nrk.no

Hva er gode mobil-manerer i 2015?

Kategori: Mobil


Kan ikke dere hjelpe oss å sette sammen en gullstandard for hva som er bredt akseptert (og uakseptert) bruk av mobil i ulike sosiale situasjoner?

Mona Lisa-smilet

Du har sikkert vært der: Dere sitter 5-6 stykker rundt et restaurantbord og snakker sammen. Maten er på vei ned i magen, du begynner å få det lille etter-middag-siget og samtalen rundt bordet blir stadig mer usammenhengende.

To, tre – etterhvert alle sammen – sitter med et Mona Lisa-aktig smil. Det finnes mange ulike teorier om hvorfor hun smiler på Mona Lisa-måten. Men grunnen til at vennene dine smiler slik, er en annen.

Leonardo Da Vinci / NRKbeta
Leonardo Da Vinci / NRKbeta

Ved bordet

Folk rundt bordet gjør halvhjertede forsøk på å holde en fasade av å følge med. I virkeligheten sitter de med mobilen diskré under bordet og oppdaterer seg på alt som har skjedd i verden: Folk som har skilt seg og funnet hverandre. Katastrofer som har utfoldet seg og sivilasjoner som har gått til grunne – alt sammen i løpet av de førti minuttene man har spist.

Og selv om man ikke har sett hverandre IRL på lenge, og det kanskje er et halvt år til neste gang; akkurat nå er dette mobil-pustehullet viktigst.

Lille-hjernen

Mobiltelefonen er blitt en del av hjernen vår. Store deler av oss har outsourcet det å huske telefonnumre og avtaler, trivia-fakta, praktikalia og enkle regneoperasjoner til mobilen de siste årene.

Og ettersom mobilen stadig er ute av lommen for å løse disse småtingene, så hender det også at man (mens man likevel sjekker hva klokken er), også ser at man har fått en snap. Man kikker på den, svarer – og setter igang en vibrasjon i noen andres lomme, et annet sted.

Og så er kjedereaksjonen igang rundt de tusen middagsbord.

På jobben

Jeg tilhører gruppen gamle, sure menn som mener mobilen ikke har noe å gjøre hverken rundt middagsbordet eller i et møte.

Vi har lagt fra oss andre oppgaver for å ha et totimers møte. En kollega sitter dypt i mobilen. Jeg får lyst til å si: «Hvis du føler du behøves mer et annet sted, er du fri til å forlate møtet.».

Utifra Mona Lisa-blikket er det umulig å forstå om det er Facebook, en syk fem-åring eller en gisselsituasjon i utvikling. Vi ser bare at han velger å være tilstede for noen som ikke er i det fysiske rommet, fremfor oss og vårt møte. Mange vil – psykologisk sett – oppfatte mobildykkingen som en avvisning. Det sender signaler om at det er noe utenfor rommet som er viktigere enn oss og det vi holder på med.

Leonardo Da Vinci / NRKbeta
Leonardo Da Vinci / NRKbeta

I fellesrommet

Til slutt har du disse settingene hvor man ikke har lyst til å være sammen, men bare er fanget samme sted for en stund, og det ikke er andre steder å være.

Noen sitter og har en lang, uinteressant samtale med utestemme på café eller tog. Går det mer enn et halvt minutt, blikker jeg dem. Virker ikke det, går jeg tilslutt bort til dem og ber dem finne seg et rom, så jeg kan fortsette å lese boken min uten å høre hva A sa til B om C. Og hva B svarte. Og hvordan C reagerte.

Men jeg tror jeg tilhører et mindretall, og kanskje er det like mange som blir sjokkert over min atferd, som over lang-privat-høyrøstet-og-ganske-kjedelig-samtale-i-offentlig-rom-personens atferd.

…og så ringer min telefon. For når jeg skriver at jeg mener mobilen ikke har noe i møter og sosiale settinger å gjøre, gjelder det selvsagt ikke når jeg gjør det selv. Fordi det var viktig. Eller den vibrerte. OG jeg klarer å følge med. Dessuten: Det som kommer nå, det har jeg hørt før. Og denne tweeten var faktisk ganske morsom. Og situasjonen var litt klein, så mobilen var et bra skjold.

