nrk.no

Snart kan du betale deg unna reklamen på YouTube

Kategorier: Internett, Nettjenester & Video

Snart kan du betale for å slippe reklamen på YouTube. Bildet er hentet fra brukeren Rego Korsi på Flickr, og har en Creative Commons-lisens: https://flic.kr/p/7Q1EqG

Et reklamefritt YouTube har vært ønsket av mange. Nå kan vi endelig se konturene av et tilbud for de med reklameaversjon.

Det har lenge gått rykter om at YouTube jobber med en reklamefri løsning. I et brev som ble sendt ut til alle YouTubes innholdsprodusenter, får vi noen hint om hvordan denne løsningen kan bli seende ut.

Ifølge kilder som The Verge har pratet med, kan et reklamefritt YouTube bare være måneder unna.

Googles gullbaby er avhengig av en stødig inntektskilde, så dette tilbudet kommer naturligvis ikke til å være gratis for deg som sluttbruker. Ifølge The Verge tyder mye på at du må hoste opp rundt 10 amerikanske dollar – omtrent 80 norske kroner – for å slippe reklameplakaten i for- og bakkant av din favorittkattevideo.

Inntekten fra denne tjenesten setter Google i en mer direkte konkurransesituasjon med blant andre Netflix, Hulu og HBO. Inntektene skal etter sigende deles med innholdsskaperne, hvor fordelingen skal være i skapernes favør.

Dette er ikke den første YouTube-tjenesten hvor brukeren aktivt står for finansieringen. YouTube Movies er Googles bidrag i det stadig økende video-on-demand-tilbudet, selv om man må kunne si at det aldri har fått samme fotfeste som for eksempel Apples iTunes Store.

YouTube har siden i fjor også betatestet tjenesten Music Key, som er Googles forsøk på en slags musikkstreamingtjeneste.

Komponisten Zoë Keating er en av mange artister som har vært kritisk til Music Key. Hun hevder at YouTubes representant presenterte henne med relativt urimelige avtalevilkår – blant annet at man tillater reklame på alt innhold hvor en er tilstede. Bindingstiden for avtalen er hele fem år, og man har ikke anledning til å frigi musikken sin på andre platformer før man publiserer hos YouTube.

Ifølge The Verges kilder ser mange av de samme avtalepunktene ut til å gjelde også for YouTubes reklamefrie tjeneste.

Hvordan dette blir mottatt av innholdsprodusenter, gjenstår å se. Vi kommer tilbake med mer når tilbudet er allment tilgjengelig.

Hva tror du dette tilbudet signaliserer? Og ville du betalt 10 dollar i måneden for å slippe reklamen på YouTube?

30 kommentarer

 1. ……..slippe? Tar gjerne reklamen jeg! Det her kan fort være slutten på det Youtube vi kjenner i dag! Dette kommer til å drepe et enormt antall mindre kanaler! Kanaler med enormt potensiale og tallent! Youtube blir et sted hvor de store blir større, og de små blir borte! Røttene til Youtube blir ikke bare revet vekk, de blir trampet på og destruert! Så ja, dette er en ellendig utvikling!

  Svar på denne kommentaren

  • Simen Romstad (svar til Thomas)

   Kvifor trur du det vil skje? Du har ikkje skrive noko begrunnelse, berre sagt kva som vil skje.

 2. Dette er i utgangspunktet helt glimrende. Man BØR betale for mye av det som er på YouTube. Men jeg synes nok 80,- i måneden blir for drøyt – så mye bruker jeg ikke YouTube.

  Svar på denne kommentaren

 3. Kristian Kalvå

  Dette har jeg savnet i lange tider. AdBlock tar reklamen på Macen, men siden jeg ser vel så mye på YouTube på TV via Xbox og på iPhone/iPad hvor jeg irriterer meg grenseløst på reklameavbruddene.

  Utfordringen med reklame på YouTube er at svært mye man ser på er korte klipp hvor reklamefilmen kan finne på å være lengre enn selve filmen. Betaler gladelig noe penger for å få slippe reklame på YouTube.

