nrk.no

Hva er det med Serial?

Kategori: Radio


Serial er verdens mest populære podcast-serie akkurat nå.  Hva er det som gjør at serien tiltrekker seg et så massivt, verdensomspennende publikum?

Tidligere denne uken skrev NRK at Serial har satt nedlastningsrekord på iTunes med hele 5 millioner nedlastninger og strømminger.

Skjermskudd fra serialpodcast.org
Skjermskudd fra serialpodcast.org

Kort fortalt handler Serial om følgende: 13.januar 1999 blir 18 år gamle Hae Min Lee kvalt og begravet i Leakin Park i Baltimore.

Lees eks-kjæreste Adnan Syed blir tiltalt og dømt til soning på livstid for mordet. Det finnes ingen fysiske bevis for at Syed er skyldig, men manglende alibi i tidsrommet drapet angivelig skal ha skjedd, gjorde at han ble dømt av en enstemmig jury.

Juryen baserte i stor grad avgjørelsen på vitnesbyrdet til Syeds kamerat Jay. Jay hevder nemlig å ha hjulpet Syed med å frakte liket fra åstedet til Leakin Park for å begrave det.

Reporter Sarah Koenig har brukt et helt år på å finne ut hva som egentlig skjedde 13.januar 1999. Er det Syed som har gjort det?

Koenig understreker tidlig at svaret på hvorvidt hun kan finne ut om Syed er skyldig eller ikke, står og faller på om hun klarer å finne ut hva som skjedde de 21 minuttene drapet på Hae angivelig skal ha skjedd.

Du blir avhengig

Gjennomlytting av episode 1, som varer i over 50 minutter, var så spennende at jeg måtte gå en lengre tur enn planlagt for å høre ferdig.

Kollega Henrik forteller at han måtte kjøre en omvei hjem for å høre ferdig en spennende episode.

«Jeg hadde 20 minutter igjen av bilturen, men 40 minutter av episoden, så da ble det til en 40 minutter lang biltur i stedet».

Og det er ikke bare oss (se siste avsnitt).

Tidligere denne uken skrev kollega Anders at det er i ferd med å skje etellerannet på podcast-fronten.

Men er det noe mer enn en fengende story, kvalitetsjournalistikk og briljant  historiefortelling som gjør Serial så populært? Eller kan det være noe med podcast-formatet som gjør at serien har tatt verden med storm?

Plutselig var det gøy å ta t-banen

For min egen del har Serial fylt de tidsrommene hvor det vanligvis ikke skjer noe, med noe utrolig spennende. T-baneturen til og fra jobb har plutselig blitt noe av det jeg ser mest frem til i løpet av hele dagen.

Hjemme er vi vant til å ha filmer, TV-serier og andre medieopplevelser lett tilgjengelig. God Internett-tilgang og abonnementer på strømmetjenester gjør at vi kan se hva vi vil, når vi vil. Det kan man ikke på t-banen, og hverfall ikke i bilen.

En podcast, derimot, kan man sitte og ta imot, til og med i halvsøvne på t-banen 07:30.

Forandrer folks liv?

Et raskt Twitter-søk forteller meg at serien påvirker folks liv og vaner.

Serien har fått lærere til å legge om pensum:

Gitt folk noe å gjøre på søndager/snakke om/bli besatt av:

Skjermbilde 2014-11-21 kl. 14.06.45

Noen er blitt desperat avhengig

…mens andre bruker kalorier på å filosofere over hva Syed skal lage til Thanksgiving i fengsel (han jobber som fengselskokk)

https://twitter.com/DuckyDoesTV/status/535416939930480640

Serial har fått folk til å ha noen å hate på

https://twitter.com/LouisatheLast/status/533086299952259072

  … og andre til å ønske seg nye venner

Startet en uhelbredelig epidemi?

Også i Norge er det stor interesse:

For folk er avhengig. Ikke bare av historien: Til og med uttalelsen av sponsoren MailChimps navn i begynnelsen av hver episode har vakt oppsikt.

https://twitter.com/astamate/status/530430002903646208

Det kan synes som om Koenings gravende journalistikk virkelig har gjort noe med folks (podcast) vaner, også i Norge, så vi må jo selvfølgelig spørre:

Er du bitt av Serial-basillen? 

12 kommentarer

 1. det som gjør at det ser mye ut er at journalister gnåler om det…

  vi er faktisk snart 6 milliarder mennesker i verden.

  at det er 5 millioner noenting av noe, er lite. det er knapt litt mer enn enn god kveld på NRK! (ok det er 5 gangen men hva så…)

  for å kanskje skape litt perspektiv her:

  den avdøde Michael Jackson har knapt solgt en skive under dette antallet! De fleste av de LANGT over.

  så prøv igjen. 5 mill! det er jo til å le seg ihjel av, om man ikke tenkte at «dette er jo de folka som skal fortelle meg ting»…

  Svar på denne kommentaren

  • Sier du at Michael Jackson ga ut podcaster? Dette vil jeg vite mer om!

