nrk.no

Dette blir trendene på sosiale medier i 2015, tror disse tenåringene

Kategori: Det sosiale nettet

Foto: Selfies tatt av Stine (14) og Eskil (16).

Vi i NRKbeta er nysgjerrig på hvordan ungdommer bruker sosiale medier. Kommer bruken til å være den samme i 2015 som i 2014? Tenåringene Stine (14) og Eskil (16) har gitt oss et lite innblikk i hvordan de bruker sosiale medier.

Hvilke sosiale medier vet dere om, og hvilke bruker dere?

Stine: Jeg bruker Facebook, Snapchat og Instagram.

Eskil: Jeg bruker også Facebook, Snapchat og Instagram, og har i tillegg prøvd Ask, Formspring og Kik.

Eskil forklarer at Kik er en app hvor man kan sende gratis meldinger, nesten som Facebook-messenger. «Det er nesten som Snapchat, men du kan bare sende meldinger», sier han.

Her blir fenomenet nærmere forklart av en amerkansk tenåring:

https://www.youtube.com/watch?v=PqLV7oy1LAc

Ask og Formspring er sosiale medier som er bygget opp på et spørsmål- og svar format. Brukere kan kommunisere med hverandre gjennom å stille og svare på spørsmål.

Hva spør man om der?

Eskil: Absolutt hva som helst, egentlig. For eksempel: Hvor høy er du, hvilken skole går du på, eller hva liker du å gjøre på fritiden.

Brukere av Ask kan velge å være anonyme. Det er mulig å følges av andre brukere, og man kan like hverandres svar.

Eskil: Jeg kan for eksempel spørre deg hvem den kjekkeste i en viss gruppe er, og så kan jeg svare på det selv, som en anonym bruker. Så sånn sett kan man bli lurt.

Facebook på vei ut

Ungdommene vedkjenner at det sosiale mediet Snapchat er en god måte å kommunisere med nye bekjentskaper på, fordi man hele tiden må ta ”raske selfies”. Snapchat-meldinger er en god måte å kontrollsjekke hvordan folk egentlig ser ut, mener de.

So this picture happened. Thanks Snapchat… LOL av johnmassie på Flickr CC BY-NC-ND
So this picture happened. Thanks Snapchat… LOL av johnmassie på Flickr CC BY-NC-ND

Dette er i motsetning til på Facebook, hvor folk kan bruke mye tid på redigering før bilder sendes privat eller legges ut.

Ungdommene innrømmer at de sjelden bruker Facebook.

Stine: Facebook bruker jeg til å få informasjon om håndballen, når vi har kamp og sånn.

Eskil: Facebook bruker jeg bare til å spille spill, men jeg bruker det også litt i skoletiden hvis jeg MÅ snakke med en annen elev uten at læreren skal forstå det. Før var det nesten bare statusoppdateringer, men nå er det blitt mye pornografiske- og slåssvideoer. Det er ikke så mange som skriver statuser lenger, det er mer de eldre som har blitt med som holder på med det.

Hva tenker dere når folk skriver en statusoppdatering?

Stine: De fleste ungdommer syns det er kleint, og tenker: ”Ånei, gjør du det ennå?”.

Eskil: Jeg tenker at det er typisk at foreldre og besteforeldre gjør det nå. De liker gjerne å skrive et sammendrag av hva de har gjort hele uka.

Hva med folk som legger ut artikler de liker da, og skriver en liten tekst til?

(Prøver å beholde et profesjonelt og nøytralt pokerfjes når jeg stiller dette spørsmålet)

Skjermbilde 2015-01-02 kl. 12.19.33
Foto: Skjermdump av egen Facebook-profil.

Eskil: Nei, det er ikke så rart. Det er bedre, og det er en god side av Facebook: At man enkelt kan spre budskap. Hvis noen forsvinner, for eksempel, er det lett for politiet å dele bilde der. Et budskap kan raskt spre seg gjennom delinger, og det går da gjerne fortere enn om man skal ringe rundt.

Ungdommene sier at det er lav terskel for å godta venneforespørsler på Facebook, siden de nesten ikke bruker det lenger. På Snapchat, derimot, er det annerledes;

Eskil: På Snapchat har jeg bare de som er nære. Jeg slettet faktisk Snapchat for en stund tilbake for å kvitte meg med de kontaktene jeg ikke ville ha lenger, det var ganske mange av dem. Nå har jeg færre, og bare de nærmeste, og nå legger jeg bare til folk jeg kjenner godt. 

Stine: På Snapchat må du også ha brukernavnet, du kan ikke bare stalke opp noen sånn som på Facebook.

Bilder fortsatt in

Bildetjenesten Instagram er også populær blant ungdommene. Det er faktisk den tjenesten Stine bruker mest.

Illustrasjon Instagram NRKbeta
Illustrasjon Instagram NRKbeta

I tillegg til å legge ut bilder gjennom selve profilen, bruker tenåringene tjenesten til å sende bilder til private gruppesamtaler.

Hvorfor bruker dere direktemeldingstjenesten når dere har Snapchat?

