nrk.no

Facebook Notater – En bloggers våte drøm eller absolutte mareritt?

Kategorier: Det sosiale nettet, Internett, Journalistikk & Plattformer

Facebook Notes
Facebook Notes

Husker du Facebook Notater? Facebooks egen «notatblokk» hvor du kunne poste litt mer tekst enn du i Facebooks tidlige liv kunne gjøre i en statusoppdatering?

Ikke det? Det er kanskje ikke så rart. Facebook Notater har siden lanseringen i 2006 vært svært underkommunisert, begrenset og et litt bortgjemt-produkt.

Nå har imidlertid Notater fått seg en kraftig ansiktsløftning, og det er mye som tyder på at Facebook har planer for denne delen av tjenesten.

Facebook Notater har blitt en moderne og avansert tekstbehandler. Foto: Skjermdump Facebook Notes
Facebook Notater har blitt en moderne og avansert tekstbehandler. Foto: Skjermdump Facebook Notes

Det perfekte bloggverktøy?

Konseptet blogging er fortsatt populært både i Norge, og i resten av verden. De største bloggerne i Norge har besøkende som matcher en middels stor lokalavis i Norge. (TNS er ukestall, blogglisten er dagstall fra dagen før.)

For å blogge trenger man en plattform. Altså et sted hvor de velmenende tipsene om sminke, mat, klær og whatnot er tilgjengelig for hvermannsen på det store Internettet.

WordPress, Squarespace, Medium og norske Blogg.no er eksempler på plattformer som alle tilbyr muligheten til å skrive tekst, legge inn bilder og video, og ikke minst dele disse med resten av Internettet i form av en blogg.

De største bloggerne i Norge har godt med besøk. Foto: Skjermdump: www.blogglisten.no
De største bloggerne i Norge har godt med besøk. Foto: Skjermdump: www.blogglisten.no

Det er altså på denne banehalvdelen at Facebook nå har skrudd sin Notater for å passe inn. Facebook Notater tilbyr i all hovedsak den samme funksjonaliteten som de andre bloggplattformene.

Du kan skrive tekst, legge inn bilder, koke sammen en vittig overskrift og sågar by på de beste videoene dine. Alt i en og samme post.

Grensesnittet har også blitt veldig 2015. Det er minimalistisk, stilrent og enkelt. Man har mulighet til å legge inn lenker, overskrifter, sitatet og sette skrift i kursiv. Og det er bortimot det. Verken mer eller mindre.

Grensesnittet er rent og enkelt. Foto: Skjermdump Facebook Notes
Grensesnittet er rent og enkelt. Foto: Skjermdump Facebook Notes

Ikke bare ser det bra ut, det er også svært enkelt å bruke, både for en 50-år gammel aspirerende mat-blogger og en 14-åring som drømmer om å bli som Mammatilmichelle eller Sophieelise.

På et punkt har imidlertid Facebook et fortrinn ingen kan slå dem på.

Distribusjon.

Strømmen og algoritmen

I 2015 holder det nemlig ikke å ha en blogg på en bloggplattform hvor tekst, bilder og video villig vekk publiseres. I utgangspunktet blir det som å stå i skogen og skrike seg hes.

Hvis ingen får med seg at du har skrevet verdens beste bloggpost, og dermed ikke leser den, er det liten vits. Vil i alle fall mange hevde.

Og det er altså her Facebook virkelig skiller seg fra resten av verden i 2015. Ved å kontrollere hva den enkelte av oss ser i våre respektive nyhetsstrømmer, sitter Facebook på en mulighet ingen andre rår over.

Ved å skru algoritmen som styrer hvem som ser hva i nyhetsstrømmen, slik at innholdet som ligger hos Facebook, i dette tilfellet bloggposter, får bedre, bredere og hyppigere distribusjon enn de linker som postes fra andre bloggplattformer, kan det kjapt bli attraktivt å ha bloggpostene sine hos Facebook.

Likheten til hvordan Facebook har behandlet video, og gått i strupen på Youtube i det siste året, er påfallende.

Facebook har blitt kritisert for hvordan de bevisst gir native-video, altså video publisert på Facebook-plattformen, høyere distribusjon i nyhetsfeeden, enn video fra for eksempel Youtube, som det bare kan postes lenker til.

Medium kopi

En av de første reaksjonene i NRKbeta-redaksjonen når nyheten om at Notater hadde gjenoppstått i ny drakt, var «Oi. Har Facebook kjøpt Medium?« (Vi leste det vel strengt tatt på Twitter men…)

Medium.com er en blogg-plattform som ble grunnlagt i 2012 av Evan Williams, en av grunnleggerne av Twitter, og har både profesjonelle og ikke profesjonelle skribenter.

Bare for å gjøre det klart med en gang. Facebook har altså ikke kjøpt Medium.com. De har bare laget noe som ligner veldig.

Nå kan det saktens argumenteres for at minimalistisk, stilrent og enkel ikke er spesielt originalt i 2015, men det er vanskelig å komme bort fra at Facebook Notater og Medium.com har visse likheter.

Faceook Notater og Medium har visse likheter.
Faceook Notater og Medium har visse likheter.

Mellomsegmentet

En av de gruppene som Facebook Notater kan passe best for, er mellomsegmentet av bloggere. De som ikke er på topplista, som ikke er tilknyttet noe nettverk, som ikke har lommene fulle av sponsorer, men som likevel setter et slags avtrykk i en eller annen sub-kultur med innleggene sine.

Hva vil bedre distribusjon og en tettere integrasjon med Facebooks økosystem gjøre med den gruppen? Spiller det, rent distribusjonsmessig, noen rolle hvem avsender av et journalistisk stykke arbeid er i 2015, hvis den som uansett bestemmer hvor mange og hvem som får se innholdet heter Facebook?

Kun for privatpersoner

Foreløpig finnes Notater kun for privatpersoner. Det er altså ikke mulig å bruke Notater til å «blogge» for en side du administrerer og drifter, og vi vil bli overrasket om Facebook ikke åpner for Notater for sider.

En Facebook-side som stort sett består av Notater, vil ikke nevneverdig skille seg fra en blogg i formen, men vil i ytterste konsekvens ha en svært god distribusjon.

Vi har selvsagt også skrevet denne artikkelen i Facebook Notater.

Vi synes det blir spennende å følge med på Facebook Notater framover, og ikke minst på om tjenesten blir populær blant folk som ønsker å dele mer enn hva statusoppdateringene tillater.

7 kommentarer

 1. Kristian Kalvå

  Jeg kjenner at jeg er skeptisk. Ikke til oppgraderingen, nye Notes ser bra ut og virker som å virke bra, men til at enda mer innhold skal låses ned i gigantselskapers inholdsstruktur.

  Lukter vi en anti-trust rettsak mot FB for å misbruke sin posisjon hvis de fortsetter å fremme egne løsninger på bekostning av andre mer platformagnostiske løsninger?

  Svar på denne kommentaren

 2. Medier24.com | Den store sosiale medier-krigen 2015: Hvor står slagene og hva handler de om?

  […] Facebook pynter opp Notater-verktøyet sitt kan de bli et reelt alternativ til bloggplattformer for folk som er gode til å skape skriftlig […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.