Det snakkes mye om mobilbetaling om dagen. Også her i redaksjonen. Gjerne om person-til-person-betaling. Hva funker? Hvorfor har det tatt så lang tid før dette var på plass? Norske Vipps har vært den største snakkisen her hjemme på bjerget, hvor ordet kjapt både har blitt et verb og et substantiv.
I horisonten ruger også giganter som ApplePay og PayPal, som primært har siktet seg inn på den tradisjonelle betalingen av varer og tjenester «i butikken».
Det var imidlertid en slags Vipps i Kina, såkalt «bruker-til-bruker betaling», som fanget vår oppmerksomhet her om dagen.
Vi bet oss nemlig merke i følgende overskrift hos thedrum.com:
«WeChat had more mobile transactions over just Chinese New Year than PayPal had during 2015»
En kinesisk chatte-app, som de færreste vi kjenner har hørt om, hadde altså flere transaksjoner i løpet av det kinesiske nyttårets syv dager, enn PayPal hadde i løpet av hele 2015.
Altså hele året 2015.
Hæ?
Ifølge WeChat sendte 420 millioner mennesker «lykkeønskningspenger», Hong Bao, til hverandre i løpet av det kinesiske nyttåret. 8.08 milliarder såkalte røde konvolutter ble sendt gjennom WeChat. Åtte ganger mer enn året før.

Vi ble såpass både overrasket og nysgjerrige på dette fenomenet av vi bestemte oss for å la vår media-forskende kollega Anders, som for tiden befinner seg i Oxford på Reuters Institute for the Study of Journalism, ta en prat med en av sine kinesiske journalist-kollegaer om hvordan WeChatPay fungerer.
Gammel kinesisk tradisjon gone mobile

Chen Liang er journalist i den kinesiske avisen Global Times, og forsker altså på det samme programmet i Oxford som NRKbetas egen Anders. Vi tok en prat med henne for å forsøke å forstå hvorfor WeChat har blitt en gigant på brukerbetaling.

– I Kina feirer vi det nye året ved å gi pengegaver, såkalt Hong Bao, til hverandre. Tidligere gav vi hverandre kontanter, men etter at WeChat i fjor åpnet for muligheten til å sende Hong Bao, har folk begynt å bruke dette. Jeg har vel sendt rundt 700 kroner til ulike venner og bekjente i år, sier Liang og forklarer også at det kan gå konkurranse i å sende ut mest penger:
– I min familie har vi en WeChat-gruppe hvor det blir en slags konkurranse hvor vi kjemper om å være den som har gitt flest gaver, fortsetter Liang med et lurt smil om munnen.
Røde konvolutter
Å gi pengegaver til nyttår er en gammel tradisjon i Kina, hvor pengene tradisjonelt sett ble overrakt i røde konvolutter, en farge som er lykkefargen i kinesisk kultur.
– Normalt sett er det slik at hvis man er singel så får man penger fra gifte par og det samme gjelder barn. Tradisjonelt sett har Kina vært et veldig fattig land, så nyttår var en fin feiring for barna som da fikk penger de kunne kjøpe gotteri og nye klær for, sier Liang.
Ta en titt på videoen under for å se hvordan WeChatPay fungerer, og få en innføring i hvilke summer som bringer lykke:
Apple Pay brøt sammen
I forrige uke lanserte også Apple sin betalingsløsning, Apple Pay, i Kina, noe som førte til at tjenesten, ifølge Mashable, brøt sammen. For mange ønsket rett og slett å registerer seg.

