nrk.no

Vil dette bildet bli brukt i alle presentasjoner om medier de neste fire årene?

Kategorier: Det sosiale nettet, Diskusjon & Samfunn

Hillary Clinton i Orlando 21. september Foto: Barbara Kinney (CC BY-NC-SA 2.0)

Pave-valget har lenge illustrert hvor populære mobiltelefoner har blitt. Nå viser Hillary Clinton hva den brukes til.

I kjølvannet av pave-valget i 2013, ble bildet under holdt fram som et eksempel på hvor vanlig mobiltelefoner og nettbrett var blitt på noen få år.

What a difference 8 years makes. St. Peter's Square in 2005 vs. 2013. #NBCPope

Et bilde publisert av NBC News (@nbcnews)

Selv om begge bildene er tatt på Petersplassen, viste seg raskt at det øverste bildet tatt i 2005 ikke var tatt under pavevalget, men under Pave Johannes Paul IIs gravferd. Sammenligningen er derfor ikke spesielt god, selv om bildet bekrefter det vi vet om smarttelefonens popularitet.

Etter hvert har også paven tjent som eksempel på at vi selv vil være tilstede i handlingen når vi dokumenterer våre liv, gjerne gjennom selfies – som nettopp i 2013 ble Oxford English Dictionarys nyord.

Selfie-samfunnet

I forbindelse med en tale Clinton hold i Orlando, ble nok et slikt ikonisk bilde tatt. Denne gangen av hennes fotograf Barbara Kinney.

Det viser at et publikum som har vendt ryggen til Clinton, fordi de ønsker å ta et bilde med henne.

Bildet ble lagt ut på Flickr like etterpå, men det var ikke før det ble delt av Clinton-kampanjens designsjef Victor Ng på Twitter at det gikk viralt:

Det er forøvrig en lignende skjebne til et bilde av USAs sittende president, Barack Obama, fikk. Scout Tufankjians bilde av presidentparet fikk få visninger på Flickr, men eksploderte på Twitter da det ble publisert der. Det ble den gang verdens mest retweetede bilde.

Cnets Chris Matyszczyk mener bildet viser oss hva – og hvem – vi har blitt:

Increasingly we prefer to be seen with each other, instead of looking at each other.

We live not to be there, but to be seen to be there.
Chris Matyszczyk

Vi er ganske sikre på at dette er et bilde som kan bli mye brukt i ulike presentasjoner, for å illustrere hvordan vi interagerer med mobilen og sosiale medier.

Skriv gjerne inn en kommentar her, om du ser det i en presentasjon 😉

10 kommentarer

 1. Viser det sjølopptatte megselvsamfunnet vi har fått. Samtidig har vi aldri vært reddere for å tenke sjøl eller ha meninger som ikke flertallet kan støtte. Først og fremst folk under femti eller førti år. Jeg gremmes.

  Svar på denne kommentaren

  • Tvert imot. Dette viser en samling mennesker med politisk engasjement og entusiasme som de ønsker å dele med andre. Men det er klart, hvis man ønsker å være bitter og dømme en generasjon så kan man alltid finne noe å tolke negativt.

  • John Morten Malerbakken (svar til Elsa Burkeland)

   En debatt om samfunnsutviklingen i forhold til sosiale medier er jeg gjerne med på, men når innlegget avsluttes med to «ungdommen-av-i-dag» setninger blir det ingen diskusjon.

 2. Asbjørn Torsvik Krüger

  Nåja, jeg har ikke funnet noen troverdig kilde for dette, men i følge flere kommentarer på Reddit, er bildet satt opp slik, da Clinton ba alle snu seg for å ta en selfie.

  Et fint bilde, men ikke representativt for unges holdninger eller hvordan samfunnet er generelt, hvis vi skal tro noen Reddit-kommentarer.

  Kilder:
  https://www.reddit.com/r/pics/comments/54h73i/the_world_we_live_in_2016/d81tft8
  https://www.reddit.com/r/pics/comments/54h73i/the_world_we_live_in_2016/d82151p

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.