Stine: Fordi du kan sende bilder du har tatt tidligere på dagen. På Snapchat kan man bare dele bilder man tar der og da, men gjennom Instagrams direktemeldingstjeneste kan man dele bilder som er tatt dagen før.

Eskil har to Instagram-brukere, en privat og en offentlig. Han legger ut forskjellig innhold på de to brukerne.

Eskil: På den offentlige legger jeg ut bilder eller videosnutter fra fotballkamp, for eksempel.  På den private vet jeg nøyaktig hvem som følger meg, men det vet jeg ikke på den offentlige, og jeg orker ikke gå gjennom alle. På den private brukeren blir det mer treningsbilder.

Dette bildet er typisk for det Eskil legger ut på sin offentlige Instagram-profil.
Dette bildet er typisk for det Eskil legger ut på sin offentlige Instagram-profil.

Han tenker litt, og legger til: – Om du for eksempel legger ut et bikini- eller treningsbilde på din offentlige bruker kan folk ta det feil, så treningsbilder legger jeg bare ut på privatbrukeren. De som ser det, kjenner jeg fra før av og de kjenner meg. I dag er det feil å stå i bikini eller bar overkropp på offentlige medier, men når det er privat blir det bedre.

Men hvordan er det med selfies, er det fortsatt in?

Eskil: Ja det er fortsatt in. Nå trenger man ikke andre til å ta bilder av seg selv lenger, det går så og si bare i selfies. Det er nesten mer spesielt å legge ut bilder andre har tatt av deg.

Stine: Det er ikke det samme fenomenet, det er ikke det store. Det er flere gamle folk som gjør et nummer ut av å ta selfies nå, vil jeg si.

… og dette mener de om eldres bruk

Ungdommene er usikre på hvilke sosiale medier voksne bruker, men mener de aller fleste nå har fått seg en Facebook-profil.

Facebook-WEB.jpg

Stine: Det er ikke så mange eldre som har Snapchat, men mamma har det. Hun har to andre venninner som også har det, men jeg vet ikke hva de sender til hverandre.

Eskil: Pappa er fotballtrener for laget vårt, og han har opprettet en bruker på Twitter for å poste live-oppdateringer fra fotballkampene. På denne måten slipper han å svare på meldinger fra foreldre som ikke er på kampen.

Hva mer er det eldre gjør, på tvers av alle sosiale medier?

Eskil: De der lange statusoppdateringene på slutten av dagen, eller uka, hvor de forteller alt de har gjort, er typisk for voksne. For eksempel: ”Denne uka har vært solfylt, og naboens hund har bjeffet utrolig mye”. Det er veldig detaljert. Det er også vanlig at de har med bilder på statusoppdateringer, hvertfall mødre. Men de helt eldste, altså besteforeldre, de legger gjerne ut en lang tekst uten bilder, for de skjønner ikke hvordan bildefunksjonen fungerer.

Dette spår tenåringene for neste år

Hva tror dere blir trendene for sosiale medier i 2015?

Eskil: Jeg vet ikke, kan se for meg at det blir litt mindre populært med selfies. Jeg kan også se for meg at det blir videosamtale-tjenester på enda høyere nivå.

Som Skype, for eksempel?

Eskil: Ja, jeg tror det finnes tekniske løsninger med følelsessensorer som gjør at man kjenner at man tar på hverandre når man snakker på Skype. Tror man kan sette på noe på kinnet, for eksempel, også kan man kjenne når noen stryker deg.

Må man kjøpe det som en tilleggstjeneste til Skype?

Eskil: Ja det må man. Det første som kom var vel BH og underbukse for menn. Tror også det kommer mer teknologi som gjør at man kan være der det skjer, altså være et annet sted enn man egentlig er, ved hjelp av spesielle briller for eksempel.

Blir det mer bilder eller tekst?

Stine: Jeg tror det blir mer bilder eller video.

Eskil: Videodelingstjenesten Vine er populær. Vi bruker det ikke, men det er bare fordi vi kan legge ut videoer på Instagram også. Det er litt begrenset hvor mye de tjenestene vi bruker nå kan utvikle seg, men jeg syns det bør komme en helt ny tjeneste som kobler sammen alle sosiale medier til ett.

Hvilke sosiale medier kommer dere til å bruke mest neste år?

Stine: Jeg kommer nok fortsatt til å bruke Instagram mest.

Eskil: Instagram og snapchat; Instagram er noe som bare blir mer og mer populært og det er veldig lett å bruke, Snapchat fordi man blir avhengig.

Ungdommenes definisjoner

Snapchat: Et sosialt medie hvor du kan legge til venner og sende bilder. Du kan skrive hva du gjør, så sant du får plass i den lille tekstboksen. Man kan også sende vanlige meldinger gjennom tjenesten.

Facebook: Et forum hvor du kan legge ut status (med bilder om ønskelig) om hva du gjør. Det er sted for å holde kontakt med folk du kjente før. Gjennom Facebook kan man enkelt kommunisere med mange på en gang.

Instagram
Det er som Facebook, men vil du legge ut en status må du legge ut et bilde.

