nrk.no

Ta med deg spillelistene dine

Kategorier: Internett & Streaming


En av de største utfordringene med å bytte fra en tjeneste til en annen, er at det er vanskelig å få med seg musikken videre. Det prøver tjenesten Soundiiz å gjøre noe med.

Etter flere år hos den samme streamingaktøren, opparbeider folk flest et ganske stort arkiv av spillelister. Selv har mine sju år hos Spotify generert hundrevis av lister for enhver anledning. For meg er det ganske uaktuelt å begynne fra scratch hos en ny aktør.

Den norskutviklede tjenesten WiMP har i flere år forsøkt å gjøre det enkelt å flytte musikken fra Spotify og til deres tjeneste, rett og slett ved å la deg kopiere Spotify-lenkene til din musikk inn i en dialogboks hos WiMPs klient. Men denne prosessen er ikke like enkel og sømløs som man gjerne skulle ønske, og krever ganske mye interaksjon fra brukeren.

Vi har forsøkt flere tjenester som lover å enkelt flytte spillelistene dine fra en aktør til en annen, men de fleste har feilet enten på brukervennlighet eller ved at mye av musikken rett og slett ikke blir med over.

Tjenesten Soundiiz ser for oss ut som det hittil mest lovende tilbudet for den som er interessert i å flytte musikksamlingen sin til en ny aktør.

Det første man ser når man besøker nettsiden, er en liste over mange ulike aktører. YouTube, Tidal, Deezer, Spotify, rdio, Soundcloud med flere er representert. Konseptet her er altså at Soundiiz må ha en oversikt over hvilket innhold du har hos de ulike aktørene:

1

Selv har jeg konto både hos Spotify og Tidal, men bruker nesten utelukkende Spotify. Denne gjennomgangen vil derfor basere seg på disse to tjenestene, hvor jeg prøver å overføre en relativt fyldig liste fra glansåret 2010, over til Tidal.

1. Koble streamingtjenestene dine til Soundiiz

Det første man må gjøre er å koble de ulike kontoene man måtte ha til Soundiiz. Dette gjøres ganske enkelt ved å trykke på de små «Connect to …»-knappene for hver tjeneste man har konto:

1.2

I utgangspunktet en ganske enkel operasjon, men selve nettsiden føles litt uferdig og lite responsiv.

Uansett, vi fortsetter: Når man gjør dette hos Spotify, blir man sendt ut av Soundiiz-universet for å godkjenne tilkoblingen. Det føles trygt å slippe å skrive inn Spotify-passordet direkte hos Soundiiz:

2

Når dette er gjort, sender Spotify deg tilbake til Soundiiz, hvor Spotify-boksen er oppdatert og gir deg en oversikt over alle spillelistene dine. Boksen bruker lang tid på å oppdatere seg. Det tar omtrent ett minutt før listen inneholder alle spillelistene dine:

spotifyscroll

Neste steg blir så å koble Soundiiz til de andre kontoene du måtte ha. Som tidligere nevnt skal vi i denne saken flytte en spilleliste fra Spotify til Tidal, så da må vi koble Tidal til Soundiiz:

4

Denne prosessen føles ikke like komfortabel som hos Spotify: Når Spotify-kontoen kobles til Soundiiz, foregår all passordinntasting på Spotifys sider – ikke hos Soundiiz. For Tidals del skriver man inn brukernavn og passord hos Soundiiz, og det er for brukeren uklart hvorvidt Soundiiz får tilgang til Tidal-passordet.

Spesielt kritikkverdig er det at denne kommunikasjonen foregår ukryptert. I praksis betyr dette at alle som overvåker nettet du er tilkoblet, kan snappe opp passordet ditt.

Uansett, vi trosser alle disse ganske oppsiktsvekkende faresignalene, og kobler til Tidal. Vi får heller endre Tidal-passordet etter at flytteprosessen er fullført.

2. Velg spillelister som skal overføres

Videre velger vi den aktuelle spillelisten som skal overføres i Spotify-vinduet, og trykker på det lille ikonet ved siden av spillelisten:

Trykk på det lille uthevede ikonet for å eksportere spilellisten.
Trykk på det lille uthevede ikonet for å eksportere spilellisten.

Du får videre opp et vindu hvor du kan velge hvilke andre tjenester du vil sende den valgte spillelisten til. Vi har som sagt kun aktivert Tidal, og får derfor opp denne dialogboksen:

6

Når man har valgt tjeneste, får man muligheten til å gi spillelisten et nytt navn. Hvorfor dette er et eget valg på dette stadiet i prosessen, vet vi ikke. Vi trykker videre:

3. Overfør spillelister

7

Nå begynner en prosesseringsjobb. Den tar bokstavelig talt flere minutter, noe som føles veldig lenge ut i 2015. Men vi venter:

saving

Omtrent fem minutter senere er prosessen ferdig, og nettsiden viser deg hvor mange av låtene som har kommet seg over:

tidalconvert

Av de 124 låtene i vår liste, gikk 10 av disse tapt i konverteringen til Tidal. Den nye spillelisten hos Tidal inneholdt altså 114 av låtene. Det kan være flere grunner til at alle ikke ble med over, men ofte er det små forskjeller i utvalg fra tjeneste til tjeneste.

Alt i alt fungerer Soundiiz ganske godt. Spillelistene dukker opp, kan overføres og det hele føles ganske gjennomført ut. Noen småfeil er det innimellom – utviklerne bak tjenesten har ganske åpenbart ikke engelsk som førstespråk, og nettsiden lastes på nytt innimellom, noe som føles veldig gammeldags ut.

Men det mest kritikkverdige er at man må skrive inn brukernavn og passord til tilkoblede tjenester på siden til Soundiiz, som ikke krypterer forbindelsen mellom deg og nettsiden. I praksis betyr dette at innloggingsinformasjonen til alle disse tjenestene sendes åpent på nettet, og gir Soundiiz anledning til å loggføre innloggingsinformasjonen til hundrevis av brukere. For mange er nok dette en god nok grunn til å frastå fra å bruke tjenesten.

Det er ikke så mye må gjøres før vi kan anbefale denne tjenesten, men foreløpig har den altså et gapende sikkerhetshull som er vanskelig å jobbe seg rundt. Hvis utviklerne får orden på dette, kan Soundiiz anbefales som en tjeneste som gjør det langt enklere å hoppe mellom ulike streamingaktører.

6 kommentarer

 1. John Kristian Aasen

  Fungerer importfunksjonen fra spotify i wimp nå? Den døde for en stund siden og wimp support svarte at de ikke visste når denne kom til rette igjen.

  Har stort sett brukt tidal etter det kom på plass, men har brukt desktopklienten til wimp for å importere spotifylister, da jeg så og si aldri får presentert ny musikk jeg liker i Tidal, men i spotify får man jo bare presentert «lyden av p3 eller quart festival sound» uansett hva man trykker på, har jeg inntrykk av (les mellom linjene: radio/sosial/redaksjonell funksjon i tidal/wimp suger bjelle hvis man vil høre på annet enn Susanne Sundfør og OnklP).

  Derfor savner jeg import fra spotify veldig. Lurer på å prøve denne, men liker definitivt ikke at det ikke er kryptert overføring.

  Svar på denne kommentaren

  • Under mine spillelister ligger import av spillelister merket ved en grønn pil. Ctrl+c i spotify, så ctrl-v i wimp. Gjorde dette selv for få dager siden, så det virker 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.