Tatt under en middag hvor alle måtte legge telefonene sine i en stabel på bordet. Førstemann som tok mobilen før middagen var over måtte ta regningen. Foto: Marius Arnesen NRKbeta
Tatt under en middag hvor alle måtte legge telefonene sine i en stabel på bordet. Førstemann som tok mobilen før middagen var over, måtte ta regningen.
Foto: Marius Arnesen NRKbeta

Over There

Hva er egentlig OK? Amerikanske Pew har spurt folk om deres syn på mobil-etikette, og du kan lese en rapport fra undersøkelsen her: Americans’ Views on Mobile Etiquette. Men før du gjør det og vet hvordan det er der, har vi lyst til at du skal tenke gjennom hva du selv mener, og si litt om det i kommentarfeltet. Så kan du heller lese Pew-rapporten etterpå.

Hva synes dere:

Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?

Kan man chatte på restaurant?

Kan man sjekke kampresultater på kino?

Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?

Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?

Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?

Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?

Er det samme regler for barn og voksne?

Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?

Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?

Kunne vi laget den sammen?

Hva skulle den sagt?

Hva skulle vi spurt om for å lage den?

32 kommentarer

 1. Snapchat-film av fulle folk på fest er dårlig stil! Å drite seg ut er ikke lenger en isolert hendelse som folk snakker om i ettertid, nå blir det en Snap-story eller YouTube-klipp.

  Glem NSA og overvåkning, vårt 1984 er at man ikke tør å synge «My heart will go on» kl 2 om natta på karaokebar.

  Svar på denne kommentaren

  • Jakob (svar til Thomas)

   Kanskje det er like greit at folk er litt mer tilbakeholdne med å drite seg ut på denne måten. Fyllesynging kommer jeg i alle fall ikke til å savne om det opphører.

 2. Da jeg vokste opp fikk søsknene mine og jeg streng beskjed av far om å instruere vennene våre til ikke å ringe ved middagstider. Middagen var familietid og skulle ikke avbrytes av telefonsamtaler. Klarte noen allikevel å ringe under middagen skulle vi svare med at vi ringte opp igjen.

  Jeg synes derfor det fremdeles er en uting å ta telefonen eller svare på meldinger mens man sitter til bords. Men jeg klarer ikke å være helt imot det å ta fram telefonen for å google ting som er oppe til diskusjon for å få en oppklaring. Jeg er altfor glad i å finne ut av ting til det. Men da bør telefonen legges vekk igjen etterpå.

  Når det er sagt så merket jeg at jeg stadig oftere sjekket mobilen selv, helt fram til jeg fikk meg Pebble (smartklokke). Den videreformidler varsler på en relativt diskré måte. Jeg kan avvise anrop, og jeg kan fort se om meldinger/epost/varsler jeg har fått er viktige nok til at de ikke kan vente til etter middagen (det er dog ekstremt sjelden at de er det). Smartklokken har også gjort at jeg nesten aldri har på lyd på telefonen, og dermed ikke plager andre, eller blir plaget selv, om telefonen ringer i tide og utide.

  Svar på denne kommentaren

  • Karl Martin Lund (svar til Silje)

   Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?

   Kan man chatte på restaurant?

   Kan man sjekke kampresultater på kino?

   >Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?

   Ja, i hvert fall delvis når man er sammen med andre IRL.

   >Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?

   Som oftest ikke, men dersom man har halve bussen for seg selv kan det gå.

   >Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?

   Kan aksepteres dersom det er viktige samtaler som ikke kan vente, og samtalene holdes så korte som mulig

   > Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?

   Synes ikke tasting er noe problem i buss/tog, forstyrrer ikke andre i samme grad. Under møter/sosiale sammenkomster kommer det an på sammenhengen.

   > Er det samme regler for barn og voksne?

   I utgangspunktet, ja, men barn må få en sjanse til å lære reglene…

   > Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?

   De hvor man kan fortelle de andre deltakerne hvem som ringer og de forstår at det at man tar telefonen ikke betyr at man ikke har respekt for deres tid. For eksempel, mindreårige barn, meglere ifbm bud på bolig o.l.

