nrk.no

Slik lager du den perfekte fiklespinneren

Kategorier: Design & Tips & Tricks

Fiklespinnere eller «fidget spinners» laget med vår justerbare 3D-modell.

Jeg vet ikke om fiklespinner er et norsk ord en gang. Trendene sprer seg nå fortere enn språket. «Fidget spinners» er vårens store farsott. En liten dings med et kulelager i midten og noen vekter rundt. Den spinner. Folk himler med øynene og synes det er galskap å ha en dings som bare gjør den ene tingen. Så spør jeg dem om de en eller annen gang i livet har eid en snurrebass. En sånn som du gir fart og så setter på bordet. Der den snurrer. Og så ser man på den.

Snurre, bare snurre

Vel, fidget spinners gjør akkurat det samme. De snurrer og du ser på dem. Så har selvfølgelig barn utviklet konkurranser og triks. Hvem spinner lengst? Hvem klarer å kaste den fra den ene hånden til den andre mens den spinner? Osv.

Problemet er bare at trender anno 2017 sprer seg ekstremt fort takket være internett. Så da blir verden utsolgt for spinners.

Trebit, kulelager, muttre, bor og litt lim. Det er alt du trenger.

Selvgjort er velgjort

Det er det selvfølgelig en råd med. For du kan lage den selv. Du trenger bare et kulelager, en eller annen symetrisk ting du kan bore hull i og noen vekter i form av muttere, mynter eller flere kulelager. Har du en 3D-printer kan du ta den enda lengre og lage en personalisert spinner med modellen jeg laget og som jeg linker til lengre ned her. Men først den enkle:

Jeg brukte et klassisk skateboard-kulelager. De er som oftest 22 mm i diameter. Så til dette trengte jeg da et 22 mm bredt bor. Tre er et fint materiale å jobbe i, så jeg fant en passende trebit. Her kan du finne noe av plast eller til og med metall også (men da må du ha kraftig bor).

Vær nøye med plasseringen av hullet til kulelageret
Mål opp slik at hullet til kulelageret kommer midt på. Mye av kunsten her er å få balanse slik at vekten er helt jevnt fordelt. Bruk litt lim og fest kulelageret i hullet du laget. Det er svært viktig å ikke få lim i kulelageret. Da blir det 100% ubrukelig ganske fort.

Ferdig spinner. Fungerer strålende.
Når kulelageret er på plass måler du ut plass til vektene slik at de også blir nøyaktig plassert. Det kan være mynter, muttere, kulelager eller magneter. Lim på og vips så har du en spinner. Da er det bare fantasien som setter grenser for hvordan du velger å dekorere den.

Seks råd til en perfekt spinner

1. Se om du får tak i et skikkelig godt kulelager. Gjerne med keramiske kuler eller et 100% keramisk lager
2. Har lageret plast-beskyttelse på sidene vipper du de av, da ruller det bedre
3. Høyere vekt gir som oftes bedre spinnetid
4. Sørg for symmetri og lag gjerne en spinner med mer enn to eller tre vekter. For eksempel 6 stykk balansert plassert i en sirkel rundt kulelageret
5. Tenk eventuelt også på luftmotstand, rund av hjørner og kanter
6. Rens kulelageret med sprit og/eller sitrusspray

Lite kulelager og mange små vekter

Et hakk videre

Men jeg ga meg ikke med trespinneren. Jeg har en 3D-printer og Thingiverse er full av modeller for fidget spinners. Og du trenger ikke engang å ha egen printer. Det finnes etter hvert en god del steder der du kan bestille ferdige print av modellen din. For eksempel 3D-Hubs eller Shapeways. Men først må man altså ha en modell og jeg fant ikke den perfekte modellen. Jeg ville ha en som er fleksibel nok til å kunne støtte masse forskjellige typer kulelager og forskjellige typer vekter. Dessuten hadde det vært kult med en personalisert tekst på spinneren og en boks til å ha den i.

Et fint verktøy for å lage fleksible 3D-modeller er OpenSCAD. Da programmerer du modellen og når den er ferdig kan du enkelt justere den ved å erstatte noen tall.

3D-printet spinner med navn og tre vekter

Justerbart og fleksibelt

Etter noen timer med programmering endte jeg opp med den perfekte modellen. Du kan velge størrelse og tykkelse på både kulelager og vekter. Du kan velge hvor mange du vil ha og du kan velge en unik tekst å ha på spinneren. Når du har gjort dine valg genereres også den tilpassede boksen til å ha spinneren din i.

Boksen kan også ha din egen fritt valgte tekst

For å lage den perfekte spinner trykker du på «Open in customizer» på siden for 3D-modellen: Customizable fidget spinner with text and perfect storage box

Boksen genereres automatisk

Vær kreativ, modellen er gratis og delbar

Så her er det bare å skaffe seg noen kulelager, måle, leke og printe eller bestille utskrift gjennom en av tjenestene som kan printe for deg.

Koden for 3D-modellen er delt med en creative commons-lisens og kan også lastes ned fra siden på Thingiverse. Er du eventyrlysten kan du laste ned og få full fleksibilitet om du åpner den i OpenSCAD.

