nrk.no

Falt Gopro-kameraet ned fra dronen og havnet på Burning Mans dansegulv?

Kategorier: Idag prater vi om & Moro

Defaultbildet fra videoen lastet opp av Terry Tufferson på YouTube

Det er i så fall helt vilt.

Vi kom over denne videoen her om dagen, og internt i redaksjonen har vi ikke klart å bli enige. Er videoen ekte eller ikke?

Klippet viser en drone som flyr over festivalen Burning man i Nevada-ørknen, faller ned blant festivaldeltagerne og ender opp på dansegulvet hvor den bytter hånd mellom flere dansende mennesker.

Den er nesten for god til å være sann, men det er likevel vanskelig å være bastant – spesielt når festivalen har et rykte på seg for å være et sted der alle mulige sprø ting kan skje. Om du ikke er kjent med festivalen er denne artikkelen et godt sted å starte.

Fishy

Kan det virkelig være så kort vei fra et Gopro-kamera ramler fra en drone, til det befinner seg midt på dansegulvet – og opptaket havner på YouTube?

Vi synes det hele virker litt fishy, resultatet er nesten for bra. Det er utrolig kult om det faktisk stemmer.

For moro skyld har vi enda ikke sjekket på Reddit. Der holder nemlig faktasjekkere fra en annen verden til.

Hvordan går dere fram for å avgjøre om en video av denne typen er sann eller ikke?

10 kommentarer

 1. Fake så det synger. Min analyse:

  1: Hvem i all verden sikrer ikke kameraet slik at det ikke faller av? Fra en slik høyde ville det å ha blitt truffet av et GoPro gjort veldig vondt.

  2: Kameraet sparkes «tilfeldigvis» av en forbipasserende rett etter å ha truffet bakken, slik at det ender i «riktig» posisjon. Jeg mistenker at dette er et finurlig klipp i opptaket.

  3: Fyren som plukker det opp sjekker ikke om kameraet er i opptak. Han bare plukker det opp og begynner å filme. Nesten så man skulle tro at han visste det ville lande der og at det var i opptak.

  4: Hver gang en hånd «tilfeldigvis» kommer fremfor objektivet er kameraet i noen andres hender, og tilsynelatende et helt annet sted. Samme finurlige klippetriks som i punkt 2. Og om en tilfeldig person hadde gitt deg et GoPro-kamera på et slikt vis, ville du ikke da begynt å spørre «hva er greia?», «hva vil du jeg skal gjøre?» o.l.? Jeg ser ingen som er nysgjerrig på hva vedkommende vil at de skal gjøre. Naturlige reaksjoner er totalt fraværende.

  Svar på denne kommentaren

 2. Mener det er flere tegn på juks, det er noe med tiden det tar for kamera å falle, og narrativen videre er litt for godt filmet og kul til å være sann. Beviset for at det er juks mener jeg å ha funnet i lydsporet til videoen. Lyden er justert «normalisert» og når vi blir med på dansegulvet er det også brukt «limiter» for å gi maks trøkk. Rett og slett juks og fanteri! 🙂

  Svar på denne kommentaren

 3. Steffen Larsen Tuvmarken

  Doktrinen er enkel: «hvis det virker for godt til å være sant, så er det som regel sånn.» Det gjelder vel i høyeste grad her også. Er jo en måte å få oppmerksomhet på dette også, og når NRKbeta deler det, da funket det veldig godt.

  Svar på denne kommentaren

 4. Er nok reklame dette ja.
  Sette mer og mer av dette i de siste årene. Vært tilfeller hvor det blir benyttet botnett av twitter-kontoer for å få det til å ‘trende’ også. (Selvsagt uten at reklamebyråene vil innrømme det.)

  Det jeg reagerer på er hvorfor i helvete flyr de en drone rett over hode på en folkemengde!?
  Snakker om uforsvarlig pilot…

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.