nrk.no

Facebook i bokform – meningsløst fascinerende

Kategorier: Design,Det sosiale nettet,Foto & Nettjenester

MySocialBook er et av mange selskap som tilbyr bøker med innhold fra dine sosiale tjenester på nett.

I et eller annet svakt øyeblikk før jul kom jeg over en av disse tjenestene som kan gi deg deler av ditt liv på sosiale medier i bokform. På sånt ekte papir laget av døde trær.

Som den fremtidsrettede teknologifriken jeg er syntes jeg at det å printe ut Facebook på papir virket som en meningsløs idé. Men så var det dette svake øyeblikket. Og en nysgjerrighet på hvor bra datamaskinene kan lage layout og design.

Tjenesten jeg fant lovet nemlig å lage boken min helt automatisk. Jeg måtte bare gi den link til min Facebook- og/eller Instagramprofil. Jeg har meget dårlig erfaring med automatisk genererte fotobøker. Å bare gi en app link til mappen med bilder og la appen strø bildene utover i en bok blir stort sett dårlig. Og nå skal ikke tjenesten bare spre bilder, men tekst, kommentarer, antall likes osv.

Gi meg papir for 800 kroner

Jeg klasket inn profilene mine og sa at jeg ville ha innhold fra 2013 til og med 2014. To år med Mr. Solheim på Facebook og Instagram. Noen minutter senere fikk jeg vite at boken ville bli ca 180 sider og koste ca 800 kroner med mitt valg av hardt cover med matt trykk på utsiden.

Når du har generert boken din får du titte på de første sidene.
Når du har generert boken din får du titte på de første sidene.

Jeg fikk også en skjermbasert forhåndsvisning av mesterverkets 36 første sider. Og det så forbausende bra ut. Jeg ble rett og slett litt imponert over hvor fint denne tjenesten hadde organisert alt innholdet. Fullstendig fartsblind og tilsynelatende uberørt av lav kronekurs og hvor meningsløst jeg egentlig haddet tenkt at det var å printe ut Facebook på papir: Sånn ca. 900 kroner senere var boken på vei. (Kostnaden var da fordelt på ca kr. 570,- for selve boken, 230,- for å dra på med hardt luksus-cover og ca 100,- i frakt).

De lovet ca syv dagers leveringstid. Med jul og nyttår i mellom ble det litt mer, men i går dukket plutselig boken opp. Og jeg må innrømme at den ble ganske fin. Og at Facebook og Instagram trykket på døde trær har en eller annen fascinerende sjarm.

Ganske imponerende layout og design for å være automatisk generert.
Ganske imponerende layout og design for å være automatisk generert.

En slags fotobok møter dagbok møter julekort og brev fra venner. Jeg fikk rett og slett et veldig hyggelig tilbakeblikk på de to siste årene. På en måte som var annerledes enn om jeg hadde begynt å bla meg bakover i profilene mine på Facebook og Instagram i en nettleser.

Fri for kommersielt mas

Blant annet fordi boken er fullstendig fri for reklame og forstyrrelser. De har hentet ut ditt innhold. Og kun det. Layout og valg er basert på en algoritme som tar hensyn til antall likes og kommentarer. Så selv om dette er autogenerert og noen steder langt fra perfekt så får innholdet en variasjon og en fokus som er brukbar.

Du kan justere en del på innholdet før boken genereres.
Du kan justere en del på innholdet før boken genereres.

Boken blir som nevnt generert automatisk, men du kan likevel gjøre akkurat nok valg til at du får tilpasset den litt. Jeg la til både Facebook og Instagram. En utfordring ble da at jeg av og til auto-poster fra Instagram til Facebook. De bildene kom da opp to ganger. Dette løste jeg ved å gå inn og fjerne «instagram photos» fra Facebook-innholdet som tjenesten hadde hentet. Du kan også gå inn og endre den litt dødsannonseaktige standardoverskriften som blir noe slikt som «Eirik Solheim 1. januar 2013 – 31. desember 2014». Jeg endret den til «Eirik Solheim, Facebook 2013-2014». Ellers er det også mulig å gå inn og fjerne enkelt-poster.

