nrk.no

Historien gjentar seg selv – også for mediene

Kategorier: Konferanser og messer & Media

Ben Lerer fra Thrillist Media Group på scenen i Austin, Texas Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Endringstakten i mediebransjen er enorm, likevel mener Ben Lerer at vi kan lære mer av historien. Den gjentar seg nemlig akkurat nå.

Lerer er sjef i Thrillist Media Group, som startet som et nyhetsbrev med 600 abonnenter, men har i dag 15 milloner besøkende på sine nettsider. De når etter sigende 80 millioner på tvers av alle plattformer. Fredag stod han på scenen under South by south west-festivalen i Texas for å snakke om medieutviklingens status i dag.

Det er bare å se på hva som skjedde med mediene for tredve år siden i et hvilket som helst land, så vil du se at mønsteret nå gjentar seg, sier Lerer

Han mener å se en tydelig rød tråd gjennom historien og at den usikkerheten mediebransjen opplever i dag kun er et produkt av den samme teknologiske utviklingen som i sin tid også skapte rom for dagens medie-mastodonter.

Han trekker trådene tilbake til kabel-TVens begynnelse.

I begynnelsen eksisterte den kun for å spre innholdet dit det ikke nådde med den eksisterende teknologien. På relativt kort tid ble kabel svært utbredt. I 1960 var det knappe 1% av den amerikanske befolkningen som hadde kabel-abonnement, i 1980 var tallet 53%.

Slik endret teknologien brukernes adferd, og skapte en rekke muligheter for nye selskaper.

På den ene siden vokste distributørene (i USA: Viacom, Comcast og Warner Cable) fram som svært mektige aktører. På innholdssiden kom en rekke startups til bordet. Lerer trekker fram Discovery og ESPN som eksempler på dette. Sistnevnte ble startet av et tidligere sportsanker som var frustrert over hvor lite tid han fikk til å dekke sport. Oppstartskapitalen var et kredittkort på $9.000 og lån fra familie på ytterligere $30.000.

Likheten med dagens digitale mediemarked er slående, og Lerers hypotese er at dagens startups som Buzzfeed og mic vil bli like mektige som kabel-TV-aktørene i sin tid var.

En tidslinje for når ulike kabel-TV-selskaper ble startet Foto: Ståle Grut / NRKbeta
En tidslinje for når ulike kabel-TV-selskaper ble startet Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Tradisjonelle medier er for treige

– Vi ser en enorm vekst i mediebruk. Men vi vet at døgnet fortsatt bare har 24 timer, så et sted må den økte tiden komme fra. Jeg tror det i all hovedsak kommer fra lineær TV. Selv om kabelkutting skjer sakte, er det en kortsiktig strategi å tenke at man har god tid, sa Lerer fra scenen.

Han sier at de mest innovative over tid er de som ser forbi sitt kjerneprodukt og kjøper seg innovasjon, som Google, Facebook og Amazon.

Google har kjøpt annonsebørsen Doubleclick, mobilprodusenten Motorola og smart-hjem produsentene Nest og Dropcam, sa Lerer. Facebook har kjøpt Instagram, Whatsapp og Oculus. Amazon har kjøpt strømmenettverket Twitch.

– Alt dette er eksempler på selskaper som har vært villige til å investere til tross for at deres nåværende forretningsmodell fungerer bra, fortalte Lerer.

Facebook vår tids kabelselskap?

Han synes det er interessant hvordan vår tids distribusjonsaktører nå er i ferd med å utvikle egne innholdsstrategier.

Facebooks Instant articles, Snapchats Discover, Googles Accelerated mobile pages og Twitters Moments er alle eksempler på dette.

Det er tydelig at store teknologiselskap blir stadig mer interessert i innhold Foto: Ståle Grut / NRKbeta
Det er tydelig at store teknologiselskap blir stadig mer interessert i innhold Foto: Ståle Grut / NRKbeta

Så hva skjedde med de opprinnelige kabel-nettverkene? Mange ble solgt til store medieselskaper, og andre ble solgt til distributørene.

I dag ser vi at enkelte framvoksende selskaper kjøper mindre sider – eksempelvis VOX som har kjøpt sider som Curbed og Recode.

Men eksisterende selskaper kjøper seg også opp i de fremvoksende. Blant annet har NBC har kjøpt seg inn i Buzzfeed og Disney har gått inn i Vice.

Lerers spådom er at mange også vil bli kjøpt opp av aktører som Facebook, Snapchat og Google.

Hva synes du om Lerers teorier?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.