nrk.no

Denne 3D-printeren skal bygge en bro i Amsterdam

Kategori: Forskning

3D-printeren MX3D kan bygge komplekse strukturer i metall.

En nederlandsk designer har laget en 3D-printer som er i stand til å skape avanserte strukturer av blant annet rustfritt stål, aluminium, kobber og bronse. Nå bygger han en bro som skal gå over Amsterdams kanaler.

Joris Laarman er en nederlandsk artist og designer som eksperimenterer mye med fysiske materialer, og har de senere årene gjort seg bemerket som en av de fremste kunstnerne som fokuserer på 3D-printing. Hans verker er utstilt mange steder, blant annet på Museum of Modern Art (MoMA), hvor Joris’ Bone Chair har fått plass i den permanente utstillingen.

Det siste året har Joris jobbet med et spesielt prosjekt satt sammen av en ABB-robotarm og et sveiseapparat. I praksis blir denne printeren en seksaksers 3D-printrobot, som er i stand til å lage unike strukturer og modeller som ikke er mulig med tradisjonell 3D-printing.

Og nettopp denne printeren skal Joris bruke for å bygge en bro som skal gå over en av Amsterdams kanaler.

En tidlig skisse av broen. Illustrasjon: Faksimile fra MX3Ds video om prosjektet.
En tidlig skisse av broen. Illustrasjon: Faksimile fra MX3Ds video om prosjektet.

Som man ser i illustrasjonen ovenfor, er planen å bygge broen gradvis og på stedet hvor den skal stå: tanken er at robotene som skal bygge broen er i stand til å flytte seg fremover på broen etterhvert som den bygges. Siden broen skal bygges i stål, må 3D-printeren først varme opp stålet til 1500 grader celcius før det kan sveises på strukturen.

Joris Laarman er sjefsarkitekten for prosjektet, som ser ut til å være finansiert av blant annet Autodesk, som utvikler CAD-programvare.

MX3Ds hjemmeside kan du lese mer om prosjektet samt følge utviklingen. Hittil har teamet laget en liten variant av broen (kan sees 1 minutt og 25 sekunder ute i videoen som forklarer prosjektet), men en større variant er i utvikling. Det skal også komme et besøkssenter hvor man kontinuerlig skal kunne følge utviklingen av broen mens den bygges, men akkurat hvor dette blir er foreløpig uvisst.

3D-printing er et spennende felt å følge med på, og dette prosjektet er antagligvis et av de mer ambisiøse. Har du tips til andre spennende prosjekter som er muliggjort av 3D-printing?

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.