nrk.no

En hyllest til beta-testeren, og ny iOS-app for TV

Kategorier: Apps,Mobil & NRKTV


Denne uka ruller vi ut ny NRK TV-app for iOS, men det kunne vi ikke gjort uten de 1039 beta-testerne som bidro med tilbakemeldinger.

Jeg skrev utdypende om bakgrunnen for den nye NRK TV-appen for iOS da vi startet betatestingen i høst. Kort oppsummert har vi skrotet den gamle appen for å oppgradere brukeropplevelsen og tilpasse den deres seervaner.

Det håper jeg vi har klart, om ikke antar jeg at vi hører fra dere de neste dagene.

Tusen takk Jonathan!

Ingenting av dette hadde vært mulig uten Jonathan og de 1038 andre betabrukere som har hjulpet oss med bugs og forslag til forbedringer. Tusen takk alle sammen!

Vi gjorde for eksempel forbedringer på fullskjermsvisningen etter denne tilbakemeldingen fra Jonathan:

Og en annen bruker meldte ifra om feil på Chromecast, noe vi nå heldigvis har fått rettet opp:

Det er viktig for oss å lage apper som passer inn i folks hverdag. Derfor er vi helt avhengig av å få innspill fra dere. Vi er på ingen måte ferdige, og vi kommer fortsatt til å trenge dine tilbakemeldinger.

Du kan fremdeles riste på telefonen og komme med forslag til forbedringer av appen.

Jeg kan fort nevne her at Android-brukerne heller ikke er glemt. Android-appen har fått flere store og små oppgraderinger i høst, og det er ventet flere utover våren.

Har du Android og lyst til å få det siste nye før alle andre? Bli beta-bruker!

Vi har trykket på knappen

Nå har vi akkurat trykket på knappen for en gradvis utrulling av helt ny app til iOS.

Det betyr at vi gjennom den neste uka sender ut oppdateringen til flere og flere brukere over en periode på syv dager.

Om vi oppdager noen kritiske feil, kan vi stoppe utrullingen og rette feil før alle oppgraderer. Om du ikke er en av de første, kan du enkelt søke opp NRK TV i App Store og oppdatere selv.

Ny forside med grupper for bedre oversikt (venstre), og forbedret navigasjon inne i en serieside:

Dette er nytt:

 • Ny forside og navigasjon
 • Ny visning av serier og episoder
 • Ny videoavspiller
 • Algoritmedrevne anbefalinger
 • Slått sammen Favoritter og «Fortsett å se»
 • Programguiden flyttes ut av appen (vi jobber med en ny versjon)
 • Forenklet visning av direktekanaler
 • … og en hel del andre småforbedringer

Ny kategorivisning med samme innhold som Apple TV (venstre), og ny side for mitt innhold med bedre oversikt:

Savner du innhold eller opplever feil f.eks. med wifi, Chromecast eller avspilling kan du ta kontakt med Publikumsservice på [email protected]. Om du har andre spørsmål er er https://nrk.no/kontakt/ det beste stedet å starte.

Slik får du forbedringene før alle andre

Har du lyst til på oppdateringer for iOS før alle andre?

Vi trenger fremdeles betatestere:

Til slutt håper vi at ikke bare beta-testerne, men også alle andre setter pris på versjonen som nå ruller ut.

44 kommentarer

 1. Truls Drageset Dydland

  Hei! Har dere gjort det mulig å endre kvaliteten? Per idag kan man kun velge mellom «høy» og «lav». Den ene trekker haugevis med data mens lav gir så dårlig bilde at det ikke er vits. Savner noe midt i mellom som ikke tar 1gb+ i timen når nyheter og sport skal streames til TVen på hytta!

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Truls Drageset Dydland)

   Hei Truls! Vi driver å ser på akkurat det. Målet er jo å tilby en kvalitet som gir god nok seeropplevelse med lite data. Så det som blir rullet ut er at lav kvalitet er de to laveste kvaliteter. Dvs at du får nest laveste om du har båndbredde. Vi er ikke helt ferdig med å teste hva som blir best, men det skal bli bedre.

  • På min antakelig gamle android app er det 5 hastighetvalg. Bruker mest 1GB = 2t, som faktisk bruker klart mindre data enn det. Speiler da mobil til Chromecast på hytta. Litt dumt da mobil blir opptatt og drar batteri. Om jeg bruker App cast så tar chromecast over og sluker ca 2-3 GB pr time. Finner ikke setting som unngår det. Samme med Altibox app etc.

  • Det og enkelt kunne justere kvalitet er noe jeg savner veldig. Det er ønskelig å kunne justere kvaliteten i avspillingsvinduet, slik som YouTube. YouTube har også en mulighet under innstillinger som heter: «Spill av HD bare på WiFi» dere kunne jo hatt: «Spill lav kvalitet på mobilnett». Poenget er jo at jeg ønsker å bruke minst mulig data via mobilnettet, men kjøre best mulig kvalitet via WiFi.

 2. «Om du ikke er en av de første, kan du enkelt søke opp NRK TV i App Store og oppdatere selv.»

  Hvordan gjør man det?

