nrk.no

En bemerkelsesverdig notatblokk

Kategorier: Gadgets & Teknologi og forbruker

reMarkable
Min naive strek har ikke forandret seg siden jeg var liten. Men verktøyet er nytt.

Det papirløse kontor – vi har hørt om det i så mange år at det nærmest har blitt en vits, men reMarkable har gjort drømmen litt mer virkelig.

Vi har fått tegnebrett, store mobiltelefoner og nettbrett med elektronisk penn. Til og med Apple har åpnet for bruk av penn som redskap på sine toppmodeller av iPad.

Mange har et mål og et ønske om å jobbe papirløst. Likevel flyter det fremdeles av notatblokker og gule lapper i kontorlokaler verden over.

Og det er noe eget med å notere og tegne på ekte papir med en ekte penn eller blyant.

Batterikapasiteten på et A4-ark laget av døde trær er helt uovertruffen. Papir er lett tilgjengelig, billig, og en notatblokk er uten alle distraksjonene til et nettbrett, en mobiltelefon eller en datamaskin.

Men en notatblokk er ikke søkbar. Den er vanskelig å ta sikkerhetskopi av. Det er ikke så lett å dele notater med andre. Om du er fornøyd med illustrasjonen du nettopp laget og vil ha den inn i en presentasjon kan veien være lang.

Derfor er ideen til reMarkable god, men stiv pris og begrenset funksjonalitet drar noe ned.

Jeg – en papirperson

Jeg er selv en av dem som fremdeles liker blanke ark og en god penn eller blyant. Jeg tegner illustrasjoner til mine egne presentasjoner. På papir med svart tusj. Så tar jeg bilde av tegningen med mobilen, kjører den gjennom Adobe Illustrator for å vektorisere den og så limer jeg inn i presentasjonen min. Kronglete og gammeldags.

Så da jeg så den lekre innsalgsfilmen for det norske produktet reMarkable ble jeg imponert og tenkte at en slik vil jeg ha. Den er elektronisk, men skal gi følelsen av papir når du skriver eller tegner på den. Jeg har i én uke fått låne et eksemplar som NRKbeta har kjøpt inn.

reMarkable skal gjøre slutt på papiret
reMarkable skal gjøre slutt på papiret.

Og det fungerer meget bra. Jeg er vant til å teste ny teknologi. Og jeg er vant til å bli skuffet når jeg ser at nye greier ikke lever opp til den lekre videoen som solgte det inn på Kickstarter eller Indiegogo.

Men her fungerer reMarkable forbausende likt det jeg hadde sett i videoen på nettsiden deres.

Videoen som nok var en medvirkende årsak til at reMarkable har hatt et formidabelt forhåndssalg og stort press på seg under utviklingen. Med forsinkelser og tekniske utfordringer som har ført til at flere har lurt på om dette bare var nok en såkalt vaporware. Altså noe som lovet gull og grønne skoger, men som aldri ble et fungerende produkt.

Slik er det ikke.

Vellykket

reMarkable er lett, føles fin i hånden og det er behagelig å skrive på den. De har jobbet mye med at det ikke skal være forsinkelse når du skriver og jeg opplever reMarkable til å være akkurat så vidt innafor. Jeg kan skrive og drodle raskt og fint med pennen. Selv om jeg merker at det ikke er blyant og papir jeg opererer med. Litt treghet merker man.

Men jeg blir mer skuffet når jeg skal ramme inn, kopiere, flytte elementer og bla mellom sider. Da merker man at maskinvaren ikke er så rask. Dette kombinert med at en skjerm av elektronisk blekk har en viss treghet som en del av teknologien.

Man kan synkronisere tegninger og tekst med en applikasjon for alle utbredte plattformer, enten det er laptop, mobiltelefon eller nettbrett. Jeg savner dog synkronisering med Dropbox, Google Drive og andre kjente skytjenester. Selve synkroniseringen foregår over trådløst nett.

Begrenset formatstøtte

Du kan eksportere filene dine som vektorisert PDF eller som PNG. Og man kan importere elektroniske bøker som ePub eller PDF. Når du importerer dokumenter kan du også markere på dem og eksportere ut igjen. Både funksjonalitet, importformater og eksportformater kommer nok til å få masse oppdateringer etter hvert.

Det er betryggende at selve maskinvaren virker ferdig. Programvaren kan reMarkable jobbe videre med også etter at de første enhetene har nådd sluttbruker. Jeg skulle gjerne sett støtte for SVG og bedre mulighet for klipp og lim før eksport.

Det blir mange dingser.

Usikker

Så da er det vel bare å løpe og kjøpe reMarkable med en gang? Jeg må innrømme at jeg er usikker. Dette er et nisjeprodukt. Det er for folk som liker papir. Og det gjør jeg.

Men reMarkable koster cirka 6000,- kroner. Og er du skikkelig glad i papir så får du ganske mye Moleskine, Waterman og Palomino for 6000 kroner.

reMarkable synkroniserer bra med egen app, men har fremdeles en del begrensninger på hvilke format jeg får tegningene i. Så da må jeg innom illustrator uansett. reMarkable gir en bedre følelse med underlaget enn å tegne på glasset på min iPad Pro og mangel på distraksjoner er et pluss for mange.

Jeg vil gjerne se en enklere måte å sende dokumenter til reMarkable, en printdriver for laptop og andre enheter kunne fungert godt. Slik at jeg kunne «printet» til reMarkable like enkelt som jeg printer til papir. Det kombinert med rask deling av ferdigvektoriserte tegninger fra reMarkable til Dropbox og direktestøtte for kjøp av bøker hos Amazon og leverandører ville løftet produktet betraktelig.

Jeg kommer nok ikke til å løpe og kjøpe en nå når jeg må levere tilbake mitt eksemplar. I løpet av en uke fant ikke reMarkable helt sin plass mellom laptop, telefon, nettbrett og notatblokk.

Men jeg kommer til å følge med på utviklingen. Helst vi jeg se en lavere pris og vesentlig kortere vei fra skisse på reMarkable til illustrasjon i dokumenter og presentasjoner. Og kortere vei fra forskjellige programmer på laptop tilbake til reMarkable.

Og… Vi får se.

Kanskje det papirløse kontor akkurat kom litt nærmere.

3 kommentarer

  1. Mitt problem er at digitaliseringen ble min redning. Jeg kan ikke bruke en penn. Jeg kan ikke lese min egen håndskrift! … Jeg er arvelig belastet: Min mor var lærer, og fortalte en gang at hun hadde tegnet en firkant på tavla og fortalt elevene at ‘Dere får forestille dere at dette er ei ku’!

    Selv er jeg helt avhengig av tegneverktøy for å lage noe som gir mening for noen som helst. Jeg bruker SketchUp og Visio og figurtegning i Excel og Word – det er min eneste mulighet for å gjøre meg forstått gjennom grafiske uttrykk.

    Men for det første: Disse verktøyene dekker slett ikke alt. Når jeg skal modellere informasjons-strukturer og prosesser sliter jeg med verktøyene. For det andre (og delvis som resultat av det første): Presentasjonene stereotyopiseres på en måte som ikke formidler det jeg ønsker å formidle.

    Så til mitt bruk er slett ikke løsningen på kommunikasjons-problemet å gjøre mine totalt ubrukelige skisser på papiret tilgjengelig for andre, men å gi meg et datastøttet tegnesystem med adsskillig lavere terskel og større fleksibilitet enn SketchUp, Visio, Excel og tilsvarende verktøy.

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.