nrk.no

Kickstarter hyrer gravejournalist for å granske feilet rekordprosjekt

Kategorier: Forbruker & Journalistikk

Zano-dronen. Foto: produsenten og forstørrelsesglass fra Ataei

Hyrer inn gravejournalist for å finne ut hva som gikk galt for den perfekte dronen.

En skulle nesten tro dette var jobb for privatetterforskere, men crowdfunding-plattformen Kickstarter går nye veier i for å kaste lys på hva som gikk galt. De har satt journalist Mark Harris på saken.

Dronen Zano samlet inn over 30 millioner kroner fra over 12.000 mennesker, og ble med det Europas største Kickstarter-kampanje.

Zano skulle filme på egenhånd i HD-kvalitet. Utrustet med lyspanel, skulle den fly rundt og følge brukeren. Enten stillestående eller i bevegelse. Imponerende spesifikasjoner for en så liten enhet.

https://youtu.be/q6UYFpdIDXc

Dessverre gikk det galt før dronen tok av. Tekniske problemer, manglende funksjonalitet og ingen redegjørelser fra selskapet førte blant annet til klager på uoffisielle forum. Der ble det diskutert hvordan man kunne få et svar fra selskapet.

Det kom i form av nedleggelse av hele prosjektet, etter de hadde sendt ut kun 600 av de 15000 bestilte dronene.

Journalist skal avdekke fakta

Harris har takket ja til det han på sin blogg omtaler som «et uvanlig oppdrag«.

Kickstarter vil at jeg skal hjelpe de som støttet det mislykkede prosjektet, slik at de får den informasjonen de har krav på i henhold til avtalen med skaperne. De vil avdekke historien om Zano, fra starten til her vi er i dag, og bestemte seg for at å hyre en journalist var den beste måten å gjøre det på.Mark Harris på sin blogg

Selv om de i følge Harris ikke har bedt om noen kontroll over det journalistiske arbeidet hans, er det ikke tvil om at Kickstarter ønsker å renvaske seg etter den den spektakulære kollapsen.

I tillegg til å kartlegge prosjektets gang fra start til slutt, skal Harris også undersøke hva som skjedde med pengene som ble gitt, om skaperne av Zano kunne gjort noe annerledes eller gjorde feil som andre Kickstarter-kampanjer kan unngå.

Han skal også granske Kickstarters rolle i prosjektet, og om de kunne støttet skaperne eller kundene bedre.

Er du nysgjerrig på resultatet?

17 kommentarer

 1. Hans-Petter Nygård-Hansen

  Jeg er veldig intr i å høre hvordan det går ja.
  Fikk et skriv i postkassa i forrige uke, fra en advokat som vil samle alle rammede til et søksmål. Jeg er altså en av de som kjøpte Zano, uten å se noe til dronen…

  Blogget også om Zano i 2014…

  Svar på denne kommentaren

  • To ting:

   Det mest interessante først: Det Kickstarter gjer her er faktisk innhaldsmarknadsføring. Ganske genialt. Spørsmålstegn kjem nok til å settast ved det journalistiske produktet, rett og slett fordi ein veit kven som betalar og at ein tenkjer seg det er lett å ville gjera ein oppdragsgivar til lags. Ein kunne ha prøvd å sammenlikne med forskningsrapportar eller meiningsmålingar, som òg støtt utarbeidast på oppdrag frå denne og hin. Dette er imidlertid noko anna, fordi journalistikk er mindre etterprøvbart, eller i alle fall annleis i det at tillitshøvet mottakaren lyt ha åt avsendaren treng vera mykje sterkare her. Men om ein journalist framstår som etterretteleg nok, ser eg få grunnar til at dette ikkje kan gjerast av mange fleire.

   @HP N’Hansen: «Jeg er altså en av de som kjøpte Zano»
   Du ordlegg deg på den måten om eit Kickstarter-prosjekt? Er ikkje du slik SoMe-ekspert, da?

  • Hans-Petter Nygård-Hansen (svar til Erik Holten)

   Hei Erik,

   Jo, jeg er visstnok en «slik SoMe-ekspert» 🙂
   Har støttet flere Kickstarter-prosjekter. Noen ganger som ren støtte, andre ganger har jeg støttet, og så gått inn for å kjøpe selve produktet – direkte via Kickstarter.

   Forskjellen i dette tilfellet var at jeg fikk stadig vekk nye oppdateringer på min ordre, at den var like rundt «svingen». Hva dette har med SoMe-ekspert å gjøre er jeg litt usikker på.

   Kjetil påpekte også at man kun støttet på Kickstarter, kjøpe var noe man gjorde i butikk; hørt om netthandel 🙂 Jeg var i alle fall av den oppfattelse at dronen var på vei – ordre- og trackingnummer skulle være rett rundt svingen…og så ble det stille.

   SoMe eller ikke, her gikk det i alle fall «gærnt».

