nrk.no

Nå kan du laste ned 50 millioner skriblerier

Kategorier: Kunstig intelligens & Moro

Noen av de 50 millioner skribleriene fra Googles «Quick, Draw!» som nå er åpent tilgjengelige

Har du litt kunstig intelligens du trenger å lære opp? Google tilbyr nå tegninger den kan bryne seg på.

Vi ble umiddelbart fascinert av Googles tegneprogram «Quick, Draw!». Her ble du bedt om å tegne noe, og datamaskinen skulle gjette hva det var.

Treffprosenten var sånn noenlunde, men det ble fort gøy å prøve en del ganger for å se hvor flink du måtte være for at datamaskina skulle «skjønne tegninga».

Det er nå tydelig at flere følte det på samme måte. Google skriver at over 15 millioner brukere har tegnet millioner av tegninger på tjenesten.

Alle disse tegningene er et unikt datasett som utviklere kan bruke for å trene opp kunstig intelligens. Google brukte opprinnelig eksperimentet for å lære opp sine systemer til å forstå hva som ble tegnet. Etter hvert som den ble servert flere tegninger ble den flinkere til å skjønne hva de inneholdt.

Med så mye data mener Google at datasettet tegningene utgjør kan lære forskere å se nye mønster i hvordan folk tegner eller gi kunstnere muligheten til å skape nye ting – for å nevne noe.

Derfor publiseres de nå med å kildekoden og fri lisens.

Det er snakk om 50 millioner tegninger innenfor 340 kategorier som:

 • aircraft carrier
 • airplane
 • alarm clock
 • ambulance
 • angel
 • animal migration

Google lagret tegningene som tidskodede vektorfiler, så man kan gjengi hvordan de ble tegnet. De inkluderer også metadata som hva vedkommende ble bedt om å tegne og hvilket land det ble gjort.

Dataene finner du her.

Illustrasjonshjelp

Som vi skrev i saken fra da vi først prøvde dette er vi ikke spesielt begavede tegnere her i NRKbeta.

Vi har, som enkelte i kommentarfeltet fra vår opprinnelige sak – og sikkert mange andre – sjekket om Google kan gjenkjenne en skrible-klassiker. Før du prøver kan vi derfor avsløre Rolfinators tese fortsatt gjelder:

Tegnet en penis, dette klarte den ALDRI å gjette

Rolfinator, 18. november

Google varsler derfor om at dataene kan inneholde «upassende innhold».

Nyttig verktøy

Men er det noe nyttig for alle oss som ikke a) er gode til å tegne eller b) skal trene opp kunstig intelligens?

Heldigvis. Google har nemlig også lansert en tjeneste kalt «AutoDraw» som bruker noe av den samme teknologien som «Quick, Draw!».

Fra Googles AutoDraw

Her kan du kan tegne inn noe på frihånd, og kan omgjøre filen til en pen vektorfil.

Om du trenger ikoner til en prosjekt du jobber med er dette gull.

3 kommentarer

 1. Widescreen.

  Hvorfor sender NRK i widescreen ?
  Er det ikke fordi det er bedre å se bilder i riktig format for øynene ?
  At tekst skal endres til høykant der widescreen ikke lenger brukes for å ha riktig format for øynene !
  Hva er årsaken til at man skal scrolle nedover ?
  Et naturlig valg var å scrolle sidelengs, for det passer de øynene vi har i bruk for tiden. (evolusjonen endrer nok dette om en stund hvis dette forsetter)

  Jeg avinstallerer apper som ikke snur seg rett vei på nettbrettet mitt. Har nettbrettet i «panorama» med tastatur. Irriterende hver gang man prøver ny app, og den tvinger meg til å ta nettbrettet ut av sin posisjon for å bruke det.

  Samme irritasjonsmoment er det med de nye sidene deres med et hav av plass på sidene, og sentrert tekst som må scrolles i det uendelige.
  Dårlig utvikling.

  Svar på denne kommentaren

 2. Forstår ikke riktig.

  Min kommentar er postet i tidsrommet mellom to kommentarer, og at det virker rotete der synes jeg.

  Forresten synes jeg også det er vanskelig å vite hvem som har svart hvem, eller om de bare svarer på artikkelen.

  Svar på denne kommentaren

 3. Tom Hultgreen

  NRKs nye «hjemmeside» fremstår som utrolig lite original og informativ. Akkurat som Aftenposten, Dagens Næringsliv og en drøss andre mediehus sine hjemmesider, nasjonalt som worldwide. Det er overhode ikke pussig. De er alle utviklet under Microsofts Visual Studio utviklingsverktøy, hvor det aller, aller meste er prefabrikert programvarekode klar til bruk i uante sammenhenger. Noen bitte små endringer og alt er liksom «NRKish». Rimelig glad jeg ikke skal betale for de fjollete og saftige vederlag for liksom «programvareutvikling» som naturlig følger. Oooops, men det gjør jeg, jo! Indirekte, med lisensen.

  I og for seg kan det være hensiktsmessig med masseprodusert programvarekode i et masseproduserenede og massekonsumerende samfunn. Men det man taper er originalitet, oppfinnsomhet og det som bringer verden videre. Store konsern og «state-of-the-art» har aldri bidratt til noen nyskaping. Vanligvis skjer det på et gutte- eller jenterom, før opprøret blir kjøpt og betalt, og deretter blir mainstream handelsvare. Sånn er det med rocken, punken, moter, reklame, media og alt annet fjas.

  Informasjonsteknologisk fremstår NRKs nye grensesnitt som heller puslete og rotete. Dette har man forsket på i mer enn 100 år, og det forbauser meg at NRK har så slett bestillingskompetanse når det gjelder å utvikle grafiske grensesnitt på offentlige medier. Heldigvis har man bevart det gamle grensesnittet for selve artiklene, som har et høyt nivå både kommunikasjonsteknologisk og journalistisk.

  Anyway, noen med overordnet bestillingsansvar i NRK må jammen se å få lest selve «Bibelen» på grafisk design i media-alderen før vedkommende brumler seg i seng, nemlig «The Visual Display of Quantitative Information», og før man shopper seg ei ny side i multi-mill-klassen. Akkurat det bør man kreve som minimum fra leverandøren også.

  -Tom Hultgreen

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.