  Når jeg søker opp NRK TV-appen i AppStore ser jeg at siste versjon er 5.0, men jeg kan kun velge «Åpne», og da åpnes version 4.9.8, som jeg har installert…

  Svar på denne kommentaren

  • Tony Jøsendal (NRK) (svar til Rune Gulliksen)

   Hei Rune. Dette er noe vi eksperimenterer med. Vi jobber generelt med å hjelpe brukeren å raskest mulig komme i gang med å se TV innhold, og autoplay er et av tiltakene her. Basert på testing har vi erfart at brukeren veldig trolig ønsker å starte avspilling ved valg fra en episodeliste. Men for en enkeltstående dokumentar eller for innhold som velges fra f.eks. forsiden vi er mer usikker. I første versjon har vi gjort det enkelt og lagt på autoplay overalt for å lære. Vi ser nå på hvor det gir mening å ha autoplay og hvordan logikken bør utvides.

  • Hans-Olav Hodøl (svar til Anders Presterud)

   Jeg vil bare understreke det som skrives her at det absolutt bør være mulig å slå av autoplay i innstillinger. Legg da gjerne også inn et valg i likhet med datasparingsmodusen hos Facebook, nemlig at autoplay er på når man er på wifi, men av når man er på mobildata.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Rossel jean marie)

   Tusen takk for det! Om du kommer på forslag til forbedringer, husk at du også kan riste telefonen og sende oss tilbakemelding.

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Johan)

   Tusen takk for det Johan! Om du kommer på forslag til forbedringer, husk at du også kan riste telefonen og sende oss tilbakemelding.

 3. Lars Viktor Brusand

  Dere MÅ virkelig gjøre noe med både iOS- og AppleTV-appen når det kommer til distriktsnyheter. Har sendt e-poster om dette og bedt dere finne ei bedre løsning enn den «steinalder»-løsninga som er i dag. Det er ingen grunn til at jeg som på Vestlandet skal ha Østlandssendingen som standard distriksnyhetssending, og at jeg må søke opp den jeg ønsker å se.
  Teknologien er mer enn god nok til å få til ei bedre ordning enn dere har i dag.
  Man kan eksempelvis legge inn hvilket distrikt man ønsker å ha som standard for distriktsnyhetene. Bør jo være temmelig enkelt å få til.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Lars Viktor Brusand)

   Hei Lars Viktor! Vi er klar over utfordringen. Slik det er akkurat nå teknisk, må vi ha 10 ekstra strømmer av NRK 1 gående 24 timer i døgnet. Det er vi ikke rigget for teknisk. Vi ser på ulike løsninger på det,som skal gjøre sendingene raskere og mer tilgjengelig. Jeg kan ikke love noen dato, bare at vi er klar over problemet og ser utfordringen. Vi skal være fra hele landet til hele landet, også NRK TV.

 4. Er det planer om å gi oss mulighet til å justere hastigheten på avspillingen? Jf. f.eks. Youtube der man kan velge mellom flere ulike avspillingshastigheter. Dette er noe jeg har savnet i mange år. Det gjelder for så vidt alle plattformene til NRK nett-TV.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Andreas)

   Hei Andreas!

   Det å kunne justere hastighet har vi ikke på blokka enda. Men, jeg er nysgjerrig på hva du bruker det til. Hvilket type innhold ser du? Er det raskere eller saktere du da ser det? I hvilken situasjonener bruker du dette? Hvilken nytte opplever du at dette gir deg?

   Kjartan

  • Takk for tilbakemeldingen.

   Jeg bruker det utelukkende til raskere avspilling. Hovedformålet for meg er nettopp det å kunne se innholdet på kortere tid. Dette gir meg mulighet til å se mer innhold. Nytten er særlig stor på lengre program, som er det jeg i hovedsak ser på NRK.

   I utgangspunktet syns jeg det er nyttig å ha denne muligheten i alle typer program (filmer, serier, dokumentarer osv.). Ved å ha flere mulige avspillingshastigheter kan jeg tilpasse dette både til innholdet og typen program. Noen programmer er «lettfordøyelige» og kan fint spilles av i 1,5x/2x. Andre programmer vil jeg nyte i fred og ro og spiller av i 1x. Noen ganger har jeg god tid, og andre ganger mindre tid.

   Personlig opplever ikke jeg at å spille av program i raskere hastighet gir meg mindre glede av programmet, eller at jeg går glipp av noe vesentlig. Selvsagt med noe forbehold om hvor fort jeg spiller av og type innhold. Tvert i mot opplever jeg at å kunne tilpasse hastigheten gir meg mer glede. Jeg får sett flere programmer jeg har lyst til å se. Og til slutt er det jo det det handler om. Håper dere kan vurdere denne funksjonen i framtidig utvikling.

   God helg.

 5. Hva med å gjør det mulig å kunne laste ned program som kan sees offline? Laster ned ofte på Netflix, Amazon, TV2, Viaplay, itunes. Lisenspengene burde jo gå til de da jeg knapt ser Nrk bortsett fra dokumentarer.

