nrk.no

Nå kan alle på kontakte deg på Facebook

Kategorier: Det sosiale nettet & Forbruker


Facebook gjør store endringer i sin Messenger-app.

Meldinger fra noen du ikke er venner med har tidligere gått i en bortgjemt innboks. Denne fjerner nå Facebook, og lar hvem som helst sende deg meldinger.

Nå er det eneste du trenger for å snakke med tilnærmet hvem som helst i verden, navnet deres. Som et resultat av disse endringene fjerner vi «annet»-innboksen som kun var tilgjengelig i nettleseren, og lar deg akseptere eller ignorere nye forespørsler, uten at de får vite at du har sett meldingen fra dem.

David Marcus, sjef for Facebook Messenger på sin private Facebookside

Funksjonen «Message Requests» lar deg altså kontakte hvem som helst via Messenger, så lenge du vet navnet på vedkommende. Dette er svært likt en funksjon Google har tilbudt i vel et år. I fjor åpnet de nemlig for at alle med en Google+-profil kunne bli kontaktet på sin gmail-adresse, uten at mottakeren hadde epost-adressen.

Mye nytt i Messenger

Etter at Facebook skilte ut meldings-funksjonen som en egen app, har den fått mange nye funksjoner. Det ble også åpnet for at man kunne registrere seg på Messenger, uten å ha en Facebook-konto.

Andre apper kan nå koble seg sammen med Messenger, så du eksempelvis kan sende ulike animasjoner, be om kundeservice fra selskaper med en Facebook-side eller få beskjed når du har fått en pakke. Facebook ønsker å samle alle mennesker og selskaper på sin messenger-plattform.

David Marcus, sjef for Messenger Foto: Facebook
David Marcus, sjef for Messenger Foto: Facebook

Den seneste er «M», en virtuell assistent som kan hjelpe deg med forskjellige ting, inne i Messenger-appen. Den kan kjøpe ting, sørge for at gaver til dine venner blir levert, booke bord på restauranter, sette opp avtaler osv.

Mange store selskaper jobber nå med slike assistenter, som Apples Siri, Windows’ Cortana, Googles Now og Soundhounds Hound.

Marcus forteller i et intervju med teknologimagasinet Wired at målet er å endre hvordan vi bruker mobiltelefonene våre.

Måten vi interagerer inne i telefonen har ikke endret seg siden flipptelefonen. Du har et tastatur for å ringe, en telefonbok til kontaktene, en knapp for meldinger og en for telefonsvareren. Det er fokus på apper, ikke mennesker.

David Marcus til Wired

Hva synes du om at alle nå kan kontakte alle på Facebook?

27 kommentarer

  1. Det syns jeg er helt borti natta! Får allerede nok meldinger fra det som trolig er svindelprofiler som poserer i militæruniform (gjerne amerikanske) eller dress, med «sjarmerende» innhold/såkalte «nigerianske prinser» (og en del asiatiske damer som tydeligvis har slutta å bry seg om kjønn). I tillegg til rants fra tilfeldige folk som blir sure for et eller annet jeg kommenterer på Facebook under en avisartikkel eller lignende. «Annet»-innboksen har vært genial fordi jeg da har sluppet å forholde meg til disse meldingene. Nå kommer vi alle til å bli oversvømt av spam

    Svar på denne kommentaren

    • Frode Evensen (svar til Jenny)

      Om alle kommer til å bli oversvømt av spam er jeg ikke så sikker på. Jeg har aldri vært plaget med meldinger fra andre enn mine venner, og sjekket nå Annet-innboksen, siste melding der var nesten et år gammel…

    • Alphonse (svar til Jenny)

      Jeg har opprettet en facebook-konto blant annet for å kunne kommentere i kommentarfelt o.l., men har også benyttet muligheten for å sende meldinger til folk jeg ikke har blitt facebook-venn med. Har opplevd to ganger at noen har svart meg tilbake, og det var først nylig at jeg hørte at meldinger fra ikke-venner ble sendt til en skjult innboks. At det skal være umulig å kontakte andre uten først å sende en venneforespørsel synes jeg er tullete, og selv er jeg bare glad til om noen vil kontakte meg.

  2. Jeg er veldig delt når det gjelder denne funksjonen. Selv uten å ha fått prøvd det selv etter som jeg ikke kan se at det fungerer hos meg (Android).

