nrk.no

4chan er solgt – til oldefar

Kategorier: Det sosiale nettet & Nettkultur

4 Chans gunnlegger Christopher Poole. Foto: Red Maxwell/Flickr og Ståle Grut/NRKbeta

Det anonyme nettforumet har fått nye eier: en gammel kjenning.

Christopher Poole – kjent som moot – var sterkt inspirert av den japanske bildesiden 2channel da han som 15-åring i 2003 skapte 4chan på gutterommet i New York. Han ønsket å lage et sted å dele sin fascinasjon for Japanske tegneserier og TV-serier.

Med sin mors velsignelse brukte han hennes kredittkort for å lage 4chan.org. Et slags 2chan myntet på det amerikanske publikum, som siden har utviklet seg til å bli et hjem for noen av nettets mektigste bevegelser og subkulturer.

Christopher Poole i 2012. Foto: JScott
Christopher Poole i 2012. Foto: JScott
4chan definerer seg selv som «et enkelt bildebasert nettforum, hvor hvem som helst kan kommentere og dele bilder anonymt.» Her ble rickrolling og en mengde andre memes skapt. Det var her Anonymous-bevegelsen først organiserte seg. Forumbrukerne hacket TIME magazines avstemning over verdens hundre mektigste, og satte moot på toppen.

Les også: 4chan’s 9 most memorable controversies

Listen over kontroverser er lang som et vondt år, men nå kan det se ut til at en sirkel er sluttet.

I dag kunngjorde nemlig Poole at han har solgt 4chan til 2channel. Eierskapet overføres dermed til japanske Hiroyuki Nishimura, skaperen av 2channel og en slags bestefar for nettkultur. Han omtales gjerne både som helt og rollemodell i hjemlandet, og kun på fornavn.

Poole sier om Nishimura at han er en slags oldefar for 4chan, og at han var med å skape en nettkultur sentrert rundt anonymitet – som i sin tur inspirerte han til å lage 4chan.

Han er en av få personer som har dyp forståelse for hva det betyr å tilby et digitalt hjem for millioner av mennesker, i mer enn et tiår.

Christopher Poole, i kunngjøringen på 4chan

Hiroyuki Nishimura Foto: Danny Choo/Flickr
Hiroyuki Nishimura Foto: Danny Choo/Flickr

Store innvesteringer

Salget av 4chan sammenfaller i tid med store innvesteringer av risikokapital i sider som Reddit og Imgur, skriver New York Times. Dette er sider som har hundrevis av millioner anonyme brukere i måneden, og som sammen med 4chan har vært hekkeområder for moderne nettkultur og virale bilder – selve fôret nettsteder som Buzzfeed og andre viralsider har brukt til å vokse enormt i løpet av kort tid.

Det gjenstår å se om dette vil føre til store endringer i måten siden drives på, men med tanke på hvem som har overtatt siden, virker det lite sannsynlig. Det er ikke oppgitt noen sum eller motivasjon for salget, men Poole trådte av som leder for siden tidligere i år.

Hva tenker du om salget – og kjøpet?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.