   En annen ting som irriterer meg grønn er folk som tar telefonen for å si at de sitter i møte og at de ringer tilbake siden. Kan de ikke bare la telefonen ligge, så kan heller jeg legge igjen en beskjed på svareren eller sende en melding?

   Et tips for delvis å omgå disse reglene i møtesammenheng: Jeg har et nettbrett med SIM-kort, og det kan brukes som telefon. Det står et tvillingkort i nettbrettet, så alle sms og anrop kommer også hit. Så da ser jeg hvem som ringer/sender sms, og sms kan besvares uten at noen merker det da jeg uansett ofte bruker nettbrettet til å se på dokumenter/ta notater under møtet. 🙂

 3. Følgende ble obsertvert i en matbutikk her i Oslo forrige uke:

  En jente i 20-årene kommer inn i butikken med mobilen organisk knyttet til venstre hånd, og en diger designveske i høyre armkrok. Hun skulle ha en vare som stod på øverste hylle, men klarte ikke å få tak i den, så hun måtet ha hjelp fra en butikkansatt. Å legge mobilen ned i vesken et par sekunder var ikke i hennes begrepsverden, da var det enklere å tilkalle assistanse !!

  For øvrig opplever jeg stadig som syklist at folk vaser ut i gangfelt og sykkelfelt med nesa limt ned i mobilen og to hvite ledninger ut av ørene, og helt uten tanke på at det kanskje finnes andre mennesker på denne kloden.

  Mobilgalskapen har gått alt for langt !!

  Svar på denne kommentaren

 4. Utan særleg grunn tykkjer eg ikkje det er greit å sjekke facebook eller andre sosiale medier under familiemiddagar. Eg tykkjer au det er ekstremt irriterande med folk som brukar telefon på kino, då dette lysar opp i salen og øydeleggjer mi oppleving av filmen. Anten er du der for filmen, elles drar du ikkje.

  Under eit møte tykkjer eg ein kan besvare alle samtaler, men kun med «Eg er i eit møte, eg ringer deg når det er ferdig», om ein ikkje sett på automatisk SMS-svar med den teksten. Mobilfengsel tykkjer eg er ein god idé. Har sjølv spist middag kor alle sitt på smartelefonen sin, og nokon spontant roper «mobiltårn» for å stanse denne ukulturen. Ver sosial med dei du sitt med, internettet kan vente til middagen er ferdig med mindre ein faktisk ventar viktige meldinger på epost eller sosiale medier.

  Eg har au vore ute å ett mat med venar, og endt opp med å ta telefonen ut av handa til ein kompis og seie «Hei (namne på jenta i telefonen). Han (nemnde med namn) sitter på restaurant no, og ringer deg seinare. Me er ferdig her om ein halvtimes tid» (rett nok hadde denne samtala foregått i ti minutt, og det var lett å forstå at dette ikkje var ein krisesamtale eller anna viktig samtale ut av tonen i samtala).

  Svar på denne kommentaren

  • Karl Martin Lund (svar til Einar)

   Sterkt uenig i det med å ta alle telefoner under møter. Det er den slags man har svarer til. Under et møte skal lyden på telefonen være av, og man skal være konsentrert om møtet og deltakerne der.

 5. Slutt med laaaaaange samtaler på verandaen i blokkleiligheter. Det er bare en tynn vegg mellom oss, og det er en pest og plage å sitte på verandaen og måtte høre på skravlingen – ofte høye samtaler på ukjent språk. Mangel på folkeskikk.

  Svar på denne kommentaren

 6. For vel ti år siden, den gang min vennindes datter var i slutten av tenårene, satt jeg tilfeldig og overhørte/iakttok følgende hendelse. De satt fire unge jenter rundt et bord, men lite ble sagt dem i mellem. Derimot hadde de alle en stor kommunikasjon med andre gjennem sms. Efterhvert gikk jentene hver til sitt. Derefter begynte de å ringe til hverandre; de som de nettopp hadde sittet sammen med, og da gikk samtalene i ett.

