nrk.no

Kan man bruke et maskingevær som jetpack? Ja, selvsagt! Ihvertfall om man er et ekorn

Kategorier: Forskning,Internett & Tips & Tricks

Skjermskudd fra What If – xkcd

Heldigvis er internett ikke bare et sted der man finner folk som regner ut hvorvidt maskingevær kan få oss til å fly, det rommer også folk som kontrollregner og modellerer ulike flymønstre.

Alle som har fyrt av et skytevåpen vet (jeg har fortsatt et arr på siden av nesen som bevis på at jeg har lært dette the hard way): Dersom du fyrer av et våpen, vil kraften som prøver å dytte et prosjektil ut av løpet foran også prøve å dytte våpenet i motsatt retning. Denne kraften – rekylen – er (som min snute engang erfarte) ikke ubetydelig.

Newtons 3. lov

Newton-vugge kilde: Wikimedia Commons
Newton-vugge
kilde: Wikimedia Commons

Forklaringen på hvorfor det er slik, er Newtons 3. lov. Den sier: Enhver virkning har alltid og tilsvarende en motvirkning, eller den gjensidige påvirkning av to legemer på hverandre er alltid lik, og motsatt rettet.

We Were Promised Jetpacks

Where's my Jetpack. Bildet er hentet fra futureatlas.com og har en CC BY-lisens.
Where’s my Jetpack. Bildet er hentet fra futureatlas.com og har en CC BY-lisens.

Packin’ Heat

Et spørsmål menneskeheten har gått og gnugget på siden tidenes morgen er: Kan du bruke et maskingevær som jetpack ved å skyte nedover?

Die russische Kalaschnikow AK-47 in der Ur-Version von 1947 av Jürg Vollmer på Flickr CC BY-SA
Die russische Kalaschnikow AK-47 in der Ur-Version von 1947 av Jürg Vollmer på Flickr CC BY-SA

As it turns out, the AK-47 has a thrust-to-weight ratio of around two. This means if you stood it on end and somehow taped down the trigger (Note: Please, PLEASE do not try this at home) it would rise into the air while firing.

Machine Gun Jetpack på What If xkcd

Vel, xkcd har allerede regnet litt på det i sin What If-spalte, og svaret er: DU KAN BRUKE ET MASKINGEVÆR SOM JETPACK – hvis du veier så mye som et ekorn.

Ekorn : Eurasian red squirrel av Marius Konrad Eriksen på Flickr CC BY NC ND
Ekorn : Eurasian red squirrel av Marius Konrad Eriksen på Flickr CC BY NC ND

Og magasinet har bare 30 skudd, så det varer ikke så lenge.

Men:

Det er lys i enden av tunnelen: Det er mulig å ha med seg 250 skudd før ammunisjonen veier for mye (regnestykket tar utgangspunkt i en AK-47). Og har man nok maskingevær, kan man løfte et menneske. xkcd mener 25 AK-47’er kan løfte en person på 60 kg, men anbefaler å bruke opp mot 300 stykker.

Tid for finregning

Så langt altså xkcd (verdt å lese og fullt av jøss-øyeblikk). Men noen har selvsagt satt seg fore å kontrollregne xkcd-skaper Randall Munroes utregninger fordi…øh derfor, og for å vise hvordan man kan bruke Wolfram SystemModeler til å sjekke dette.

I’ll also repeat the warning from the What if? post: Please do not try this at home. That’s what we have modeling software for.
Malte Lenz på Wolfram Blog

Skjønnheten ved modellering

Utsnitt av ekorn- og maskingeværmodell Skjermskudd fra Wolfram Blog
Utsnitt av ekorn- og maskingeværmodell Skjermskudd fra Wolfram Blog

Etter å ha bygget en virtuell modell av maskingeværet, lastet det ned med et ekorn, slengt på jordens tiltrekning etc, fant Malte ut at ett skudd fra AK-47’en ville løfte vårt jetpack-ekorn ca 9 cm. Turen ville vare 0,27 sekunder. Ikke så imponerende, men det er en start. Om ekornet velger å brenne av alle 30 skudd, blir festen en annen. Da kommer ekornet opp i 17,6 meters høyde og turen varer nesten 6 sekunder.

Og ganske kjapt går storyen over i jetpacks for mennesker, hva som skjer ved ulike avfyringstempoer osv. Men det trenger ikke NRKbeta fortelle deg om; det kan du lese på Wolfram-bloggen.

Skjermskudd fra Wolfram Blog
Skjermskudd fra Wolfram Blog

What’s in it for us?

Selv om det ble lettere å få fatt i pent brukte AK-47’er etter Sovjetunionens fall, må vi i NRKbeta innrømme at vi hittil ikke har fått tilbud om å kjøpe 50-100 av dem, så vi kan starte egen jetpack-produksjon. Sant og si er vi også litt usikre på driftsøkonomien i dette (og det kan kanskje også hende det er noen sikkerhets-issues?).

Men: Er det noen av dere som har lært dere modelleringsverktøyet Wolfram SystemModeler? Er det enkelt og morsomt og kan det brukes til flere ting som er like nyttige? Er det pip-enkelt og verdt pengene? Burde vi lære oss det?

Watch your nuts! av svennevenn på Flickr CC BY NC SA
Watch your nuts! av svennevenn på Flickr CC BY NC SA

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.