nrk.no

Ny Tesla har forsvarssystem mot biologiske våpen

Kategorier: Forbruker & Gadgets

Forsvarsmodus mot biologiske våpen på Tesla Model X Skjermbilde: Tesla

Kan det bli en bransjestandard?

Elon Musk, grunnlegger av PayPal, SpaceX og Tesla gjør sjelden noe halvveis.

Da han i natt avduket nyeste versjon av Tesla, den elektriske SUVen «Model X», var det en funksjon vi bet oss merke i: «bioweapon defense mode«.

Knappen for å aktivere funksjonen Skjermbilde: Teslas presentasjon av Model X
Knappen for å aktivere funksjonen Skjermbilde: Teslas presentasjon av Model X

Hvis det noen gang oppstår et apokalyptisk scenario av noe slag, kan man hypotetisk trykke på biologisk-forsvarsknappen – det er en ekte knapp – vi prøver å være ledende innen apokalyptiske forsvarsscenarier.
Elon Musk, under presentasjonen av Model X

Grunnen til at funksjonen eksisterer, er det store luftfilteret som bilen leveres med. I følge Musk er dette ti ganger så stort som luftfilteret som finnes i dagens biler.

Teslas nye luftfilter er ti ganger større enn det i en vanlig bil. (vanlig filter til høyre, Teslas filter øverst, og Teslas sekundærfilter til venstre)
Teslas nye luftfilter er ti ganger større enn det i en vanlig bil. (vanlig filter til høyre, Teslas filter øverst, og Teslas sekundærfilter til venstre)

– Dette var de mest konservative anslagene vi kunne finne, sa Musk, og viste til tall som sier at man i Oslo kan få forkortet levetiden med fem måneder på grunn av luftforurensning.

Redusert forventet levealder grunnet luftforurensning Kilde: Tesla
Redusert forventet levealder grunnet luftforurensning Kilde: Tesla

I følge Musk er det nye HEPA-filteret hundrevis av ganger bedre til å filtrere bakterier, allergener og virus enn vanlige bilfiltre. Med tre lag aktiv karbon (hydrokarboner, svovel og ammoniakk) sier Musk at når filteret jobber på makskapasitet, kan de ikke spore noen bakterier eller virus inne i bilen – og den skal dermed kunne være et sikkert tilfluktssted under et angrep med biologiske våpen.

Holder det vann?

Marius Dybwad er forsker hos Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og har forsket på metoder for å avdekke og identifisere biologiske terroranslag. Han kjenner ikke filterets spesifikasjoner i detalj, men sier Elon Musks filter kan være trygt.

– Det er ikke usannsynlig, sier Dybwad.

– Det finnes mange grader og klassifiseringer av HEPA-filter, men et HEPA-filter må som et minimum ha evnen til å fjerne 99.97% av partiklene som finnes i luften – og som f.eks kan inneholde bakterier, virus og allergener. Hvis bilen er tett og filtrerer all luft som tas inn er det absolutt mulig, sier Dybwad.

Forsker Marius Dybwad Foto: FFI
Forsker Marius Dybwad Foto: FFI

Vi har ikke funnet henvisninger til test-rapporter fra Tesla som sier hvor effektivt eller hvilken klassifisering HEPA-filteret har, men Tesla forteller ikke hvor effektive de er på partikkelstørrelser på 0,3 µm. Dette er i følge Dybwad den vanligste størrelsen å sjekke mot.

– Dette er den vanskeligste størrelsen å filtrere. Hvis partiklene blir større kan de stoppes ved hjelp av filterporer eller ved at de fanges på grunn av kollisjoner, og hvis de er mindre overtar andre fysiske mekanismer som igjen gjør at partiklene vil kunne fanges i filteret, sier Dybwad.

Tesla oppgir følgende testresultater med sitt nye filter:

  • Bakterier 2.0 µm – 300x bedre
  • Allergener 1.0 µm – 500x bedre
  • Sot/Smog .1 µm – 700x bedre
  • Virus .01 µm – 800X bedre

Ikke første gang

Tesla har flere referanser til populærkultur i bilsystemet sitt. Volumkontrollen går for eksempel opp til 11, ikke det vanlige 10, en referanse til filmen «Hjelp vi er i popbransjen«.

Det finnes også en James Bond-modus, som endrer designet på bilen i kontrollsystemet til Lotus Espirit-modellen brukt i filmen «Spionen som elsket meg». En bil som det forøvrig hevdes at Musk var kjøper av, under en auksjon i 2013.

James Bond-modus på Tesla Model S. Foto: Jalopnik
James Bond-modus på Tesla Model S. Foto: Jalopnik

Ville du stolt på Teslas luftfilter under et angrep med biologiske våpen?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.