  Det gjelder kanskje å «få alt på avstand»; det blir dermed heller ikke så forpliktende, en avslører mindre av sitt kroppsspråk og feil og utelatelser blir av mindre viktighet eller betydning. Å heller forholde seg til mobiltelefonen og dens kommunikasjonsmuligheter, gir nok på mange måter en «mur» som beskyttelse for en kanskje manglende eller eller redusert selvsikkerhet.

  Svar på denne kommentaren

 7. Jeg tror dette er en lidelse, for mange. Jeg tar meg selv i å gjøre de samme tingene, samtidig syns jeg ikke noe om det. Facebook, snapchat, instagram osv hører ikke hjemme verken ved middagsbordet, eller ute i sosiale lag med venner/familie. Allikevel skjer det hele tiden. Hvorfor?

  En slags «ti bud» for mobiletikette tror jeg absolutt er på sin plass..

  Svar på denne kommentaren

 8. På Stortinget så har de fast praksis ved formelle møter at alle deltagere legger fra seg mobilen i en boks på utsiden av møterommet. Grunnen til dette er sikkerhet (avlytting) og forstyrrelser. Jeg synes dette virket strengt, men har innsett at den type praksis er fornuftig.

  Jeg jobber i en bedrift hvor «alle» er tilgjengelig «alltid» på stadig flere plattformer, les: Linkedin, Snap, Chat, Mail, Facebook, Yammer, osv. Dette er et problem da dagen blir oppstykket. Jeg merker at konsentrasjonsspennet vårt blir redusert av alle avbrytelsene. Når jeg skal gjøre et stykke arbeid som krever konsentrasjon så logger jeg av alt (mail, mobil, tjeneste plattformer) og jobber med denne ene oppgaven. Noen kollegaer lurer hvorfor svarer du ikke på mailen eller meldingen jeg sendte deg for 5 min. siden? Jeg svarer da: Mail eller melding er et forsøk på kommunikasjon.

  Vi må ta arbeidsdagen tilbake. De gode gjennomtenkte løsningene på arbeidsoppgavene lar seg ikke produsere med nedsatt konsentrasjon som følge av avbrytelser.

  Hjemme er det nøyaktig det samme. Ungene: Hvorfor svarer du ikke med engang på meldinger pappa? Svar: Meldinger er et forsøk på kommunikasjon, vil du virkelig snakke med meg må du ringe eller prate med meg direkte.

  Med vekslende hell har vi «skru av mobilen når det er mat» og «skru av mobilen når man legger seg» regel hjemme hos oss. Regelen ble til fordi det ble et problem med avbrytelser.

  Jeg tror ikke det lar seg gjøre å lage et «skikk og bruk» som alle i samfunnet er enige i. Og takk for det. Men jeg har tro på at foreldre kan være gode rollemodeller for sine barn og at møte ledere kan være gode rollemodeller for medarbeidere.

  Svar på denne kommentaren

 9. Jeg liker ikke når jeg kommer inn på et kontor og så ringer telefonen på kontoret. Så må den besvares, og jeg må vente. Det fins telefonsvarer.

  Det er omtrent det samme som å bli forbigått i kø. Oppringinga er loggført. Nummeret er der. Det er bare å ringe opp.

  Hva med mer strukturert arbeid? Bruk tida det tar å ringe opp alle tapte anrop. Lukk kontordøra. Vis et skilt. «Opptatt til kl. X».

  Svar på denne kommentaren

 10. Pål Brønlund

  At folk som tar anstøt av at andre bruker mobilen sin kaller disse for selvopptatte er snudd helt på hodet. De som virkelig er selvopptatte er jo nettopp de som føler seg fornærmet hvis de ikke får all oppmerksomheten. Det er som om de føler seg bedratt hvis man samtidig kommuniserer med flere.

  Men til de som sliter med slike følelser vil jeg gi et lite håp. I nær fremtid vil teknologiske fremskritt muliggjøre diskret kommunikasjon slik at du ikke lenger vil legge merke til om de du er sammen med også er involvert med andre 🙂

  Svar på denne kommentaren

 11. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Nei.