Du kan også velge om du vil lage bok av kun ditt eget innhold, som en gave med innhold fra en venns Facebook- eller Instagram-profil, eller fra en gruppe.

Mange alternativer

Tjenesten jeg brukte heter MySocialBook. Bøkene begynner med en prislapp på ca 125,- kroner for de billigste. I tillegg kommer uansett frakt på ca kroner 100,- Muligheten til å lage papirbøker av diverse innhold fra nett har eksistert lenge, men i løpet av de siste årene har mobiltelefonenes kamera blitt vesentlig bedre og derfor blir slike tjenester mer aktuelle igjen. Det er ingen tvil om at bildene jeg har postet både på Facebook og Instagram er viktige for at boken ble såpass tiltalende.

Boken har brukbar trykk-kvalitet og bilder fra gode mobilkamera kommer fint frem.
Boken har brukbar trykk-kvalitet og bilder fra gode mobilkamera kommer fint frem.

Det finnes flere tjenester som kan gjøre det samme. Blurb kan gi deg både Facebook- og Instagrambøker. Printstagram gir deg diverse papirprodukter fra Instagram. PastBook kan gi deg bøker fra mange forskjellige tjenester inkludert Dropbox, Flickr, Instagram og Facebook.

Har dere testet MySocialBook eller tilsvarende tjenester? Hva syntes dere?

14 kommentarer

 1. Interessant å se hvordan i utgangspunktet fulldigitale tjenester genererer en haug med papirprodukter. Da jeg etablerte picturewall.no for ca 4 år siden, var det fordi jeg opplevde at det digitale mangler noe som handler om taktilitet og sanselighet, vesentlige ingredienser egentlig. Boka ser fin ut, tror jammen jeg skal teste det ut selv!

  Svar på denne kommentaren

 2. Lurer på hvor tollvesenet setter grensen for hva de definerer som fotobok? Med tanke på at bøker er fritatt for moms, men ikke fotobøker, mener jeg..?

  Dumt å satse på en ren instabok? 🙂

  Svar på denne kommentaren

  • Nei, ikke noe krav om ISBN.

   Rent forøvrig er ikke boken laget av døde (eller levende) trær, den er printet på trefritt papir.
   (Det er bare billigpapir som er trebasert)

 3. Har prøvd, er fornøyd, men ser at jeg burde valgt stiv perm og litt færre sider. Laget boka på basis av min arbeidsgivers facebooksider – jeg er redaktør for disse. Da fikk jeg:
  – Dokumentasjon på arbeidet jeg har gjort
  – En skriftlig utgave som jeg kan arkivere med tanke på historiefortelling på sikt, en papirutgave fanger de digitale øyeblikkene og sikrer dem for fremtiden.
  – En sammenhengende helhetlig fortelling om hvordan vi fremstår på Facebook – mye å lære av å bla i denne – du ser hva som som funker.

  Svar på denne kommentaren

 4. Erik Sundheim

  Jeg bestilte også like før nyttår, og fikk enkelt rabatt -på 45% 🙂 Det virker som om man ganske automatisk får minst 30% i rabatt… Og når man deler det opp i 3 bøker blir det gratis Fedex-frakt.
  For meg fra 2007-2014 ble det tre bøker med 780 sider totalt:, og med myke permer så ble prisen 1100kr. Jeg synes også at MySocialBook er ganske imponerende bra og spennende!

  Svar på denne kommentaren

 5. Atle Borgeteien

  Har litt problemer med duplikater/bilder pga. auto-poster fra Instagram til Facebook. Må man fjerne instagrambildene fra selve facebook eller var det mulig å gjøre dette i instillinger fra MySocial-siden?

  Svar på denne kommentaren

  • Eirik Solheim (NRK) (svar til Atle Borgeteien)

   Om du ser på skjermbildet et stykke ned i artikkelen så ser du at det står «Instagram Photos, 57 posteringer». Det er de 57 bildene jeg har autopostet til Facebook fra instagram. Jeg ville ha med alt fra Instagram, men ikke dobbelt av de 57. Så jeg valgte vekk de 57, men la til hele instagramprofilen med knappen over. Da fikk jeg alt fra instagram, men IKKE de bildene jeg også hadde postet på Facebook.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.