nrk.no

Et TV-programs reise: Fra våre interne systemer til din Apple TV

Kategorier: NRK & NRKTV

Kilden til data i Programspilleren

Har du noen sinne lurt på hvordan ting ser ut bak kulissene på NRK TV? Hvordan NRK-programmene kommer fra våre interne systemer og ut på din Apple-TV, Smart-TV og Chromecast? 

I en artikkel før jul slo vi følge med et program på dets reise gjennom NRK. Med utgangspunkt i en innkjøpt dokumentarfilm så vi veien det tok fra det ble plukket opp av innkjøper, til det var trygt tatt hånd om i NRKs interne systemer. I denne saken skal vi se på hvor veien går videre, og hvordan det når endestasjonen: Deg.

Om du ikke har lest del 1, foreslår jeg at du tar en titt her.

Vi avsluttet forrige artikkel med dokumentarfilmen vår trygt plassert i PRF og Programbank. PRF er hjertet av organisasjonen, systemet hvor de grunnleggende metadata og rettighetsinformasjonen om alle programmene våre ligger. Programbank er mastodonten hvor all video oppbevares, med en god klatt utfyllende metadata atpå.

Gamle systemer blir nye byggeklosser

Første stopp på veien for programmets metadata er PI. PI er kort for ProgramInformasjon, og er (nok) en database hvor vi samler informasjon om programmene våre. PI er et egenutviklet NRK-system som hovedsaklig ble laget av to grunner: For å kunne samle data fra flere kilder i en database, og for å gjøre det enklere å hente og bearbeide data fra PRF (i en tid da PRF var trøblete å integrere med). Data strømmer fra PRF til PI i en databasesync som kjører daglig og etter behov.

PI baserer seg hovedsaklig på data fra PRF, men mottar også informasjon fra ENPS og Musikkrapp. ENPS er et nyhetsplanleggingsverktøyet som brukes til planlegging, organisering og avvkikling av nyhetssendinger – selve hovedpulsåren i nyhetsredaksjonen.  Musikkrapp er et musikkrapporteringssystem som leverer musikkstatistikk over hvilke låter som er spilt i hvilket program.

Det er PI som er kilden når vi sender data over til TONO for å fortelle hvilke låter som er avspilt på radio og TV. PI brukes til rapportering internt av hva som faktisk er sendt. Og litt lettere å relatere til for den normale forbruker: PI er kilden til informasjonen i programguiden du bruker for å finne ut hva som går på TV, både bakerst i avisa og i den elektroniske program guiden (EPG) på den digitale TV receiveren din. Sist men ikke minst er PI et steg på veien fra PRF til Nett-tv. Den ble ikke designet med det som formål, men viste seg å bli et viktig steg på veien.

Dataen flyter fra PRF til PI. Men hva ligger mellom PI og NRK TV på nett?
Dataen flyter fra PRF til PI. Men hva ligger mellom PI og NRK TV på nett?

Da NRK TV på nett (heretter kalt Programspiller, navnet vi bruker internt) ble startet så man at PI allerede hadde løst mye av problematikken for integrering med PRF. Enkelt fortalt: PRF er et transaksjonssystem som ikke er bygget for rapportering eller uthenting av data. Systemet har opp mot 700 daglige brukere og bør ikke belastes med stadige spørringer fra eksterne systemer. PI derimot, hadde all dataen fra PRF med mer, og var laget nettopp med formål om å distribuere data til de som trenger det. Match made in heaven!

La meg introdusere Oda

En kjapp oppsummering: Vi har generelle metadata og rettighetsinformasjon i PRF, vi har samlet data fra PRF og andre systemer i PI, vi har tekstefiler liggende hos tekstekontoret, og vi har video og ekstra metadata i Programbank. Data fra alle systemene er relevante når vi skal vise programmet til deg på web, så hvordan samler vi dette i en pakke som er spiselig på alle platformer?

En oversikt over involverte komponenter: Tekstekontoret, PRF, Programbank og PI.
En oversikt over involverte komponenter: Tekstekontoret, PRF, Programbank og PI.

La meg introdusere Oda, et av flere egenutviklete systemer i NRK med menneskelige navn (vi kan snakke om Guri, Thomas og Terje en annen gang). Oda er en snerten frøken som elsker å tygge data. Hun snakker daglig med PRF, PI, tekstekontoret og Programbank, og tar vare på informasjonen i sin egen database kalt Granitt.