  Kan man chatte på restaurant?
  Ja om man venter på maten og vil vise at man har dårlig selskap.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Nei. På kino skal telefonen ikke frem i det hele tatt.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Vedd en hver arena som eieren mener at det er nødvendig. Klasserom er et eksempel.

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Ja, men lavmælt.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Ja, men lavmælt.

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Nei. På kurs for eksempel, er det akseptabelt å gi tekste korte beskjeder, men man må vente med samtaler.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Ja.

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Kommer helt an på på møtets karakter og kulturen. Hvis det er jobb, personene har møttes for å få unna en oppgave, og personene ikke kjenner hverandre og har avtalt noe spesielt, er terskelen for telefonsamtaler svært høy.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Den må få utvikle seg organisk. Når jeg forstyrres av personer som gaper i telefonen som om den andre samtaleparten ville hørt uten telefon, sier jeg i fra. Ignoreres jeg, hermer jeg høylytt. Med ondt skal ondt fordrives… 😀

  Kunne vi laget den sammen?
  Nei. Som sagt ovenfor må den få utvikle seg organisk. Vi trenger absolutt ikke flere lover og regler!

  Hva skulle den sagt?
  (Se forrige tema)

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?
  (Se forrige tema)

  Svar på denne kommentaren

 12. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Nja, later som jeg går på toalettet for å sjekke tlf.

  Kan man chatte på restaurant?
  Dersom de andre man er sammen med er ute en tur.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Nei.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Egentlig I de fleste sosiale settinger, men spesielt under en middag med unntak av å ta bilder. Etter middag blir det fort mye som skal deles.

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Ser ikke at det skal være noe verre en vanlige samtaler på bussen.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Alle plasser utenom «stille-vogna»

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Kommer an på settingen, varighet og viktighet.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Dersom eldre går foran med et godt eksempel, så ja.

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Samtaler man vet om på forhånd og kan gi beskjed om at man venter.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Nei, mye går på sosial intelligens.

  Kunne vi laget den sammen?
  Nei, samme som ovenfor.

  Hva skulle den sagt?

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?

  Svar på denne kommentaren

 13. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Nei, ikke med mindre det kommer opp som en naturlig del av samtalen fordi man skal vise fram noe etc.

  Kan man chatte på restaurant?
  Bare når man sitter alene ved bordet eller man må gi en viktig beskjed til noen.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Nei! Det finnes knapt mer irriterende ting enn lysende mobilskjermer i synsfeltet på kino. Hvis man ikke klarer å la være å dra opp mobilen på kino kan man se filmen hjemme.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Ideelt sett burde man kunne bli enige om å ikke bruke mobilen i stedet for å måtte benytte seg av «mobilfengsel». I garderober til gymtimer etc. kan mobilfengsel være på sin plass.

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Ja, så lenge tema og stemmenivå er likt som det ville vært dersom personen man snakker med hadde vært i setet ved siden av.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Ja. Samme kriterier som over.

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Nei, det er selvfølgelig avhengig av setting.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Ja.

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Viktige samtaler som man lett kan rettferdiggjøre at man må bruke tid på. Man bør gjerne si ifra på forhånd hvis man vet man kan bli oppringt og unnskylde seg dersom man plutselig må besvare en viktig samtale.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Ja, i noen tilfeller i det offentlige rom. Kinosalen er et eksempel. I private settinger er nok dette vanskeligere, siden man har forskjellige forhold til forskjellige folk.

  Kunne vi laget den sammen?
  Ser ikke helt for meg hvordan det skal gjøres.

  Hva skulle den sagt?
  – Dersom du trykker på mobilen i sosiale settinger bør du kunne forklare hvorfor, og være forberedt på å snakke om/vise fram det du driver med.
  – La mobilen ligge i lomma i kinosalen.
  – Bruk av mobilen i møter er unntakstilstand, men må aksepteres en gang i blant.
  – Ikke spill apper som lager lyd på resturanter og andre steder der folk drar for å kose seg.

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?