16 kommentarer

  • Spørsmålsstillingen din viser at du muligens at du er for gammel til å forstå. I så fall nytter det ikke å forklare. Jeg sleit med det samme spørsmålet som deg en stund – fant ikke ut av det før jeg begynte å bruke Snap regelmessig. Det er min beste anbefaling til deg og. Hvis du gidder. Hvis ikke vil du mest sannsynlig aldri skjønne det 😉

  • Christian (svar til Simon)

   Jeg benyttet det ubrukelige programmet i godt over ett år.

   Jeg fikk ingenting positivt ut av det annet enn det jeg allerede får av alle de mulighetene jeg gav som eksempel i min originalinnlegg.

   Hvorfor skal man ha en plattform å prate på som man ikke kan se hva man tidligere har skrevet (virket ihvertfall dårlig å gå inn på samtalen man har hatt i tekst), samt hvorfor sende dårlige bilder på den måten?

   Like enkelt å sende bilder nå via både FB og iMessage/MMS (sikkert Google Hangouts også).

   Nei, Snapchat er den mest idiotiske appen som har tatt av. Makan til tungvin og upraktisk måte å sende bilder/tekst på skal du lete lenge etter når det fantes andre måter som gjorde det like greit før det..

  • Kristoffer (svar til Terje Hauger)

   Snapchat tilbyr noe de andre tjenestene ikke har, nemlig det å være ekte. Siden du kun kan sende ett bilde du tar akkurat der og da, ikke ett bilde du tok for noen timer siden og kanskje har pyntet på.

  • Enig med deg. Det blir for mange kanaler å holde styr på som stjeler alt for mye av ens tid. Klarer meg fint med messenger og sms

  • Hanna Aase (svar til Christian)

   Min forklaring som teknolog: forestill deg at du sitter på kaffe, du har bestilt nydelig lunch og utsikten er mot en strand. Du kan selvfølgelig benytte deg av vanlige sms eller an form for kommunikasjons tjeneste for å fortelle dette der du skriver; «nå sitter jeg og nyter nydelig lunch, til nydelig utsikt». Mens hvis du tar en Snapchat, et kjapt bilde, slipper du å skrive noe som helst. Det visuelle er mye mer kraftfult enn text! Så kan man alltids legge til bilder også på Facebook og i en SMS, men det de færreste skjønner er at Snapchat er en ny form for SMS. Det er visuell SMS som er mye raskere en tradisjonell chat. Snatpchat har skapt en ny infrastruktur i kommunikasjon som selvfølgelig er hovedgrunnen til at det er verdt så mye som det er og brukes så mye som det gjør. Alt handler om tid, og tiden går nedover, de som klarer skape teknologi der det går raskere en det som allerede eksisterer, vinner. Snapchat gjør det i tilegg på en ny måte ved elementet at det forsvinner.

  • Det er jo akkurat det samme man har gjort på fb i flere år, så hvorfor ha enda en kanal å dele ting på?

 1. Ja! Jeg gjør det ennå! | Fru Perez Personlig

  […] dag tidlig leste jeg en artikkel på NRK Beta. Den handler om hvilke sosiale medier-trender ungdommen har trua på i år. Etter å ha lest den […]

  Svar på denne kommentaren

 2. Alle sosiale medier i ett, det blir vel en slags likestilling av de forskjellige sosiale mediene. Ungdommen ser etter enkle løsninger som lar dem se og dele innhold på tvers av egne preferanser. Liker tanken!

  Svar på denne kommentaren

 3. Digitale forskjeller; bruk, forståelse og holdninger – Bittens blogg

  […] Gamliser, digitale immigranter og innfødte Oppvekst i det digitale nettsamfunnet Dette blir trendene på sosiale medier i 2015, tror disse tenåringene Medietrender: Hva med de unge av Knut-Arne Futsæter 2014 Profiler og bruksfrekvens – Ipsos MMIs […]

  Svar på denne kommentaren

 4. Her er alle viktige spådommer og trender 2015 – Oktan

  […] NRK Beta har snakket med tenåringene og hva de tror om trender i sosiale medier. Tenåringers meninger skal tas på alvor: – Tenåringer om trender i sosiale medier 2015 […]

  Svar på denne kommentaren

 5. Snapchat?? Sms og mms er og blir den enkleste måten å dele en txt og eller et bilde på med dine nærmeste venner; trenger ikke passord, email, brukernavn eller profil. Applikasjonen er ikke en app du må laste ned men følger med i operativsystemet på enheten.
  – utviklingen har stanset opp på denne kommunikasjonsmetoden, alt fokuset har vært på apps og sosiale plattformer de siste årene.

  Svakhetene på sms/mms er: du er avhengig av simkort, klønete å velge mottakerne i kontaktlisten, vite tlf nummer til nye venner, begrensing på størrelsen av meldingen, kan ikke blokkere avsendere osv..

  Ios, Android og Microsoft som utvikler operativsystemene på enhetene kunne samarbeidet om en protokoll som kommuniserer på tvers av alle enhetene, oppdatert og modernisert sms/mms til å møte kravet i markedet.

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.