   /Hans-Petter

  • Du har ikke kjøpt en Zano. Du har støttet et prosjekt, og hvis alt gikk bra skulle du få en drone som takk for støtten. Kjøpe er noe man gjør i butikk.
   Har forøvrig selv støttet Jolla Tablet-prosjektet på som også havnet i økonomiske problemer før alle nettbrettene var sent ut. Der er imidlertid ikke alt håp ute, og selskapet/folkene bak har tilsynelatende oppført seg eksemplarisk sammenlignet med dem som samlet inn penger til Zano.

  • Hans-Petter Nygård-Hansen (svar til Kjetil Kilhavn)

   Hei Kjetil.

   Jeg vet forskjellen på å støtte og kjøpe.
   Her er kopi av ordrebekreftelsen:

   Order Status Changed

   Hi Hans-Petter

   An order you recently placed on our website has had its status changed.

   The status of order #6466 is now Awaiting Fulfillment

   Order Details

   Order Total: £211.80 GBP
   Date Placed: 14th Sep 2015
   Payment Method: PayPal
   Shipment Tracking Numbers / Links

   No tracking numbers are assigned to your order yet.

   /Hans-Petter

  • Så lenge du har betalt med PayPal får du pengene dine tilbake da, heldigvis. Du har bestilt en vare, ikke mottatt den – beskyttet av kredittkjøpslov OG PayPal’s buyer guarantee 🙂

  • Bjarte Runderheim (svar til Mark Cabot)

   Ofte kan det se ut som om noe av det viktigste er å få tatt ut overskuddskapitalen før prosjektet legges ned. Eller blir det ikke noen skikkelig fortjeneste.
   Jeg lurer faktisk på å prøve noe liknende. Prospektet som skal lokke investorer er viktig her.

 2. Jeg vil tippe mesteparten av pengene har havnet rett i lommene på de som står bak. Å lage en autonom drone som filmer er jo en ganske banal sak i dag – man behøver ikke 30 mill. for å få til det.

  Svar på denne kommentaren

  • Husk at i tillegg til utviklingen kommer det og produksjon av dronene. Det var 12000 som støttet det, tipper mange kjøpte flere så da er det gjerne 20000 droner som skal leveres, det er 1500 per drone.

   Men husk at før produksjonen kan starte påløper kostnader til utvikling, produksjonsverktøy mm. Ser at de shippet 600 droner, så da er gjerne oppstart kostnadene faktisk betalt og 600 enheter produsert før det gikk tomt. Slett ikke sikkert at noen har tatt ut penger herfra, kostnadene undervurderes ofte. Hadde nok vært mer skeptisk om de ikke hadde fått frem et ferdig produkt, men med 600 shippede så kan det jo se ut som om de har gjort jobben og gått tom for penger før produksjonen var ferdig.

 3. Frode P. Bergsager

  Jeg våget ikke å støtte Zano da jeg følte at de lovet for mye, det var for godt til å være sant.

  Likevel ser jeg at jeg har ventet nesten to år på Pebblebee Hornet, som nå ser ut til å bli levert rett over nyttår, men den høres ut til å bli bedre enn først lovet.
  Det eneste som ser ut til å bli problemer er to enklere Kickstarter-prosjekt der de ansvarlige ser ut til å ha forlatt skuta for et halvt år siden.

  Svar på denne kommentaren

 4. Det virker som mange forventer at å «kjöpe» produkter via crowd funding er det samme som å kjöpe ferdige produkter i butikk noen ganger. Det er nå en gang sånn at noe av grunnen til at du får produkter billigere på Kickstarter er fordi du tar over en del av den risikoen som normalt bäres av investor og/eller utvikler. Risiko koster penger..

  Svar på denne kommentaren

  • Frode P. Bergsager (svar til Yngve)

   Det er mye som kan finansieres via crowd funding, alt fra opplevelser (film eller kunst) til utvikling og produksjon av produkter.
   I mange tilfeller er produktene ferdig utviklet og testet, og man finansierer kun produksjonen. Da skal risikoen være minimal, og minner mer om kjøp av et JIT-produkt som ikke er på lager i nettbutikken.

   Slik jeg vurderte Zano så var risikoen for både utvikling og produksjon høyere enn jeg ville ta, og summen var for høy til at jeg ville være filantropisk. Dessverre fikk jeg rett i at dette ble for vanskelig.

   Hvis man ser på PD100 Black Hornet-dronen ser man likevel at det som ser umulig ut kan være mulig, men de koster en million kroner for et sett med to droner…

 5. Jeg har puttet penger inn et VR briller prosjekt, castAR.
  Prosjektet er svært forsinket og har endret seg litt underveis.
  I går så kom det en epost til backerene om at vi få pengene igjen, men vi får også et stk
  VR briller gratis når de kommer ut på markedet. (estimert i 2017)
  Selskapet har fått kommersiell finansiering underveis.
  Syntes det var grei deal dette når det ble så forsinket som det ble.

  Eivind

  Svar på denne kommentaren

 6. Vannkraft rett i lomma

  […] Du har tolv dager igjen på å være med å støtte prosjektet, eller vente til det kommer i butikken. Forhåpentlig blir prosjektet en realitet, i motsetning til dronen Zano, Europas største Kickstarter-prosjekt, som aldri ble realisert. […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.