  Svar på denne kommentaren

 14. Det er mange som sammenligner en mobilsamtale på bussen med en samtale mellom to personer som sitter ved siden av hverandre.
  Jeg synes dette er to forskjellige ting, for i det første tilfellet hører du bare den ene delen av samtalen. Når du hører begge parter i samtalen, er det lettere å sjalte den vekk som uinteressant, mens en samtale der man bare hører den ene delen, fanger oppmerksomheten på en helt annen måte.
  Derfor mener jeg at man må ta mer hensyn når man foretar mobilsamtaler på buss og flytog.

  Svar på denne kommentaren

 15. Da jeg lå på barselavdelingen etter fødsel måtte jeg dele rom med to andre. Hun ene lå hele tiden og skravlet høyt i telefonen, til tross for at pleierne ba henne slutte eller gå ut på gangen. Maken til frekkhet, man er jo der for å komme seg etter fødsel og bli kjent med barnet, ille nok å måtte dele rom.
  Noe annet som er frekt er når barnehagepersonalet bruker mobilen foran ungene. Sett flere ganger.
  Støtter 100% at man bør bruke mobilen mindre. Brukte min mye mer før, men er blitt veldig bevisst på det i det siste

  Svar på denne kommentaren

 16. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Nja. Ikke under selve middagen, men når alle er ferdig med spisingen og folk enten sitter og prater, eller går litt frem og tilbake fra kjøkkenet og slike ting, da tenker jeg det er lov. Det er jo ikke få familiemiddager nå om dagen der Facebook er ett av samtaleemnene.

  Kan man chatte på restaurant?
  Ikke dersom det er andre folk der som man prater med. Dersom det er noe viktig, mener jeg det bør være lov å unnskylde seg og si at man må svare/spørre noen om noe, men ellers tar det opp for mye av oppmerksomheten.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Nei.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Det burde egentlig være unødvendig. Føler fort det blir veldig kunstig.

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Ja, dersom lydnivået er relativt lavt og temaene ikke blir for personlige. Ville prøvd å gjøre samtalen kort dersom det satt noen på setet ved siden av.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Ja, men med samme kriterier som over.

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Nei. Tasting lager ikke lyd (for å skru av tastelyden burde vært obligatorisk), og er dermed mye mindre forstyrrende i mange situasjoner. Det er heller ingen andre som må høre på hva man taster om.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Det burde være, men voksne burde kunne reglene, mens barn må ha lov til å bruke tid på å lære seg de. Og dersom stille spilling eller tasting på en mobil kan føre til at en unge ikke bråker/forlater bordet før de skal, ser jeg ikke noe stort problem med det.

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Selvfølgelig litt avhengig av konteksten og hvem møtet er med (kolleger, kunde, osv), men dersom man venter en viktig telefon og gir beskjed på forhånd, er det stort sett OK å ta den.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Burde og burde… Det hadde sikkert vært fint i teorien, men tror ikke det ville fungert veldig godt i praksis. Mobilen er en del av livene våre nå, det er en del av hvordan vi kommuniserer med andre mennesker og ulike mennesker har ulike relasjoner til de rundt seg. For noen vennegjenger kan det være helt OK å sitte med mobilene på kafé, mens andre kan føle seg støtt av det.

  Svar på denne kommentaren

 17. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Nei, da signaliserer man at dette er kjedelig og de du spiser ikke betyr noe for deg. Det er ikke enten/eller. Du kan ikke forvente at bestemor skal interessere seg for deg og ditt dersom du dumper henne til fordel for mobilen.

  Kan man chatte på restaurant?
  Se over. Du sender signal til de du er sammen med at de er kjedelige og uinteressante for deg.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Nei, på kino skal det være mørkt, andre har betalt gode penger for opplevelsen (kinosal i stedet for hjemme i stuen). Kampresulatene er tilgjengelige også etter forestillingen.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Ja, på kino og teater og i operaen/konserter. Mer i tvil på rockekonserter, men artistene har jo uttalt seg negativt om mobilbruken.

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Ja, dette går greit, men keep it down (det er forresten vanskelig nok). Det er ikke lov å bli irritert om noen ber deg legge på.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Ja

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Det er en viss forskjell. Tasting er mer akseptert en snakking, men igjen må situasjonen tas med i betraktningen.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Ja

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Ingen, du kaster bort andres tid, og de aller fleste er for høflige til å protestere. Hvis leger greier seg uten mobiltelefon når de operer, greier hvem som helst det samme.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Ja, absolutt. Det er for øvrig en fornøyelse å lese om telefonbruk i «Skikk og bruk».