Mashable påpeker i sin artikkel at det er giganten Alibaba som blir Apples største rival i Kina, hvor cashless terminaler som tillater «tap-to-go» er godt utbredt. Alibaba, med sin Alipay, har 400 millioner brukere og 70% av markedet.
WeChat kan også brukes til å betale små beløp i butikker og taxier, og kan skilte med 500 millioner aktive brukere, og 200 millioner tilknyttede kredittkort.
Framtiden i våre hender
Det er både fristende og spennende å forsøke å se inn i krystallkula når det kommer til mobilbetaling?
Hva tror dere?
Hvor lenge får Vipps og MobilePay dominere i Norge?
Hva skjer hvis Facebooks Messenger Payments rulles ut i Norge?
Jeg bruker wechat til å bestille taxier, flybillett, og kjøpe fra internet i Kina. Wechat kan brukes til å bestille billett fra kino også.
Wechat kan brukes til å betale penger eller overføre penger til venner og andre. Kan brukes til å fyll på mobil, kan kjøpe børs, betale forskjellige betalinger som strøm, vann, broadband, kan brukes til å bestille taxi, togbillett, flybillet, og bestille mat eller bestille plass på restaurant eller hotel.
Det er fantastisk.
Alder 67 !
Hva i all verden !
Endelig nå klart å forstå bruk av nettbrett/ bank og internett. Må jeg nå igjen lære meg noe nytt ?
Kanskje best jeg skynder meg til grava før igjen det blir noe man MÅ læte seg, hvis ikke får jeg vel straff og gebyr.
Ikke noe å uroe seg over. Det er akkurat like vanskelig som å sende SMS.
Men Vipps sender transaksjonsinformasjonen til Facebook, hvorfor det?
Du kan lese DNBs forklaring på hvorfor de i utgangspunktet sendte informasjon til Facebook i denne artikkelen: nrk.no/norge/dnb-sender-kundeinformasjon-til-facebook-1.12804837
Å koble sammen Sosiale medier med privatinformasjon er ikke lurt Lars. Ville anbefalt deg å ikke gjøre det 🙂
Hva er sms ??
Vesentlig enklere enn en dårlig designet nettbank med kodekalkulator…
Du greier å skrive det innlegget. Da greier du å overføre penger også.
Jeg betjener bank og utfører betalinger via PCen min. Det er mye tryggere i forhold til hackers. Det er utrolig veldig lett å hacke mobilen.
Hvis det kommer regning ingen av oss trenger å betale den med en gang. Det er alltid betalingsfrist, gjerne 10-15 dager, så det kan vente litt og bli litt tryggere selv om PCen kan bli hacked også…
Tror desverre ikke PC er tryggere enn mobil.
Eneste problemet er at det blir enda lettere å bruke penger….
Det skal bli forbudt å bruke kontanter fordi de kan jo brukes til noe kriminelt, eller til svart arbeid. MEN så skal det bli forbudt å bruke mobilbetaling også (i fremtiden) for noen kan jo stjele mobilen din og ulovligheter kan forekomme. Derfor skal det løses ved at alle MÅ implantere en chip. Der ligger alle pengene dine (og all personlig informasjon).
I begynnelsen er det valgfritt om man vil implanteres med chip, men etterhvert vil det bli gebyr på å bruke mobil/alternative betalinger. Det kommer også til å bli frontet som veldig hipp og kult å ha chip og i skolen kommer barna til å lære at dette er nok det beste. Så må man ha chip for å kunne gå inn døren på jobben selvfølgelig. For sikkerhet. Så klart. Chipen registrerer alt. Så kan jo staten (fremtidig styre ukjent) skattelegge alle akkurat som de ønsker. Og hvorfor skulle de ikke? De har ALL makten. Du har ingenting å si. Velkommen til fremtiden (om DU ikke motsetter seg den).
youtube.com/watch?v=YGAaPjqdbgQ
Når vil Payex kaste seg på bølgen?? -hadde venta slik løsning fra dem for lenge sia..
Noen større varsellamper skulle gått bananas hos paypal for lenge siden – gebyrene deres er helt hinsides (inkl. avanse de tar ved valutakonverteringen) sett i % i forhold til småbeløpene som sendes. Ikke rart at en applikasjon som gjør det billigere og enklere klarer å få større volum enn en mastodont som paypal på null komma nix.
Du trenger da ikke bruke deres valutakonvertering? Det blir som i butikk i Sverige; du sier bare i fra at du vil betale i utenlandsk valuta, så blir bankens kurs brukt når pengene trekkes. Forøvrig enig i at det er en horribel differanse der.
Ett ord….. bitcoin!!
Wechat er ikke bitcoin. Du kan ta ut penger fra din egen bank og overføre penger til Wechat. Wechat kan brukes til å overføre eller betale penger. I Kina bruker vi Wechat til å kjøpe. Kan brukes til å bestille taxi, kjøpe mat, kjøpe hva som helst.
I kjøpesenter kan vi bruke Wechat til å betale penger, ikke bank kort eller kontanter.
Jeg bruket Wechat til å bestille KFC i Beijing. KFC fikk order fra meg via wechat, og sendt burger til meg, da koster det bare 10 kroner ekstra.
Du skriver at det kostet bare 10.- kr ekstra. Hva kostet burgeren?
Når jeg handler på ebay og betaler med PayPal så ser jeg at sluttsummen blir ca 3% høyere enn prisen hos ebay. Fant denne instillingen i en annen diskusjon: paypal.com/?cmd=_profile-merchant-pull-funding&CALL_FORM_UPDATE=false
Ved å klikke på «Conversion Options» kan jeg endre slik at det brukes VISAs valutakurs istedenfor PayPals. Jeg prøvde å finne denne innstillingen fra PayPals nettside ved å bruke menyene uten hell.
vips har vært et verb lenge før dette, godt arbeid, journalist….
Vi klarer å finne «vips» med én p som interjeksjon i ordboken, men å vippse får vi ingen tilslag på. Hva tenker du dette verbet skulle ha betydd før appen dukket opp?
Mobile-Pay fra Danske Bank kan benyttes med alle typer betalingskort uansett utsteder. I Danmark kan denne appen allerede benyttes ved betaling av varekjøp på nettet noe som vil være tilgjengelig i Norge om ikke lenge. I Norge kan Mobile Pay allerede benyttes i en rekke butikker.
Jeg liker denne mye bedre enn Vipps. For det første krever ikke appen tilgang til adresseboka mi, og Danske bank er heller ikke tatt med buksene nede mens de sladrer til Facebook. Betaling i butikk funker som en drøm (japan photo og rema 1000). Kvittering kommer på telefonen, men de har dessverre ikke klart å gi en spesifisert kvittering – da hadde det jo blitt gull!
De som sier vi er rett i nærheten av en «komplett» AI har en tendens til å ikke være dataingeniører.
De som jobber helt i spissen med det sier at de ikke er i nærheten av å forstå hvordan de engang skal gå frem for å produsere noe slikt.
Ufaglærte har en tendens til å spørre morsomme og tullete spørsmål som «Hva skjer når et program lærer å programmere seg selv.»
Det nærmeste vi har kommet per idag er «neural networks». Og det er som en utviklinghemmet amøbe.
Det er ikke å si at det ikke er mulig. Men vi er uansett ikke i nærheten av å forstå hvordan vi skal begynne å lage en god AI.
Jeg mistenker at det ikke blir noe gjennombrudd på området men at det kommer gradvis i form av sammenslåinger av allerede spesialiserte programmer.
hvordan om jeg hit? haha svarte jo på en helt annet artikkel.
Hei Rune!
Hvilken kommentar forsøkte du å svare på?
(Vi har akkurat lagt om design/systemet her, så vi jakter stadig på bugs 🙂 )
[…] I februar 2015 skrev vi om at WeChat hadde flere transaksjoner i løpet av det kinesiske nyttårets syv dager, enn PayPal hadde i løpet av hele 2015. […]