   Jeg vil også gjerne vite mer om hvordan en haug med nøtter du så en gang var større enn en stim med fisk noen andre så en annen gang. Dette er viktig informasjon, og du skader faktisk verden hvis du brenner inne med den!

  • Vi har vel strengt tatt passert 7 milliarder mennesker i verden, men nok om det. I podkast-sammenheng er 5 millioner et ganske høyt tall. Slutt å vær så jævla negativ. Grunnen til at journalister tar tak i dette er jo fordi det er tvers gjennom godt produsert radiojournalistikk, samt ekstremt grundig research som ligger bak, aka. det er en god grunn til å lage blest om det.

 2. Apropos kvalitetsjournalistikk, hva med å dobbelsjekke fakta før dere publiserer artikler som denne, NRKbeta? Hverken dato for drapet, årstallet(!) eller tidspunktet for tiltalen er gjengitt korrekt her. Imponerende å bomme såpass hvis dere er så oppslugte av Serial som dere påstår. FYI.

  Svar på denne kommentaren

  • Camilla Hellum (NRK) (svar til PM)

   Hei – takk skal du ha for at du gjorde oss oppmerksom på det. Det gikk dessverre litt fort i går, og fakta burde absolutt vært dobbeltsjekket før publisering. Saken er nå oppdatert med riktig dato og årstall.

 3. Haakon Stensrud

  Jeg må være en av de få jeg kjenner som syns Serial er dørgende kjedelig, men så skal det også sies at krimsjangeren aldri har interessert meg heller. Når det er sagt, er det jo ikke til å komme unna at at Koenig har gjort et glimrende stykke journalistisk arbeid. Da ikke bare med hennes research, men også i hvordan hun har fått til å drive godt narrativ og «storytelling» som fenger så mange og som passer så bra i det relativt «nye» podcast-formatet.

  Ellers syns jeg det er veldig kult at podcast-formatet får en oppsving via Serial, og håper flere oppdager det! For hva er vel livet uten den daglige dosen fra Monocle eller Joe Rogans livserfaringer?

  Svar på denne kommentaren

 4. Kan dere podcastere hjelpe meg med å forstå en ting. Podcast er vel ikke noe mer enn en lydbok?

  Jeg har hørt på lydbok til og fra jobb i mange år nå og ett kapittel a 20min tilsvarer ca gåturen min. En god lydbok kan og være så fengende at jeg blir nødt til å høre resten av et langt kapittel i lunchen mens jeg spiser f.eks, litt asosialt, men likevel…

  Svar på denne kommentaren

  • Camilla Hellum (NRK) (svar til henriko)

   Hei!

   Det stemmer at podcast i likhet med lydbok er en lydfil, men Serial er ikke basert på en bok eller annen skreven tekst.

   Serial er kun tilgjengelig som podcast for nedlastning (bla via iTunes) eller for gjennomlytning via nettsiden deres, det går ikke på radio før det gjøres tilgjengelig for nedlastning (som ofte er tilfellet med andre radiopodcaster).

   Alle mulighetene podcast-formatet gir er årsaken til at Serial-reporter Sara Koening, valgte å bruke nettopp det til å dele historien om Adnan Syed. Tidligere har hun sagt dette: “For us, that it’s a podcast is so liberating. We can tell it as long as we need to tell it, and we don’t have to worry about it.”

   Og ja – begge deler kan være veldig fengende 🙂

  • Hei

   Ja du har jo rett i at podcast, hvertfall i senere tid, produsert kun for podcast formatet, dvs å bli lyttet til, mens lydbok er innlesning av noe som i utgangspunktet ble ment å bli lest.

   Spesielt podcaster som er rene podcaster er jo mye bedre enn podcaster som er opptak av radioshow. Radioshow går aldri slik i dybden som rene podcast reportasjer.

   og btw, jeg har begynt å lytte til serial nå, jeg ble nyskjerrig. og ja, jeg ble hekta med en gang!

 5. Så glad jeg leste denne artikkelen! Elsker Serial!
  Har i grunn ikke vært verken podcast/lydbok fan for har falt fort ut. Men denne var utrolig spennende! Hørt 6 episoder på 2dager og er perfekt som avkobling i eksamensperioden.

  Svar på denne kommentaren

 6. 10 podcaster du ikke bør gå glipp av | SOL

  […] var «Serial», en podkast om en oppklart drapssak fra 1999 i Baltimore, USA. Den satte verdensrekord i antall nedlastinger og strømminger på iTunes, og før helgen ble det meldt om at den nå blir […]

  Svar på denne kommentaren

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *. Les vår personvernserklæring for informasjon om hvilke data vi lagrer om deg som kommenterer.