Granitt bruker et eget databaseskjema for programinformasjonen, og informasjonen kommer først og fremst inn gjennom en nattlig samtale med PI, populært kalt Granitt-syncen. I Granitt-syncen opprettes alle programmer og serier i databasen, og de grunnleggende metadata som tittel og beskrivelse blir knyttet til programmene. Sendeskjema, kategorier og andre metadata med kilde i PRF blir også lagt inn i Granitt.

Fra PI synces data til Granitt
Fra PI synces data til Granitt

En trakt for data

Dataen som synces fra PI er grunnlaget i Granitt, men verdiskapningen i Oda skjer ikke før dette blir knyttet sammen med data fra andre systemer. Oda har nemlig et sett med servicer som kommuniserer med de andre systemene i løpet av dagen.

Odas web servicer tar i mot meldinger fra andre systemer
Odas web servicer tar i mot meldinger fra andre systemer

Oda har en dedikert web-service til mottak av undertekster. Teksterne skriver først teksten i EZTitles, før den korrekturleses og lagres i PAC-format. Etter å ha verifisert at fila er gyldig, eksporteres teksten til Oda med et museklikk i et egenutviklet eksportprogram. Når Oda mottar en undertekst blir den konvertert til et format Programspilleren forstår, og knyttet til det riktige programmet i Granitt basert på produksjonskode. Teksteflyten har nok utfordringer til at min kollega Erlend Wiig skrev en egen sak om det i fjor. Interessant lesning for deg som liker å gå i dybden.

En annen web-service i ODA mottar meldinger direkte fra PRF.

“Hæ? Kommer ikke PRF-data til Oda gjennom syncen fra PI?”

Joda, den gjør i utgangspunktet det. Utfordringen er at syncen mellom PRF og PI (og PI og Granitt) er en tung og tidkrevende jobb. Databasen har referanser til over 1,2 millioner programmer for radio og TV. Å utføre hele synkroniseringsprosessen ved hver eneste lille endring i et program i PRF skalerer ikke. Samtidig er det krav om at feil på titler og rubrikker skal kunne endres umiddelbart i Programspiller om det oppdages en feil. Da er det kjekt å ha en web service!

En endring i PRF trigger en generering og sending av en XML til Oda. Oda parser og oppdaterer informasjonen i Granitt. En essensiell bestanddel i XML-en fra PRF, som ikke kommer via PI, er OnDemand-rettigheter. Dette er infoen som sier noe om når og hvor lenge et program skal vises i Programspilleren. Da syncen mellom PRF og PI ble laget fantes ikke konseptet OnDemand-rettigheter, så dataen finnes ikke i PI. Da er det kjekt å ha en web-service!

Programbank: En viktig brikke

Oda snakker også med Programbank. I motsetning til PRF dytter ikke Programbank meldinger i retning Oda så fort det gjøres en endring; det er det ikke støtte for. Derfor bruker Oda en pull-strategi gjennom API-ene til Programbank. Oda spør kontinuerlig hvilke programmer det er gjort endringer på siden sist, og henter pliktoppfyllende informasjonen som trengs.

Fra Programbank er det hovedsaklig indekspunkter, tagger og medvirkende som hentes. Du husker kanskje at videoinnholdet bor i Programbank? Det er derfor indekspunktene ligger her. Indekspunkter er svært tett knyttet til selve videoen. Om man klipper vekk 5 minutter av et program må man huske å forskyve indekspunktene tilsvarende. Dette fikser Programbank for oss.

Siden videoinnholdet bor i Programbank skulle man kanskje tro at videoen overføres herfra til Oda, og deretter til Programspilleren. Sånn er det ikke.

Transkoding og videoopplasting

Råfilene i Programbank er enorme og egner seg ikke for bruk på web. For at videoen skal vises ut må den transkodes til et nettvennlig-format. Det har vi selvfølgelig også et system for. I NRK er det Vantage som er sjef for transkodingen. Vantage henter råvideo fra Programbank, produserer fem videokvaliteter (180p, 270p, 360p, 540p og 720p), og lagrer filene på et internt SAN.

Transkoding av et program initieres ikke i Programbank, men i PRF. Det er fordi både sendeplan og rettigheter holdet til her, informasjonen som avgjør om og når et program skal være tilgjengelig på nett. Når PRF får beskjed om at transkodingen er fullført, gir den beskjed videre til til Oda, som lagrer status i Granitt.