  Svar på denne kommentaren

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til martin)

   Hei Martin,

   Kan dessverre ikke si så mye mer enn at vi ser på det. Utfordringen ligger i rettighetene, det er ikke så teknisk vanskelig selv med innebygd kryptering av innholdet.

   Kjartan

  • Kjartan Michalsen (NRK) (svar til Yngve Spjeld-Landro)

   Hei Yngve,

   Dette er noe vi vurderer. Det ville være bare selve grensesnittet,selve innholdet og metadata vil måtte være på den målformen det er skrevet.

   Kjartan

  • Yngve Spjeld-Landro (svar til Kjartan Michalsen)

   Det er grensesnittet eg ogso taler om 👍
   Men det er ikkje noko å «vurdere». Nynorsk og bokmål vart jamstelte av Stortinget i 1885, det er på tide at dokker får det med dokker. Ikkje minst med tanke på at namnet dokkar er Norsk RIKSkringkasting. Riket strekkjer seg litt utanfor ring 3 😉

  • Tony Jøsendal (NRK) (svar til Vidar)

   Hei Vidar. I den nye appen skal du kunne bruke spoleknappene også når du caster. Si ifra om du fortsatt opplever problemer og send gjerne skjermbilde til [email protected] 👍🏻

 6. Christoffer Furnes

  Det hadde vært fint om kan se hva man allerede har sett, mener denne funksjonen var argumentet når innlogging ble lagt til, men har aldri fungert her ihvertfall.

  Det hadde også vært flott om dere kan få radioappen til å alltid starte igjen etter den blir avbrutt av feks en alarm. Denne funksjonen ser ut til å forsvinne med hver iOS oppdatering.

  Svar på denne kommentaren

  • Leif André Brekke (svar til Tony Jøsendal)

   Hei, Tony. Kan du forklare hvordan dette skal se ut for brukeren, f.eks. hvilket ikon/symbol som brukes for å illustrere at en episode er sett? Jeg har sett Broen både på min Android-mobil og på tv.nrk.no, men det er ikke mulig å se hvilke episoder jeg har sett i episodelisten (tv.nrk.no/serie/broen/KKDS10007216/sesong-4/episode-1), verken på mobilen eller i nettleseren. Jeg er innlogget både på mobil og i nettleseren, og det ER mulig å se hvilke episoder jeg har sett om jeg går til Historikk under tv.nrk.no/mittinnhold, men det er ikke særlig brukervennlig å måtte gå dit for å finne ut hvilke episoder jeg har sett. Er iOS-appen annerledes?

  • Tony Jøsendal (NRK) (svar til Christoffer Furnes)

   Vi er kjent med at radioappen ikke starter igjen etter å ha blitt avbrutt. Det vil komme en versjon etter neste oppdatering som forbedrer dette (og flere ting rundt avspilleren). Takk for at du sier ifra 🙏🏻

  • Christoffer Furnes (svar til Tony Jøsendal)

   Bare en idé; kunne man brukt radioapp’en som klokkeradio? At feks man kan ha en innstilling som skrur på en bestemt kanal på et tidspunkt man setter inne i appen? Savner klokkeradioen som forsvant med FM-nettet. Alle har jo telefonen på nattbordet i dag uansett.

 7. Savner også programoversikt for TV-kanalene deres!

  -Hvorfor ble dette fjernet?
  I dag så er det kun en link til nettsiden deres, det er kronglete og bakvendt ift. hvordan det var før.

  En annet STORT savn er oversiktene «Aktuelt» og «Mest sett».
  Appen er rett og slett mangelfull uten disse oversiktene. Vennligst fiks 🙂

  Svar på denne kommentaren

 8. Førsteinntrykket er en mye bedre opplevelse 🙂

  Men savner «vis bare tilgjengelige episoder». Særlig på feks Brannmann sam og lignende der det er 150 episoder, men bare 5-6 tilgjengelige episoder..

  Svar på denne kommentaren

 9. Har problemer med appen når jeg kobler telefonen til HDMI og storskjerm. Før virket dette bra, men nå speiler den kun skjermen, og skrur seg av når skjermen skrus av. Vil dere kikke på dette?

  Svar på denne kommentaren

 10. Etter at den nye appen ble rullet ut har jeg problemer med skjermbilde på TV.
  Jeg bruker HDMI fra iPad til TV. I den tidligere app versjonen ble hele TV skjermen brukt. Nå er det er kun ca 50% av skjermen som blir brukt. Ser ut til å være noe av det samme problemet som Paul Fevang beskriver ovenfor.
  Jeg har istedet prøvd å streame fra NRK.no. Problemet der er at teksten ikke kommer på TV’en. Den vises på iPaden – men ikke på TV.
  Jeg håper dere har muligheten til å undersøke hvorfor skjermbildet ikke fyller TV skjermen og at dette kan løses.
  Tusen takk for hjelpen.

  Svar på denne kommentaren

 11. «Ny» Android-app til NRK TV – kan vi få kake nå?

  […] litt siden skrev jeg om den helt nye iOS-appen vår til NRK TV. Og det er alltid gøy å lansere noe nytt. Det ble kake og mange ledere som ville si noen […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.