20 kommentarer

 1. Roy Myklebust

  Jeg har skjønt at dette har blitt veldig populær blant ungdom. Men at det er så mye stress med å skaffe de er uforståelig. Det er flere forskjellige nett steder som selger de for en tier, frakt inkludert.

  Bare ta en titt på Ebay så finner du et hav av «spinners». Så slepe ungen å kjøpe den på «svartebørsen» til ublu pris.

  Svar på denne kommentaren

  • Ida Samantha (svar til Roy Myklebust)

   Poenget med denne artikkelen er vel å vise at dette enkelt kan gjøres selv.
   Viktig å holde DIY kuluren levende. Her i huset er det en stund siden far og sønn
   3D printet sine første spinnere.Gikk hardt utover kulelagerne til rullebrettene 😂😂😂

  • Tarjei Eide Hodneland (svar til Ida Samantha)

   Helt enig. Viktig å holde DIY kunskapene ved lilike. Selg lager jeg mange spinnere til ungene og deres venner. Jeg lager de på en laserkutter i stedefor en 3d printer, men blir nå spinnere av det 🙂

 2. Fiklespinner faktisk, selv om dere er NRK og skal opprettholde det norske språket syntes jeg den blir litt for lang. Vi kan heller låne et nytt ord fra engelskmennene en gang til, Figget-spinner 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Christopher (svar til Jonas)

   «Fidget» uttales fidʒit (/ˈfɪdʒ.ɪt/). Synes personlig at fiklespinner ruller greiere av tungen enn fidʒitspinner. Begge versjonene blir like lange også.

  • Joakim B. (svar til Jonas)

   Uenig. Ordet «fikle» har klare og gode konnotasjoner her.

   Artig når mediene tar egnede nyord på senga før den engelske varianten innarbeides.

  • Odin Hørthe Omdal (svar til Jonas)

   Eg synast det var eit fantastisk ord!

   Skal bruka det frå no av. Berre synd eg aldri pratar om fiklespinnarar 😛

 3. FIKLE SPINNER ? KØDDER DU ELLER?
  hvorfor må ola normann oversette alt?!
  Fidget spinners er helt tragisk fra før av og blir gjort narr av over hele internettet,

  når skal de offentlige platformer osv forstå internettet ?

  Svar på denne kommentaren

  • keal (svar til Mads)

   Mener du at vi da bør ta entallformen, eller bør vi ta flertallsformen som i «en caps», «et drops» eller «et slips»?

   Hvilket kjønn bør vi behandle det som, siden engelsk ikke har grammatikalsk kjønn? «En spinners – flere spinnerser» eller «et spinners – flere spinners»?

   Siden du skiver FIKLE / fidget som et eget ord, antar jeg at du mener å innføre «fidget» som et nytt adjektiv. Vil du bøye det som «fidget, fidgettere, fidgettest», eller vil du bruke «mer figdet» og «mest fidget»?

   Men hva er det egentlig å være «fidget»? Hva skiller et spinners som er fidget fra et spinners som ikke er det?

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Stian)

   Det skjer mye på 3D-printerfronten så da er det bare å begynne research. Min printer er en Lulzbot Mini. Som jeg er strålende fornøyd med. En 3D-printer er en innretning med mye mekanikk, varmeutvikling osv. Og dermed en dings som krever litt vedlikehold. Så enten må du kjøpe den et sted der du også kan levere den tilbake for service av og til. Eller så må du yte service selv. Jeg har valgt sistnevnte og da er det finfint at Lulzbot er opensource både maskinvare og programvare. Det betyr at den er bygget på en måte som gjør at den også skal kunne plukkes fra hverandre. Slik at det å bytte deler eller fikse når filament har satt seg fast osv ikke er umulig å gjøre selv.

  • Det høres akkurat ut som når man argumenerer for allslags opensource programvare – den enorme fordelen det er for gamletante Agate at hvis hun ikke liker hvordan det oppfører seg, det systemet hun bruker for å organisere bildene av barnebarn og gamletantebarn, så kan hun bae laste ned de tre komma sju millioner kodelinjer systemet består av, og endre det slikat det passer henne bedre.

   Da CD-brennerne kom ble det sagt at brenneren er innkjørt når du har brukt like mye penger på feilbrente plater som det brenneren kostet. Tredeprintere er på omlag det nivået i dag: Når det har gått med like mye penger på plastsnøre til mislykkede modeller som det printeren kostet, da begynner du å kjenne den.

   Selv kommer jeg ikke til å vurdere noen tredeprinter før påliteligheten og brukervennligheten blir på samme nivå som da også gamletante kunne brenne CDer og være rimelig sikker på at at de var spillbare for de hun sendte dem til.

  • Harald (svar til Simen)

   Kan ikke se at det kan hete noe annet enn muttere. Det heter jo ikke forfattre, kjettre eller fettre. Og heller ikke snekkre eller makkre. Jeg kan ikke i farten komme på noe substantiv som i entall slutter på (dobbel konsonant + er), og som i flertall blir til (enkel konsonant + re).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.