  Svar på denne kommentaren

 4. Ok! Hva med en adblock som klarer å gjøre 2 ting samtidig… (1) adblock åpner den siden/videoen man ønsker å se – uten reklame osv… (2) samtidig åpner adblock i bakgrunnen den samme siden/videon(lyden deaktivert), automatisk trykker på reklamen og tilslutt lukker reklamen…

  To fluer i ett smekk

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian (svar til Mohanad T)

   Hva skulle liksom være vitsen med det? Passe på at innholdsprodusentene får penger? Hva med anonsørene? Med dagens adblock vises ikke annonsen, så man kaster ikke bort penger på folk som uansett ikke ser dem, med denne løsningen vil man også måtte betale for falske visninger, noe som vil undergrave hele motivasjonen for å markedsføre i disse kanalene i det hele tatt.

   Det ville resultert i enten billigere annonser eller mindre annonsører. Uansett mindre inntekter totalt sett.

 5. Morten T. Stenstad

  Hva er vitsen med å betale for å få bort reklamen?
  Det er jo bare tull. Hallo!! Våkne opp.
  Dere er jo ferd med å bli lurt trill rundt å gå denne fellen.
  Det værste er at mange betaler for det. Latterlig….
  En trend som dette slulle vært ulovlig.
  You tube var reklamefri før.
  Så You Tube kan enkelt å greit bare gå tilbake til sån det var før.

  Svar på denne kommentaren

  • YouTube var reklamefritt før når tjenesten fremdeles var ny. Da var det viktigere å bygge tjenesten og folks holdninger til tjenesten enn å tjene penger.

   Nå må YouTube tjene penger. Google driver ikke med veldedighet, det gjorde heller ikke skaperne av YouTube. Da har man i realiteten to muligheter: Annonser eller brukerbetaling. Å tro at YouTube noen gang vil kunne gå tilbake til sånt det var før, uten reklame, er heller naivt.

   Jeg forstår ikke helt motstanden til å innføre muligheten for brukerbetaling. Det betyr ikke at YouTube plutselig kommer til å slutte med å være gratis (med reklame), man får bare muligheten til å betale seg ut av reklamen. Men du må gjerne utdype hva du legger i «Dere er jo ferd med å bli lurt trill rundt å gå denne fellen» og hvorfor «En trend som dette slulle [sic.] vært ulovlig».

 6. Reklamer på YouTube er noe av det dummeste jeg har opplevd.
  De har nøyaktig 5 sekunder på å fange oppmerksomheten min, og det virker som om reklameskaperne enda ikke har skjønt dette. Dette er de fem sekundene de har på seg for å få seeren til å fortsette å se. Etter det kan man rett og slett slutte reklamen og se på hva man ønsket å se. Og allerede da har man glemt hva de fem sekundene faktisk viste.

  Svar på denne kommentaren

  • Kristian (svar til Nikkel)

   Reklamer på YouTube er opplastede filmer som man så betaler for å få vist som reklame. De færreste lager en egen reklamefilm for YouTube, men laster heller opp TV-reklamen som man allerede har brukt hauger og lass med penger på og så fremmer man den på YouTube.

   Foreløpig er det svært få som virkelig har forstått reklameformatet til YouTube, men det vil komme. I løpet av de neste årene vil det bli vanligere med rene YouTube reklamefilmer som fokuserer på å fange oppmerksomheten på 5 sekunder, eller forteller budskapet på 5 sekunder. Men vi er ikke helt der i dag.

   Nye medier tar tid å forstå. YouTube er fremdeles nytt, spesielt reklamen.

 7. hvorfor betale for å slippe reklame når du bare kan laste ned adblock??? her forklarer jeg hvordan du lett laster ned adblock (som fjerner all reklame på alle nettsider)

  1.på google chrome oppe i høyret hjørnet er det tre vannrette streker, trykk på dem
  2. velg utvidelser, så vil et nytt vindu åpnes der trykker du «last ned flere utvidelser»
  3.søk på adblock og trykk last ned

  så enkelt å greit er det, du slipper reklame før videoen rundt videon PLUSS all annen reklame på alle nettsider uansett hvor du er hen på det store internett

  Svar på denne kommentaren

 8. Tullete vinkling på denne artikkelen fordi de fleste har reklamestoppere. Dette er altså bare en mulighet til betale Kapitalistene enda mer penger. Mer svindel og det er idiotisk.

  Men bevares folkens, kast gjerne penger etter pengepiskerne dere.

  **åpner torrent bare for å sæde**

  Forresten, dere som er så opptatt av å støtte kunstnerne. Dere kan fint gjøre det uten å sende pengene til kapitalistene først. Bruk nå deres små grå!

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.