  Kunne vi laget den sammen?
  Er det ikke det vi driver med i skrivende stund?

  Hva skulle den sagt?
  Se over – man kan begynne der

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?
  Er det ok å ta telefonen når du står og snakker ansikt til ansikt med en annen? (hint: nei).
  Alle som lurer på dette burde søke opp Steven Fry og QI i den episoden der han kommenterer nettopp hvor utrolig påtrengene og uhøflig hele telefonkonseptet er.

  Svar på denne kommentaren

 18. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Nei.

  Kan man chatte på restaurant?
  Om du er aleine / på do / alle dei andre er på do.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Berre i den største salen; filmane der har du fått storyen på frå reklamen.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Ja. I undervisning f.eks.

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Jo, berre ikkje prat så forbanna høgt.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Hæ? Tapt anrop i flymodus?

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Snakking er hakket meir irriterande.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Same reglar, men unntaka er sjeldan relevante for barn («viktige» telefonar)

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Dei livsviktige, eller dei der du berre seier «du, eg er i eit møte, kan eg ringa tilbake?».

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Mnja.

  Kunne vi laget den sammen?
  Det er så mange ulike situasjonar, der «autoriteten» er på ulike stadar. Eg trur det beste me kan gjera er å handheva det i kvar situasjon. Så foreldre må handheva det i heimen, restauranteigarar må handheva det på restaurant .. om busselskapet er einige i at høg mobilprating er kjipt, så kan dei setta opp ein plakat og bussjåføren kan nemna at du kan bli kasta ut for å vera plagsam.

  Hva skulle den sagt?
  Oftast: Ikkje prat så høgt når andre er tilstade.

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?
  Hæ?

  Svar på denne kommentaren

 19. Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Helst ikke!

  Kan man chatte på restaurant?
  Kun hvis man er alene, eller med en kamerat(er) hvor det er akseptert. I korte perioder.

  Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Ikke mens filmen går!!!!

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Nei, men man kan si fra at man helst ikke vil ha bruk av telefon (kamera unntatt…)

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Lav stemme, korte samtaler bør være tillatt.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Lav stemme, korte samtaler bør være tillatt.

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Ikke det samme, tasting kan man jo gjøre på busser/tog/fly – ikke i kirker.

  Er det samme regler for barn og voksne?
  Stort sett ja.

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Kun viktige, og man bør helst si fra før møte at man venter en viktig samtale, eller unnskylde seg når en slik kommer.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Gjerne det.

  Kunne vi laget den sammen?
  Gjerne det.

  Hva skulle den sagt?

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?

  Svar på denne kommentaren

 20. Nikolai Paulsen

  Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag? – Det kommer helt ann på. Hvis det er flere retter, syns jeg det er helt legitimt mellom rettene. Det kommer også ann på relasjonen til familien. Så min konklusjon er at det kommer helt ann på familien.

  Kan man chatte på restaurant? På date, nei, alene, ja, sammen med venner, ja.

  Kan man sjekke kampresultater på kino? Ikke under selve filmen. Alt annet er helt ok.

  Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når? På skolen, ellers aldri. Mobilen koster oppmot 10.000 kr og dermed er det ikke ok å ta den fra noen

  Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen? Ja.

  Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget? ja

  Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt? Kommer ann på. MObilen under film på kino er ikke bra fordi skjermen lyser. I noen situasjoner hvor belysning har lite å si, så kan det være ok å tekste men ikke snakke, feks bibliotek.

  Er det samme regler for barn og voksne? Voksne bør være forbilder.

  Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede? Kona føder.

  Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen? Nei, dette går seg til. Det vil alltid være noen som reagerer.

  Kunne vi laget den sammen?

  Hva skulle den sagt?

  Hva skulle vi spurt om for å lage den?

