærer seg og avslører ens hemmeligheter, så må man regne med at dette blir husket og man kan bli minnet på det.
  Så resepten på ett godt «FB-liv» er egentlig: «-HOLD KJEFT!» – ikke skriv noe inn. Man kan faktisk være en del av dette ofte nyttige sosiale forumet.

  Svar på denne kommentaren

  • Kit Haig (svar til Magne H)

   Helt enig med det du siger Magne, på FB er du på en offentlig platform også når du er i en lukket gruppe, og en må opføre sig der efter…»tænk før du taler»

 10. Frode Fredriksen

  I ly av alt som dukker opp om diverse sosiale medier, har jeg nå fått bekreftet mine spådommer i mangfold noe som naturligvis er årsaken til at jeg aldri bet på agnet…

  Jeg er en fri fisk i det uendlige havet fyllt med plast.

  Svar på denne kommentaren

 11. Jeg har familie og venner spredt over hele verden og FB gir oss en fantastisk mulighet til å dele og oppleve noe av det som skjer i hverandres liv, store og små ting i livet og som betyr noe for den enkle, blir lagt ut og det gir alle følelsen av at vi kjenner hverandre litt bedre i gjennom mange år, selv om vi bor på motsatt side av kloden. Jeg ser hvordan de unge mennesker forandre seg, hva de er opptatt med, osv. Når vi en sjelden gang møtes, kan vi være øyeblikket sammen og snakke om våre liv nå og fremover fordi vi har fulgt hverandres liv i de siste mange årene. I min verden er FB en flott plattform for å møte venner og familie. Det er sørgelig at der er så mange som ikke ”forstår” å bruke den til glede for andre og seg selv, men vi kan ikke gi teknologien skylden for det.
  FB er en offentlig plattform, ikke post noe der som du ikke mener har interesse for de som sitter rundt deg, hvis du ikke ville reise deg opp og sige/vise det du tenker å poste så la vær.

  Svar på denne kommentaren

  • I dag synes mange å tro at kontakt med venner og slektninger var noe som ble muliggjort av FB. Før FB satt vi innesperret i mørke huler uten engang å se lysskinn utenfra.

   Virkeligheten var ikke slik. For en generasjon (og mer) siden, skrev vi lange brev til hverandre, der vi fortalte om hva vi drev med til slektninger og venner. Brevene ble besvart og bevart, det var ikke flyktige minner etter at de var lest. Vi la ved fotografier i brevene, senere fikk bestemor egen-brente DVDer med videoen av ungene (eller CD med lydopptak). Allerede for femti år siden hadde de fleste telefon for å kunne ringe og snakke direkte med hverandre: Da jeg var guttunge, på 1960-tallet, hadde vi som tradisjon at vi hver lørdag snakket med bestemor, fire hundre kilometer unna.

   Ingen brukte brevene vi skrev til hverandre, bildene og videoene vi sendte, eller telefonsamtalene vi hadde, som grunnlag for reklameframstøt, for å kartlegge livsstil og preferanser, eller for å spore oss. Det var våre private liv som ikke vedkom andre.

   Vi hadde brevvenner: Vennskap med reelle personer, som vi hadde valgt oss på grunnlag av personlige, menneskelige egenskaper, og vi hadde individuelle, aktive forhold til hver enkelt av dem. Enkelt-vennene betydde noe, ikke antallet.

   Naturligvis gir dagens teknikk oss noe mer enn for en generasjon siden: Nå kan du se ansiktet til den du snakker med. Det går mye fortere å sende ting over nettet enn i fysisk post, du behøver ikke være hjemme for å motta post osv.

   Men du trenger ikke FB til det! Epost, med foto/video-vedlegg, er like privat som fysisk post (bare du lærer deg å bruke X.509-kryptering). IP-telefoni kan bruke et webkamera for bilder. Vennegrupper kan formidle meldinger til gruppens private postliste. Du kan sette opp din egen blogg der du selv beholder retten til det du skriver, og uten å være sensuert av fremmede super-moralister, osv. osv.

   I realiteten tilbyr FB lite som du ikke også kan gjøre uten FB! FB er bare én av mange måter å gjøre ting på, og det også mye du ikke kan gjøre i FB også. (Ta f.eks. Second Life – som knapt noen husker lenger – der du kunne møte andre mennesker interaktiv og drive felles aktivitet sammen med, fra å gå på kafe til å bygge hus, i en modell-verden. I dag er det ingen som savner det i FB. Det «ekstra» FB tilbyr er ikke mye viktigere!)

   Er virkelig gevinsten ved å bruke FB så enorm at det er verd å gi opp alt privatliv for å få disse mulighetene? Ingen jeg kjenner har noen bedre grunn til å bruke FB enn at «Det er det alle andre bruker». All informasjon som formidles kunne «egentlig» gått på andre, private, usensurerte og avlyttingsfrie kanaler.

   Også i (papir)brev-tiden kunne vi «som ikke har noe å skjule» sende våre brev i åpen konvolutt, slik at hvemsomelst kunne ta ut brevet og lese det. Likevel klistret vi igjen konvolutten. Nå sender vi selv de mest personlige beskjeder i åpen konvolutt, vel vitende om at postmannen vil lese brevene våre for å finne ut av våre interesser slik at han vet hva han kan prøve å få solgt til oss. Han finstuderer fotografiene som er vedlagt brevet: De han misliker kasserer han og sender oss en advarsel; de han liker beholder han og kaller for sine. Vi synes det er greit nok; vi har ikke noe å skjule.

   Eller… Dere synes det er greit nok. Jeg synes det ikke.

 12. Jeg har aldri brukt og kommer aldri til å bruke sosiale media fra min Android-mobil. Skulle svært gjerne ha slettet alle slike apper. Jeg kan jo slette dem … men så snart det kommer en oppdatering (og det er ikke mange dager mellom hver gang!) blir appen reinstallert igjen.

  FB, Twitter, Instagram og diverse Google-ting maser stadig vekk om at de vil «hjelpe meg å komme igang». Kan noen hjelpe meg til en referanse til hvordan jeg får dem alle til å holde kjeft, og ikke våkne til live igjen når jeg har erklært DØ, du lille j**el! Forsvinn! Jeg vil aldi se deg mer på min mobil!

  Er det overhodet mulig å bli kvitt det, eller er det en forbannelse som vil henge over meg til evig tid fordi jeg har skiftet ut min gamle Nokia 3210? Er det en straffedom for å ha sviktet Nokia? 🙂

  Svar på denne kommentaren

 13. Protip: lag en public PGP nøkkel som går ut på dato om en måned eller to. Last opp til Facebook. Bekreft. Alle notifications fra Facebook sendes nå kryptert til deg. Når nøkkelen går ut på dato så blir det *stille* i mailboksen din.

  Obs-obs: passord reset & account recovery ble plutselig litt vanskeligere.

  Svar på denne kommentaren

 14. Facebook vil «beskytte» brukerne ved å overvåke alt de gjør på internett

  […] har også tidligere skrevet om Facebooks overvåkning av brukere, og hvor vanskelig det er å kontrollere sine egne […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.