nrk.no

Hvordan lage din egen USB-OTG kabel?

Kategori: Gadgets


Da Eirik Solheim knuste telefonen sin (og ødela touch-funksjonen), bestemte han seg for å lage en dings som kunne styre den. Det har vi filmet i en liten DIY (do it yourself)-video. 

Hva skjedde?

Det er torsdag kveld.

Eirik Solheims mobil ligger trygt på nattbordet ved siden av sengen. På mystisk vis faller den ned på gulvet, og skjermen knuses.

Slik
Eirik Solheims knuste mobil. Foto: Camilla Hellum

Det blir fredag morgen, og Solheim bestemmer seg for å sende mobilen til reparasjon.

Han vil slette innholdet på telefonen før den repareres. Touch-funksjonen funker ikke, og han må finne en tredjeparts-løsning for å styre telefonen. Han har hørt at dersom man kobler til en USB-OTG (OTG = On The Go) kabel, kan telefonen styres med en PC-mus via den.

En USB-OTG kabel kan bestilles fra diverse steder på verdensveven, og koster omtrent 1 dollar. I stedet for å bruke 10 kroner og vente i flere uker, bestemmer Solheim seg for å lage en selv.

Her adresseres problemet:

Solheim er altså 99 prosent sikker på at dette skal gå bra ved første forsøk.

Solheims første forsøk treffer utenfor de 99 prosentene han estimerte. Problemet var å få på plass det som er spesielt med en OTG-kabel. Det er ikke nok å bare koble sammen svart (jord), rød (+5 volt), hvit (data-) og grønn (data+). For at Android-enheten skal oppfatte at det er en OTG-kabel som er koblet til må man kortslutte en ekstra pin på mikro-usb-siden. For å være helt nøyaktig: den ellers ubrukte pin 4 i mikro-USB-pluggen må kobles til pin 5 (jord).

USBOTG
Har du lyst til å lage din egen USB-OTG kabel? Illustrasjon laget av Eirik Solheim.

Når Android-enheten oppfatter at pin 4 og 5 er koblet sammen skjønner den at det er en OTG-kabel som er koblet til. Da forventer den plutselig en mus, et tastatur eller en minnepinne og ikke bare en lader som man ellers pleier å koble til denne porten. Om du klarer å komme til denne mystiske ellers ubrukte pin 4 avhenger veldig av hvilken USB-plugg du ender opp med. Og du vet det desverre ikke før du tar av plasten på selve pluggen og ser om pin 4 er tilgjengelig for lodding. Solheim ga opp den første pluggen han sløyet men kom ganske enkelt til pin 4 på den neste han åpnet. Du finner en nøyaktig beskrivelse her.

Vi sparer dere for alle prøve-og-feiling klippene som ble laget mellom her, og hopper rett til konklusjonen:

8 kommentarer

 1. Så kan det nevnes at en større svensk lyseblå butikkjede med butikker i hele Norge har USB OTG til kr 79,- (varenummer 38-5873) for de som ikke vil lodde. Det reddet i allefall meg da jeg var ute for det samme.

  Min gamle HTC one x har også mulighet for HDMI ut via en MHL kabel (også kjøpt på unevnte butikk). Og med en bluetooth mus, er den nå blitt NRK/Netflix mediesenter hjemme. Fin gjenbruk av ellers kaputt mobil.

  Svar på denne kommentaren

  • Ole Andreas Gløersen (svar til Kjartan)

   Har selv kjøpt slike ferdige i den lyseblå kjeden selv om jeg er utdannet innen elektronikk.

   Det er så smått så det kan lett bli lite holdbart når man fikler selv.

   Har til både mobilen (vanlig mikro USB) og til Samsung nettbrett (spesial kontakt).

 2. Gisle Enåsen

  Det som kanskje hadde vært en idè og vise til guider hvor folk kan slette innholdet på sin telefon uten å kjøpe en slik kabel.

  Et alternativ kan være og benytte seg av Android Device Manager:
  google.com/android/devicemanager
  Her kan du faktisk be Google om å kjøre en factory reset på din telefon i tilfelle den blir stjelt, neste gang den kommer online så sitter ingen på dine private info.
  Unntaket er dessverre at det ikke vil slette ting på minnekortet på telefonen din, hvis telefonen din har støtte for det.

  Annet alternativ kan være Android SDK developer.android.com/sdk/index.html
  og derifra låse opp bootlader på din telefon som vil igjen gjøre en factory reset på telefonen din.
  Dette er litt av grunnen jeg kun kjøper Nexus telefoner, Google gir deg selv oppskriften på hvordan du kjører en factory reset og jeg kan tilbakestille telefonen din uansett hva du måtte klare og «ødelegge» på den med programvareendringer.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.