Deretter er det distribusjonsmotoren som tar over. Motoren er en komponent som leser fra Granitt og kommuniserer med Akamai, CDN vi benytter til å distribuere innhold. Basert på status i Granitt skjønner den at nye videofiler er tilgjengelige på SAN-et. Motoren tar tak i filene, og dytter de opp i skyen. Når jobben er utført lagrer den en lenke til videoinnholdet i Granitt, som blir gjort tilgjengelig for Programspiller.

Distribusjonsmotoren laster opp videofilene til skyen
Distribusjonsmotoren laster opp videofilene til skyen

Grunnen til at vi laster opp flere filer per program er for å kunne tilby flere kvaliteter. I tillegg hjelper Akamai oss med å kutte opp filene i mange små segmenter. Dette gjør at vi kan benytte en teknikk som heter adaptive streaming. Adaptive streaming gjør at man kan hoppe mellom kvalitetene underveis i strømmingen. Hendig om du strømmer på telefonen og plutselig sliter med dekningen.

Nok for i dag

Med videofilene på plass i Akamai er ikke Underholdningsavdelingen langt unna din mobilskjerm. Da er det er bare en liten komponent som gjenstår å fortelle om. Programspilleren. Programspilleren er i seg selv en såpass interessant applikasjon at den fortjener en egen bloggpost, så derfor lar vi det ligge i denne saken som allerede er blitt for lang. I korte trekk består den av et API bygget på Granitt-databasen som benyttes av frontend-applikasjoner. Alt hostes i Azure.

Neste gang du spiller av et program på din Apple TV kan du fryde deg over å at du kjenner den lange prosessen det har vært igjennom. Du vet at metadata hentes fra API i Azure, og video strømmes fra Akamai, men du kjenner også til krikene og krokene det har vært innom i NRK – fra Vantage til PRF.

Kilden til data i Programspilleren
Kilden til data i NRK TV

 

 

14 kommentarer

 1. Hvorfor Apple-TV? Det er vel mange andre måter å motta programmer som streames fra NRK? Hvorfor ikke ha «din Samsung Smart TV» i overskriften? Er NRK (og spesielt NRKbeta) så i lomma på Apple at dere ikke tenker klart lenger? Eller er dette bare barnslig click-bait? Voks opp og endre overskriften!

  Svar på denne kommentaren

  • Øyvind Holmstad (NRK) (svar til Jhonny)

   Hei Jhonny.

   Du har helt rett i at NRK kan streames på et stort antall dingser, noe vi er veldig stolte av. Ikke bare tilbyr vi en god oppevelse på desktop, men vi har også støtte for Chromecast og Apple TV, mobil og nettbrett, spillkonsoller og Smart TV (fra flere leverandører). At Apple TV ble brukt som eksempel i denne saken har sine årsaker, men ingen av dem er at vi er i lomma på Apple.

   Først og fremst er det fordi Apple TV ble brukt som eksempel i den originale saken (del 1) om et TV programs reise. Denne saken ble skrevet rett etter at vi ble tilgjengelig på Apple TV, og vi ønsket å promotere den nye platformen. Da jeg startet på del 2 var det greit å følge opp i samme spor. Samtidig er det denne platformen vi har størst vekst på for øyeblikket og dermed noe vi antar vil fange interessen til våre lesere.

   Kan se at dette ser litt rart ut. Jeg lar tittelen stå, men legger inn litt flere dingser i ingressen for å gjenspeile bredden.

   Med det sagt kan du glede deg til neste uke, da kommer det en sak her på Beta om hvordan det nå er mulig å se NRK TV på en Android-basert smart-klokke! Jeg kan love deg at vi bryr oss like mye om alle platformer.

   Øyvind

  • Takk for svar. Jeg er ikke mer interessert i Android, men synes dere skal være teknologinøytrale. Journalistikk innenfor teknologi skjemmes at namedropping av merker, og spesielt Apple-merker. Dersom artiklene skal fremstå som seriøse og faktaorienterte, så bør dere holde dere for gode til dette. I artikkelen ovenfor så har ikke Apple-TV noen betydning for artikkelens innhold, så det er helt unødvendig å bruke i overskriften.

   Spesielt NRKbeta har vært ille på å fremheve Apple og bruker regelmessig «ipad» i stedet for «nettbrett», «iphone» i stedet for «smarttelefon» eller «mobiltelefon», selv om den generiske termen kunne vært bedre å bruke. Det er en artikkel her som kan være nyttig for journalister (selv om den ikke nevner Apple-TV): digidag.blogspot.no/2014/09/oversikt-over-ord-og-uttrykk-pa.html. Det er vanskelig å forstå hvorfor dere journalister skal gi Apple så mye gratis-reklame?

