nrk.no

Slik gikk det da vi prøvde å fly syv droner i formasjon

Kategori: Gadgets

Jeg spiste litt for mye tran før jeg handlet på nett

Etter litt overivrig handling på nettet endte jeg opp med ganske mange små droner. Og oppdaget fort at flere kunne kobles mot en og samme radio. Da måtte vi selvfølgelig prøve å fly dem i formasjon. Det gikk om mulig enda dårligere enn forventet. Dronene er ganske godt kalibrert og svært stabile for å være så små. Men med mange i luften ble det umulig å holde styr på dem.

Dronene er de ganske så festlige Eachine H8. De er svært stabile og morsomme å fly. Men dessverre kommer de med en usedvanlig kjip fjernkontroll. Etter litt googling kom jeg frem til at det skulle være mulig å styre dem med en Devention-radio.

Den utrolig kjipe radioen som følger med Eachine H8
Den utrolig kjipe radioen som følger med Eachine H8

Så jeg kjøpte den minste og billigste av dem, Devo 7e og den lille ekstra modulen du trenger for å kunne styre ganske så mange typer små lekedroner med den radioen. Den fysiske modifiseringen gikk forbausende greit. Du må åpne radioen og lodde ledninger fra den ekstra modulen på en del steder inni. Jeg fulgte guiden til HacksMods. For å gjøre det helt perfekt laster du ned denne lille modellen og printer den på nærmeste 3D-printer. Så får du festet antennen fra modulen på skikkelig vis.

Devention Devo 7e med Deviation firmware og ekstra modul.
Devention Devo 7e med Deviation firmware og ekstra modul.

Deretter må du laste opp Deviation-firmware til radioen. Denne gir din Devo 7e mange nye funksjoner og gjør at du kan bruke den til mange flere protokoller. Jeg benyttet siste nightly build for å få med Bayang-protokollen som er den du bruker for å styre Eachine H8.

Med Devo 7e utstyrt med ekstra modul og Deviation firmware blir det plutselig veldig mye morsommere og enklere å fly Eachine H8. Selv om det tydeligvis ikke var nok til å klare å fly i formasjon med mange av dem samtidig.

Her er videoen én gang til, så slipper du scrolle opp:

8 kommentarer

    • Eirik Solheim (NRK) (svar til Grim89)

      Dronene er ikke modifisert på noen måte. Problemet er at dette eksperimentet er dømt til å mislykkes dersom man ikke har noen form for automatisk posisjonering slik som det vises i videoen over.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.