    Jeg liker tanken på å endelig kunne tekste noen av mine venner som ikke har telefonnummeret sitt på Facebook, samtidig som jeg nå helt klart ser hvorfor de ikke har det. Tidligere har jeg ikke kunnet gjøre det etter som jeg ikke har en Facebook-konto selv.

    Så: Ja- og nei til denne funksjonen. Kanskje en grunn i seg selv til å slette Messenger igjen. SMS fungerer jo enda 🙂

    Svar på denne kommentaren

  3. Det første som slår meg er at dette vil bli utnyttet at «stalkere» som er besatte av en person og sender drøssevis med meldinger til ham/henne. Håper og tror det blir umulig å sende meldinger til noen som har skjult profilen sin for søk.

    Svar på denne kommentaren

    • I dag er det jo mulig å «blokke» brukere fra å sende deg meldinger. Jeg vil nesten tro (men dette er jo bare synsing fra min side) at denne muligheten ikke forsvinner.

    • Tore (svar til G_A)

      Det vet jeg ingen ting om, og jeg har ingen intensjoner om å finne ut at det. Men er det så enkelt at det bare tar «sekunder» eller til og med minutter så setter det hele saken i ett nytt lys for meg.

    • Lars Christian (svar til G_A)

      Det tar faktisk litt tid og det er ikke «bare bare». Skulle opprette meg en ny konto for litt siden, jeg måtte registrere e-post og telefonnummer (og bekrefte telefonnummeret med kode på sms). Jeg tror du gjør et større problem ut av det enn det faktisk er, facebook har gjort det til dels vanskelig å plage folk som ikke vil bli plaget.

  4. Dette synes jeg er fint. Så får vi håpe på at vi snart også kan få lov til å sende SMS til mennesker vi ikke har telefonnummer til, og bare kunne skrive navn og sted, slik man kunne før når man sendte A-post.

    Svar på denne kommentaren

    • Sånt vil jeg ha meg frabedt faktisk. Jeg har sett denne tendensen selv snike seg på. Særlig nå de siste par årene.

      Senest i går fikk jeg ett brev fra noen som viste navnet mitt! De ville til og med ha penger av meg! Jeg kastet det selvfølgelig, men jeg mener å huske at personen kalte seg «Kringkastings Avgift». Plagsomt og irriterende!

  5. Lotten Christiansen

    Skjønner ikke helt forskjellen fra tidligere? Hvis jeg visste navnet på folk, selv uten å være venner, har man da alltid kunnet sende meldinger til folk?
    Og ellers er det greit å ikke ha annet-boksen, for da risikerer man å gå glipp av viktige meldinger.

    Svar på denne kommentaren

    • Jeg har ikke kunnet det. Fler av mine venner (sånne gammeldagse som man hadde før Facebook) har jeg navn- og telefonnummer til i telefonen, og til tross for at de har Facebook har jeg ikke kunnet skrive til de. Det _kan_ henge sammen med at jeg ikke har en Facebook konto selv uten at jeg er sikker på relevansen i dette.

  6. Det finnes to skjulte innbokser på Facebook – slik finner du dem

    […] at det finnes en mappe med meldinger på Facebook de færreste visste om. Da Facebook gjorde store endringer i Messenger-appen i fjor høst åpnet de for at du kan motta meldinger fra hvem som helst, ikke bare vennene […]

    Svar på denne kommentaren

  7. Google tilbyr kryptering i ny chat-app, men Snowden advarer likevel mot å bruke den

    […] I tillegg er det mulig å kontakte alle Google-brukere via appen. Facebook lanserte en lignende funksjon for Facebook-brukere i sin Messenger-app i oktober […]

    Svar på denne kommentaren

  8. Lise Monica skredsvig

    Nå skal fb lage en messinger app for barn mellom 6-12 år for og beskytte barns sikkerhet, og det høres jo flott ut, men er helt sikker på at det IKKE hjelper. Hvordan vet barna om hvem de skriver med da det faktisk kan være enkelt for og lage en falsk profil. Og det kommer til og skje, det skulle hver sånn at en måtte logge på med fingeravtrykk. Det er det eneste sikre for og beskytte først og fremst barn.

    Svar på denne kommentaren

  9. GEORGI IVANOV VELIKOV KOSEV SJEF

    KRIS MIHOV KAK BE PRIATEL MOI MUSA NIE SME VSICHKO ZA KAK E MOITO ABE NAUCHE DA NI SHPI ABE az tova musa aptula ti si mi ALI PAZI GO DA TI USHPI BE GEORGI IVANOV VELIKOV KOSEV

    Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.