  Svar på denne kommentaren

 21. Siri Kjølberg

  Vanlig folkeskikk bør innføres igjen!
  Når man er sammen med andre, enten det er middag hjemme med familien eller ute på restaurant, skal de du er sammen med ha 100% oppmerksomhet. Samme i møter, etc.
  Korte, lave samtaler ute i offentligheten er ok.
  Dersom man har barn, event barnevakt som forsøker å få kontakt via sms el oppringing, kan man unnskylde seg og svare. I slike tilfeller er det ofte naturlig også å melde fra på forhånd om at så kan skje.

  Svar på denne kommentaren

 22. Bruker du mobilen, regner alle med at du har generelt dårlig selvkontroll, og at du ser for mye på porno. Fjerne folk er ukule og dreper all stemning rundt seg.

  Dritten har gått av moten, finn på noe nytt.

  Svar på denne kommentaren

 23. Veldig interessant tema. Spesielt rundt det med å sjekke sosiale medier under familiemiddag og samlinger noe jeg mener ikke burde være nødvendig når du likevel er sosial. Og når skal vi gi mobil til barn, er det greit at barn sjekker sin mobil under familiemiddagen? Nei, det er gått for langt-

  Svar på denne kommentaren

 24. Spm: Kan man sjekke Facebook under en familiemiddag?
  Sv: Bare hvis det er et tydelig avbrekk, type at det bare er to igjen ved bordet og den ene må på do.

  Spm: Kan man chatte på restaurant?
  Sv: Hvis man venter på noen, ja.

  Spm: Kan man sjekke kampresultater på kino?
  Sv: Under tvil ja, men med lav lysstyrke og gjerne noe som skjuler skjermen.

  Spm: Er mobilfengsel på sin plass av og til? Når?
  Sv: Ja, men bare på skolen.

  Spm: Er det OK å ha lengre personlige mobilsamtaler på bussen?
  Sv: Hvis det ikke er helt stille eller du er med noen, ja. Du får gjøre som du vil på offentlig sted.

  Spm: Er det OK å ringe seg gjennom de tapte anropene under flyturen på Flytoget?
  Sv: NEI! Flytoget og tog generelt er stille steder hvor du ikke skal forstyrre.

  Spm: Er snakking og tasting like akseptabelt / uakseptabelt?
  Sv: Snakking er mer forstyrrende, men man må gå ut hvis man skal snakke. Derfor kan tasting være mer forstyrrende fordi man sitter ved bordet og ikke følger med.

  Spm: Er det samme regler for barn og voksne?
  Sv: Ja! Ellers vil det bli urettferdig. Alle må kunne svare på et viktig anrop eller sjekke mobilen hvis ingenting skjer (ingen snakking, alle er ferdig med maten eller alle andre bruker mobilen)

  Spm: Hvilke samtaler kan man besvare under et halvtimeslangt møte med under 5 personer tilstede?
  Sv: De som er viktigst (sykdom, krise, død)

  Spm: Burde man hatt en tydeligere «skikk og bruk» for mobilen?
  Sv: Ja.

  Spm: Kunne vi laget den sammen?
  Sv: Ja, men med litt slingringsmonn.

  Spm: Hva skulle den sagt?
  Sv: §1. Man må gå ut av rommet for å besvare anrop når man ikke har fått tillatelse av alle i rommet til å bli der. Det samme gjelder hvis det er bråkete i rommet, da kan du også bli der.

  §2. Hvis anropet ikke er spesielt viktig (ikke gjelder sykdom/katastrofe/død eller lignende) skal det besvares med «jeg ringer tilbake senere» hvis pågår noe (man ikke er ferdig med møtet)

  §3. Man skal ta hensyn til andre mennesker når man svarer på et anrop; Ikke snakk om hvor mye du spydde på Kielfergen når du sitter på en restaurant.

  §4. IKKE LAG MOBILFENGSEL HJEMME ELLER I ANDRE PRIVATE SITUASJONER! Det fører bare til sure miner. Gi heller beskjed om at man ikke ønsker mobilbruk ved bordet.

  §5. Hvis det er mørkt i et rom, må du skru ned lysstyrken på skjermen hvis du skal benytte den.

  Spm: Hva skulle vi spurt om for å lage den?
  Sv: Lovforslag 🙂

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.