nrk.no

En podcast-prat om kryptovaluta

Kategori: Podcast

Torbjørn Bull Jenssen på besøk i podcast-sofaen vår. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no
Torbjørn Bull Jenssen på besøk i podcast-sofaen vår. Foto: Marius Arnesen / NRKbeta.no

I en periode denne uken passerte kryptovalutaen Bitcoin $11000, og valutaen har økt voldsomt i verdi de siste månedene. Hva i huleste er det egentlig som foregår? Er Bitcoin, som tilhengerne hevder, det nye «digitale gullet», eller er det, som kritikerne hevder, et sofistikert pyramidespill.

Tidligere i år satte vi oss ned med Torbjørn Bull Jenssen, analytiker i Menon Analytics, og tok en lang og god prat om de ulike aspektene rundt Bitcoin.

Resultatet ble en podcast, som du kan høre her, eller der du vanligvis hører podcastene dine.

1 kommentar

 1. Kult med ein slik podcast. Men tykjar det kunne gått litt meir i dybda, for eksempel når dykk nemnte ulike coins derivert frå Ethereum, så snakkar dykk vel om og ikkje tokens og ikkje coins?

  Andre punkter som er særs sentralt no er:
  – Sentralisering av bitcoin(Blockstream)
  Som Torbjørn implisitt nemner når han snakkar om strukturen rundt eller «på» bitcoin.
  – Det neste fornuftige punktet ville då vere skalering av bitcoin (offchain vs onchain), som eg vil nevne som ein av hovudgrunnane til at vi fekk forken Bitcoin Cash (som Torbjørn kallar bitcoin duplikat). Tykjar denne praten var litt vel emosjonell frå Torbjørn sin side. Strengt tatt så er det ingen som eige Bitcoin varemerket, ein slik tankegang markerar kanskje eit skifte i definisjonen av kryptovaluta.
  – Her ville det då vert naturleg å gå inn på ulike kryptoinfrastruktur, Proof of Work vs Proof of Stake, og IOTAs directed acrylic graph. Interessant nok så hevdar IOTA og ha løyst skalering-, sentralisering- ,mikrotransaksjon-, og bærekraftproblema til krypto (bitcoin bruker uhyre mykje energi). Om dette er hype eller faktisk sant skulle eg gjerne likt å vite.

  Viss det hadde vore mogleg så hadde det vore særs interessant å fått folk frå dei ulike leirane i kryptospace, for eksempel David Sønstebø frå IOTA, Torbjørn som de-facto bitcoin core representant, og Rick Falkvinge som representat for Bitcoin Cash.

  Svar på denne kommentaren

Vil du kommentere? Svar på en quiz fra saken!

Vi er opptatt av kvaliteten på kommentarfeltet vårt. Derfor ønsker vi å sikre oss at alle som kommenterer, faktisk har lest saken. Svar på spørsmålene nedenfor for å låse opp kommentarfeltet.

Hvordan betaler Torbjørn for øl med bitcoin?

JP Morgan-sjefen mener bitcoin er

Etherum ble i sin tid splittet i

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.