nrk.no

Er du smartere enn CERN?

Kategori: Forskning

Enorme mengder data fra Large Hadron Collider er nå lagt ut på nettet. Foto: Alper Çuğun/Flickr CCBY2.0

Den europeiske organisasjonen for kjernefysisk forskning (CERN) har lagt ut over 300 terabyte med åpne data fra partikkelakseleratoren Large Hadron Collider. Hensikten er å sørge for at dataene fra eksperimentene forblir tilgjengelig, og at noen muligens finner noe i dataene som CERN selv har oversett.

Dataene kommer fra Compact Muon Solenoid (CMS), en del av CERNs Large Hadron Collider som blant annet ble brukt for å oppdage Higgs Boson-partikkelen i 2012 (og som forskerne Francois Englert og Peter Higgs fikk Nobelprisen i fysikk for i 2013).

Hvis du trenger en liten påminnelse om hva Higgs Boson er, kan vi anbefale New York Times’ fine lille bildefortelling om partikkelen.

I en pressemelding på CERNs sider, forklarer Kati Lassila-Perini hvorfor de tilgjengeliggjør dataene:

Siden vi nå har gått gjennom dataene på alle mulige måter vi kan tenke oss, ser vi ingen grunn til å ikke gjøre dataene tilgjengelig for offentligheten. Fordelene er mange, fra å inspirere elever og studenter, til å lære opp morgendagens partikkelfysikere. Det er også en effektiv måte å sørge for at dataene er tilgjengelig i lang tid fremover.

Kati Lassila-Perini

Men man kommer ikke langt med rådataene fra CERN. Man må også ha gode verktøy for å bearbeide dataene. Dette har CERN også tenkt på, og har lagt ut en rekke programmer som gjør det mulig å leke med dataene.

CERN VM er den enkleste måten å komme i gang med å utforske dataene. Denne nedlastingen gir deg et fullverdig databehandlingsmiljø som kan kjøres i programmer som Virtualbox og VMWare.

Dette er ikke første gang CERN frigir data fra sine eksperimenter, men det er uten tvil den største leveransen. Du kan laste ned dataene fra denne og flere andre slipp på CERNs Open CMS Data-portal. Gi oss et lite vink når du har funnet noe, da!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.