  • Åsmund Voll Tesdal (svar til Tormod Husebø)

   Mener de har skrevet mer inngående om dette tidligere her på beta, men klarte ikke finne det nå i farten. Men fritt fra hukommelsen så tror jeg den høyeste kvaliteten for direktestreamen har høyere bitrate enn programmer i arkivet, for å veie opp for at man ikke kan bruke variabel bitrate på det som går direkte.

   Usikker på hvordan det slår ut i opplevd kvalitet når man ser på høyeste kvalitet, men når man har mindre båndbredde så vil opptak ha bedre kvalitet siden cbr (direktesendinger) er dårligere enn vbr (forhåndskodet/arkiv) ved samme bitrate.

   Åsmund
   (Jobber i NRK produksjon, men har ikke noe med nettspiller eller transkoding å gjøre)

 2. Det her er kanskje litt utenfor tema, men jeg prøver meg allikevel. Appen «NRK TV (Beta)» for android ble oppdatert 16.desember, kan dere gi ett ca. tidsperspektiv på når denne blir oppdatert igjen?

  Om dere samler opp alle bugs til én stor oppdatering, så vil jeg heller anbefale å komme med små oppdateringer underveis i feilfiksingen til betaversjonen slik at aktive bruker ikke forsvinner i frustrasjon. Små raske oppdateringer fører også til raskere tilbakemeldinger fra «gratis-testerne» som bruker Beta-versjonen. Vi «gratis-testere» er vant til å oppdatere apper ofte når de er i Beta. Jeg har sjekket kanskje 5-6 ganger manuelt for å se om det er kommet noen oppdateringer jeg kan ha gått glipp av.

  For meg er ikke nye funksjoner viktigst (som f.eks. direktesendt-streaming til Chromecast), men at nåværende bugs heller blir fikset (f.eks. at jeg må oppdatere via «Prøv igjen» 3 ganger for at hele «mitt innhold» skal bli lastet, eller at Chromecast-ikonet vises som aktivt når programmet egentlig har vært for lenge på pause, og mistet tilkoblingen og man må restarte NRK-appen) .

  Om dere har en liste med allerede rapporterte bugs som kan publiseres, så vil nok det også motivere brukere til å rapportere bugs som enda ikke er listet der (link gjerne i svaret om dette allerede finnes). Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg tenker at de fleste bugs jeg har oppdaget er såpass vanlige at sikkert andre har rapportert dem før meg, og at det er overflødig å rapportere.

  Men til sist må jeg jo også si at jeg ER storfornøyd med NRK TV -> Chromecast, jeg har brukt det hyppig. 🙂

  Inge

  Svar på denne kommentaren

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Inge)

   Hei Inge!
   Takk for tilbakemeldingen.
   Jeg anbefaler at du melder deg inn i vår beta-gruppe. Her har vi et forum hvor du kan rapportere bugs og komme med ønsker: Vil du betateste Android-appen for NRK TV?

   Hvor mange programmer har du inne på mitt innhold?

   Vi skal se nærmere på bugsene du har rapportert.

  • Tusen takk for link Thomas! 🙂

   Når det gjelder antall på «Mitt innhold» så telte jeg 61, og når jeg klikket inn på «Påbegynt» var det 61 der også. Usikker på om det er de samme, men mistenkelig at antallet var nøyaktig det samme.

  • Thomas Aaeng (NRK) (svar til Inge)

   Takk for informasjonen.
   En nyere versjon av chromecast biblioteket vi bruker skal fikse problemet du rapporterte. Kommer i en oppdatering i beta gruppen neste uke.

 3. PS! En liten feil i linken til wikipedia-artikkelen. En parentes som har sneket seg med på slutten der.
  Ellers vil jeg skryte av interessante artikler her inne. Alltid noe morsomt å lese/lære, uansett om det er veldig NRK-internt eller ei.

  Svar på denne kommentaren

 4. Browser extension as an admin interface

  […] the program page in NRK TV directly to that programs page in our CMS, Oda (you can read more about Oda and our other internal services in this blogpost in Norwegian). I added another link to the Oda-log for the program, where we can see the recent changes and […]

  Svar på denne kommentaren

 5. NRK bygger infrastruktur for å finne igjen programmene

  […] Men i SIFT er det ikke mulig å se påsyn av bildene. Da må vi ta i bruk et annet system.  I Programbanken kan vi så med et tilsvarende søk finne klippet […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.