nrk.no

Det lille teamet som kunne

Kategorier: Apps, Hackathon & Mobil


«-Én uke! På den uka skal vi klare å skrive hele appen på nytt, og til og med legge til ny funksjonalitet.» Vi låste oss inne på et rom og satte igang.

Bakgrunnen for spørsmålet «Hvor lang tid tar det dere å lage Yr-appen for Android på nytt?» var at den eksisterende kodebasen hadde feil, var gammeldags og tung å jobbe med. Mange ønsket å gi appen en skikkelig polering, for mye hadde skjedd i Android-verdenen etter at koden opprinnelig ble skrevet.

Vi kom derfor til at det var enklere å begynne med blanke ark enn å utvikle videre på den gamle koden.

Til tross for at Android-teamet i utgangspunktet hadde full kalender, med utvikling av nye funksjoner i NRK TV og en helt ny versjon av nyhetsappen vår, nrk.no, fant prosjektlederen tid til Yr-prosjektet.

Klok som han er tok han estimatet vårt, ganget det med to og ga klar beskjed om at ingen skulle forstyrre arbeidet vårt i de to ukene. Ikke mange hadde tro på at vi kunne levere på løftet vårt, men vi ville vise at vi kunne klare dette.

Gjennom hackdays hadde vi allerede funnet en del grunnkomponenter som vi kjente godt til og visste vi kunne bygge robuste og gode apper på. Samtidig sitter teamet på god kompetanse på hele stacken – fra oppsett av Docker-containere til pikselpirking på diverse obskure enheter.

Ganske fort raste funksjonalitet inn.

På veien fant vi også flere punkter der vi selv ønsket forbedringer, som for eksempel å oppdatere den visuelle stilen til et designspråk som ligner mer på Material Design.

Slik ser det ferdige produktet ut.
Slik ser det ferdige produktet ut.
Yr-appen er, kanskje noe overraskende, mobilteamets mest nedlastede app. Hovedårsaken til dette er at nedslagsfeltet er mye større enn de andre appene våre.

Der radio-, TV- og nyhetsappene våre, med mest norsk innhold, først og fremst blir brukt av norsktalende, har Yr med sitt universelle vær-språk klart å skape seg et internasjonalt navn. Med flere millioner aktive installasjoner, rundt to tredjedeler utenfor landets grenser, er det en viktig merkevare samtidig som det har stor symbolverdi at teamet føler eierskap til koden.

Dette prosjektet kunne aldri ha kommet i mål hvis det ikke var for at vi har både flinke og engasjerte folk i teamet. Vår Android lead for eksempel, hjernen bak hele operasjonen, har jobbet med medier og mobil lenge før han ble ansatt hos oss.

Han har bidratt på flere open-source prosjekter for Android og Android TV, og lagde blant annet sin egen uoffisielle NRK TV-app lenge før vi selv klarte å få et skikkelig tilbud på den plattformen. Vi trenger flere utviklere som ham.

Mot slutten av prosjektet møtte vi de vanlige problemene. Rare bugs. Funksjonalitet som tok uventet lang tid å få helt ferdig. Uventede programfeil som måtte håndteres.

Testere som nådeløst hamret avgårde på de små mobilskjermene for å fremprovosere uventet oppførsel. Lageret av kaffe og energidrikk som sakte gikk ned mot null. Tid til deadline, fredag ettermiddag, gikk fortere mot null. En håndfull utviklere satt inne på prosjektrommet og jobbet så svetten sto.

Vi er ikke helt ukjent med denne måten å jobbe på. Med jevne mellomrom finner vi tid til egne sideprosjekter, hackdays, google-20%-tid og innovasjonsdager. Kjært barn har som kjent mange navn. Foruten å eksperimentere med nye og lovende rammeverk har vi undersøkt hva man kan gjøre med wearables, smart-TV, smarte lyspærer og nye former for brukerinteraksjon. Noen av forsøkene ender opp i ferdige produkter, mens andre ting er mest for moro og læring. Læring som vi kan ta med oss når vi plutselig får et viktig prosjekt i fanget.

På slutten av de to ukene kunne vi levere fra oss en ferdig, fungerende app.

99.9% av brukerene hadde hadde en problemfri app.
99.9% av brukerene hadde hadde en problemfri app.

5 kommentarer

 1. Jeg er svært fornøyd med den jobben dere gjorde for oss. Makan til ivrig gjeng, skal man lete lenge etter. Ikke at appen ble spekket med masse ny funksjonalitet, det var aldri scopet. Men dere greide, på utrolig kort tid, å få opp en mye bedre og nærmest feilfri app enn det vi hadde.
  Er svært glad og stolt over å kunne kalle dere mine kollegaer. Gleder meg til vi skal lage neste versjon sammen. Der skal vi lage noe som blir enda mer spennende.

  Sigbjørn
  Teknisk prosjektleder Yr

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Pettersen (svar til Tommy Pedersen)

   Stemmer det! Har glemt bort den feilen der på devicer med litt lavere oppløsning eller større skrift enn normalen. Skal legge inn at vi skal fikse det 🙂

   Takker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.